Τελευταία Νέα
Πολιτική

ΜέΡΑ25: Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αυξάνονται, η τιμή στο ρεύμα ανεβαίνει

ΜέΡΑ25: Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αυξάνονται, η τιμή στο ρεύμα ανεβαίνει
«Ο ελέφαντας στο δωμάτιο είναι το καρτέλ της ενέργειας, για το οποίο κανένα κανάλι δε θα πει κουβέντα»
Σχετικά Άρθρα
"Τα στοιχεία στην ευρωπαϊκή αγορά ρεύματος είναι ξεκάθαρα: η αυξανόμενη συμμετοχή των ΑΠΕ στο ευρωπαϊκό ενεργειακό μείγμα οδηγεί ακόμα και σε αρνητικές τιμές στην αγορά ηλεκτρικού ρεύματος, δημιουργώντας καθοδική πορεία των τιμών", καταγγέλλει σε ανακοίνωσή του το ΜέΡΑ25.
Το κόμμα του Γιάνη Βαρουφάκη σχολιάζει: 
"Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά σε δημοσιεύματα: «Οι ευρωπαϊκές αγορές ηλεκτρικής ενέργειας βιώνουν μια αξιοσημείωτη αλλαγή καθώς οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ιδίως η αιολική και η ηλιακή, αποτελούν πλέον το μεγαλύτερο μέρος του ενεργειακού μείγματος. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τους τελευταίους μήνες να έχει καταγραφεί ρεκόρ ημερών κατά τις οποίες οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας σε πολλές ευρωπαϊκές αγορές κινούνται σε αρνητικό επίπεδο. Ακόμα και στη Γερμανία, υποχώρησαν αυτή την εβδομάδα κάτω από το μηδέν λόγω της αύξησης της παραγωγής πράσινης ηλεκτρικής ενέργειας».
Στα καθ’ ημάς, η συμμετοχή των ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα αυξάνεται ομοίως. Φέτος έχει φτάσει το 58,1%!

Γιατί λοιπόν η κιλοβατώρα αντί να πέφτει, ανεβαίνει στην Ελλάδα;

Πριν απαντήσουμε, ας κάνουμε μια σημαντική επισήμανση για το κόστος των ΑΠΕ. Καταρχάς το κόστος παραγωγής ρεύματος από ΑΠΕ είναι μηδενικό. Ο ήλιος και ο αέρας δεν κοστίζουν. Το μοναδικό κόστος που έχουν οι ΑΠΕ είναι το αρχικό της προμήθειας κι εγκατάστασής τους και η συντήρηση, το κόστος της οποίας θεωρείται αμελητέο.
Το κόστος της προμήθειας κι εγκατάστασης των ΑΠΕ όμως είναι επιδοτούμενο ποικιλοτρόπως από το δημόσιο με απευθείας επιδοτήσεις, μέσω των λογαριασμών ρεύματος, κλπ. Άρα ούτε καν η απόσβεση της «επένδυσης» δεν υπάρχει ως κόστος στις ΑΠΕ, έχουν ήδη εν πολλοίς πληρωθεί απ’ όλους μας.
Η τιμή λοιπόν της κιλοβατώρας που πληρώνουμε στην Ελλάδα δεν έχει επουδενί να κάνει με τα πραγματικά κόστη παραγωγής της. Έχει να κάνει αποκλειστικά και μόνο με το γεγονός της ιδιωτικοποίησης της ενέργειας από τις κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ οι οποίες δημιούργησαν αυτό το καρτέλ στον τομέα της ενέργειας που καθορίζει αυθαίρετα την τιμή του ρεύματος".
"Εμείς λέμε: Τέρμα τα αστεία με το ρεύμα. Έχετε γεμίσει, πάνω στις πλάτες του κόσμου της εργασίας, τις βουνοκορφές ανεμογεννήτριες και τους κάμπους φωτοβολταϊκά και συνεχίζετε να χρεώνετε το ρεύμα χρυσάφι. Αρκετά!
Κοινωνικοποίηση των ΔΕΗ, ΔΕΔΔΗΕ κι ΑΔΜΗΕ και λειτουργία τους ως μια ενιαία Δημόσια Επιχείρηση Κοινής Ωφέλειας με στόχο όχι το κέρδος, αλλά την παροχή ρεύματος σε όλες και όλους!", καταλήγει ηστην ανακοίνωσή του το κόμμα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης