Τελευταία Νέα
Πολιτική

Φυγή προς τα εμπρός, μεταρρυθμίσεις και νέα πρόσωπα εξετάζει ο Μητσοτάκης που βλέπει τα προβλήματα να φρενάρουν την δυναμική

Φυγή προς τα εμπρός, μεταρρυθμίσεις και νέα πρόσωπα εξετάζει ο Μητσοτάκης που βλέπει τα προβλήματα να φρενάρουν την δυναμική
Στο νέο εργασιακό νομοσχέδιο που θα φέρει σε λίγο καιρό η κυβέρνηση τα βάζει με τους συνδικαλιστές επιχειρώντας να περιορίσει κατά πολύ την «εξουσία» τους
Κλίμα φυγής προς τα εμπρός προσπαθεί να συνθέσει ο Πρωθυπουργός που βλέπει ότι τα καθημερινά προβλήματα που έχει φέρει η πανδημία φρενάρουν την δυναμική που είχε στους πρώτους μήνες διακυβέρνησης.
 Γι’ αυτό σε συζητήσεις που έγιναν στο Μέγαρο Μαξίμου τα περισσότερα επιτελικά στελέχη τόνιζαν την ανάγκη να επανέλθει στην πρώτη γραμμή το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα της κυβέρνησης αντί να ασχολούμαστε «για το εάν θα πρέπει να φοράμε μάσκες, αν θα γίνει lockdown κτλ».
Άλλωστε, στην κυβέρνηση έχουν πάρει μία απόφαση και, πλέον, γίνεται και δημοσίως γνωστή.
Δεν θα γίνει lockdown σε καμία περίπτωση.
Παρά μόνο εάν έχουμε ραγδαία επιδείνωση του αριθμού των νέων κρουσμάτων και όχι, όπως λένε οι επιδημιολόγοι, των συρροών των παλιών κρουσμάτων.

Οι μεταρρυθμίσεις στο επίκεντρο

Με το lockdown να έχει αποκλειστεί και τις δημοσκοπήσεις ακόμα να δείχνουν ότι η όποια φθορά κινείται στο πλαίσιο της αναστρέψιμης κατάστασης, το Μέγαρο Μαξίμου προετοιμάζεται για ένα γύρο μεταρρυθμιστικών νομοσχεδίων που στοχεύουν στο να σπάσουν αυγά με τα συστήματα που κρατούσαν χρόνια τη χώρα πίσω.
Στο νέο εργασιακό νομοσχέδιο που θα φέρει σε λίγο καιρό η κυβέρνηση τα βάζει με τους συνδικαλιστές επιχειρώντας να περιορίσει κατά πολύ την «εξουσία» τους, θα ανοίξει ακόμα περισσότερο την αγορά εργασίας μέσα από την ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων και θα διευκολύνει μέσα από κίνητρα φορολογικά και ασφαλιστικά την επένδυση, τις νέες προσλήψεις.
Παράλληλα, προχωράει στην ίδρυση Διυπουργικής Επιτροπής για Στρατηγικές επενδύσεις προκειμένου να αλλάξει την εγχώρια ατζέντα της μιζέριας του κορωνοιού και των ελληνοτουρκικών.
Από τις θετικές εξελίξεις που φαίνονται να έρχονται, είναι ότι σιγά σιγά το κλίμα των καταλήψεων ηρεμεί και όλο και περισσότερα σχολεία επανέρχονται στην κανονικότητα.

Τα ελληνοτουρκικά

 Άρα αυτά που μένουν να ξεπεραστούν επικοινωνιακά είναι η καθημερινή διαχείριση του κορωνοιού και τα ελληνοτουρκικά.
Όσον αφορά το δεύτερο, η κυβέρνηση προσπαθεί να κερδίσει χρόνο, να χρονίσει το ζήτημα της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, δεν θέλει λύση εξπρές και θέλει να έχει και τον μερικό έλεγχο της διεθνούς κατάστασης.
Για παράδειγμα, μετά τις αποφάσεις της Συνόδου έστω και σε βρεφιακό επίπεδο τέθηκε η απειλή για κυρώσεις στην Τουρκία και είναι χαρακτηριστικό ότι ο γερμανικός τύπος συντηρεί το κλίμα ότι η Ε.Ε απειλεί την Τουρκία με κυρώσεις παρόλο που η ίδια η Merkel αγωνίστηκε να μην υπάρξουν.
Αφού, λοιπόν, μπει και σε ένα σταθερό κλίμα διαπραγματεύσεων η Ελλάδα και η Τουρκία, η ελληνική κυβέρνηση μπορεί να ασχοληθεί με το κυβερνητικό της σχέδιο και να αποφύγει να κάνει πολιτική διαχείριση της οικονομικής κρίσης κάτι που με μαθηματική ακρίβεια θα συρρικνώσει την δύναμη της.
Γι’ αυτό κοινή πεποίθηση οικονομικού επιτελείου και Μαξίμου είναι να ξεκινήσει η δημόσια συζήτηση για σοβαρές μεταρρυθμίσεις, για αλλαγές στο δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα και κυρίως σοβαρές επενδύσεις.
Εκεί θεωρούν ότι έχουν πολύ σημαντικό πλεονέκτημα απέναντι στην αξιωματική αντιπολίτευση η οποία στερείται προγράμματος και ιδεολογικού προσανατολισμού.

Θύλακες στην κυβέρνηση

Μοναδικός αντίπαλος της κυβέρνησης, όπως ομολογούν όλα τα στοιχεία των τελευταίων δημοσκοπήσεων, είναι ο εαυτός της και κυρίως θύλακες της κυβέρνησης και της Κ.Ο της Νέας Δημοκρατίας που θέλουν απλά να κάνουν μία διαχείριση εξουσίας (σε ορίζοντα 8ετίας μάλιστα) και να μην σπάσουν αυγά, να μην ανοίξουν τα κακά κείμενα.
Στον παραπάνω προσανατολισμό, κρίνεται αναγκαίος και ένας σοβαρός ανασχηματισμός με πρόσωπα που δεν θα κάνουν πίσω στο σοβαρό μετασχηματισμό της χώρας μέσα από μεταρρυθμίσεις και αλλαγές.
Ο μη ανασχηματισμός εξέθρεψε συμπεριφορές αλαζονείας από κάποιους υπουργούς, άλλους τους έθεσε σε τροχιά σύγκρουσης με άλλους, άλλους σε επικοινωνιακή υπερπροβολή (για να βγουν βουλευτές) πάντα για το άτομό τους και όχι για την συλλογική «φανέλα».
Γι’ αυτό είναι θέμα χρόνου και έχει ωριμάσει μέσα στο μυαλό του Κ. Μητσοτάκη ότι το 2021 πρέπει να αλλάξει την ομάδα, αν δεν θέλει να κάνει απλή πολιτική διαχείριση της εξουσίας.
Μένουν να βρεθούν και να αποφασιστούν τα κατάλληλα πρόσωπα.

Μαξιμίλιανος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης