Τελευταία Νέα
Πολιτική

Μητσοτάκης στο CNN: Να δαπανούμε εξυπνότερα για την άμυνα, δεν μπορούμε να στηριζόμαστε μόνο στις ΗΠΑ

Μητσοτάκης στο CNN: Να δαπανούμε εξυπνότερα για την άμυνα, δεν μπορούμε να στηριζόμαστε μόνο στις ΗΠΑ
Η πορεία ένταξης της χώρας της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ είναι «μη αναστρέψιμη», ανέφερε ο Κ. Μητσοτάκης
O Αμερικανός πρόεδρος ήταν παρών στη σύνοδο του ΝΑΤΟ, είχε καλή παρουσία, τοποθετήθηκε για κρίσιμα ζητήματα και τελικά, οι αμερικανικές εκλογές είναι θέμα για το οποίο θα αποφασίσουν οι Αμερικανοί πολίτες, ανέφερε ο πρωθυπουργός, Κ. Μητσοτάκης, κληθείς να σχολιάσει τις ανησυχίες που εκφράζονται για J. Biden.
Ο κ. Μητσοτάκης μιλώντας στη δημοσιογράφο Julia Chatterley του CNN, κληθείς να απαντήσει εάν είχε κάποια συνομιλία μαζί με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, ανέφερε ότι μίλησαν, όμως σε μια σύνοδο όπως αυτή προφανώς δεν υπάρχει αρκετός χρόνος για να πεις πολλά με τον οικοδεσπότη, που όμως ήταν ευχάριστος, όπως πάντα.
Ο πρωθυπουργός συμπλήρωσε πάντως ότι δεν βρισκόταν στην αίθουσα όταν ο Αμερικανός πρόεδρος Biden μπέρδεψε τον Ουκρανό πρωθυπουργό Zelensky με τον Ρώσο πρόεδρο Putin για να το διορθώσει αμέσως μετά, αλλά καταλαβαίνει την αμηχανία για τέτοια περιστατικά που μπορεί να συμβούν.
Για την Ουκρανία, ο κ. Μητσοτάκης επεσήμανε ότι ήταν σαφές στο πλαίσιο της συνόδου πως η πορεία ένταξης της χώρας στο ΝΑΤΟ είναι «μη αναστρέψιμη», όπως και η στήριξη που της παρέχουν οι χώρες μέλη, διμερώς και στο πλαίσιο της Συμμαχίας.

Για άμυνα

Σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη, έγινε σαφές πως η συμμαχία του ΝΑΤΟ είναι ισχυρότερη από ποτέ, με 32 μέλη και δέσμευση περισσότερων μελών να δαπανούν ποσοστό 2% του ΑΕΠ για τις αμυντικές δαπάνες. Υπογράμμισε ότι η Ελλάδα διαθέτει κοντά στο 3% του ΑΕΠ της επί χρόνια και χαίρεται που βλέπει πως και άλλες χώρες που δεν τηρούσαν τις δεσμεύσεις τους το κάνουν τώρα και είναι συνεπείς.
Πρόσθεσε δε, πως δεν μπορούμε να στηριζόμαστε μόνο στις ΗΠΑ για την άμυνα πρέπει και ως Ευρώπη να δαπανούμε περισσότερα και να προωθήσουμε τη στρατηγική αυτονομία της Ευρώπης γιατί αυτή θα συμβάλλει και στην ενίσχυση του ΝΑΤΟ.
Όπως ανέφερε, ουσιαστικά πρέπει να δαπανούμε εξυπνότερα για την άμυνα, τουλάχιστον 2% του ΑΕΠ πρέπει να πηγαίνει στις αμυντικές δαπάνες και ίσως αυτό δεν είναι αρκετό σε ένα γεωπολιτικό τοπίο που αλλάζει.
Πρόσθεσε ότι οι ευρωπαϊκές χώρες μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία πρέπει να αναγνωρίσουν ότι αυτές οι δαπάνες είναι αναγκαίες, αλλά και ότι πέρα από τον εθνικό προϋπολογισμό, πρέπει να μπορούμε να μιλάμε και για ευρωπαϊκή άμυνα όπου θα διατίθενται ευρωπαϊκά χρήματα.
«Πρέπει να σκεφτούμε σοβαρά τον τομέα της άμυνας και αυτή η συζήτηση να γίνει σε ευρωπαϊκό επίπεδο», τόνισε ο πρωθυπουργός και αναφέρθηκε στην πρόταση που έχει διατυπώσει με τον Πολωνό πρωθυπουργό D.Tusk για τη δημιουργία κοινής ευρωπαϊκής αντιαεροπορικής ασπίδας.

Ίσως υπερβολικοί οι φόβοι για άνοδο της ακροδεξιάς

Αναφορικά με την άνοδο εθνικιστικών κομμάτων, όπως συνέβη στη Γαλλία, και τη δυσκολία που μπορεί αυτό να φέρνει στη λήψη αποφάσεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ο κ. Μητσοτάκης επεσήμανε ότι τα κεντρώα κόμματα έχουν μια πλειοψηφία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, κάτι που επιβεβαιώνεται και με την επιλογή της Ursula von der Leyen για μια νέα θητεία στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Yπογράμμισε πως ίσως συνιστούν υπερβολή οι φόβοι για την άνοδο της άκροδεξιάς σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ενώ αναγνώρισε ότι οι λόγοι για τους οποίους πολίτες στρέφονται σε τέτοια κόμματα, όπως η ανησυχία τους για την αύξηση του κόστους ζωής ή τη μετανάστευση, είναι υπαρκτοί, αν και οι απαντήσεις που προσφέρονται από αυτά τα κόμματα είναι απλουστευτικές και επαφίεται στα δικά μας κόμματα να προσφέρουμε πειστικές και πραγματικές λύσεις στα πραγματικά προβλήματα.

Η Ελλάδα δεν έχει πρόβλημα υπερτουρισμού

Σχετικά με τον τουρισμό και το κατά πόσο μπορεί η Ελλάδα και το περιβάλλον να «σηκώσουν» το βάρος τους, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι οι άνθρωποι που έρχονται στην Ελλάδα περνούν καλά, γι΄ αυτό ξανάρχονται, αλλά είναι υποχρέωση δική μας να διασφαλίσουμε ότι η τουριστική μας βιομηχανία είναι προστατευμένη έναντι της κλιματικής αλλαγής και αποτελεί προτεραιότητα η διεύρυνση της τουριστικής περιόδου, ώστε να μην συγκεντρώνονται στα νησιά μας όλοι οι τουρίστες τον Ιούλιο και τον Αύγουστο.
Η Ελλάδα δεν έχει πρόβλημα υπερτουρισμού, ίσως σε συγκεκριμένους νησιά κατά τον Ιούλιο και τον Αύγουστο να συγκεντρώνεται περισσότερος κόσμος και υπάρχει η δέσμευση για την ενίσχυση των υποδομών ώστε όλοι οι επισκέπτες να απολαμβάνουν τις διακοπές τους, όπως είπε.
"Συγκεντρώνουμε σημαντικές επενδύσεις και αυτές αξιοποιούνται για την καλύτερη ανάπτυξη της τουριστικής μας βιομηχανίας", πρόσθεσε.

Για 6ημερη εργασία

Με αφορμή τους πρωτοσέλιδους τίτλους σε ξένα μέσα για την καθιέρωση «εξαήμερης εργασίας» στη χώρα μας, ο πρωθυπουργός είπε ότι στην Ελλάδα δεν τίθεται τέτοιο θέμα και η εργασία είναι πενθήμερη, ενώ μπορούν εργαζόμενοι να δουλεύουν 4 μέρες ρυθμίζοντας το ωράριό τους.
Ο ίδιος διευκρίνισε ότι σε συγκεκριμένους κλάδους, που είναι περιορισμένοι και λειτουργούν 24/7, η εξαήμερη εργασία πρέπει να αποφασίζεται σε συμφωνία με τον εργαζόμενο και σημαντική επιπλέον αμοιβή.
Διαβεβαίωσε ότι είναι πενθήμερη η εργασία στην Ελλάδα και αυτό δεν πρόκειται να αλλάξει, ενώ η προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων είναι κάτι που λαμβάνεται πολύ σοβαρά υπόψη.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης