Τελευταία Νέα
Πολιτική

Σοβαρή καταγγελία κατά Δούκα: Παράνομες υποβαθμίσεις προϊσταμένων στον Δήμο Αθηναίων - Προσφεύγουν στη δικαιοσύνη οι εργαζόμενοι

Σοβαρή καταγγελία κατά Δούκα: Παράνομες υποβαθμίσεις προϊσταμένων στον Δήμο Αθηναίων - Προσφεύγουν στη δικαιοσύνη οι εργαζόμενοι
Κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για σοβαρές αρρυθμίες που θα προκληθούν εν μέσω αντιπυρικής περιόδου, οι εργαζόμενοι στον Δήμο
Ο Σύλλογος Διπλωματούχων Μηχανικών του Δήμου καταγγέλλει τον Δήμαρχο Χάρη Δούκα για παράνομες και αυθαίρετες υποβαθμίσεις σε θέσεις ευθύνης, ενώ παράλληλα κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για σοβαρές αρρυθμίες που θα προκληθούν εν μέσω αντιπυρικής περιόδου.
Όπως τονίζουν οι εργαζόμενοι, ενώ γίνονται νέες αναθέσεις και υποβιβάσεις, μετακινήσεις Μηχανικών χωρίς σαφή αιτολογία, υπάρχουν Δικαστικές Αποφάσεις ανεκτέλεστες, που αφορούν Τμήματα, οι οποίες κρατιούνται στο συρτάρι, με τελευταία αυτή που κοινοποιήθηκε στη Διοίκηση με Α.Π. 165429-2/07/2024 (Απόφαση Α 1263/2024 του Δικαστηρίου) και αφορούν την ακύρωση αποφάσεων Δημάρχου Αθηναίων τοποθετήσεων που αγνοούν το προβάδισμα.
«Ο Σύλλογος Μηχανικών είναι στο πλευρό όσων θα προσφύγουν στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση και στην Ελληνική Δικαιοσύνη και θα στεκόμαστε πάντα ενάντια στις αυταρχικές συμπεριφορές της Διοίκησης, μέχρι δικαίωσης», ξεκαθαρίζουν οι εργαζόμενοι.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Σύλλογου Διπλωματούχων Μηχανικών:


Ο Σύλλογος Διπλωματούχων Μηχανικών του Δήμου Αθηναίων διάβασε με έκπληξη την αιφνιδιαστική Απόφαση του Δημάρχου με Α.Π. 189645 στις 26/07/2024, αλλά και την με Α.Π. 193552 στις 29/07/2024 πρόσθετη, μερικώς ανακλητική Απόφασή του. Κατόπιν της αναστατώσεως που προέκυψε με τις ανακλήσεις και τη συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο στις 29/07/2024, στο οποίο δε μας δέχτηκαν να παραστούμε, έχουμε να παρατηρήσουμε τα εξής:

-Και οι δύο Αποφάσεις δεν τεκμηριώνουν διόλου τη σκοπιμότητα για νέες αναθέσεις αλλά και υποβιβάσεις, μετακινήσεις Μηχανικών Π.Ε. σε θέσεις ευθύνης, πέρα από τη γενικόλογη αναφορά σε “υπηρεσιακές ανάγκες”.

-Ειδικά στην περίπτωση υποβάθμισης υπαλλήλων από θέση ευθύνης θα έπρεπε να υπάρχει αναλυτική αιτιολόγηση.

-Ο Οργανισμός δεν τηρήθηκε σε πολλές περιπτώσεις ως προς το προβάδισμα των ΠΕ.

-Δεν τηρήθηκαν οι διευκρινήσεις σχετικά με το προβάδισμα των κατηγοριών της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής, δηλαδή του εγγράφου που κοινοποιήθηκε στη

Διοίκηση του Δήμου με Α.Π. 86080 στις 2/04/2024.

– Δεν τηρήθηκαν όσα το άρθρο 100 του Ν.3584/2007 αναφέρει ρητά.

-Δεν τηρήθηκαν και όσα αναφέρονται στο προαναφερόμενο Άρθρο για την διατήρηση των Τμημάτων των Αναπληρωτών Διευθυντών, τα οποία έχουν κριθεί στο παρελθόν στην Αποκεντρωμένη, όπως λόγου χάρη στην Απόφαση της Ειδικής Επιτροπής της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης με Α.Π. 43 στις 18/08/2022, στην οποία αποφαίνονται, ερμηνεύοντας το Άρθρο 100, ότι όσοι αναπληρώνουν Διεύθυνση διατηρούν το Τμήμα τους.

Τόσα χρόνια επομένως κακώς ο Δήμος Αθηναίων ερμηνεύει κατά το δοκούν το Άρθρο 100 των αναπληρώσεων στο σημείο αυτό.

-Το γεγονός ότι υπάρχουν Δικαστικές Αποφάσεις ανεκτέλεστες, που αφορούν Τμήματα, οι οποίες κρατιούνται στο συρτάρι, με τελευταία αυτή που κοινοποιήθηκε στη Διοίκηση με

Α.Π. 165429-2/07/2024 (Απόφαση Α 1263/2024 του Δικαστηρίου) και αφορούν την ακύρωση αποφάσεων Δημάρχου Αθηναίων τοποθετήσεων που αγνοούν το προβάδισμα.

-Το γεγονός ότι ο κ. Μπόκος δεσμεύτηκε παρουσία μας ότι θα προβεί σε κρίσεις το συντομότερο δυνατόν και οπωσδήποτε μέσα στο 2024.

-Το γεγονός ότι έχουν να γίνουν κρίσεις από το 2014 και οι αναπληρώσεις καλύπτουν βραχυπρόθεσμες διοικητικές ανάγκες.

Με δεδομένα όλα αυτά, καλό θα ήταν να μη λέγονται από τόσο υψηλά στόματα αναλήθειες περί τήρησης των διαδικασιών και της νομοθεσίας, παρουσία όλων, αλλά και κάμερας στο Δημοτικό Συμβούλιο. Επίσης η αναφορά της Διοίκησης περί “ανακατέματος της σούπας”, περί υπαλλήλων που κουράστηκαν και τελμάτωσαν γίνεται καθαρά για λόγους εντυπωσιασμού, διότι αν θέλει η Διοίκηση να ανακατέψει τη σούπα μπορεί να το κάνει μετά από τις κρίσεις και μάλιστα εκτεταμένα.

Το πρόβλημα στο Δήμο είναι η υποστελέχωση (και η διαφθορά που προέκυψε) και όχι η εικαζόμενη καταπόνηση των μηχανικών, καταπόνηση που βαρύνει δεδομένων των συνθηκών κι όλη τη στελέχωση του Δήμου και όχι ειδικά της ΥΔΟΜ.

Ας μας αιτιολογήσουν ο κ. Δήμαρχος και ο κ. Γ.Γ. με ποιο τρόπο τηρήθηκε η Νομοθεσία και το Προβάδισμα στα κάτωθι τμήματα:
1.Τμήμα Ανθεκτικότητας και Βιωσιμότητας της Διεύθυνσης Στρατηγικού Σχεδιασμού

2.Τμήμα Μελετών, Προγραμματισμού, Διοικητικής Υποστήριξης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης της Διεύθυνσης Μηχανολογικού Επίσης ας μας ενημερώσουν γιατί αφού υπήρχαν Προϊστάμενοι Μηχανικοί στη Διεύθυνση Σχεδίου Πόλεως και στην ΥΔΟΜ δεν εφαρμόστηκε η ανάθεση της Δ/νσης σε Προϊστάμενο/η Τμήματος από την ίδια Διεύθυνση, σύμφωνα με το άρθρο 100.

Ας μας εξηγήσουν με ποιο τρόπο τηρήθηκε η Απόφαση του ΣΤΕ με Αριθμό 283/2020 του Τμήματος Γ’ μετά από την προσφυγή του Συλλόγου κατά του Οργανισμού του Δήμου Αθηναίων που αποφαίνεται ότι στο Τμήμα Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Διεύθυνσης Σχεδίου Πόλεως μπορεί να είναι λόγω επαγγελματικών δικαιωμάτων Προϊστάμενος μόνο Μηχανικός και όχι Αρχαιολόγος.

Ας μας αιτιολογήσει η Διοίκηση πως εξυπηρετεί την εύρυθμη λειτουργία του Δήμου η αρχική τοποθέτηση ως Προϊστάμενου Τμήματος της ΥΔΟΜ Μηχανικού που είχε αμφιλεγόμενη συμπεριφορά απέναντι σε πολλούς συναδέλφους του, οι οποίοι τώρα υπηρετούν στο Τμήμα αυτό.

Αναμένουμε να αιτιολογήσει ο Δήμαρχος γιατί αποφάσισε εν μέσω καλοκαιριού να προχωρήσει σε μαζικές ανακατατάξεις σε θέσεις ευθύνης που θα προκαλέσουν δυσλειτουργίες και μάλιστα εν μέσω αντιπυρικής περιόδου.

Πιστεύουμε ως Σύλλογος στη δημοκρατική διοίκηση, στη συνεργασία, στην εύρυθμη λειτουργία του Δήμου, στη διαφάνεια και την αξιοκρατία, κάτι που αποδεικνύουμε συνέχεια με τη στάση μας.
Ο Σύλλογος Μηχανικών είναι στο πλευρό όσων θα προσφύγουν στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση και στην Ελληνική Δικαιοσύνη και θα στεκόμαστε πάντα ενάντια στις αυταρχικές συμπεριφορές της Διοίκησης, μέχρι δικαίωσης.

Τα θέματα θα λυθούν στην Αποκεντρωμένη και κατόπιν στα ελληνικά δικαστήρια, καθώς η διοίκηση του Δήμου δυστυχώς δεν εφαρμόζει τη νομιμότητα. Εμείς, ως σύλλογος διπλωματούχων μηχανικών, είμαστε στο πλευρό όσων αδικήθηκαν, είτε είναι μέλη μας είτε όχι.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης