Τελευταία Νέα
Οικονομία

Μάχη επιβίωσης δίνουν τα οινοποιεία της Ευρώπης - Είδος προς εξαφάνιση εκλεκτή ποικιλία σταφυλιού - Το οδοιπορικό του CNBC στη Σαντορίνη

Μάχη επιβίωσης δίνουν τα οινοποιεία της Ευρώπης - Είδος προς εξαφάνιση εκλεκτή ποικιλία σταφυλιού - Το οδοιπορικό του CNBC στη Σαντορίνη
Τα ακραία καιρικά φαινόμενα απειλούν την παραγωγή στα οινοποιεία της Νότιας Ευρώπης, με μια εκλεκτή ποικιλία σταφυλιών να κινδυνεύει με εξαφάνιση
Σχετικά Άρθρα
Στη μάχη επιβίωσης που δίνουν τα οινοποιεία της Ευρώπης, καθώς έχουν δεχθεί τεράστιο πλήγμα από την κλιματική αλλαγή, αναφέρεται το CNBC. Μάλιστα, το αμερικανικό δίκτυο επισκέφθηκε τις εγκαταστάσεις του Γιάννη Παρασκευόπουλου στη Σαντορίνη.

Οι ακραίες θερμοκρασίες απειλούν την παραγωγή του σταφυλιού «Ασύρτικο», το οποίο είναι ζωτικής σημασίας για τα διεθνώς αναγνωρισμένα εκλεκτά λευκά κρασιά του νησιού. Η περσινή παραγωγή της Gaia Wines του κ. Παρασκευόπουλου ήταν περίπου το ένα τρίτο της παραγωγής του 2022. Η φετινή συγκομιδή εκτιμάται ότι θα πέσει στο ένα έκτο των επιπέδων του 2022.
«Νομίζαμε ότι είχαμε δει τα χειρότερα. Αλλά όχι, δεν είχαμε: το 2024 ξεπέρασε κάθε προσδοκία», δήλωσε ο κ. Παρασκευόπουλος στο CNBC τηλεφωνικά.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Gaia Wine για το 2023, το Ασύρτικο θα μπορούσε να βρεθεί αντιμέτωπο με την εξαφάνιση μέχρι το 2040. Τώρα, αυτό το χρονοδιάγραμμα φαίνεται αισιόδοξο.
«Φέρνει τη γραμμή τάσης ακόμη πιο κοντά στο παρόν», δήλωσε ο κ. Παρασκευόπουλος.

Πτώση της παραγωγής κρασιού

Το Ασύρτικο σταφύλι δεν είναι το μόνο. Η παγκόσμια παραγωγή κρασιού μειώθηκε κατά 10% το 2023 σε 237,3 εκατομμύρια εκατόλιτρα, το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 60 ετών, καθώς οι «ακραίες κλιματικές συνθήκες» επιβάρυναν τις σοδειές, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Αμπέλου και Οίνου (OIV).
Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα οινοποιεία ώθησαν την Ευρωπαϊκή Ένωση να συστήσει τον περασμένο μήνα μια ομάδα υψηλού επιπέδου για την πολιτική του κρασιού, προκειμένου να συζητήσει τις «προκλήσεις και τις ευκαιρίες για τον τομέα».
Η παραγωγή στην Ελλάδα έπεσε περισσότερο από το ένα τρίτο το 2023, ενώ η παραγωγή από την Ιταλία και την Ισπανία μειώθηκε περισσότερο από το ένα πέμπτο, σύμφωνα με τον OIV, καθώς τα οινοποιεία στη νότια Ευρώπη αντιμετώπιζαν όλο και περισσότερο δυσμενείς καιρικές συνθήκες, συμπεριλαμβανομένων των ισχυρών βροχοπτώσεων, της ξηρασίας και του πρώιμου παγετού.
Τέτοια καιρικά φαινόμενα μπορούν να επηρεάσουν όχι μόνο τη συγκομιδή ενός συγκεκριμένου έτους αλλά και την παραγωγή των επόμενων ετών.
«Επηρεαζόμαστε απόλυτα από την κλιματική αλλαγή», δήλωσε στο CNBC ένας ξεναγός στο Castello di Volpaia κατά τη διάρκεια μιας πρόσφατης ξενάγησης στο οινοποιείο του 12ου αιώνα στην Τοσκάνη της Ιταλίας.
«Η κλιματική αλλαγή επηρεάζει σημαντικά την παραγωγή του οίνου και την ποιότητα του» δήλωσε ο Marco Fizialetti από το Castello di Querceto. «Η κατάσταση αυτή έχει δημιουργήσει δυσκολίες για όλους τους παραγωγούς που ήδη στο παρελθόν έπρεπε να διαχειριστούν τις υψηλές θερμοκρασίες».
Η ασθενέστερη παραγωγή και οι πιο δύσκολες συνθήκες παραγωγής ανεβάζουν το κόστος, που ήδη ήταν υψηλό για τους καταναλωτές. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του OIV, η κατανάλωση κρασιού μειώθηκε κατά 2,6% ετησίως το 2023, φθάνοντας στο χαμηλότερο επίπεδο από το 1996, λόγω του υψηλότερου κόστους παραγωγής και διανομής που οδήγησε σε υψηλότερες τιμές για τους καταναλωτές.
Από τον Αύγουστο του 2024, ένα κιλό σταφύλια Ασύρτικου κοστίζει 8 έως 10 ευρώ, περίπου διπλάσιες τιμές από το 2022.
«Αυτές είναι τιμές σαμπάνιας», δήλωσε ο κ. Παρασκευόπουλος, σημειώνοντας ότι η Gaia Wines δεν έχει περάσει το αυξημένο κόστος στην τελική τιμή της φιάλης. Ωστόσο, σύμφωνα με τον ίδιο, κάποια στιγμή θα πρέπει να το κάνει κι αυτό είναι κάτι που τελικά θα βλάψει την επιχείρηση.

Ευθύνεται και ο… τουρισμός

Ωστόσο, σύμφωνα με το CNBC, τα ακραία καιρικά φαινόμενα δεν είναι το μόνο πρόβλημα που πλήττει τους αμπελώνες της Ευρώπης. Η αύξηση του τουρισμού έχει επίσης οδηγήσει σε μετατόπιση των επενδύσεων και του εργατικού δυναμικού από τις παραδοσιακές γεωργικές εργασίες στον τομέα της φιλοξενίας.
Για τους λεγόμενους αγροτουριστικούς προορισμούς, όπως το Castello di Volpaia της Τοσκάνης, το οποίο στεγάζει ένα μικρό συγκρότημα καταλυμάτων στο κτήμα, οι διαμονές των επισκεπτών μπορούν να αντισταθμίσουν το κόστος που συνδέεται με την ασθενέστερη παραγωγή. Στο Marchesi Antinori, οι ξεναγήσεις στο κελάρι και τα μαθήματα μαγειρικής αποτελούν μέρος της προσφοράς.
«Είμαστε τυχεροί που βρισκόμαστε σε μια περιοχή και μια χώρα όπου δεν βλέπουμε μείωση του τουρισμού - το αντίθετο μάλιστα», δήλωσε ο Albiera Antinori.
Στον αντίποδα, όμως, ο κ. Παρασκευόπουλος από τη Σαντορίνη ανησυχεί πως περιοχές όπως το νησί του, που παρατηρείται υπερτουρισμός, θα μπορούσαν τελικά να βγουν ζημιωμένες. «Η κλιματική αλλαγή είναι σίγουρα πολύ ανησυχητική, αλλά ευθύνεται και ο τουρισμός», είπε χαρακτηριστικά για να συμπληρώσει πως «οι νέοι Σαντορινιοί δεν επενδύουν πια σε οινοποιεία επειδή έχουν άλλους τρόπους να βγάλουν χρήματα».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης