Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Λίγο μετά το άνοιγμα του Χ.Α. – Στο επίκεντρο το placement της ΕΤΕ – Τι δείχνουν τα αποτελέσματα στα μικρομεσαία

Λίγο μετά το άνοιγμα του Χ.Α. – Στο επίκεντρο το placement της ΕΤΕ – Τι δείχνουν τα αποτελέσματα στα μικρομεσαία
Σχετικά Άρθρα
ΑΓΟΡΑ: Η αγορά ξεκίνησε σταθεροποιητικά και τον τόνο τον δίνει η ΕΤΕ που προσπαθεί να πιάσει το άνω όριο της τιμής διάθεσης. Διορθώνουν κάποια βαριά χαρτιά και αν βελτιώσουν λίγο την εικόνα τους, σήμερα, θα μπορούσαμε να δούμε καλή πορεία. Στην Ευρώπη παρατηρούνται ήπιες απώλειες. Σήμερα ολοκληρώνονται οι δημοσιεύσεις αποτελεσμάτων πρώτου τριμήνου.

ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ: Εγκρίθηκε το ενημερωτικό. Πρωί-πρωί το ανακοίνωσε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Μεταξύ 7,30-7,95 ευρώ η τιμή διαθέσης των 91,47 εκατ. μετοχών (10% του συνόλου). Με άνοδο και στα 7,93 ευρώ άνοιξε η μετοχή.

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ: Όπως τα έχει συγκεντρώσει η στήλη όλα που έχουν δημοσιευτεί μέχρι στιγμής, έχουμε αύξηση 13,3% στα EBITDA του πρώτου εξαμήνου από τις εταιρείες του μη χρηματοοικονομικού κλάδου και 8,5% στα καθαρά, τα οποία ανήλθαν στα 3,12 δισ. ευρώ από 2,87 δισ. ευρώ. Τα κέρδη των τραπεζών μαζί με της Κύπρου, ανήλθαν στα 2,11 δισ. ευρώ από 2,08 δισ. ευρώ αυξημένα κατά 1,55%. Δηλαδή στο σύνολο τα καθαρά κέρδη είναι στα 5,23 δισ. ευρώ.

ΟΛΠ: Μετά την εποχή Covid έχει παρατηρηθεί έλλειψη προσωπικού σε πολλούς κλάδους. Ένας από αυτούς επηρεάζει και τη διακίνηση αυτοκινήτων. Ενώ ο όγκος μειώθηκε φέτος, καθώς ομαλοποιείται η αγορά αυτοκινήτου, τα έσοδα αυξήθηκαν γιατί παραμένουν περισσότερο χρόνο στους προβλήτες. Από 3,2 εκατ. ευρώ πέρυσι τα έσοδα πήγαν στα 10,1 εκατ. ευρώ υπερκαλύπτοντας απώλειες εσόδων από άλλες δραστηριότητες.

REVOIL: Έχει αρχίσει και φαίνεται το χαρτοφυλάκιο ΑΠΕ. Αυξημένα τα EBITDA στο εξάμηνο αλλά μειωμένα τα καθαρά κέρδη. Η μείωση οφείλεται στο χρηματοοικονομικό κόστος. Αυξήθηκαν τα δάνεια στο εξάμηνο. Ο όμιλος προχώρησε σε επενδύσεις ποσού 3,45 εκατ. ευρώ στον Τομέα των ΑΠΕ εξαγοράζοντας, 20 φ/π ισχύος 10MW, απέκτησε συμμετοχή σε εταιρεία η οποία βρίσκεται σε καθεστώς αδειοδότησης για την ανάπτυξη έργου αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας ισχύος 24MW, ενώ τέλος κατέβαλε ποσά για την κατασκευή 2 ακόμα πάρκων συνολικής ισχύος 4 MW.

MEZZ: Μετά την αναπροσαρμογή της αξίας των ομολογιών της Cairo είχαμε και την αντίστοιχη κίνηση από τη Phoenix. Νομίζουμε πως είναι λογική η κίνηση και έχει αποτυπωθεί και στο ταμπλό. Εδώ και χρόνια βλέπουμε να πηγαίνουν υψηλότερα οι αποτιμήσεις των ακινήτων (βλ. ΑΕΕΑΠ) και σε αυτές τις εταιρείες να μένουν στα ίδια επίπεδα. Θετική λοιπόν η εξέλιξη. Αυτό που μας προβληματίζει κάπως είναι πως στις τελευταίες ανακοινώσεις βλέπουμε πως τα έσοδα υποχωρούν και έχουμε αναβολές πληρωμών. Αν για παράδειγμα συγκρίνουμε τις ανακοινώσεις για το φετινό πρώτο εξάμηνο της Phoenix με το αντίστοιχο περσινό θα δούμε πως φέτος εντός του εξαμήνου εισέπραξε κουπόνια 6,8 εκατ. ευρώ και μετά το εξάμηνο 2,4 εκατ. ευρώ, ενώ πέρυσι είχε εισπράξει 10,3 εκατ. ευρώ και 5,3 εκατ. ευρώ αντίστοιχα. Νομίζουμε πως αντίστοιχη είναι η εικόνα και των άλλων εταιρειών πλην της Cairo που δεν έχει εισπράξει ακόμα.

CENTRIC: Απέκτησε ακίνητο στο Κολωνάκι και συνολικά έχει κτίσει ένα μικρό χαρτοφυλάκιο ακινήτων. Επιπλέον ασχολείται και με ενοικιάσεις σκαφών. Κουβαλάει επί σειρά ετών πολλά μετρητά και κάνει μικρές τοποθετήσεις που δεν αποφέρουν έσοδα και κέρδη. Από την άλλη δεν έχει δώσει κάτι από όλα αυτά τα κεφάλαια στους μετόχους της. Θα θέλαμε πιο γρήγορη αξιοποίηση. Έχει μεταξύ άλλων επενδυτικά ακίνητα 9 εκατ. ευρώ όπως αναφέρει στη λογιστική κατάσταση. Έχει ταμείο 4,2 εκατ. ευρώ και έχει και επενδύσεις (ομόλογα, μετοχές κτλ.) 17,8 εκατ. ευρώ.

ΒΙΟΚΑΡΠΕΤ: Μειωμένα τα μεγέθη και επηρεάστηκαν από τη μεταφορά της παραγωγής στη Λάρισα, η οποία όμως σταδιακά και σύμφωνα με τη διοίκηση θα φέρει οικονομίες κλίμακας. Και εδώ η διοίκηση αισιοδοξεί για το δεύτερο εξάμηνο. Ο καθαρός δανεισμός μας φαίνεται κάπως υψηλός, ενώ είναι και μεγάλες οι απαιτήσεις που έχει από πελάτες. Στο -9% άνοιξε η μετοχή. 

PERFORMANCE: Μειωμένα τα κέρδη καθώς μετρήθηκε το stock option plan και εδώ και επηρέασε. Η εταιρεία αναφέρει πως στο εννεάμηνο η εικόνα έχει αντιστραφεί και περιμένει περαιτέρω βελτίωση στη συνέχεια. Μας προβλημάτισαν τα αποτελέσματα, αλλά αν μπορέσει να ξεπεράσει τα κέρδη του 2023 στο δεύτερο φετινό εξάμηνο, τότε αλλάζει η εικόνα. Δεν μπορούμε να μην πούμε όμως πως είμαστε ικανοποιημένοι από τη μέχρι τώρα πορεία της και πως εξετάζουμε την αφαίρεση της μετοχής από τις επιλογές. Η αποτίμηση είναι κοντά στα 98 εκατ. ευρώ και τα καθαρά κέρδη στα 1,5 εκατ. ευρώ στο εξάμηνο. Πιέζεται λίγο η μετοχή στο άνοιγμα.

REAL CONS.: Με σημαντικά μικρότερο τζίρο από την ΠΕΡΦ, είχε καλύτερη κερδοφορία. Δεν επηρεάστηκε βέβαια από κάποιο έκτακτο λόγο αποτύπωσης στα διεθνή λογιστικά πρότυπα. Έχει και χαμηλότερη αποτίμηση.

MEVACO: Αρκετά μειωμένα τα μεγέθη και κυρίως τα καθαρά κέρδη, αλλά η διοίκηση αισιοδοξεί καθώς έχει αναλάβει πολλά έργα και ειδικά στο εξωτερικό. Φαίνεται να έχει καλό ανεκτέλεστο. Με την αποτίμηση στα 41 εκατ. ευρώ πρέπει να κάνει κάτι καλό στο β’εξάμηνο. Σχετικά καλές οι ταμειακές ροές και αύξησε ταμείο και έχει αρνητικό καθαρό δανεισμό.

ΒΟΓΙΑΤΖΟΓΛΟΥ: Τζίρος και EBITDA είναι βελτιωμένα όπως και τα κέρδη προ φόρων. Χρηματοοικονομικά και φόρος εισοδήματος μείωσε τα καθαρά κέρδη στις 698 χιλ. ευρώ από 773 χιλ. ευρώ.

ΚΑΡΕΛΙΑΣ: Αίσθηση έκανε η εντολή 100 τεμαχίων (ελεύθερη) στην προσυνεδρίαση με αποτέλεσμα να ανοίξει η μετοχή στα 348 ευρώ και με άνοδο 6,1%. Βέβαια η αποτίμηση είναι στα 960 εκατ. ευρώ και θα μπορούσε να είναι εύκολα υπερδιπλάσια, αν οι βασικοί μέτοχοι δεν ήταν τόσο αδιάφοροι.

ΙΛΥΔΑ: Βελτιωμένα τα μεγέθη σε όλες τις γραμμές. Η καθαρή κερδοφορία των 1,1 εκατ. ευρώ με τζίρο 2,8 εκατ. ευρώ παραπέμπει πως το p/e στο σύνολο της χρήσης αν συνεχιστεί η καλή πορεία θα είναι μονοψήφιο. Με άνοδο σχεδόν 4% η μετοχή.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Τα αναγραφόμενα στη στήλη είναι για την ενημέρωση των αναγνωστών και δεν πρέπει να θεωρηθούν ως πρόταση για αγορά ή πώληση μετοχών. Οι πληροφορίες συλλέγονται από αξιόπιστες πηγές αλλά δεν υπάρχει εξασφάλιση ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς.

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης