Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Αν οι συνθήκες στο ΧΑ βελτιωθούν σημαντικά η Alpha bank θα έχει καλό κίνητρο για αμκ - «Το deal με την ΕΤΕ είναι νεκρό»

tags :
 Αν οι συνθήκες στο ΧΑ βελτιωθούν σημαντικά η Alpha bank θα έχει καλό κίνητρο για αμκ - «Το deal με την ΕΤΕ είναι νεκρό»
(upd)Την εκτίμηση ότι αν οι συνθήκες στο ελληνικό χρηματιστήριο βελτιωθούν το επόμενο διάστημα ίσως να αποτελέσει μια καλή ευκαιρία ώστε η Alpha bank να επανεξετάσει αύξηση κεφαλαίου.

Αν το χρηματιστήριο όντως ανακάμψει και η επικείμενη άνοδος δεν είναι βραχυχρόνιας διάρκειας τότε και μόνο τότε η Alpha bank θα έχει ένα καλό κίνητρο να ξανασκεφτεί μια αύξηση κεφαλαίου αναφέρει τραπεζική πηγή.
Μέχρι τώρα πάντως η Alpha bank τονίζει ότι δεν χρειάζεται αύξηση κεφαλαίου και ότι είναι επαρκής κεφαλαιακά. Το επιχείρημα αυτό είναι ορθό όντως η Alpha διαθέτει υψηλούς δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας.
Το τελευταίο διάστημα είναι γεγονός ότι η Alpha bank έχει βρεθεί στο επίκεντρο των εξελίξεων λόγω της πρότασης που υπέβαλλε η Εθνική η οποία απορρίφθηκε.
Εν συνεχεία η αγορά θεώρησε ότι θα προχωρήσει σε αύξηση κεφαλαίου αλλά με βάση πηγή στην Alpha τονίζεται ότι «δεν υπάρχει καμία βιασύνη για την αύξηση κεφαλαίου»
Η Alpha bank διαθέτει 5,1 δις ευρώ κεφάλαια και δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας 13,1%. Σε αυτή την φάση είναι επαρκώς κεφαλαιακά δομημένη…
Όμως αν αποφασίσει να αποπληρώσει τα 950 εκατ ευρώ από τις προνομιούχες μετοχές θα χάσει 1 δις από τα κεφάλαια της που συνεπάγεται στον δείκτη 11,5% και το tier 1 στο 10,2% περίπου.
Αν αποπληρώσει τα 950 εκατ ευρώ θα χρειασθεί απαραίτητα κεφαλαιακή ενίσχυση ή αύξηση κεφαλαίου.
Όμως το ύψος της αύξησης δεν χρειάζεται να είναι μεγάλο.
Η πρόσφατη εμπειρία απέδειξε ότι οι τράπεζες που προσφεύγουν στις αγορές για να αντλήσουν κεφάλαια επιδοκιμάζονται από τις αγορές….
Η Alpha bank συνειδητά ακολουθεί πολιτική μείωσης του ενεργητικού με στόχο να αυξήσει τον δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας καθώς ως γνωστό ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας καθορίζεται με βάση το σταθμισμένο ενεργητικό.
Αυτή την περίοδο χωρίς αύξηση εμφανίζει αντικειμενικά ένα από τους καλύτερους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας με καλής ποιότητας tier 1 και γενικότερα καλής ποιότητας κεφάλαια και για τον λόγο αυτό η διοίκηση αισθάνεται άνετη ώστε να μην υλοποιήσει και να μην σχεδιάζει αύξηση κεφαλαίου.

Νεκρό το deal με την Εθνική

Παράλληλα, την επιβεβαίωση ότι το deal με την Εθνική είναι «νεκρό» έδωσε ο Γενικός Διευθυντής Λειτουργιών της Alpha Bank, κ. Σπύρος Φιλάρετος, σύμφωνα με τους Financial Times, καθιστώντας σαφές ότι η τράπεζα δεν εξετάζει καμία συγχώνευση.
Παράλληλα και ο CFO της τράπεζας, Βασίλειος Ψάλτης, επισήμανε ότι η τράπεζα έχει τη στήριξη των μεγάλων ξένων μετόχων, μεταξύ των οποίων το Καταρ, η Blackrock και η Fidelity, οι οποίοι στηρίζουν τις αποφάσεις της διοίκησης.

Στα 100-105 εκατ τα κέρδη

Στα 100 με 105 εκατ εκτιμώνται τα κέρδη της Alpha bank που θα ανακοινωθούν στις 22 Μαρτίου.
Τα αποτελέσματα είναι μειωμένα σε σχέση με τα 249,8 εκατ ευρώ που είχε εμφανίσει στην χρήση 2009.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης