Τελευταία Νέα
Πολιτική

Ευρεία σύσκεψη υπό τον Τσίπρα στο Μαξίμου – Επί τάπητος διαπραγμάτευση και αξιολόγηση

Ευρεία σύσκεψη υπό τον Τσίπρα στο Μαξίμου – Επί τάπητος διαπραγμάτευση και αξιολόγηση
Το πακέτο των προληπτικών μέτρων το μεγάλο «αγκάθι»
Ευρεία σύσκεψη με υπουργούς και στενούς συνεργάτες του θα έχει σήμερα το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας προκειμένου να εξετάσει τις τελευταίες εξελίξεις αλλά και τα επόμενα βήματα της κυβέρνησης για την πορεία της διαπραγμάτευσης ενόψει του Eurogroup της 9ης Μαΐου.
Ζητούμενο αποτελεί το θέμα των έκτακτων μέτρων των 3,6 δις ευρώ που ζητούν οι δανειστές από την κυβέρνηση προκειμένου να κλείσει η συμφωνία και να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση.
Η κυβέρνηση δεν φαίνεται διατεθειμένη να κάνει δεκτή τη συμβιβαστική πρόταση που τέθηκε για τα μέτρα «ρεζέρβα», δηλαδή τα μισά από αυτά να περιγράφονται και τα άλλα μισά να νομοθετηθούν.
Σύμφωνα με το πληροφορίες, το ΔΝΤ θέλει περικοπές δαπανών (συντάξεις, μισθοί δημοσίου) και καμία ανάμειξη του υπουργού Οικονομικών σε όποιες περικοπές θα γίνουν, ενδεχόμενο στο οποίο αντιδρά η Αθήνα.
Η κυβέρνηση επιμένει τα στοιχεία που θα λαμβάνονται υπόψη να είναι τα στοιχεία της Eurostat, αλλά και να υπάρχει η δυνατότητα στον κ. Τσακαλώτο να αντικαθιστά τις αλλαγές που θα προβλέπονται στον μηχανισμό με ισοδύναμα.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές που επικαλείται το Αθηναϊκό Πρακτορείο, η κυβέρνηση θα επιδιώξει τις επόμενες ημέρες να ενισχύσει την διαπραγματευτική θέση της χώρας και να αυξήσει την υποστήριξη που έχει ήδη εκδηλωθεί από διάφορες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις έναντι των απαιτήσεων του Ταμείου αναζητώντας ερείσματα στο εξωτερικό.
Ωστόσο, ο χρόνος πιέζει ασφυκτικά και όλη η προσοχή είναι στραμμένη στα δύο Eurogroup που έχουν οριστεί για τις 9 και τις 24 Μαΐου, καθώς σε αυτά θα κριθεί όχι μόνο το εάν θα κλείσει η αξιολόγηση αλλά και τι είδους πολιτικές εξελίξεις θα υπάρξουν για την χώρα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης