Τελευταία Νέα
Οικονομία

Πρωτοφανές - Με colpo grosso και αλχημείες τρώνε τις αυξήσεις τριών μηνών από τους δημοσίους υπαλλήλους

Πρωτοφανές - Με colpo grosso και αλχημείες τρώνε τις αυξήσεις τριών μηνών από τους δημοσίους υπαλλήλους
Για τις συντάξεις, η υπουργός Εργασίας άφησε «παράθυρο» για περαιτέρω αύξηση
Σχετικά Άρθρα
Με λογιστικές αλχημείες η κυβέρνηση μετακυλύει μόνιμα τις αυξήσεις 650.000 δημοσίων υπαλλήλων τρεις μήνες κάθε έτους, με τη σύνδεσή τους με το ποσοστό αύξησης στον κατώτατο μισθό του ιδιωτικού τομέα.
Έτσι, το 4% με 4,5% που αναμένεται να δοθεί τον Απρίλιο στον ιδιωτικό τομέα θα συμπαρασύρει τον κατώτατο στο δημόσιο, αλλά χωρίς εκεί να υπάρχει αναδρομική ισχύ.
Συγκεκριμένα, για τις συντάξεις, η υπουργός Εργασίας Νίκη Κεραμέως, κατά την εξειδίκευση των μέτρων που ανακοίνωσε στη ΔΕΘ ο πρωθυπουργός άφησε «παράθυρο» για περαιτέρω αύξηση η οποία θα προσμετρά τον πληθωρισμό στο τέλος του έτους και την ανάπτυξη, ενώ για την ΕΑΣ, ανέφερε ότι το «μέτρο είναι άδικο και εξετάζουμε διάφορα σενάρια.
Κατά τα άλλα ανέφερε ότι για την αύξηση του κατώτατου μισθού η προβλεπόμενη διαδικασία διαβούλευσης, θα ξεκινήσει τον Ιανουάριο. Εκτιμάται ότι η αύξηση θα κινηθεί στο 4%-4,5%, ώστε το 2025 να φτάσει από τα 830 ευρώ στα 875 και να μοιραστεί το υπόλοιπο ποσοστό μέχρι τα 950 ευρώ που είναι ο στόχος το 2026- 27, με τον μέσο μισθό να συμπαρασύρεται στα 1.500€. Αντιστοίχως και η αύξηση στον κατώτατο στο δημόσιο θα είναι στα 885 ευρώ από 850 σήμερα ήτοι 35 ευρώ μικτά 20 ευρώ καθαρά και αντίστοιχα θα ανεβαίνουν και τα υπόλοιπα κλιμάκια σε όλες τις κατηγορίες δημοσίων υπαλλήλων.

Στα υπόλοιπα μέτρα:

1. Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών – Από 1/1/2025, μειώνονται κατά ακόμη 1% οι ασφαλιστικές εισφορές, 0,5% μείωση στις εισφορές των εργαζομένων, 0,5% μείωση στις εισφορές των εργοδοτών, ενώ υπολείπεται 0,5% επιπλέον μείωση για το 2027. Η μείωση θα αφορά τις εισφορές υπερ υγείας.

2. Αναμόρφωση του επιδόματος ανεργίας βασισμένη σε τρεις αρχές  Πιλοτικά από τον Φθινόπωρο σε 20.000 νέους ανέργους, που θα λαμβάνουν το 75% του μισθούς τους. Προϋπόθεση να έχουν 3 χρόνια ασφάλισης στην ίδια δουλειά και συνολικά 20 χρόνια.

3. Κίνητρα για επιχειρήσεις να στηρίζουν νέους γονείς – Οι εργοδότες που υποστηρίζουν τους νέους γονείς με οικειοθελείς μη μισθολογικές παροχές ύψους έως 5.000 € για έναν χρόνο από την απόκτηση τέκνου απαλλάσσονται από τον φόρο για αυτές τις παροχές. Το ποσό θα είναι προσαυξημένο κατά επιπλέον 5.000€ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο. Επιπλέον, δεν επιτρέπεται μείωση αποδοχών του νέου γονέα κατά την διάρκεια της παροχής καθώς και για ένα εξάμηνο πριν και ένα εξάμηνο μετά. Ταυτόχρονα, θεσπίζεται φοροαπαλλαγή των κουπονιών (vouchers) που παρέχονται στους εργαζόμενους για βρεφονηπιακούς σταθμούς.

4. Έκτακτη ενίσχυση συνταξιούχων με προσωπική διαφορά – Περαιτέρω ενίσχυση των συνταξιούχων που δεν είναι δικαιούχοι των αυξήσεων των συντάξεων. Αφορά 670.000 συνταξιούχους με εισόδημα μέχρι 1.600€ που έχουν προσωπική διαφορά μεγαλύτερη των 10€, καθώς και περίπου 37.000 δικαιούχους του εξω-ιδρυματικού επιδόματος και λοιπών επιδομάτων αναπηρίας του e-ΕΦΚΑ. Ως 700 ευρώ θα λάβουν 200 ευρώ. Από 701-1.110 θα λάβουν 150 ευρώ και από 1.101-1.600 ευρώ θα λάβουν 100 ευρώ.

Αντώνης Βασιλόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης