Σε μια εβδομάδα μπαίνουμε και τυπικά στον Ιούλιο και η «βαριά βιομηχανία» δεν έχει ανοίξει ακόμη όλα τα «σίγουρα χαρτιά» της, γεγονός που αυξάνει τον εκνευρισμό, αλλά και τη γκρίνια στους ελληνικούς προορισμούς που βλέπουν να ξετυλίγεται το κουβάρι «βασανιστικά αργά και αβέβαια». Το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος που θεωρητικά είχε τεθεί ως «γραμμή εκκίνησης» για την ουσιαστική επαναδραστηριοποίηση των τουριστικών επιχειρήσεων παρήλθε, με έναν απολογισμό που δεν τις ικανοποιεί μεν, συντηρεί δε συγκρατημένα τις ελπίδες τους για το αύριο:
• Την «παρτίδα» έσωσαν οι Έλληνες κυρίως σε νησιά κοντά στα μεγάλα αστικά κέντρα, αλλά και σε παράκτιες περιοχές της ηπειρωτικής χώρας, που έδωσαν μια «οικονομική ανάσα» μέχρι να φτάσει το δίμηνο Ιουλίου – Αυγούστου
• Η χώρα «πρασινίζει» και αλλάζει η πολιτική των αγορών – δεξαμενών του ελληνικού τουρισμού
Τρόμος για τις μεταλλάξεις
«Μετά από ένα κινητικό τριήμερο, σήμερα που μιλάμε υπάρχουν καταλύματα που είναι άδεια. Οι πληρότητες δεν ξεπερνούν το 40% πανελλαδικά σε κανέναν προορισμό» δηλώνει στο BN παράγοντας του τουρισμού που προβλέπει τον κίνδυνο οι μεταλλάξεις να διαφοροποιήσουν το σκηνικό και να φέρουν αναθεωρήσεις στην αγορά για τα έσοδα (υπολογίζονται στο 40 – 50% του 2019). «Αν επικρατήσουν, θα έχουμε πρόβλημα, αφού εμείς ελπίζουμε στην επιμήκυνση της σεζόν τουλάχιστον μέχρι τον Οκτώβριο, αλλά οι επιστήμονες δεν αποκλείουν ένα τέταρτο κύμα από τα τέλη Σεπτεμβρίου το οποίο μπορεί να προκύψει εξαιτίας μεταλλάξεων που μεταδίδονται ραγδαία», επισημαίνει και προσθέτει:
«Γι αυτό λέμε ότι οι εμβολιασμοί είναι το «κλειδί» της φετινής σεζόν.
Όσο περισσότεροι οι εμβολιασμένοι, τόσο δεν κινδυνεύει η υγεία και η οικονομία μας».
Μπροστά στον κίνδυνο να χαθεί το καλοκαίρι και παρά τους προβληματισμούς για το ενδεχόμενο να υπάρχουν μεταλλάξεις του ιού που δεν αντιμετωπίζονται με τα μέχρι τώρα εμβόλια, οι επιχειρηματίες του τουρισμού σπεύδουν να προτάξουν τις συστάσεις των ειδικών που υποστηρίζουν πως όσοι έχουν κάνει και τις δύο δόσεις των εμβολίων δεν έχουν να ανησυχούν, τουλάχιστον με τα μέχρι στιγμής δεδομένα.
Για αυτό και οι ξενοδόχοι (ΠΟΞ) απέστειλαν στους εργαζόμενους (ΠΟΕΕΤ) τη σχετική επιστολή την περασμένη εβδομάδα, καθώς «πολλοί δεν είχαν εμβολιαστεί, ενώ είχαν τη σχετική δυνατότητα, εμφανίζονταν μάλιστα ιδιαίτερα επιφυλακτικοί στο να το πράξουν».
Κατανοώντας δε, το «άγχος και τις δεύτερες σκέψεις» τόνιζαν ότι «πρέπει όλοι να υπερνικήσουμε τις επιφυλάξεις μας και με αίσθημα ευθύνης να συμβάλλουμε στη κοινή προσπάθεια να μπει ένα τέλος στην πανδημία».
«Αλλαγή πλεύσης» από Βαλκάνιους, λόγω ταλαιπωρίας
Τις τελευταίες ημέρες υπάρχουν μαρτυρίες για ακυρώσεις από Βαλκάνιους με προορισμό τη Βόρεια Ελλάδα, οι οποίοι βλέποντας την κατάσταση στα χερσαία σύνορα (αναμονή που ξεπερνά τις 5 ώρες), ενώ είχαν αυξημένο ενδιαφέρον για να έρθουν, έκαναν «στροφή 180 μοιρών» και αποφάσισαν να αλλάξουν προορισμό. «Απορίας άξιον που είδαμε ξένες πινακίδες αυτοκινήτων στη Χαλκιδική μετά από την απίστευτη ταλαιπωρία. Να φανταστείτε ότι οι περισσότεροι συνοριακοί σταθμοί δεν λειτουργούν το βράδυ και οι τουρίστες αναγκάζονται να διανυκτερεύουν στα οχήματά τους και να περιμένουν το επόμενο πρωί για να περάσουν τον έλεγχο. Ελπίζουμε να στελεχωθούν με το απαραίτητο προσωπικό» λέει ξενοδόχος της περιοχής.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ίσως και μέσα στην εβδομάδα να βελτιωθεί η κατάσταση.
Για παράδειγμα στον Προμαχώνα, πρόκειται να γίνει νέα εγκατάσταση με ξεχωριστή γραμμή εισόδου για τους εμβολιασμένους με το βλέμμα στην αποσυμφόρηση, ενώ αναμένονται και συμβάσεις με ιδιώτες επαγγελματίες υγείας που θα διενεργούν rapid test σε όλα τα σύνορα, ώστε να μην χρειάζεται να κλείνουν τη νύχτα. Προτεραιότητα αναμένεται να δοθεί στους Ευζώνους που εξυπηρετούν και ένα σημαντικό τμήμα του εισερχόμενου τουρισμού από την Κεντρική Ευρώπη. «Αυτή τη στιγμή η εικόνα είναι τριτοκοσμική. Ουρές χιλιομέτρων, όταν εμείς «φωνάζουμε» εδώ και μήνες δεν θα έπρεπε να υπάρχουν», σημειώνει στο BN ξενοδόχος της Θεσσαλονίκης, ο οποίος εύχεται «να αλλάξει ριζικά» η κατάσταση, αλλιώς αναρωτιέται «τι θα συμβεί τον Αύγουστο»;
«Χαμηλώνει» το κόστος των διακοπών η Ελλάδα
Στον αντίποδα, η απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να επιτρέπει την είσοδο σε ταξιδιώτες από το εξωτερικό και με αρνητικό rapid test δείχνει ότι αναγνωρίζει πως το υψηλό κόστος των μοριακών τεστ (PCR) είναι αποτρεπτικό για όποιον έχει πληγεί οικονομικά λόγω πανδημίας. Μάλιστα οι τουριστικοί φορείς το είχαν θέσει επανειλημμένα ως αίτημα τόσο προς τα αρμόδια υπουργεία, όσο και σε ευρωπαϊκά όργανα, λέγοντας πως η όλη διαδικασία είναι απαγορευτική για τα ταξίδια. Ήρθε να προστεθεί και η δεύτερη αλλαγή που έχει να κάνει με την αύξηση του ορίου ηλικίας στα παιδιά που ταξιδεύουν με τους γονείς τους για διακοπές και πρέπει να φέρουν μαζί τους απαραίτητα πιστοποιητικά κατά την είσοδό τους στη χώρα, η οποία επίσης μειώνει σημαντικά το κόστος για μια μέση οικογένεια (υποχρεωτικά τεστ άνω των 12 ετών και όχι άνω των 6 ετών όπως ίσχυε).
Καλύτερες ροές μετά τις 15 Ιουλίου
Αναμένοντας ακόμα το.. φύσημα του αέρα που θα διώξει τα «σύννεφα» με τη Βρετανία και θα ξεκαθαρίσει την κατάσταση, η Ελλάδα πήρε μια «γενναία δόση αισιοδοξίας» από τη γερμανική αγορά, την πρώτη σε έσοδα και αφίξεις, η οποία πλέον δεν συμπεριλαμβάνει την Ελλάδα στις περιοχές κινδύνου λόγω της Covid_19.
Οι επιχειρηματίες όμως αναμένουν αυτή η «ψήφος εμπιστοσύνης» να μετουσιωθεί σε «ρεύμα» από το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιουλίου και έπειτα, ώστε να δοθεί ο χρόνος στην εν λόγω αγορά να προετοιμαστεί κατάλληλα μέχρι να αφιχθεί στη χώρα μας.
Όπως και να έχει πάντως, οι μηχανές δείχνουν να «ζεσταίνονται» από τον Ιούλιο, καθώς οι κρατήσεις αεροπορικών θέσεων με προορισμό τη χώρα μας για την εβδομάδα 28/6 - 4/7 είναι αυξημένες κατά 40% σε σχέση την αμέσως προηγούμενη (21 - 27/6). Μάλιστα η Ελλάδα έδειξε τη δυναμική της έναντι βασικών ανταγωνιστών της (Ισπανία, Πορτογαλία, Ιταλία) καθώς τα στοιχεία εμφάνισαν ανάκαμψη αεροπορικών θέσεων σε πιο γρήγορους ρυθμούς σε σύγκριση πάντα με το 2019 (πλησιάζει το - 40% τον Ιούνιο, στο – 53% η Πορτογαλία, ακολουθεί η Ισπανία με – 56% και η Ιταλία με -58%)
«Οι επισκέπτες μας θα κατευθυνθούν ανάλογα με τον προορισμό και αντίστοιχα θα διαμορφωθούν και οι πληρότητες», εξηγεί στο BN έμπειρο στέλεχος του τουρισμού: «Σήμερα βλέπουμε κορυφαίους προορισμούς όπως είναι η Κρήτη να μην έχουν καλές επιδόσεις, εκτός από το Ηράκλειο, γιατί η βρετανική, η σκανδιναβική και ρωσική αγορά είναι κλειστές. Πανελλαδικά πάντως, είμαστε καλύτερα από πέρυσι, γιατί αν υπολογίσουμε ότι έχουμε μια μέση πληρότητα γύρω στο 40% και αυτή αναμένεται να αυξηθεί, τότε είμαστε πάνω από το 2020 που είχαμε για τους τρεις μήνες που ήμασταν ανοιχτά 35%, αλλά το 2019 το βλέπουμε με το... κιάλι ακόμα». Μετά το αυξημένο ενδιαφέρον από τις ΗΠΑ που έφερε χαμόγελα, η Ολλανδία και η Γαλλία έχουν αρχίσει «να κινούνται αλλά με πιο αργούς ρυθμούς», η Ρωσία αναμένεται «να ζεσταθεί από τα μέσα Ιουλίου», ενώ ανοίγει και η ρουμανική αγορά.
Νένα Ουζουνίδου
www.bankingnews.gr
Μεταλλάξεις και αναμονές στα σύνορα «ναρκοθετούν» τον ελληνικό τουρισμό
Στα θετικά, η γερμανική «ψήφος εμπιστοσύνης» και τα σημάδια ανάκαμψης «στους αιθέρες»
Σχόλια αναγνωστών