Τελευταία Νέα
Πολιτική

Βουλή: Σε υψηλούς τόνους η συζήτηση για τον προϋπολογισμό του 2015

tags :
Βουλή: Σε υψηλούς τόνους η συζήτηση για τον προϋπολογισμό του 2015
Σκληρή κόντρα μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης
Σε υψηλούς τόνους εξελίχθηκε η συζήτηση για τον προϋπολογισμού του 2015, καθώς οι εισηγητές των κομμάτων διασταύρωσαν για ακόμη μία φορά τα ξίφη τους.
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων, ο εισηγητής της ΝΔ, Α. Λυκουρέντζος αναφέρθηκε στην επιτυχή άντληση 20 δις ευρώ από τις αγορές, στην ισόποση επιστροφή καταθέσεων σε ελληνικές τράπεζες και στην επιτυχή ανακεφαλαιοποίηση των τελευταίων.
Παράλληλα, διαπίστωσε πως «η Ελλάδα είναι μία απ΄ τις χώρες που θα επωφεληθούν των μέτρων χαλάρωσης της δημοσιονομικής στρατηγικής» και πως «η Ε.Ε. δεν είναι η Ευρώπη της λιτότητας και του νεοφιλελευθερισμού, όπως υποστηρίζει η δογματική Αριστερά».
Όσον αφορά τον προϋπολογισμό, τον χαρακτήρισε ρεαλιστικό και υλοποιήσιμο, ενώ τόνισε πως «δεν πάμε πλέον πιο κάτω απ το επίπεδο στο οποίο βρισκόμαστε και αισιοδοξούμε για περισσότερα, στην ανοδική πορεία της οικονομίας».
Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, ο Ευ. Τσακαλώτος διαμήνυσε πως «Το προσχέδιο καταγράφει την αποτυχία της πολιτικής που ακολουθείται στην Ελλάδα και την Ευρώπη - και υπόσχεται να συνεχίσει την ίδια πορεία, για συρρίκνωση του κοινωνικού κράτους, χαμηλή κατανάλωση, μείωση μισθών και συντάξεων. Οι εξελίξεις σε διεθνές επίπεδο δεν είναι καθόλου ενθαρρυντικές, καθώς όλοι οι αναλυτές μιλούνε για ένα τρίτο επεισόδιο ύφεσης. Επ΄ αυτού, το ΔΝΤ στην τελευταία του Έκθεση λέει, πως ασχέτως τι πολιτική θέλεις να ακολουθήσεις, βραχυπρόθεσμα θα πρέπει να κάνεις δημόσιες επενδύσεις - όμως οι δημόσιες δαπάνες καταγράφουν ιστορικό χαμηλό και οι δημόσιες επενδύσεις εξακολουθούν να μειώνονται, με την προσδοκία ότι οι ιδιωτικές επενδύσεις θα καλύψουν το κενό» κατέληξε.
Εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ, ο Γ. Κουτσούκος διέτεινε πως «εγώ θα περίμενα από πλευράς του κου Τσακαλώτου και του ΣΥΡΙΖΑ, μία κόλλα χαρτί όπου θα έλεγε "τόσα έξοδα, τόσα έσοδα, τόσο πλεόνασμα, ή έλλειμμα". Επειδή μέχρι τον Δεκέμβρη έχετε αρκετό χρόνο, σας συνιστώ να επιχειρήσετε αυτήν την άσκηση, για να δούμε το πώς οι θεωρίες που αναπτύσσετε μπορούν να αποτυπωθούν σε ένα φύλλο χαρτί και να έχουν πρακτικό αποτέλεσμα»
«Ο κος Τσίπρας μίλησε γι΄ αυτούς που καίνε τα σπαρτά και γκρεμίζουν τις γέφυρες. Εμείς κτίζουμε και προσπαθούμε να ρίξουμε γέφυρες συνεννόησης και σας έχουμε καλέσει να συμμετάσχετε σ΄ αυτήν τη συζήτηση και διαπραγμάτευση αυτό το κρίσιμο διάστημα. Δυστυχώς για σας και ευτυχώς για τον ελληνικό λαό, η ελπίδα του λαού περνά μέσα από την επιτυχία του μεσοπρόθεσμου προγράμματος» συνέχισε χαρακτηριστικά.
Ο Ν. Νικολόπουλος από τους ΑΝ.ΕΛ. τόνισε πως «ο Ντάισεμπλουμ και οι αξιωματούχοι της Τρόικας, λένε πως η Ελλάδα δεν έχει εκπληρώσει τα προαπαιτούμενα. Ο πρόεδρος του Γιούρογκρουπ λέει πως δεν φεύγει το ΔΝΤ και πως η εποπτεία θα υπάρχει πάντα. Η υπεραισιοδοξία της κυβέρνησης λοιπόν, αγγίζει τα όρια της κοροϊδίας».
Από τη Χρυσή Αυγή, ο Ηλ. Παναγιώταρος σημείωσε πως «ούτε οι ίδιοι πιστεύετε στο πρωτογενές πλεόνασμα, ούτε κανένας άλλος. Ένας ένστολος μας έδειξε 87 ευρώ επίδομα αντί για το πεντακοσάρικο - και οι κρατήσεις του επόμενου μήνα ήταν πολύ μεγαλύτερες απ΄ τα 87 ευρώ».
Από τη ΔΗΜΑΡ, η Ασ. Ξηροτήρη υπογράμμισε πως «ο Πρωθυπουργός ισχυρίστηκε πως βγαίνουμε άμεσα απ΄ το Μνημόνιο. Η Ε.Ε. κράτησε τις επιφυλάξεις της για το χρέος, αλλά παραμένει σιωπηλή για την χρηματοδότηση της Ελλάδας μετά το 2015. Σήμερα το ΔΝΤ μιλά για άλλο πρόγραμμα μέσω της κας Λαγκάρντ - η δε Ε.Ε., δια των κ.κ. Γιούνκερ και Ντράγκι, λέει ότι η Ελλάδα πρέπει να περάσει στην προληπτική γραμμή χρηματοδότησης (ένα άλλο Μνημόνιο δηλαδή), που αν δεν το περάσει θα μπει σε άλλη προληπτική γραμμή με χειρότερους όρους. Η κυβέρνηση προχωρά σε απίθανες απλουστεύσεις που αν δεν πείσουν τους εταίρους για την ανάγκη αναδιάρθρωσης του χρέους, μπορεί να οδηγηθούμε σε πρόσθετο Μνημόνιο».
Τέλος, ο. Ν. Καραθανασόπουλος του ΚΚΕ διέτεινε πως «τα ακραία φαινόμενα της φτώχειας, δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν στον καπιταλισμό. Όταν δεν μπορεί να τα αντιμετωπίσει η Γερμανία και οι ΗΠΑ, δεν μπορεί ούτε η Ελλάδα. Γι΄ αυτό και τα δύο μεγάλα κόμματα διαμορφώνετε και το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, που οδηγεί σε ανακύκλωση της φτώχειας».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης