Τελευταία Νέα
Chania
Speculator

Το διπλό σκάνδαλο με το ΓΕΜΗ και οι ευθύνες Σκρέκα - Τα δώρα στις εταιρίες παραβάτες

Το διπλό σκάνδαλο με το ΓΕΜΗ και οι ευθύνες Σκρέκα - Τα δώρα στις εταιρίες παραβάτες
Το Υπουργείο Ανάπτυξης παρανομεί και δεν εφαρμόζει τους νόμους που το ίδιο έχει προωθήσει στη Βουλή
Σε σκάνδαλο πρώτου μεγέθους εξελίσσεται η λειτουργία του ΓΕΜΗ για το οποίο την ευθύνη έχει ο εκάστοτε Υπουργός Ανάπτυξης και εν προκειμένω ο Κώστας Σκρέκας καθώς δεν εφαρμόζει τη νομοθεσία που έχει ψηφιστεί από την Βουλή και ισχύει για την ποινή της αναστολής καταχώρισης των εταιριών που δεν έχουν δημοσιεύσει οικονομικές καταστάσεις.
Ενώ την περυσινή χρονιά το ΓΕΜΗ έτρεξε τον αλγόριθμο που εντόπιζε τις εταιρίες που δεν είχαν υποβάλει οικονομικές καταστάσεις φέτος δεν έχει γίνει απολύτως τίποτα καθώς ένα αόρατο χέρι εμποδίζει να εφαρμοστεί ο νόμος.
Ένας νόμος που προβλέπει ότι οι εταιρίες που δεν έχουν δημοσιεύσει οικονομικές καταστάσεις μέχρι την καταληκτική προθεσμία έχουν 10 εργάσιμες ημέρες περιθώριο να το πράξουν και αν δεν ανταποκριθούν τίθενται αυτομάτως σε αναστολή.
Η αναστολή αίρεται όταν εκπληρώσουν την υποχρέωσή τους.

Το Υπουργείο Ανάπτυξης με την τακτική που εφαρμόζει ουσιαστικά στέλνει το μήνυμα επιβράβευσης της ανομίας και την ίδια στιγμή λειτουργεί βλαπτικά στη συναλλακτική δραστηριότητα και τη διαφάνεια στη λειτουργία της αγοράς.
Δεν είναι όμως το μόνο που πράττει το Υπουργείο Ανάπτυξης καθώς ενώ το ΓΕΜΗ έχει τεθεί σε λειτουργία εδώ και δώδεκα χρόνια ουδέποτε εφαρμόστηκε ο νόμος για τις ποινές σε όσους δεν συμμορφώνονται με τις υποχρεώσεις τους προς το ΓΕΜΗ.
Ο τελευταίος νόμος για το ΓΕΜΗ που τέθηκε σε ισχύ από τις 7 Απριλίου του 2022 προβλέπει πρόστιμα από 100 ευρώ έως 100.000 ευρώ αναλόγως της φύσης της παράβασης.
Τα πρόστιμα αυτά μάλιστα σε πολλές περιπτώσεις είναι αστεία είδικά για μεγάλες εταιρίες που παραβιάζουν το νόμο.
Ωστόσο για να επιβληθούν χρειάζεται Κοινή Υπουργική Απόφαση η οποία μετά από σχεδόν δύο χρόνια από την ψήφιση του νόμου δεν έχει εκδοθεί .
Ειδικότερα με βάση το νόμο προβλέπεται ότι «Με κοινή απόφαση των Υπουργών Ανάπτυξης και Επενδύσεων και Οικονομικών καθορίζονται τα κριτήρια επιβολής των διοικητικών κυρώσεων του άρθρου 50, το ύψος του προστίμου, ανάλογα με το είδος και τη βαρύτητα της παράβασης, η διαδικασία επιβολής και είσπραξης των προστίμων, το ποσοστό κατανομής μεταξύ των δικαιούχων και κάθε άλλο σχετικό θέμα». Τα αποτελέσματα είναι προφανή.
Οι εταιρίες δεν έχουν λόγο συμμόρφωσης (ειδικά μάλιστα μετά την μη εφαρμογή του μέτρου της αναστολής καταχώρισης) και το δημόσιο με ευθύνη του Υπουργείου Ανάπτυξης αλλά και του Υπουργείου Οικονομικών χάνει έσοδα και μάλιστα από παραβάτες της νομοθεσίας.
Με τον τρόπο αυτό επιβραβεύεται η ασυδοσία και γυρίζουμε στις εποχές Μαρινόπουλου όπου ο εν λόγω όμιλος κατέρρευσε και κανένας δεν γνώριζε τα οικονομικά του στοιχεία καθώς δεν τα δημοσίευε.
Και όλα αυτά όταν ο Κώστας Σκρέκας έχει κηρύξει τον πόλεμο κατά των εταιριών που δεν τηρούν την νομοθεσία και αισχροκερδούν.
Η πολιτική αυτή αν μη τι άλλο είναι αντιφατική και δείχνει ότι το Υπουργείο θυμάται ότι υπάρχει νομοθεσία όταν φτάνει ο κόμπος στο χτένι. Ά
ραγε θα πρέπει να προκύψει νέος Μαρινόπουλος για να αντιληφθεί το Υπουργείο Ανάπτυξης και ο Υπουργός ότι έχει ευθύνη να εφαρμόζει τους νόμους που το ίδιο έχει ψηφίσει.
Τι μήνυμα στέλνει με τις πρακτικές που ακολουθεί στους Έλληνες πολίτες;

Νίκος Καρούτζος
nkaroutzos@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης