Τελευταία Νέα
Πολιτική

Φλώρος (Ανεξάρτητος Βουλευτής): Θετικός στην ανακεφαλαιοποίηση της Attica Bank, να αποδοθούν ευθύνες προς πάσα κατεύθυνση

Φλώρος (Ανεξάρτητος Βουλευτής): Θετικός στην ανακεφαλαιοποίηση της Attica Bank, να αποδοθούν ευθύνες προς πάσα κατεύθυνση
Μεταξύ δύο κακών λύσεων πρόκρινε τη λιγότερο κακή, καταγγέλοντας τις αμαρτωλές τακτικές των μεγάλων κομμάτων και ζητώντας να αποδοθούν ευθύνες προς πάσα κατεύθυνση
Tην τακτική των κομμάτων ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ, να χρησιμοποιούν την Attica Bank ως τράπεζα ειδικού σκοπού, προκειμένου να κάνουν εξυπηρετήσεις και να μοιράζουν θαλασσοδάνεια σε ημετέρους, κατήγγειλε στη σημερινή του ομιλία ο ανεξάρτητος βουλευτής Κωνσταντίνος Φλώρος.
Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά: “Είναι απόλυτα αληθές ότι η Attica Bank ήταν η μικρή τράπεζα που τα κόμματα της Νέας Δημοκρατίας, του ΠΑΣΌΚ και του ΣΥΡΙΖΑ, οδήγησαν στην καταστροφή και τη χρεοκοπία.
Τα δάνεια στον Λαυρεντιάδη κατά την εποχή της ΝΔ και στον Καλογρίτσα κατά την εποχή του ΣΥΡΙΖΑ, και τα βοσκοτόπια που δίνονταν ως εγγύηση, αποτελούν αλησμόνητα παραδείγματα ανευθυνότητας και διαφθοράς”.
Στη συνέχεια εξαπέλυσε επίθεση στο Διοικητή της ΤτΕ Γιάννη Στουρνάρα, λέγοντας ότι ως Διοικητής της αρμόδιας εποπτικής αρχής δε μπορεί παρά να γνώριζε τα πάντα, αντί όμως να καταγγείλει τα όσα συνέβαιναν, προτίμησε να συγκαλύπτει μια χρεοκοπημένη τράπεζα.

Η ουσία του νομοσχεδίου

Περνώντας στην ουσία του νομοσχεδίου, τόνισε ότι ο μεγάλος κερδισμένος είναι η Thrivest Ηοlding, ο ιδιώτης επενδυτής, αφού επενδύοντας 200.000.000 ευρώ θα λάβει μεγαλύτερο ποσοστό κυριότητας από το δημόσιο, το οποίο θα επενδύσει περισσότερα από τα διπλάσια χρήματα μέσω ΤΧΣ. Δεν παρέλειψε όμως να προσθέσει, ότι η εξαγορά ολόκληρης της τράπεζας από τα δημόσια ταμεία δεν είναι εφικτή, αφού μια τέτοια ενέργεια θα θεωρούταν State Aid, θα ερχόταν επομένως σε σύγκρουση με τις βασικές αρχές που έχει ορίσει η Αρμόδια Επιτροπή Ανταγωνισμού της Ε.Ε.
Πρόκρινε την ανακεφαλαιοποίηση με παράλληλη συγχώνευση ως τη μοναδική βιώσιμη λύση, αφού η εναλλακτική της εκκαθάρισης με ενεργοποίηση του bail in θα είχε πολύ μεγαλύτερο κόστος για τα δημόσια ταμεία, και επιπλέον η ζημιά θα επεκτεινόταν στον ευρύτερο τραπεζικό και οικονομικό τομέα της χώρας.
Παράλληλα όμως απαίτησε να γίνει σε βάθος έρευνα γύρω από τις αιτίες που οδήγησαν τα δύο τραπεζικά ιδρύματα στα όρια της χρεοκοπίας, αφού τα όσα είπε στην προχθεσινή Επιτροπή Οικονομικών ο Υπουργός Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης, αναφερόμενος σε “συστηματική χορήγηση δανείων κάτω του κόστους με μερική ή μηδενική εξασφάλιση, έκδοση βραχυπρόθεσμων ομολογιακών δανείων και χρηματοδότηση επιχειρήσεων προκειμένου να συμμετέχουν σε αύξηση μετοχικού Κεφαλαίου προκειμένου να γίνει κάτι”, αφήνουν σοβαρές υπόνοιες για τη διάπραξη ποινικών αδικημάτων, όπως αυτό της απιστίας, της απάτης και της παράβασης καθήκοντος.

Να στηριχθεί η ραχοκοκαλιά της Ελληνικής οικονομίας

Δήλωσε τέλος ότι ευελπιστεί η νέα διοίκηση να αποδειχτεί περισσότερο ικανή, διορατική και έντιμη από τις προηγούμενες, ώστε η εξυγιασμένη πλέον τράπεζα να αποτελέσει μελλοντικά μια σοβαρή εναλλακτική απέναντι στις τέσσερις συστημικές τράπεζες, δίνοντας έμφαση σε τομείς τους οποίους οι υπόλοιπες τράπεζες έχουν εγκαταλείψει, όπως είναι η αγροτική ανάπτυξη και η στήριξη των μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων, που αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της Ελληνικής οικονομίας.
Κλείνοντας τόνισε ότι η Ελλάδα αποτελεί τη χώρα με το μικρότερο αριθμό τραπεζών σε ολόκληρη την Ε.Ε. και αυτό δεν αποτελεί στρατηγική επιλογή αλλά αποτέλεσμα της χρεοκοπίας της χώρας την περίοδο 2012-2013.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης