Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Αρνητική έκπληξη - Αναβάλλεται για την 1/8 η αξιολόγηση της Moody’s για την Ελλάδα - Πιθανές πρόωρες εκλογές εντός 6 μηνών

tags :
Αρνητική έκπληξη - Αναβάλλεται για την 1/8 η αξιολόγηση της Moody’s για την Ελλάδα - Πιθανές πρόωρες εκλογές εντός 6 μηνών
Η εξέλιξη αυτή ίσως να απομακρύνει τον στόχο άμεσης εξόδου της Ελλάδος στις αγορές
(upd2)Σοβαρά ερωτηματικά για την επόμενη μέρα της Ελλάδας, τόσο σε πολιτικό, όσο και οικονομικό επίπεδο, γεννά η αναβολή της προγραμματισμένης για σήμερα ανακοίνωσης του αμερικανικού οίκου αξιολόγησης Moody's για την αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας.
Σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Οικονομικών, η δημοσιοποίηση της απόφασης του οίκου Moody's για την αξιολόγηση της Ελλάδας αναβάλλεται για τέσσερις μήνες, δηλαδή μέχρι την 1η Αυγούστου.
Σύμφωνα με τους ίδιους αξιωματούχους δεν θα εκδοθεί τελικά σήμερα η πολυαναμενόμενη έκθεση της Moody's.
Οι κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών φέρεται πως υποβαθμίζουν το γεγονός, δηλώνοντας πως δεν ήταν δεδομένη μια αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας.
Ωστόσο, δεν πρέπει να υποτιμηθεί η χθεσινή έκθεση της Moody's, μέσω της οποίας προειδοποιούσε πως είναι ορατός ο κίνδυνος διεξαγωγής πρόωρων εκλογών στην Ελλάδα σε ορίζοντα 6 μηνών.
Η αναβολή της σημερινής έκθεσης μήπως συνδέεται με την ενίσχυση της πιθανότητας περί διενέργειας πρόωρων εκλογών;
Η άκρως αρνητική αυτή εξέλιξη γεννά και ένα ακόμη ερώτημα:
Θα επηρεαστεί ο χρόνος εξόδου της Ελλάδας στις αγορές; Μόλις χθες οι Financial Times τοποθέτησαν χρονικά την επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές στις 11 Απριλίου, δηλαδή σε μια εβδομάδα από τώρα...

Η χθεσινή έκθεση της Moody's

Moody's - Κίνδυνος πρόωρων εθνικών εκλογών στην Ελλάδα σε ορίζοντα 6μήνου

Ως credit positive (πιστωτικά θετική) αξιολογεί την υπερψήφιση του πολυνομοσχεδίου από το ελληνικό κοινοβούλιο την Κυριακή το βράδυ, ο οίκος αξιολόγησης Moody's.
Όπως σημειώνει σε σχετική του ανάλυση ο οίκος, η ψήφιση του πολυνομοσχεδίου, ανοίγει τον δρόμο για την εκταμίευση της επόμενης δόσης προς την Ελλάδα, ενώ ανάλογη απόφαση αναμένεται να λάβει και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ).
Σύμφωνα με τους αναλυτές του αμερικανικού οίκου, η ψήφιση του πολυνομοσχεδίου, διασφαλίζει ότι θα συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις, ενώ παράλληλα αποτελεί στήριγμα για την οικονομική ανάπτυξη της Ελλάδας μακροπρόθεσμα.
Η εκταμίευση της δόσης, οδηγεί σε βελτίωση της ρευστότητας, εν όψει της ωρίμανσης των ομολόγων, σημειώνει η Moody's.
Όπως αναφέρει ο οίκος «αναμένουμε την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, η οποία έχει καθυστερήσει από τα μέσα του προηγούμενου Σεπτεμβρίου, να καταλήξει στην εκταμίευση περίπου 11,7 δισ. ευρώ, τα οποία θα βοηθήσουν την κυβέρνηση να αποπληρώσει τις λήξεις ομολόγων αργότερα. Η Ελλάδα έχει να πληρώσει ομόλογα που λήγουν το Μάιο ύψους 9,3 δισ. ευρώ και 5,5 δισ. ευρώ τον Αύγουστο, τα οποία κατέχει κυρίως ο επίσημος τομέας».
Όπως εξηγεί η Moody's, η έγκριση του Eurogroup σημαίνει ότι το EFSF θα εκταμιεύσει 8,3 δισ. ευρώ σε τρεις δόσεις, ενώ αναμένει ότι το ΔΝΤ θα εγκρίνει και αυτό την εκταμίευση 4,3 δισ. ευρώ σε δύο ίσες δόσεις, μετά από τη συνεδρίασή του τον Μάιο.
Η Mooody's προβλέπει ότι η ελληνική οικονομία θα καταγράψει φέτος οριακή ανάπτυξη 0,3%, ενώ το 2015 το ΑΕΠ θα ενισχυθεί στο +1,5%.
Όπως σημειώνει η έκθεση, το άρθρο 2 του πολυνομοσχεδίου επικεντρώνεται στον τραπεζικό τομέα και δημιουργεί το νομικό πλαίσιο για να δοθεί η δυνατότητα στο ΤΧΣ να μειώσει το ποσοστό του στις τέσσερις μεγαλύτερες ελληνικές τράπεζες.
Υψηλό το πολιτικό ρίσκο
Παρά τη θετική αποτίμηση των τελευταίων εξελίξεων, ο οίκος αξιολόγησης προειδοποιεί ότι το πολιτικό ρίσκο στην Ελλάδα παραμένει αυξημένο, καθώς η ψηφοφορία της Κυριακής, οδήγησε σε νέα συρρίκνωση της κυβερνητικής πλειοψηφίας.
«Η πιθανότητα περαιτέρω διάβρωσης της κυβερνητικής πλειοψηφίας παραμένει υψηλή και θα μπορούσε να οδηγήσει σε πρόωρες κοινοβουλευτικές εκλογές στους επόμενους έξι μήνες, οι οποίες με τη σειρά τους θα έθεταν σε κίνδυνο τη συνέχιση της πολιτικής στο πλαίσιο του προγράμματος της τρόικας και θα μείωναν τόσο την εσωτερική όσο και τη διεθνή εμπιστοσύνη».

Tι ανέφερε νωρίτερα το www.bankingnews.gr

Σήμερα 4 Απριλίου η Moody’s ενδέχεται - δεν είναι βέβαιο δηλαδή - να αναβαθμίσει το outlook της οικονομίας σε positive σε θετικό δηλαδή ενώ δεν είναι σαφές αν θα υπάρξει και αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας.

Ωστόσο σε χθεσινή έκθεση της η Moody’s διατύπωσε επιφυλάξεις για τον κίνδυνο πρόωρων εκλογών στην Ελλάδα στο επόμενο 6μηνο δηλαδή έως τον Οκτώβριο του 2014 εξέλιξη που σίγουρα προβληματίζει.
Για την Moody’s υπάρχουν ενδείξεις ότι μπορεί να αναβαθμίσει τις προοπτικές (outlook ) της ελληνικής οικονομίας
Α)Γιατί αναβάθμισε την Κύπρο κάτω από χειρότερες και διαφορετικές συνθήκες πριν λίγες  μέρες.
Η Κύπρος αναβαθμίστηκε σε positive ωστόσο διατηρήθηκε η βαθμολογία σε Caa3.
H Κύπρος έχει την ίδια βαθμολογία με την Ελλάδα.
Β)Πρόσφατα η Moody’s αξιολόγησε τις ελληνικές τράπεζες και εκφράστηκε θετικά για τα stress tests της ΤτΕ και το ελληνικό banking.
Γ)Είθισται η Moody’s να λειτουργεί είτε ως προπομπός είτε να είναι πιο ελαστική με την μεθοδολογία που ακολουθεί στις αξιολογήσεις.
Η Ελλάδα από τον Νοέμβριο του 2013 βαθμολογείται με Caa3.
Η δίκαιη βαθμολογία της Ελλάδος δεν μπορεί να είναι ακόμη Β3 αλλά θα μπορούσε να ήταν Caa1.
H βαθμολογία Caa1 είναι πιο δίκαιη για την Ελλάδα.
Τα ομόλογα Caa1 ανήκουν στην κατηγορία υψηλού κινδύνου χρεοκοπίας  αλλά προφανώς βρίσκονται σε καλύτερη μοίρα από τα ομόλογα που βαθμολογούνται με Caa3.
Η δίκαιη βαθμολογία της Ελλάδος είναι με βάση την μεθοδολογία της Moody’s Caa1.


Κλίμακα αξιολογήσεων διεθνών οίκων και βαθμολογία της Ελλάδος











Moody's

S&P

Fitch

Άριστη

Aaa

AAA

AAA

Υψηλής Διαβάθμισης

Aa1

AA+

AA+



Aa2

AA

AA



Aa3

AA-

AA-

Υψηλότερα της Μεσαίας
αξιολόγηση


Α1 Ελλάδα
2005


Α+ Ελλάδα 2005




Α+Ελλάδα 2005










Α2

Α

Α



Α3

Α-

Α-

Χαμηλότερα της Μεσαίας αξιολόγησης

Baa1

BBB+

BBB+



Baa2

BBB

BBB



Baa3

BBB-

BBB-

Μη επενδυτικά ομόλογα
(junk - σκουπίδια)


Ba1

BB+

BB+



Ba2

BB

BB



Ba3

BB-

BB-

Κερδοσκοπικά

B1

B+

B+



B2

B

B



B3

B-*Ελλάδα

B- *Ελλάδα

Υψηλού κινδύνου

Caa1

CCC+

CCC+



Caa2

CCC**Eλλάδα

CCC



Caa3*

CCC-

CCC-

Υψηλός Κίνδυνος Χρεοκοπίας

Ca

CC

CC





C

C

Χρεοκοπία

C*** Ελλάδα

D ***Ελλάδα

D**Ελλάδα

*Ισχύουσα βαθμολογία Ελλάδος

** Η βαθμολογία της Ελλάδος μετά το PSI+ και την έκδοση των νέων ομολόγων….

***Ήταν σε αυτή την βαθμολογία…

www.bankingnews.gr


Πρώτη ενημέρωση 00:12 4 Απριλίου 2014

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης