Τελευταία Νέα
Πολιτική

Πολιτική κρίση στην Κύπρο - Πιέζει για τις ιδιωτικοποιήσεις η ΕΕ, ενώ ο Γεωργιάδης (ΥΠΟΙΚ) απορρίπτει τον κίνδυνο χρεοκοπίας

tags :
Πολιτική κρίση στην Κύπρο - Πιέζει για τις ιδιωτικοποιήσεις η ΕΕ, ενώ ο Γεωργιάδης (ΥΠΟΙΚ) απορρίπτει τον κίνδυνο χρεοκοπίας
Καταψηφίστηκε το ν/σ για τις αποκρατικοποιήσεις - Με το ένα... πόδι εκτός κυβέρνησης το ΔΗΚΟ - Οι προϋποθέσεις που θέτει
(upd5)Σε πολιτική κρίση βρίσκεται η Κύπρος, καθώς μετά την αποχώρηση του ΔΗΚΟ από την κυβέρνηση ελέω των χειρισμών του Νίκου Αναστασιάδη στο «Κυπριακό» και την χθεσινή καταψήφιση του νομοσχεδίου για τις αποκρατικοποιήσεις των ημι-κρατικών οργανισμών, σήμερα σύσσωμο το υπουργικό συμβούλιο υπέβαλε την παραίτησή του.
H Κομισιόν πιέζει για την επανακατάθεση του νομοσχεδίου για τις αποκρατικοποιήσεις, ενώ ο Κύπριος υπουργός Οικονομικών Χ. Γεωργιάδης απορρίπτει τα σενάρια περί χρεοκοπίας.

Σύσσωμο παραιτήθηκε το υπουργικό συμβούλιο

Κατά τη σημερινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, όλοι οι υπουργοί υπέβαλαν την παραίτησή τους στον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη.
Εξερχόμενος του προεδρικού μεγάρου, ο κύπριος υπουργός Εξωτερικών, Ιωάννης Κασουλίδης, δήλωσε ότι ο πρόεδρος τούς ζήτησε να παραμείνουν στις θέσεις τους έως τις 15 Μαρτίου.
Χθες, εν τω μεταξύ, έπειτα από έντονη πολιτική διαμάχη μεταξύ ΔΗΚΟ και ΔΗΣΥ, η κυπριακή Βουλή είπε «όχι» στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων της κυβέρνησης, το οποίο εντάσσεται στις υποχρεώσεις της Κύπρου έναντι της τρόικας.
Υπέρ του νομοσχεδίου τάχθηκαν μόλις 25 βουλευτές. Εναντίον του νομοσχεδίου τάχθηκαν 25 βουλευτές. Το νομοσχέδιο απορρίφθηκε έπειτα από την αποχή 5 βουλευτών.
Σημειώνεται πως οι αποκρατικοποιήσεις συνιστούν προαπαιτούμενο για την 4η δόση του κυπριακού προγράμματος διάσωσης.
Εναντίον του νομοσχεδίου ψήφισαν οι βουλευτές του ΑΚΕΛ, της ΕΔΕΚ, των Οικολόγων και της Συμμαχίας Πολιτών. Υπέρ τάχθηκαν οι βουλευτές του ΔΕΣΥ, του ΕΥΡΩΚΟ και μόλις 3 βουλευτές του ΔΗΚΟ.
Η πλειονότητα των βουλευτών του ΔΗΚΟ απείχαν της διαδικασίας.

Ανήσυχη η Κομισιόν για την Κύπρο – Αναγκαία η επανακατάθεση του νομοσχεδίου για τις αποκρατικοποιήσεων έως τις 5 Μαρτίου

Εκ του σύνεγγυς παρακολουθεί τις καταιγιστικές εξελίξεις στην Κύπρο η Κομισιόν, η οποία εξέδωσε ανακοίνωση έπειτα από την καταψήφιση του νομοσχεδίου για τις αποκρατικοποιήσεις, το οποίο και συνιστά προαπαιτούμενο για την εκταμίευση της επόμενης δόσης.
Ειδικότερα, σε ανακοίνωσή του, ο εκπρόσωπος του Επιτρόπου Οικονομικών, Simon O'Connor υποστήριξε πως η Κομισιόν λαμβάνει υπόψη της την απόρριψη του νομοσχεδίου.
«Η κυβέρνηση πρέπει να δρομολογήσει την επανακατάθεση του νομοσχεδίου. Παρακολουθούμε στενά την κατάσταση» τόνισε εν συνεχεία.
Παράλληλα, ενόψει και του Eurogroup της 10ης Μαρτίου, ο Simon O'Connor χαρακτήρισε αναγκαία την έγκριση του νομοσχεδίου έως τις 5 Μαρτίου, ώστε να καταστεί προσιτή η συνέχιση του κυπριακού προγράμματος.
Σημειώνεται πως το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων της Κύπρου αφορά τις Κυπριακές Τηλεπικοινωνίες(CYTA), τις Ηλεκτρικής Αρχές και την Αρχή Κυπριακών Λιμένων. Τα έσοδα που προσδοκά η Κομισιόν από το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων ανέρχονται στα 1,4 δισ. έως το 2018.

Δραματική έκκληση Χ. Γεωργιάδη (ΥΠΟΙΚ) - Η Κύπρος θα αποφύγει τη στάση πληρωμών «πάση θυσία»

Η Κύπρος θα αποφύγει τη στάση πληρωμών «πάση θυσία», διεμήνυσε, σε δραματικούς τόνους, ο υπουργός Οικονομικών της Κύπρου Χ. Γεωργιάδης, στη σκιά της πολιτικής κρίσης που έχει ξεσπάσει στη Λευκωσία.
«Εάν βυθιστούμε, θα βυθιστούμε όλοι μαζί. Εάν από την άλλη εργαστούμε υπεύθυνα, μαζί και πάλι θα τα καταφέρουμε» ανέφερε ο κ. Γεωργιάδης, σύμφωνα με τα κυπριακά μέσα ενημέρωσης.
Η κυπριακή κυβέρνηση θα διασφαλίσει με κάθε τρόπο πως δεν θα οδηγηθούμε σε περιπέτειες και στάση πληρωμών «πάση θυσία», πρόσθεσε ο υπουργός Οικονομικών. Εξέφρασε παράλληλα την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να δώσει διέξοδο και να μην επιτρέψει την αποσταθεροποίηση της οικονομίας, μετά την απόρριψη του νομοσχεδίου για τις αποκρατικοποιήσεις από τη Βουλή, χθες Πέμπτη.
Ο κ. Γεωργιάδης πρόσθεσε ότι «πρέπει να διατηρήσουμε τη δύσκολη, επίπονη αλλά αναγκαία πορεία που θα οδηγήσει τον τόπο μπροστά», ενώ εμφανίστηκε βέβαιος ότι και το νομοθετικό σώμα θα λειτουργήσει σε αυτά τα πλαίσια.
«Συνεργαζόμενοι όλοι μαζί και συμπεριφερόμενοι υπεύθυνα, με νηφαλιότητα και όχι με διάθεση αντιπαράθεσης, θα διασφαλίσουμε αυτή την αναγκαία χρηματοδότηση» της Κύπρου, ώστε να μην οδηγηθούμε σε μια αναπόφευκτη κατάσταση εφαρμογής σχεδίων έκτακτης οικονομικής διαχείρισης, ανέφερε.
Ο κ. Γεωργιάδης επιβεβαίωσε ότι είχε επαφές με εκπροσώπους της τρόικας από την Πέμπτη, ενώ εξέφρασε ανησυχία για το θέμα της εκταμίευσης της επόμενης δόσης. «Βεβαίως και ανησυχώ» αλλά «δεν περιοριζόμαστε στην ανησυχία», εξήγησε.
Συμπλήρωσε ότι «την ίδια ώρα αποτελεί ευθύνη της πολιτικής ηγεσία να διασφαλίζει πως τα χειρότερα ενδεχόμενα δεν θα επιβεβαιωθούν».
Ο κ. Γεωργιάδης πρόσθεσε ότι η άγονη αντιπαράθεση και πόλωση γύρω από το ζήτημα του νομοσχεδίου των αποκρατικοποιήσεων δεν θα ωφελήσει κανένα, προσθέτοντας ότι «η συγκρουσιακή προσέγγιση είναι αυτή που θα υπονομεύσει τα καλώς νοούμενα συμφέροντα όλων μας, της οικονομίας μας και των εργαζομένων».

Ν. Παπαδόπουλος – Προϋπόθεση να αποδεχθεί η κυβέρνηση τις τροπολογίες
Προϋπόθεση για ψήφιση του νομοσχεδίου για τις ιδιωτικοποιήσεις είναι να αποδεχθεί και να ενσωματώσει η κυβέρνηση στο αναθεωρημένο νομοσχέδιο τις τροπολογίες που εισηγήθηκε χθες το ΔΗΚΟ και απέρριψε ο ΔΗΣΥ, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος του Νικόλας Παπαδόπουλος.
Μετά το χθεσινό «στραπάτσο» στη βουλή, ο πρόεδρος του Νικόλας Παπαδόπουλος επέρριψε ευθύνες στον ΔΗΣΥ για την απόρριψη του νομοσχεδίου, και άφησε αιχμές για κακή συνεννόηση του κυβερνώντος κόμματος με το υπουργείο Οικονομικών, όπως μεταδίδει το Stockwatch.
«Προϋπόθεση για να προχωρήσουμε είναι να δεχθεί η κυβέρνηση τις τροπολογίες μας», είπε το πρωί στο κρατικό ραδιόφωνο ο κ. Παπαδόπουλος.
«Πρέπει η κυβέρνηση να ακούσει τις θέσεις μας και να προσαρμοστούν», πρόσθεσε.
Τρεις βουλευτές του ΔΗΚΟ ψήφισαν υπέρ του νομοσχεδίου και οι άλλοι πέντε τήρησαν αποχή, με αποτέλεσμα να απορριφθεί το νομοσχέδιο με ισοψηφία των θετικών και αρνητικών ψήφων (25) και πέντε αποχές.
«Ούτε και η άλλη πλευρά πρέπει να έχει μαξιμαλιστικές θέσεις», είπε ο κ. Παπαδόπουλος. «Ανησυχώ για τη στάση της κυβέρνησης», ανέφερε, κάνοντας λόγο για απόλυτες θέσεις.
Ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ είπε ότι για τη μία τροπολογία που εξέφρασε διαφωνία η τρόικα, το κόμμα έκανε αλλαγές χωρίς να λεχθεί από την κυβερνητική πλευρά ότι δεν θα την ψηφίσουν.
Ακόμα και αν δεν ήθελαν να ψηφίσουν αυτή την τροπολογία, γιατί απέρριψαν τις άλλες πέντε τροπολογίες, διερωτήθηκε.
«Ότι κτίσαμε για μήνες έχει χαθεί», είπε.
Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου έκανε χθες λόγο για αδυναμία του κράτους να πληρώσει μισθούς και συντάξεις το Μάρτιο χωρίς την έγκριση του νομοσχεδίου, που αποτελεί προϋπόθεση για την επόμενη δόση.
Ο εκπρόσωπος τύπου του ΑΚΕΛ Γιώργος Λουκαϊδης είπε ότι η κυβέρνηση πρέπει επιτέλους να ακούσει τις διαφωνίες και να διαβουλευθεί αντί να προσπαθεί να εφαρμόσει αυτά που από μόνη της προσπάθησε να υιοθετήσει πριν 14 χρόνια.

(Πρώτη ενημέρωση: 20:31, Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου 2014)

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης