Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ εξαπέλυσε σφροδή επίθεση στην κυβέρνηση, ενώ ο πρόεδρος της Βουλής διαμήνυσε ότι η λειτουργία του κοινοβουλίου θα συνεχιστεί μα βάση τους υγειονομικούς κανόνες.
Σφοδρή επίθεση Τσίπρα στην κυβέρνηση
Σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση για «κακοποίηση της Δημοκρατίας» εξαπέλυσε σήμερα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της Βουλής, με αφορμή τη συζήτηση επί του νομοσχεδίου για την συνεπιμέλεια των παιδιών.
Ο Αλ.Τσίπρας εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για τον τρόπο λειτουργίας της Βουλής εν μέσω πανδημίας και για τη «χρήση ενός Κοινοβουλίου σε καταστολή για να περάσουν με διαδικασίες "ψεκάστε- σκουπίστε- τελειώσαμε" νομοθετήματα κρίσιμα για τη χώρα», όπως και για την «καταιγίδα των απευθείας αναθέσεων», και ζήτησε να μπει «τέρμα στο lockdown της Βουλής».
«Αλήθεια έτσι όπως διαχειριστήκατε το δημόσιο χρήμα με πρόσχημα την πανδημία, έτσι σχεδιάζετε να διαχειριστείτε και τα δισεκατομμύρια του Ταμείου ανάκαμψης; Με τη μέθοδο της κυρίας Νικολάου; Ή με τη μέθοδο του κ. Πέτσα; Να μοιράζετε χρήμα σε ημέτερους χωρίς κριτήρια, χωρίς λογοδοσία; Πολύ φοβάμαι ότι σχεδιάζετε ένα συνδυασμό των δυο μεθόδων. Και αυτό δεν είναι μόνο κακοποίηση της δημοκρατίας αλλά και μια θλιβερή, ολισθηρή επιστροφή στο πελατειακό κράτος της Δεξιάς που μας οδήγησε στη χρεοκοπία το 2009», υπογράμμισε, ενώ επέκρινε την απουσία του πρωθυπουργού από τη Βουλή, κατηγορώντας τον για «κακοποίηση της Δημοκρατίας» αφού «περιφρονεί τη Βουλή και τα κόμματα» και «βολεύεται με τη μονοφωνία των μονολόγων και των διαγγελμάτων αντί της πολυφωνίας και του πλουραλισμού». Απευθυνόμενος, δε, και στον πρόεδρο της Βουλής, Κωνσταντίνο Τασούλα τον χαρακτήρισε ως "αλεξικέραυνο" του πρωθυπουργού που αρνείται να διεξάγει προ ημερησίας διάταξης συζήτηση για αυτά ακριβώς τα θέματα, που έχει ζητήσει η αξιωματική αντιπολίτευση από τον Δεκέμβριο.
Συνεχίζοντας, ο Αλ. Τσίπρας έκανε λόγο για "κουκούλωμα" και από τους αρμόδιους υπουργούς που δεν απαντάνε σε επίκαιρες ερωτήσεις, όπως «για το Κέντρο εκπαίδευσης της ΠΑ στη Καλαμάτα» ή για τον αποκλεισμό του ενός τρίτου των εισακτέων φέτος από την εισαγωγή στα πανεπιστήμια.
«Η μιντιακή μονοφωνία και η κοινοβουλευτική αφωνία, δεν είναι χαρακτηριστικά δημοκρατίας. Αυτά γίνονται σε άλλα καθεστώτα», τόνισε, χαρακτηρίζοντας "κοροϊδία" να μπορεί ο βουλευτής να μιλά διαδικτυακά στην Ολομέλεια της Βουλής αλλά να μην μπορεί να ψηφίζει διαδικτυακά στις ονομαστικές ψηφοφορίες στην ολομέλεια. «Και είναι ντροπή. Την εσωκομματική σας αδυναμία να στοιχίσετε τους βουλευτές σας πίσω από τη κομματική γραμμή στις ψηφοφορίες να τη μετατρέπετε σε αδυναμία της κοινοβουλευτικής λειτουργίας. Το εσωκομματικό σας πρόβλημα να το μετατρέπετε σε πρόβλημα της Δημοκρατίας», τόνισε.
«Με όλη την ευθύνη τής θέσης μου είμαι υποχρεωμένος να δηλώσω ότι ως κόμμα της αντιπολίτευσης δεν θα ανεχτούμε άλλο αυτή την κατάσταση. Δεν θα ανεχτούμε άλλο να συμμετέχουμε με κανόνες σιωπής, σε μια Βουλή των σκιών, σε μια σκιώδη Βουλή», είπε, και κάλεσε τον πρωθυπουργό να βάλει «εδώ και τώρα τέρμα στην καραντίνα τη δημοκρατίας και στο lockdown της Βουλής».
«Είναι αντιδημοκρατικό και απαράδεκτο να έχουν ανοίξει τα καταστήματα, η εστίαση, τα σχολεία, ο τουρισμός, τα νηπιαγωγεία και να παραμένει σε καθεστώς εγκλεισμού το Κοινοβούλιο», υπογράμμισε. Κατήγγειλε, δε, ότι πρόθεση του πρωθυπουργού είναι να περάσει εν μέσω καραντίνας «κρίσιμα νομοσχέδια» με τα οποία «ξέρει πως η κοινοβουλευτική του ομάδα διαφωνεί», φέρνοντας ως παράδειγμα το τρέχον νομοσχέδιο της συνεπιμέλειας, το νομοσχέδιο για τη φαρμακευτική κάνναβη και τα μνημόνια συνεργασίας με την Β. Μακεδονία, για τα οποία, μάλιστα είπε χαρακτηριστικά πως δεν έχει τα "κότσια" να τα φέρει και επισήμανε πως οι βουλευτές της ΝΔ «αρνούνται να δεχθούν ότι πρέπει να ζητήσουν συγγνώμη για την κωλοτούμπα».
Kανονικά θα προσέρχονται στη Βουλή οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ
Αφού αναφέρθηκε επίσης στα τελευταία νομοσχέδια που ψηφίστηκαν από τη Βουλή σε καθεστώς μη κανονικής λειτουργίας, όπως το εκπαιδευτικό, το εργασιακό, τον πτωχευτικό κώδικα κ.ά., ο Αλ. Τσίπρας ανακοίνωσε ότι «από σήμερα και στο εξής οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ θα προσέρχονται κανονικά, τηρώντας όλα τα μέτρα υγειονομικής προστασίας, στις συνεδριάσεις της Βουλής».
«Όταν ο εργαζόμενος, ο μικρομεσαίος, ο νέος, ο πολίτης χρειάζεται τη συνδρομή του βουλευτή, εμείς δεν πρόκειται να σας αφήσουμε να νομοθετείτε εις βάρος της κοινωνίας χωρίς τον ανάλογο αντίλογο», εξήγησε. «Και όταν επιχειρείτε να μετατρέψετε τη Δημοκρατία σε θεραπαινίδα σας, και τη Βουλή σε θέατρο σκιών, εμείς δεν πρόκειται να μείνουμε απαθείς», προειδοποίησε.
Τασούλας: Η Βουλή θα εφαρμόσει τους υγειονομικούς κανόνες
«Η Βουλή θα συνεχίσει να εφαρμόζει τους υγειονομικούς κανόνες γιατί αυτό επιτάσσει το δημοκρατικό μας χρέος» ανέφερε ο πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας απαντώντας στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα που έθεσε θέμα αντιδημοκρατικής λειτουργίας του Κοινοβουλίου.
«Δεν είναι εύκολη η διαχείριση των Κοινοβουλίων σε περίοδο πανδημίας. Κανείς μας δεν ήταν προετοιμασμένος για μια τέτοια διαχείριση με πρώτο εμένα, ενώ όμως ομολογουμένως δεν ήμουν προετοιμασμένος η επιδίωξή μου ήταν να μην αποδειχθώ και απροσάρμοστος» σημείωσε ο κ. Τασούλας. «Δεν φιλοδοξούσα να διοικήσω τη Βουλή, μετά την τιμητική σας ψήφο, συνεργαζόμενος καθημερινώς με τους γιατρούς της Βουλής, να χειρίζομαι θέματα επιπολασμού, tests, το να μην σας βλέπω την ώρα που σας μιλάω, να βλέπω μια μασκοφορεμένη Βουλή. Και είμαι βέβαιος ότι κανείς δεν φιλοδοξούσε κάτι τέτοιο αλλά όλα αυτά με σεβασμό σε όλους σας -και ιδιαιτέρως στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης-, δεν είναι ζητήματα Δημοκρατίας, είναι ζητήματα αυτοπροστασίας, είναι ζητήματα παραδείγματος, είναι ζητήματα αγωνιώδους προσπάθειας να περάσουμε μέσα από αυτή τη δαιμονική κατάσταση όσο το δυνατόν περισσότερο αλώβητοι μέχρι την οριστική έξοδο από την κρίση», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Βουλής.
«Θα συνεχίσω να προασπίζω την υγείας σας και την ζωής σας η οποία είναι ένα από τα πρώτα αγαθά της Δημοκρατίας» τόνισε και λέγοντας πως «εγώ είμαι ο υπεύθυνος λειτουργίας της Βουλής και όχι ο κ. Μητσοτάκης» σημείωσε «διαχειριζόμαστε την λειτουργία της Βουλής κάθε εβδομάδα , βήμα- βήμα, με αγωνία στη Διάσκεψη των Προέδρων».
«Η Βουλή ήδη έχει ανοίξει, ανοίγει σιγά- σιγά, αλλά ανοίγει προσεκτικά με βάση την υγειονομική κατάσταση και δεν υπάρχει περίπτωση να κάνουμε κάτι διαφορετικό» προσέθεσε.
Ο πρόεδρος της Βουλής διάβασε χθεσινή εισήγηση της υγειονομικής υπηρεσίας της Βουλής όπου συστήνει να παραμείνει ο ίδιος ο αριθμός των παρόντων βουλευτών στην Ολομέλεια για μια ή δύο ακόμα εβδομάδες, οπότε θα γίνει νέα εκτίμηση. Υπογράμμισε όμως ότι αυτός ο περιορισμός δεν περιστέλλει τον κοινοβουλευτικό διάλογο, λέγοντας ότι το παρόν νομοσχέδιο συζητείται επί 2 ημέρες καθώς ζήτησαν να μιλήσουν 70 βουλευτές. Εάν είχαν εγγραφεί και οι 300 η συζήτηση θα ήταν πενθήμερη, είπε ο πρόεδρος της Βουλής.
Απαντώντας στην επίκριση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης γιατί «εάν το πρόβλημα είναι οι μη εμβολιασμένοι βουλευτές, δεν έγινε ένα εμβολιαστικό κέντρο ώστε να λυθεί το πρόβλημα», ο πρόεδρος της Βουλής είπε: «Σε καμία χώρα στην Ευρώπη ή στον κόσμο οι βουλευτές δεν μπήκαν σε καμία ειδική λίστα προτεραιότητας έναντι άλλων κατηγοριών πολιτών» και συμπλήρωσε: «Έχουμε φτάσει σε υψηλό βαθμό εμβολιασμένων βουλευτών, χωρίς καμία προτεραιότητα. Οι βουλευτές εμβολιάστηκαν ως πολίτες και μέσα στο Ιούνιο το ποσοστό θα είναι ακόμα υψηλότερο».
Ανέφερε ότι εντός του Κοινοβουλίου από τις αρχές της πανδημίας νόσησαν ή ήταν θετική στον ιό 107 άτομα. Ο Μάρτιος παρουσιάζει τον μεγαλύτερο αριθμό κρουσμάτων καθώς υπήρξαν 26 κρούσματα, 22 υπήρξαν τον Απρίλιο και 14 το πρώτο εικοσαήμερο του Μαΐου, οπότε και έχει σημειωθεί αύξηση του ποσοστού της φυσικής παρουσίας των υπαλλήλων στην Βουλή.
Τσίπρας: Πρόσχημα ο κορωνοϊός
«Η βούληση σας είναι να αξιοποιήσετε μια πολύ δύσκολη συνθήκη για όλους μας ως ευκαιρία για να περιστείλετε τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες και την ίδια τη δημοκρατική λειτουργία και αυτό κ. πρόεδρε θα είναι ένα στίγμα για την κυβέρνηση Μητσοτάκη και στο βαθμό που σπεύσατε να αναλάβετε πλήρως την ευθύνη, λυπάμαι και φοβάμαι ότι θα είναι κι ένα στίγμα και για εσάς», είπε ο Αλέξης Τσίπρας απαντώντας στον πρόεδρο της Βουλής, Κωνσταντίνο Τασούλα, ο οποίος είχε λάβει τον λόγο νωρίτερα για να απαντήσει στις σχετικές κατηγορίες που διατύπωσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατά την ομιλία του.
Ειδικότερα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σχολίασε ότι «πέρα από το εμβόλιο κατά του κορονοϊού, θα ήταν χρήσιμο κι ένα εμβόλιο κατά της υποκρισίας, γιατί αυτό που γίνεται εδώ σήμερα είναι προφανές ότι είναι υποκρισία», προσθέτοντας ότι «είναι πρόσχημά σας ο κορονοϊός προκειμένου να διατηρήσετε σε καταστολή την κοινοβουλευτική διαδικασία». «Αναφερθήκατε με υγειονομικούς όρους στον επιπολασμό του κορονοϊού, λέτε κι εμείς δεν έχουμε έγνοια γι' αυτό;», είπε απευθυνόμενος στον κ. Τασούλα, σχολιάζοντας: «Ποιες είναι οι αποφάσεις της κυβέρνησης; Οι αποφάσεις της ήταν να κάνει lockdown με 200 κρούσματα και να ανοίξει τα πάντα με 3.000 κρούσματα, τα πάντα εκτός από το Κοινοβούλιο». Πρόσθεσε ότι «αν η έγνοια σας ήταν ο επιπολασμός του ιού δεν θα άρατε το lockdown μονάχα για να έρθουν οι τουρίστες. Εκτός αν φέρουμε τουρίστες και στη Βουλή μπας και κάνουμε κανονικές διαδικασίες...».
Ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι εκείνος να δεχτεί το επιχείρημα του κ. Τασούλα ότι η ταυτόχρονη παρουσία 300 βουλευτών σε μια κλειστή αίθουσα μπορεί να είναι «υγειονομικά προβληματική», ωστόσο έθεσε προς τον πρόεδρο της Βουλής τα εξής ερωτήματα: «Η σταδιακή παρουσία βουλευτών προκειμένου να ψηφίζουν αυτοπρόσωπα στις ονομαστικές ψηφοφορίες είναι υγειονομική βόμβα; Η δυνατότητα του βουλευτή -που σας το ζητάω 6 μήνες τώρα- όπως μιλάει με το webex να ψηφίζει και με webex στη διαδικασία της ονομαστικής ψηφοφορίας, είναι υγειονομική βόμβα; Οι 14 επερωτήσεις που καταθέσαμε και δεν έχουν συζητηθεί, δεν συζητήθηκαν γιατί είναι υγειονομική βόμβα η συζήτηση; Η προ ημερησίας διάταξης συζήτηση που έχω ζητήσει 6 μήνες και δεν τη θέτετε σε διαδικασία, δεν το κάνετε επειδή είναι υγειονομική βόμβα;». «Προφανώς και όχι»,
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών