Μετά την αναβάθμιση της χώρας, ο στόχος είναι να επανέλθει και το Ελληνικό Χρηματιστήριο στις ώριμες αγορές μετά από 14 χρόνια
Μετά την αναβάθμιση της χώρας, ο στόχος είναι να επανέλθει και το Ελληνικό Χρηματιστήριο στις ώριμες αγορές μετά από 14 χρόνια.
Πηγές από το Ελληνικό Χρηματιστήριο αναφέρουν πως οι μεγάλοι οίκοι που παρακολουθούν το Χ.Α. όπως MSCI, FTSE, S&P και άλλοι θα βάλουν το Χ.Α. υπό παρακολούθηση για ένα διάστημα έως 12 μηνών πριν το αναβαθμίσουν.
Μάλιστα όπως αναφέρουν δεν αποκλείεται μέσα στον Απρίλιο να δούμε την πρώτη κίνηση, ίσως από τον MSCI ή τον Dow Jones και μετά να πάρουν σειρά τον Ιούνιο ο S&P και το Σεπτέμβριο ο FTSE Russell.
Η watch list σημαίνει πως θα έρθουν εισροές στις ελληνικές μετοχές και θα δούμε αύξηση των συναλλαγών. Ήδη αναλυτές έχουν τοποθετήσει υψηλότερα τον πήχη για τη μέση ημερήσια συναλλακτική δραστηριότητα τα επόμενα χρόνια.
Μάλιστα από την αναβάθμιση της χώρας έχουν έρθει τοποθετήσεις από επενδυτές που μέχρι σήμερα δεν μπορούσαν να επενδύσουν καθώς δεν είχε την απαραίτητη βαθμίδα η χώρα.
Αυτό φάνηκε και στις εκδόσεις ομολόγων, αλλά και στις διαθέσεις μετοχών που έγιναν πρόσφατα.
Ένα βέβαια από τα κρίσιμα κριτήρια είναι η διασπορά της αγοράς, μιας και το βασικό κριτήριο που είναι η αξιολόγηση της χώρας πλέον το έχει, αφού έχει επενδυτική βαθμίδα.
Το θέμα της διασποράς είναι βασικό και η διοίκηση του Χ.Α. κάνει συνεχώς κινήσεις, χωρίς όμως να έχει πετύχει πολλά, αφού δεν μπορεί να υποχρεώσει τους βασικούς μετόχους να δώσουν μετοχές.
Με τις διαθέσεις όμως σε Εθνική, ΕΛΠΕ, Πειραιώς που θα γίνει σύντομα και κάποιες άλλες που φημολογούνται ίσως να μπορέσει να πετύχει την απαιτούμενη διασπορά στο διάστημα που απαιτείται μέχρι να παρθεί η απόφαση από τους οίκους.
Βελτιώσεις γίνονται και στο ζήτημα του δανεισμού τίτλων.
Ο νέος κανονισμός
Μεταξύ των πρωτοβουλιών της διοίκησης του Χ.Α. ήταν και η αλλαγή του κανονισμού και η συσχέτιση των κεφαλαιοποιήσεων με τη διασπορά.
Ωστόσο, όπως έχει αποκαλύψει το ΒΝ, αυτή η ρύθμιση δεν πέρασε από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και γίνονται συζητήσεις προκειμένου να παρθεί η σωστή απόφαση που θα προστατεύει και τα συμφέροντα των μετόχων μειοψηφίας.
Δηλαδή η είσοδος σε μία κατηγορία όπως η Επιτήρηση και η διορία έξι μηνών για να διορθωθεί η διασπορά αλλιώς διαγράφεται η εταιρεία, δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι προστατεύει τους μικροεπενδυτές. Αντιθέτως πλήττει την περιουσία τους.
Τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν πως θα τεθεί σε ισχύ από το 2025, εξασφαλίζοντας έτσι μία παράταση για τις εισηγμένες.
Παράλληλα ετοιμάζονται παρεμβάσεις εκτός από τη διασπορά και στις μείωση του φόρου
στις συναλλαγές σε μία προσπάθεια να γίνει πιο ελκυστική η ελληνική αγορά.
Τέλος, μέριμνα δίδεται και στην απλοποίηση των διαδικασιών για εισαγωγή στο Χ.Α. το χρόνο παραμονής στην επιτήρηση αλλά και στην ενίσχυση του θεσμού του ειδικούδιαπραγματευτή ώστε να ενισχυθεί η ρευστότητα.
Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών