Τελευταία Νέα
Πολιτική

Γεραπετρίτης: Η ένταξη της Σερβίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση αποτελεί γεωπολιτικής φύσεως αναγκαιότητα

Γεραπετρίτης: Η ένταξη της Σερβίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση αποτελεί γεωπολιτικής φύσεως αναγκαιότητα
Τι συζητήθηκε
Σχετικά Άρθρα
«Η ένταξη της Σερβίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση αποτελεί γεωπολιτικής φύσεως αναγκαιότητα», ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών, Γ. Γεραπετρίτης, μετά τη συνάντησή του με τον υπουργό Εξωτερικών της Σερβίας, Marko Đurić, και την υπογραφή Μνημόνιου Κατανόησης.
«Ελλάδα και Σερβία διατηρούν μακροχρόνιες ιστορικές, πολιτιστικές και θρησκευτικές σχέσεις. Το 2019, στο 3ο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας, οι διμερείς μας σχέσεις αναβαθμίστηκαν σε στρατηγικές. Προσβλέπουμε στη διοργάνωση του επόμενου Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας στο προσεχές μέλλον. Η παρουσία σας εδώ μας δίνει την ευκαιρία να εμβαθύνουμε τους εξαιρετικούς δεσμούς φιλίας και αλληλεγγύης μεταξύ των λαών μας. Η σημερινή υπογραφή του Μνημονίου Κατανόησης για τη συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και Σερβίας είναι ακριβώς ένδειξη αυτής της αμοιβαίας βούλησης. Η συνάντηση μας δίνει τη δυνατότητα να εκφράσουμε εκ νέου την πλήρη υποστήριξη της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή πορεία της Σερβίας. Οφείλουμε να αναγνωρίσουμε τις προσπάθειες που έχει καταβάλει η Σερβία και να συμβάλλουμε έμπρακτα στη δυναμική της ενταξιακής πορείας της χώρας», δήλωσε ο κ.Γεραπετρίτης.
Υπενθύμισε ότι σήμερα πραγματοποιείται στις Βρυξέλλες η Σύνοδος Κορυφής Ευρωπαϊκής Ένωσης - Δυτικών Βαλκανίων και η Ελλάδα λαμβάνει μια σαφή θέση πως η ένταξη της Σερβίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση αποτελεί γεωπολιτικής φύσεως αναγκαιότητα. «Αυτό εξάλλου ανέδειξε και ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας σε επιστολή του προς τους αρχηγούς των κυβερνήσεων των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς επίσης και στους Προέδρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, προ ολίγων ημερών, καλώντας τους να υιοθετήσουν την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το άνοιγμα της 3ης Δέσμης Διαπραγματευτικών Κεφαλαίων με τη Σερβία, καλώντας τη χώρα να πράξει ακόμα περισσότερα για την πλήρη ευθυγράμμιση με το ευρωπαϊκό κεκτημένο, στέλνοντας όμως και ένα ισχυρό μήνυμα στο σερβικό λαό για το ευρωπαϊκό του όραμα», πρόσθεσε.
Υπογράμμισε μάλιστα ότι η Ελλάδα «πρωτοστάτησε με την Ατζέντα της Θεσσαλονίκης του 2003 στην ένταξη των Δυτικών Βαλκανίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ως τη μόνο οδό για την παγίωση της σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή», προσθέτοντας ότι «την πολιτική αυτή επιβεβαιώσαμε με επιστολή που στείλαμε ως ομάδα χωρών Φίλων των Δυτικών Βαλκανίων προς τη νέα ύπατη εκπρόσωπο της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφαλείας, σχετικά με την επιτάχυνση της διαδικασίας διεύρυνσης των κρατών των Δυτικών Βαλκανίων».
Ως προς το Κόσοβο, ο κ. Γεραπετρίτης σημείωσε πως «η θέση μας παραμένει σταθερή. Η Ελλάδα υποστηρίζει τη διαδικασία Διαλόγου μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας. Εκφράζουμε την ικανοποίησή μας για την εποικοδομητική στάση της Σερβίας για τη συμφωνία που επιτεύχθηκε χθες στις Βρυξέλλες σχετικά με την Κοινή Επιτροπή για τους Αγνοούμενους».
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, σύμφωνα με τον κ. Γεραπετρίτη, συζητήθηκε η διμερής οικονομική συνεργασία και η περαιτέρω διεύρυνση και εμβάθυνση αυτής, η ανάπτυξη των επενδυτικών μας σχέσεων καιη διοργάνωση της διεθνούς έκθεσης EXPO 2027 στο Βελιγράδι, η προώθηση έργων διασυνδεσιμότητας στον τομέα των μεταφορών, η σιδηροδρομική σύνδεση Πειραιάς-Θεσσαλονίκη-Σκόπια-Βελιγράδι-Κεντρική Ευρώπη και της ενέργειας, όπως ο Κάθετος Διάδρομος, ο αγωγός Φυσικού Αερίου Ελλάδας-Βουλγαρίας, ο αγωγός φυσικού αερίου μεταξύ Σερβίας και Βουλγαρίας, το διμερές εμπόριο και ο τουρισμός «Το 2023 είχαμε ρεκόρ εμπορικών συναλλαγών, κοντά στα 800 εκατομμύρια, και ήδη φέτος διαφαίνεται ακόμη μεγαλύτερη αύξηση.
Στο δε τομέα του αθλητισμού, εμπιστευόμαστε στα χέρια ενός Σέρβου προπονητή, του κ. Ιβάν Γιοβάνοβιτς, την Εθνική Ελλάδος ποδοσφαίρου. Εξάλλου, η Σερβία έχει μια πολύ μεγάλη παράδοση στον αθλητισμό», ανέφερε ο κ. Γεραπετρίτης.
Επιπλέον,ευχαρίστησε τη σερβική κυβέρνηση για την άμεση ανταπόκριση και την αλληλεγγύη προς την Ελλάδα στην προσπάθεια κατάσβεσης των φετινών πυρκαγιών.
Συζητήθηκαν ακόμη οι περιφερειακές και διεθνείς εξελίξεις και βεβαίως, ο πόλεμος στην Ουκρανία και η κρίση στη Μέση Ανατολή.
«Η ελληνική εξωτερική πολιτική έχει επιλέξει στάση ααρχής σε όλα τα πεδία, με απόλυτη προσήλωση στο διεθνές δίκαιο», επεσήμανε και πρόσθεσε πως «η ειρηνική επίλυση διαφορών οφείλει να αποτελέσει τη Λυδία λίθο της διεθνούς αρχιτεκτονικής ασφαλείας. Στο πλαίσιο αυτό, ο ρόλος των Διεθνών Οργανισμών και της πολυμερούς διπλωματίας, είναι ιδιαίτερα κρίσιμος».
«Η Ελλάδα από 1 Ιανουαρίου 2025 και για δύο χρόνια θα είναι μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Η πίστη μας στο διεθνές δίκαιο και στις καταστατικές αρχές του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών είναι η δική μας πυξίδα και με γνώμονα αυτές τις αρχές προσβλέπουμε στη στενή συνεργασία Ελλάδας-Σερβίας», τόνισε χαρακτηριστικά.
«Στη Χερσόνησο του Αίμου γνωρίζουμε πολύ καλά τι σημαίνει πόλεμος. Οι λαοί της Βαλκανικής εμπνευστήκαμε από τον Ρήγα Φεραίο. Το όραμά του για την ελευθερία και τη συναδέλφωση παραμένει επίκαιρο και διαχρονικό. Και αυτό θα υποστηρίξουμε από κοινού», κατέληξε.

Για Συρία

Ερωτηθείς για την κατάσταση στη Συρία, ο υπουργός Εξωτερικών επεσήμανε πως αυτή παραμένει ρευστή, μετά την πτώση του καθεστώτος του Assad.
«Η Ελλάδα τοποθετήθηκε σαφώς ότι αυτή τη στιγμή, εκείνο, το οποίο προέχει, είναι να διασφαλισθεί η μετάβαση στη δημοκρατική ομαλότητα. Το οποίο σημαίνει ότι θα πρέπει να υπάρξει συμπεριληπτική διοίκηση, η οποία θα περιλαμβάνει όλα τα μέρη. Εδαφική ακεραιότητα για τη Συρία, εγγυημένη και απαλλαγμένη από εξωτερικώς δρώντες. Σαφής προστασία των θρησκευτικών κοινοτήτων και των θρησκευτικών μνημείων και απόλυτη διασφάλιση των ελευθεριών όλων των ευάλωτων κατηγοριών πολιτών, περιλαμβανομένων των παιδιών και των γυναικών. Και όλα αυτά στο πλαίσιο του Ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας, το 2254, το οποίο αφορά τη Συρία. Η Ελλάδα, από την πρώτη στιγμή, ήταν παρούσα ενεργώς στο θέμα της Συρίας. Πρώτα απ’ όλα, ο ίδιος, βρίσκομαι σε διαρκή επικοινωνία με όλους τους Άραβες ομολόγους μου, έτσι ώστε να έχουμε μια κοινή στάση, η οποία ακριβώς θα επιδιώξει τα συγκεκριμένα δεδομένα, τη δημοκρατική ομαλότητα, η οποία ακόμη δεν είναι διασφαλισμένη», ανέφερε ο κ. Γεραπετρίτης.

Durić: Η Σερβία σέβεται την εδαφική ακεραιότητα και κυριαρχία της Ελλάδος στα χερσαία και θαλάσσια σύνορα της

Από την πλευρά του, ο Σέρβος υπουργός Εξωτερικών, Marko Đurić, αναφέρθηκε στην παραδοσιακή αιώνια φιλία μεταξύ Ελλάδος και Σερβίας και ευχαρίστησε την ελληνική κυβέρνηση που στηρίζει την ευρωπαϊκή προοπτική της Σερβίας.
Όπως ανέφερε, η ένταξη της Σερβίας στην ΕΕ θα βοηθούσε και την Ελλάδα, ενώ θα συμβάλει στην οικονομική ανάπτυξη, ασφάλεια και σταθερότητα στην περιοχή.
«Οι σχέσεις με την Ελλάδα στρατηγική. Είναι ο πλέον κοντινός στρατηγικός εταίρος», τόνισε και πρόσθεσε πως υπάρχει μεγάλη δυναμική στις διμερείς σχέσεις και στόχος είναι αυτό να συνεχιστεί με την κατασκευή καινούριων οδικών αξόνων που θα συνδέουν τις δύο χώρες.
Αναφορικά με την συνεργασία στον τομέα της ενέργειας, σημείωσε ότι η Ελλάδα, που έχει σταθμούς για τη μεταφορά υγροποιημένου φυσικού αερίου, μπορεί να στηρίξει τη Σερβία.
Ακόμη, ευχαρίστησε την Ελλάδα για τη στήριξή της στο θέμα της Πρίστινας και σημείωσε πως η Σερβία είναι αποφασισμένη οι διαφορές με την Πρίστινα να λύνονται μέσα από διάλογο με σεβασμό για τα ανθρώπινα δικαιώματα
Κατά τον ίδιο, είναι θετικό που η Ελλάδα θα είναι μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, καθώς σέβεται τη χάρτα των Ηνωμένων Εθνών και γνωρίζει καλά τα θέματα της περιοχής, Μέσης Ανατολής και της Ουκρανίας.
«Η Σερβία σέβεται την εδαφική ακεραιότητα και κυριαρχία της Ελλάδος στα χερσαία και θαλάσσια σύνορα της», τόνισε.
Αναφέρθηκε στην οικονομία της Σερβίας και στην ανάπτυξη που έχει επιτευχθεί με 4% ρυθμό ανάπτυξης και κάλεσε Έλληνες επενδυτές στη χώρα του, ιδιαίτερα σε επενδύσεις στα καινούρια ξενοδοχεία που χτίζονται στο Βελιγράδι.
Σημείωσε ότι το μνημόνιο συνεργασίας που υπεγράφη θα δώσει νέα ώθηση στις χώρες μας για την οργάνωση και μελλοντική συνεργασία των δύο υπουργείων καθώς θα μπορούν να επικοινωνούν πιο στενά.
«Οι στόχοι μας είναι ίδιοι, βρισκόμαστε στην ίδια περιοχή, είναι πολλά τα κοινά που μας συνδέουν», είπε χαρακτηριστικά.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης