Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Εντυπωσιακό - Η Lamda πουλάει εκτάσεις στο Ελληνικό 4 φορές υψηλότερα από όσο τις αγόρασε από το κράτος

Εντυπωσιακό - Η Lamda πουλάει εκτάσεις στο Ελληνικό 4 φορές υψηλότερα από όσο τις αγόρασε από το κράτος
Αυτοχρηματοδοτούμενο το έργο, κρυμμένη αξία για τη μετοχή της Lamda Dev. η μεγάλη ανάπλαση του πρώην αεροδρομίου
Σχετικά Άρθρα
Όταν πριν από περίπου 10 χρόνια κάποιοι αντιδρούσαν για το τίμημα της πώλησης του Ελληνικού στη Lamda, σίγουρα δεν περίμεναν ότι σήμερα θα πουλούσε οικόπεδα η εταιρεία, εισπράττοντας τίμημα 4 φορές σχεδόν πάνω από αυτό που έχει γράψει στα βιβλία της.
Με άλλα λόγια, όσοι πίστευαν ότι η αξία του Ελληνικού ήταν τριπλάσια (μεταξύ αυτών και το Τεχνικό Επιμελητήριο), έπεσαν έξω, γιατί τελικά η αξία είναι ακόμα μεγαλύτερη.
Σήμερα η Lamda πουλάει ακίνητα και καταγράφει τεράστιες υπεραξίες.
Μάλιστα η διοίκηση στις τηλεδιασκέψεις, κάνει αναφορές για κρυμμένη αξία στο Ελληνικό που λόγω και των λογιστικών προτύπων δεν μπορεί να αποτυπωθεί στον ισολογισμό, προκειμένου να τη δουν και οι επενδυτές και να αγοράσουν τη μετοχή.
Επίσης, έχει πει πως το έργο είναι πλέον αυτοχρηματοδοτούμενο, δηλαδή οι πωλήσεις χρηματοδοτούν την κατασκευή και δεν χρειάζεται να χρησιμοποιήσει δανεικά κεφάλαια.
Χθες, η εταιρεία ανακοίνωσε πως υπέγραψε συμβόλαιο αγοραπωλησίας με την εταιρεία SKITI Enterprises, συμφερόντων Γεωργίου Προκοπίου, για την πώληση οικοπέδων εντός του Έργου του Ελληνικού, προς ανάπτυξη οικιστικών και γραφειακών χώρων όπως επίσης και εκπαιδευτικού ιδρύματος με Διεθνές Πρόγραμμα.
Το συνολικό τίμημα της συναλλαγής ανέρχεται σε περίπου 120 εκατ. ευρώ ενώ η συνολική επένδυση της ανάπτυξης εκτιμάται ότι θα ανέλθει στα 500 εκατ. ευρώ.
Η αξία των οικοπέδων στα βιβλία του Ομίλου LAMDA Development την 30.06.2024 ανερχόταν σε 37 εκατ. ευρώ.
Ο Όμιλος από τη συναλλαγή των 120 εκατ. ευρώ αναμένεται να αναγνωρίσει λογιστικό κέρδος προ φόρων ποσού περίπου 82 εκατ. ευρώ (περιλαμβανομένων των εξόδων συναλλαγής), ενισχύοντας περαιτέρω την κερδοφορία και την ρευστότητα του Έργου του Ελληνικού!
Δηλαδή το κέρδος ως ποσοστό επί της συναλλαγής είναι της τάξης του 82% ή κάτι λιγότερο από 4 φορές πάνω από όσο την αγόρασε και την έγραψε στα βιβλία του!
Η εξέλιξη αυτή σε συνδυασμό με προηγούμενες πωλήσεις, τράβηξε επενδυτικά βλέμματα, οδηγώντας τη μετοχή σε άνοδο.
Υπενθυμίζεται επίσης πως τον Ιούλιο 2024 υπέγραψε οριστικά συμβόλαια και προσύμφωνα αγοραπωλησίας, για την πώληση πέντε διαφορετικών οικοπέδων στην Περιοχή προς Πολεοδόμηση «Α-Π3» εντός του έργου στο Ελληνικό (πλησίον του Commercial Hub και του The Ellinikon Mall), συνολικής μέγιστης επιτρεπόμενης οικοδομήσιμης επιφάνειας περίπου 51 χιλ. τ.μ..
Το συνολικό τίμημα της πώλησης ανέρχεται σε περίπου 106 εκατ. ευρώ, το οποίο αντιστοιχεί σε μέσο τίμημα περίπου 2.100 ευρώ ανά τ.μ. οικοδομήσιμης επιφάνειας.
Η συνολική αξία των συγκεκριμένων οικοπέδων στα βιβλία του Ομίλου (κόστος κτήσης περιλαμβανομένου του αναλογούντος κόστους υποδομών) την 30.06.2024 ανερχόταν σε περίπου 27 εκατ. ευρώ ή 531 ευρώ ανά τ.μ..
Ο Όμιλος αναμένεται, μετά την ολοκλήρωση όλων των συναλλαγών, να αναγνωρίσει λογιστικό κέρδος προ φόρων ποσού περίπου 76 εκατ. ευρώ (περιλαμβανομένων των εξόδων συναλλαγής) ενισχύοντας περαιτέρω την κερδοφορία και τις καθαρές ταμειακές ροές της Φάσης Α’ του έργου.

Το τίμημα για το Ελληνικό

Το συνολικό τίμημα για την απόκτηση των μετοχών της ΕΛΛΗΝΙΚΟ Μ.Α.Ε., όπως αναφέρεται στην Σύμβαση, αποτελείται από σταθερό ποσό 915 εκατ. ευρώ το οποίο θα καταβληθεί σε ορίζοντα 10 ετών, και από μια μεταβλητή συνιστώσα (‘Δικαίωμα Επί Αποδόσεων’) η οποία εξαρτάται από την επίτευξη επένδυσης σε αναπτυξιακό έργο πάνω από ένα καθορισμένο όριο.
Την ημέρα της μεταβίβασης, καταβλήθηκε το ποσό των 300 εκατ. ευρώ.
Ο Όμιλος υπολόγισε την παρούσα αξία του τιμήματος στα 792,8 εκατ. ευρώ, χρησιμοποιώντας συντελεστή προεξόφλησης 3,4%.
Με βάση την εκτίμηση της Διοίκησης του Ομίλου κατά την ημερομηνία αναφοράς δεν αναμένεται να προκύψουν πληρωμές Δικαιωμάτων επί Αποδόσεων προς τον πωλητή.
Με βάση τη Σύμβαση το μεταβλητό τίμημα αρχίζει να έχει εφαρμογή από την έβδομη επέτειο της απόκτησης του Ελληνικού.
Στις 23.06.2023 ο Όμιλος κατέβαλε προς το ΤΑΙΠΕΔ τη δεύτερη δόση του συνολικού τιμήματος ποσού 166,650 εκατ. ευρώ.
Η επόμενη δόση είναι στις 25/6/2027, ύψους 8,3 εκατ. ευρώ, η επόμενη 1 χρόνο μετά ύψους 220 εκατ. ευρώ και στις 25/6/2031 θα γίνει η εξόφληση με την καταβολή 220 εκατ. ευρώ.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης