Τελευταία Νέα
Πολιτική

Σε ανασχηματισμό μετά τη Συμφωνία των Πρεσπών ο Τσίπρας – Ποια ονόματα ακούγονται - Στο στόχαστρο η Κεντροαριστερά

Σε ανασχηματισμό μετά τη Συμφωνία των Πρεσπών ο Τσίπρας – Ποια ονόματα ακούγονται - Στο στόχαστρο η Κεντροαριστερά
Πολιτική στρατηγική του πρωθυπουργού να εξελιχθεί ο ΣΥΡΙΖΑ σε βασικό εκφραστή του προοδευτικού πολιτικού χώρου
Πληθαίνουν τα σενάρια που θέλουν τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να προχωρά σε ανασχηματισμό της κυβέρνησης του αμέσως μετά την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών από την ελληνική Βουλή δεδομένων τόσο των μεγάλων ανακατατάξεων που έχουν επέλθει στην εγχώρια πολιτική σκηνή το τελευταίο διάστημα όσο και των κενών που έχουν δημιουργηθεί στο κυβερνητικό σχήμα κατόπιν της αποχώρησης του Π. Καμμένου και των ΑΝΕΛ.
Εάν μάλιστα η ΝΔ προχωρήσει σε κατάθεση πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης για τη Συμφωνία των Πρεσπών, η κυβέρνηση Τσίπρα αναμένεται να βγει και πάλι ενισχυμένη καθώς θεωρείται απίθανο η πρόταση δυσπιστίας της ΝΔ να συγκεντρώσει τις απαιτούμενες 151 ψήφους.
Σε αυτό το πλαίσιο και δεδομένου ότι ο κ.Τσίπρας διαθέτει ήδη μια νέα κοινοβουλευτική πλειοψηφία, όπως προκύπτει άλλωστε από τις 151 ψήφους που έλαβε στην πρόσφατη ψήφο εμπιστοσύνης στη Βουλή, είναι προφανές πως θα επιδιώξει να φτάσει έως το τέλος της θητείας του, το φθινόπωρο του 2019.
Αυτό επί της ουσίας σημαίνει ότι είναι απαραίτητο να προχωρήσει σε ανασχηματισμό του κυβερνητικού του σχήματος, δεδομένου ότι υπάρχουν και κενές θέσεις με την αποχώρηση του Π. Καμμένου.
Κύρια στόχευση του πρωθυπουργού είναι τους επόμενους μήνες να κάνει όλα εκείνα τα απαραίτητα βήματα που θα του επιτρέψουν να γίνει ο βασικός εκφραστής του προοδευτικού πολιτικού χώρου και ο ΣΥΡΙΖΑ να εξελιχθεί στο βασικό κορμό μιας ευρύτερης δημοκρατικής παράταξης που θα συγκεντρώνει όλες τις προοδευτικές πολιτικές δυνάμεις.
Αυτό άλλωστε είχε καταδείξει ο κ.Τσίπρας με τη παρουσία και την ομιλία του σε πρόσφατη εκδήλωση της κεντροαριστεράς στο Μέγαρο Μουσικής όπου έδωσαν το παρών στελέχη του ΠΑΣΟΚ ενώ δεν αποκλείεται και ανάλογα με τις εξελίξεις στη Βουλή σχετικά με τη Συμφωνία των Πρεσπών, να δώσει το παρών και σε μια ακόμα αντίστοιχη εκδήλωση της κεντροαριστεράς στις αρχές της επόμενης εβδομάδας.
Υπό αυτά τα δεδομένα ο κ.Τσίπρας θα επιδιώξει στον επικείμενο ανασχηματισμό να επιβεβαιώσει το άνοιγμα που θέλει να κάνει στον χώρο της Κεντροαριστεράς.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι οριστικές αποφάσεις δεν υπάρχουν, όπως δεν υπάρχουν και τελικές αποφάσεις για το εάν θα είναι ένας ευρύς ανασχηματισμός που θα δίνει το σήμα για μια σκληρή εκλογική μάχη με τη ΝΔ ή εάν θα πρόκειται για επιλεκτικές κινήσεις πολιτικών προσωπικοτήτων από την Κεντροαριστερά που έχουν ταχθεί και τάσσονται κατά της συμπόρευσης του προοδευτικού χώρου με τη ΝΔ του Κ. Μητσοτάκη.
Σύμφωνα με πληροφορίες, τα ονόματα που ακούγονται για πιθανή υπουργοποίηση τους είναι πολλά, ανάμεσα στα οποία αυτά του Ν. Μπίστη υπουργού επί κυβέρνησης Σημίτη, του Γιάννη Ραγκούση υπουργού επί κυβέρνησης Γ. Παπανδρέου, με τον οποίο υπάρχει ένα πολύμηνο πολιτικό φλερτ, του Στέφανου Τζουμάκα αλλά και άλλων προσώπων που διετέλεσαν υπουργοί επί διακυβέρνησης ΠΑΣΟΚ όπως για παράδειγμα του καθηγητή Χ. Παμπούκη, ο οποίος υπήρξε υπουργός επί της πρωθυπουργίας του Γ. Παπανδρέου ενώ σενάρια πυροδότησε και η παρουσία του Ευάγγελου Αντώναρου, πρώην εκπρόσωπου της κυβέρνησης Καραμανλή, στο Μέγαρο Μαξίμου, παρά το γεγονός ότι ο ίδιος σε σημερινές του δηλώσεις αρνήθηκε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο υπουργοποίησης του.
Σενάρια ακούγονται και για προσχώρηση της ΔΗΜΑΡ στο ΣΥΡΙΖΑ και στην κυβέρνηση μετά την αποχώρηση της από το Κίνημα Αλλαγής, πληροφορίες πάντως που έσπευσε από νωρίς σήμερα το πρωί να διαψεύσει με ανακοίνωση της η ΔΗΜΑΡ.
Τα ονόματα που ακούγονται είναι πολλά και αναμένεται να πολλαπλασιαστούν τα επόμενα 24ωρα.
Αυτό που θα πρέπει να θεωρείται βέβαιο είναι ότι ο κ.Τσίπρας θα επιβεβαιώσει με τον επικείμενο ανασχηματισμό την πρόθεση και την πολιτική του στρατηγική όχι μόνο να κάνει «άνοιγμα» στην Κεντροαριστερά αλλά και να ηγεμονεύσει σε αυτήν.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης