Τελευταία Νέα
Πολιτική

Στη διαδικτυακή συζήτηση της ΟΝΝΕΔ με θέμα «Οι νέοι που νίκησαν την πανδημία» συμμετείχε ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Στη διαδικτυακή συζήτηση της ΟΝΝΕΔ με θέμα «Οι νέοι που νίκησαν την πανδημία» συμμετείχε ο Κυριάκος Μητσοτάκης
«H πανδημία άλλαξε τις ζωές όλων μας δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης
«H πανδημία άλλαξε τις ζωές όλων μας, αλλά νομίζω ότι μας έδωσε και τη δυνατότητα να ανακαλύψουμε δυνάμεις, ψυχικά αποθέματα τα οποία είχαμε μέσα μας και να μπορέσουμε να βγούμε ως κοινωνία πιο ισχυροί και πιο ενωμένοι για να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις του μέλλοντος», ανέφερε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε συζήτηση με νέους ανθρώπους αλλά και στελέχη της ΟΝΝΕΔ που βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή της μάχης απέναντι στην πανδημία.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης άκουσε τις προσωπικές ιστορίες των νέων ανθρώπων, συζήτησε μαζί τους για το πως βίωσαν την περίοδο της καραντίνας αλλά και τη δράση που ανέπτυξαν μέσα σε αυτήν. Εξήρε δε το γεγονός πως όλοι τους βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή εθελοντικών δράσεων για τη στήριξη των πιο αδύναμων στην κοινωνία.
«Το συγκρατώ ως ιδιαίτερα σημαντική παρακαταθήκη για την επόμενη ημέρα», υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια τοποθέτησής του, ανέφερε:
«Συγχαρητήρια για όλες τις δράσεις που έχει αναλάβει η ΟΝΝΕΔ και κυρίως γι’ αυτήν την εξαιρετική ιδέα της οργάνωσης των ΟΝΝΕΔ talks, που μέσα από την τεχνολογία έδωσε τη δυνατότητα σε πολλούς νέους ανθρώπους να έρθουν σε επικοινωνία με στελέχη της Κυβέρνησης, Υπουργούς, οι οποίοι βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή της μάχης αυτού του μεγάλου αγώνα, τον οποίον δώσαμε τους τελευταίους μήνες, για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε αυτή την πρωτοφανή πανδημία, η οποία τόσο άλλαξε τις ζωές όλων μας, αλλά νομίζω ότι μας έδωσε και τη δυνατότητα να ανακαλύψουμε δυνάμεις, ψυχικά αποθέματα τα οποία είχαμε μέσα μας και να μπορέσουμε να βγούμε ως κοινωνία πιο ισχυροί και πιο ενωμένοι για να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις του μέλλοντος.
Θέλω να σταθώ ιδιαίτερα στο πόσο δύσκολο πρέπει να ήταν να αντιμετωπίσετε αυτήν την περιπέτεια, μια γενιά η οποία στην ουσία ανδρώθηκε, μεγάλωσε, ενηλικιώθηκε επαγγελματικά την εποχή της κρίσης.
Εκεί που είχαμε την εντύπωση ότι ατενίζαμε τον ορίζοντα με μεγαλύτερη αισιοδοξία, ήρθε και μας βρήκε η κρίση της πανδημίας, μία απρόβλεπτη κρίση η οποία μας υποχρέωσε να αναδιατάξουμε τις προτεραιότητές μας.
Αλλά αυτό το οποίο εγώ κρατώ από την αντιμετώπιση της κρίσης είναι το γεγονός ότι στην προσπάθεια αυτή στρατεύτηκε ολόκληρη η ελληνική κοινωνία.
Εμείς προφανώς και δώσαμε τις κεντρικές οδηγίες, δώσαμε το λόγο στους ειδικούς οι οποίοι μας υπέδειξαν τι ήταν αυτό το οποίο έπρεπε να κάνουμε, αλλά χωρίς να μπορέσουμε να πάρουμε με το μέρος μας τη συντριπτική πλειοψηφία της κοινωνίας και θα έλεγα και κυρίως τους νέους ανθρώπους δεν θα μπορούσαμε να είχαμε πετύχει αυτό το οποίο τελικά πετύχαμε.
Και ποιο είναι αυτό;
Να περιορίσουμε στο ελάχιστο το πρώτο κύμα της πανδημίας και να μπορούμε να είμαστε τώρα έτοιμοι να υποδεχτούμε οργανωμένα τουρίστες κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, έχοντας κάνει όλη την προετοιμασία η οποία είναι απαραίτητη για να εξασφαλίσουμε ότι θα μπορέσουμε να ανοίξουμε στους επισκέπτες μας με τη μέγιστη δυνατή ασφάλεια.
Εσείς όμως -και είχα την ευκαιρία να δω και να διατρέξω λίγο τις προσωπικές σας ιστορίες και τα βιογραφικά σας- βρεθήκατε από την πρώτη στιγμή στην πρώτη μάχη της αντιμετώπισης αυτής της πρωτοφανούς κρίσης είτε ως προσωπικό στα νοσοκομεία μας είτε ως επαγγελματίες οι οποίοι υποχρεωθήκατε να είστε στην πρώτη γραμμή σε επιχειρηματικές δραστηριότητες οι οποίες ουδέποτε έκλεισαν είτε μέσα από καινοτόμες δραστηριότητες οι οποίες προέκυψαν μέσα από την κρίση και που κινητοποίησαν δημιουργικές δυνάμεις της κοινωνίας για να έρθουν και αυτές να συνδράμουν στη συνολική προσπάθεια την οποία όλοι κάναμε.
Κατά συνέπεια, θα ήθελα σήμερα να μιλήσω πολύ λιγότερο, θα ήθελα να ακούσω τις δικές σας προσωπικές ιστορίες, πώς βιώσατε εσείς αυτή την περιπέτεια, τι μάθατε για τους εαυτούς σας, τι μάθαμε για το πως όλοι πρέπει να συνεργαζόμαστε περισσότερο, τι πρέπει να κάνουμε καλύτερα στο μέλλον και πώς μπορεί αυτή η κρίση να γίνει στην κυριολεξία ευκαιρία.
Είναι ξέρετε ένα κλισέ πού το χρησιμοποιούμε πολύ συχνά, αλλά τώρα καλούμαστε πράγματι να το κάνουμε πράξη. Και μέσα από τις αρετές που ξεπήδησαν μέσα από την ελληνική κοινωνία να μπορέσουμε πραγματικά να χτίσουμε μια καλύτερη Ελλάδα από την οποία οι πρώτοι ωφελημένοι θα είστε εσείς, η νέα γενιά που κάνετε τα πρώτα σας δημιουργικά βήματα στον επαγγελματικό στίβο».
Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ, Παύλος Μαρινάκης, στάθηκε σε δύο σημεία:
«Στην ομοψυχία των πολιτών και τη στάση της γενιάς μας, των νέων αυτής της χώρας. Τα δύο αυτά σημεία δεν προέκυψαν τυχαία.
Ήταν αποτέλεσμα μιας πολιτικής ουσίας και αλήθειας.
Ειδικά οι νέοι, που είχαν κουραστεί από τα πολλά μεγάλα λόγια, εκτίμησαν το αποτέλεσμα αλλά και το γεγονός ότι ο λόγος δόθηκε στους ειδικούς.
Είμαστε μια γενιά που παλεύει για την κατάρτιση και την πρόοδό της και γι’ αυτό η νέα κουλτούρα, κύριε Πρόεδρε, μας δίνει ελπίδα», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Η Λίλια Μοσχοτζοπούλου, Ιατρός – Πνευμονολογική Νοσοκομείου Σωτηρία (Αθήνα), η Μαρία Δουμάνη, Ιατρός – Πνευμονολογική Νοσοκομείου Θριάσιο (Αθήνα) και ο Θοδωρής Παναγόπουλος, Γενικός Ιατρός Παν/κου Νοσοκομείου Ρίο (Πάτρα) και η Σόνια Βίσα, Νοσηλεύτρια (Πάτρα), επικεντρώθηκαν στο έργο των επαγγελματιών της Υγείας ευχαριστώντας τον Πρωθυπουργό για το γεγονός ότι ο λόγος δόθηκε άμεσα στους ειδικούς και η Κυβέρνηση εμπιστεύτηκε τη γνώμη τους. «Δεν το βάλαμε κάτω, δώσαμε τον καλύτερό μας εαυτό», ανέφερε, μεταξύ άλλων, η κυρία Μοσχοτζοπούλου με τον Πρωθυπουργό να απαντά ότι πρώτιστο μέλημα της πολιτείας ήταν να μην βρεθεί κανένας εργαζόμενος στον χώρο της Υγείας χωρίς την απαραίτητη προστασία.
«Είστε στην πρώτη γραμμή και αναλαμβάνετε πάντα ένα ρίσκο -όχι μόνο στην περίπτωση του COVID-19 στην περίπτωση οποιουδήποτε μεταδοτικού νοσήματος καλείστε να χειριστείτε.
Θέλαμε να είμαστε σίγουροι ότι δεν θα βρεθείτε ούτε ένα δευτερόλεπτο χωρίς την απαραίτητη προστασία.
Προσθέσαμε πολύ προσωπικό το οποίο θα στελεχώσει το Εθνικό Σύστημα Υγείας για τα επόμενα χρόνια, δεν ήταν προσωρινές προσλήψεις, είναι προσλήψεις οι οποίες έγιναν για να μείνουν και βέβαια έχουμε και την πολύ μεγάλη ευθύνη, τώρα, να ενισχύσουμε τις δομές μας με μόνιμα κρεβάτια εντατικής θεραπείας.
Διότι βρήκαμε μεν προσωρινές λύσεις αλλά τώρα έχει έρθει η ώρα να σιγουρευτούμε ότι θα έχουμε μόνιμες δομές εντατικής θεραπείας -όχι μόνο για την περίπτωση του CΟVID-19- για οποιαδήποτε άλλη νοσηλεία απαιτεί εντατική.
Και βέβαια το (Γενικό Νοσοκομείο Νοσημάτων Θώρακος Αθηνών) «Η Σωτηρία» είναι και αυτό το οποίο θα γίνει αποδέκτης της μεγάλης δωρεάς της Βουλής.
Θα γίνουν 50 καινούργια κρεβάτια.
Σε δύο ημέρες από τώρα θα ανακοινώσουμε και με το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος μια πολύ σημαντική πρωτοβουλία ενίσχυσης των εντατικών μας σε όλα τα σημαντικά νοσοκομεία αναφοράς», σημείωσε.
*«Ευχαριστώ για το θάρρος, την αυταπάρνηση και τη γενναιότητα που υπηρετείτε τον όρκο που έχετε δώσει»*
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο πρόσωπο των εκπροσώπων του ιατρικού κόσμου στη συζήτηση, ευχαρίστησε για ακόμη μια φορά όλους τους γιατρούς και το νοσηλευτικό προσωπικό που βρέθηκε στην πρώτη γραμμή της μάχης.
«Θέλω να ευχαριστήσω όλους τους γιατρούς και όλο το νοσηλευτικό προσωπικό το οποίο βρέθηκε στην πρώτη γραμμή και ειδικά τους νεότερους γιατρούς οι οποίοι, ίσως, δεν έχουν την εμπειρία των παλαιότερων και οι οποίοι αντιμετώπισαν αυτή την πρωτοφανή υγειονομική κρίση με θάρρος.
Με θάρρος, με αυταπάρνηση, με γενναιότητα, υπηρετώντας τον όρκο των οποίον έχετε δώσει να βάζετε την υγεία του ασθενή πάντα σε πρώτη προτεραιότητα».
Η Μαρία Παναγιωτίδου, φαρμακοποιός στην πόλη της Καστοριάς, περιέγραψε τα όσα συνέβησαν στον δικό της κλάδο δηλώνοντας ανακουφισμένη για το γεγονός πως μέσα από μια πολύ δύσκολη κατάσταση με έντονη αγωνία για το αύριο έγινε εφικτό να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να ανταποκριθεί στις δύσκολες συνθήκες.
Εστίασε στον τρόπο με τον οποίο λειτούργησε την εξυπηρέτηση του κοινού ενώ φρόντισε η ίδια, όπως τόνισε, να ενημερώνει, να ενθαρρύνει και να εμψυχώνει τους πολίτες.
Συμπλήρωσε δε πως τα φάρμακα για τις ευπαθείς ομάδες αποστέλλονταν στην οικία τους και τις περισσότερες φορές παραδίδονταν από την ίδια.
Ο Γιώργος Κοκλανάκης, αστυνομικός, αναφέρθηκε στον δικό του τομέα ευθύνης κατά τη διάρκεια της πανδημίας και στην αποστολή που κλήθηκε να φέρει εις πέρας.
Τόνισε δε ότι οι πολίτες με τη συμπαράστασή τους και την αναγνώριση του έργου της ΕΛ.ΑΣ., δίνουν δύναμη για τη συνέχεια και για το δύσκολο έργο που επιτελούν.

«Πηγαίναμε στον πόλεμο οπλισμένοι»

Ο Διονύσης Αυγουστίνος, ιδιοκτήτης Super Market στη Φλώρινα, στάθηκε ιδιαίτερα στην ασφάλεια των εργαζομένων και των πολιτών καθώς η δική του επιχείρηση δεν σταμάτησε την λειτουργία της κατά τη διάρκεια της πανδημίας.
Επεσήμανε πως η εφοδιαστική αλυσίδα δεν αντιμετώπισε κανένα πρόβλημα ενώ ο ίδιος στο πλαίσιο της εθελοντικής υποστήριξης του προγράμματος «Βοήθεια στο σπίτι» φρόντιζε τα προϊόντα να φτάνουν σε κάθε πόρτα σπιτικού, ειδικότερα όταν στο εσωτερικό του βρισκόταν άνθρωπος που ανήκε σε ευπαθή ομάδα.
Ο Δούκας Τσιτσεκλής που εργάζεται ως υπάλληλος delivery στη Σάμο μετέφερε τις δικές του εμπειρίες συμπληρώνοντας ότι στο νησί του δεν καταγράφηκε ούτε ένα κρούσμα και πως οι νησιώτες τήρησαν ευλαβικά τις οδηγίες που δόθηκαν από τους ειδικούς.
«Η καθημερινότητά μας έχει αλλάξει ριζικά», συμπλήρωσε.

«Πλέον χαμογελάμε με τα μάτια»

«Πλέον χαμογελάμε με τα μάτια», είπε στον Κυριάκο Μητσοτάκη η Μαρία Οικονομοπούλου, υπάλληλος της οικογενειακής επιχείρησης Φούρνου που διατηρεί η οικογένειά της, με καταγωγή από τα Μέγαρα Αττικής.
Η ίδια υπογράμμισε ότι όλη η οικογένειά της ζει και εργάζεται μαζί ενώ πρόσθεσε πως κατά της διάρκεια της πανδημίας μετέφερε σε κάθε σπίτι ό,τι ζητούσαν από το κατάστημά τους οι πολίτες χωρίς, ωστόσο, να έρχεται σε επαφή μαζί τους για την ασφάλεια όλων.
Μετέφερε στον Πρωθυπουργό την ανησυχία που βλέπει στο πρόσωπο των καταναλωτών δηλώνοντας αισιόδοξη για το μέλλον.
Η Νατάσα Βαφειάδου, δημοσιογράφος στην Κομοτηνή, εργαζόμενη σε έναν ιστορικό τίτλο, εστίασε στο πως η ίδια κλήθηκε να αντιμετωπίσει τα νέα δεδομένα μεταφέροντας την είδηση με σοβαρότητα, υπευθυνότητα και χωρίς υπερβολές.
Ο Γιάννης Ματσούκας, πληροφορικός - προγραμματιστής, δίνοντας ως παράδειγμα την ψηφιακή επανάσταση που συντελέστηκε μέσα από τις υπηρεσίες που προσφέρονται πλέον μέσω του gov.gr αναφέρθηκε στο πως ο ίδιος λειτούργησε τονίζοντας πως το επάγγελμά του σημείωσε πολύ μεγάλη ζήτηση.
Για την παρασκευή μασκών μέσω τρισδιάστατου εκτυπωτή ενημέρωσε τον Πρωθυπουργό ο Κωνσταντίνος Χατζηκωνσταντινίδης, φοιτητής του τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
Συμπλήρωσε δε πως όλο το υλικό που κατασκευάστηκε παραδόθηκε στο Υπουργείο Υγείας για να προσφερθεί όπου κρίθηκε απαραίτητο και υπήρχε ανάγκη.
Ο Κωνσταντίνος Μαμουλής, Αντιπρόεδρος της ΟΝΝΕΔ, παρουσίασε στον Πρωθυπουργό και Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, έναν σύντομο απολογισμό δράσεων της οργάνωσης με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να καταλήγει:
«Απέναντι σε όσους, μερικές φορές, είναι σκεπτικοί απέναντι στις πολιτικές νεολαίες, ίσως γιατί έχουν στο μυαλό τους κάποια στερεότυπα από άλλες εποχές, θα τους ζητήσω πραγματικά να διατρέξουν σύντομα τον απολογισμό του τι έγινε αυτόν τον χρόνο, από τη στιγμή που ήρθαμε στα πράγματα ως Κυβέρνηση, το κόμμα και η νεολαία δεν ατόνισαν αλλά προσαρμόστηκαν με πολύ μεγάλη ταχύτητα στις επιταγές των καιρών.
Και αυτό το οποίο χρειάστηκε να γίνει την εποχή της κρίσης της πανδημίας ήταν να βρεθούμε στην πρώτη γραμμή εθελοντικά και να στηρίξουμε μέσα από μια σειρά από δράσεις -με πιο εμβληματική τη στήριξη του προγράμματος “Βοήθεια Στο Σπίτι”- τους συμπολίτες μας αλλά και τις δομές, τις δημόσιες δομές, που χρειάστηκαν εκείνη τη στιγμή στελέχωση.
Συγχαρητήρια σε όλες και σε όλους για το τι κάνατε και να κρατήσετε ζωντανό αυτό το χαμόγελο, αυτήν την αισιοδοξία την οποία εκπέμπετε για να μην έχετε καμία αμφιβολία ότι η επόμενη ημέρα θα είναι πολύ καλύτερη για τη χώρα».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης