Τελευταία Νέα
Chania
Speculator

Αποκλειστικό: Μόνο στην Ελλάδα... ο ορκωτός ελεγκτής της ATC το «έσκασε» από δημόσιο νοσοκομείο

Αποκλειστικό: Μόνο στην Ελλάδα... ο ορκωτός ελεγκτής της ATC το «έσκασε» από δημόσιο νοσοκομείο
Ο τραγέλαφος με το πιστοποιητικό ελέγχου νοσοκομείου των Δωδεκανήσων, η προσφορά των 2450 ευρώ και η σκανδαλώδης πρακτική του δημοσίου για ανάθεση ελέγχου με βάση τη χαμηλότερη τιμή
Απίστευτα περιστατικά διαδραματίζονται σε κρατικό νοσοκομείο νησιού του συμπλέγματος των Δωδεκανήσου με τη διοίκηση του νοσηλευτικού ιδρύματος να έχει σηκώσει τα χέρια ψηλά με τον ορκωτό της εταιρίας ATC που ανέλαβε τον έλεγχο της χρήσης 2021 και δεν το έκανε ποτέ.

Η διοίκηση του νοσοκομείου απευθύνθηκε στην ΕΛΤΕ ζητώντας την αλλαγή ορκωτού ελεγκτή καθώς ο ορκωτός της ATC ουδέποτε πραγματοποίησε τον έλεγχο για τον οποίο είχε υπογράψει σύμβαση.

Η σύμβαση είχε υπογραφεί το 2021 μετά από διαγωνισμό με μοναδικό κριτήριο την τιμή και με τη συμμετοχή τεσσάρων ελεγκτικών εταιριών.
Η ATC είχε μειοδοτήσει ζητώντας και για τις δύο χρήσεις το ποσό των 4900 ευρώ προ ΦΠΑ δηλαδή 2450 ευρώ για κάθε χρήση!

Ο προϋπολογισμός ήταν επίσης 8000 ευρώ χωρίς ΦΠΑ μέγεθος το οποίο ακόμα και αν αυτή ήταν η προσφορά είναι τουλάχιστον ανεπαρκές για να γίνει ουσιαστικός έλεγχος.
Έτσι η ATC έκανε έλεγχο το 2020 και το 2021 απλά εξαφανίστηκε παρ’ ότι είχε υπογράψει σύμβαση η οποία μάλιστα έχει λήξει χρονικά.

Το νοσοκομείο είναι προφανές ότι μπορεί να αλλάξει ορκωτό αφού λάβει την έγκριση της ΕΛΤΕ καθώς ο ορκωτός έχει επιδείξει αντισυμβατική συμπεριφορά.
Ακόμα και αν εκ των υστέρων ο ορκωτός της ATC ισχυριστεί ότι δεν έδινε στοιχεία το θεραπευτήριο όφειλε εντός των προθεσμιών να έχει εκδώσει πιστοποιητικό με άρνηση γνώμης.
Αφού δεν το έπραξε παραδέχεται με έμμεσο τρόπο ότι η ευθύνη είναι δική του.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η υπόθεση του θεραπευτηρίου των Δωδεκανήσων έρχεται να προστεθεί σε προηγούμενες υποθέσεις με ορκωτούς που αναλαμβάνουν έλεγχο σε κρατικούς φορείς όπως τα δημόσια νοσοκομεία, και είτε δεν κάνουν έλεγχο είτε «μοιράζουν» πιστοποιητικά χωρίς πραγματικό έλεγχο.
Και αυτό διότι στην ανάθεση του έργου σε ορκωτούς δεν λαμβάνεται υπό όψιν κανένα ποιοτικό κριτήριο και ούτε καν η δυνατότητα των συμμετεχόντων να πραγματοποιήσουν το έργο δηλαδή αν έχουν τους απαραίτητους πόρους προκειμένου να είναι εντάξει στις υποχρεώσεις ελέγχου που αναλαμβάνουν με βάση και τη νομοθεσία που διέπει το επάγγελμα του ορκωτού ελεγκτή.

Γι αυτό έχει τεράστια ευθύνη το ελληνικό δημόσιο που με την πρακτική της μειοδοσίας άνευ άλλου κριτηρίου που προωθεί ουσιαστικά επιζητεί να μην γίνεται έλεγχος από τους ορκωτούς αλλά απλά να τηρείται θεωρητικά η δήθεν αυστηρή νομοθεσία.
Φυσικά το δημόσιο, το Υπουργείο Οικονομικών που έχει τεράστια ευθύνη γι αυτή την κατάντια νίπτουν τα χείρας τους όταν προκύπτουν προβλήματα όπως αυτό με τον ορκωτό ελεγκτή που δεν εμφανίστηκε.

Θα είχε δε ενδιαφέρον η διοίκηση του εν λόγω νοσοκομείου των Δωδεκανήσων να δημοσιοποιήσει τι ακριβώς συνέβη και ο ορκωτός της ATC δεν τήρησε τη σύμβαση.

Εν τω μεταξύ σύμφωνα με πληροφορίες η ATC έχει αναλάβει πλήθος ελέγχων εταιριών του δημοσίου προσφέροντας πολύ χαμηλές τιμές.
Το γεγονός προβληματίζει την ΕΛΤΕ η οποία σύμφωνα με πληροφορίες ετοιμάζεται να παρέμβει εφαρμόζοντας τη νομοθεσία και προβαίνοντας στον έλεγχο της ποιότητας του έργου που παρέχεται ως έχει την ευθύνη, την υποχρέωση και το δικαίωμα.

Νίκος Καρούτζος
nkaroutzos@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης