Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Γιατί η Ελλάδα βιάζεται να εκδιώξει το ΔΝΤ….που είναι ο μόνος σύμμαχος, που πιέζει για την αναδιάρθρωση του χρέους;

Γιατί η Ελλάδα βιάζεται να εκδιώξει το ΔΝΤ….που είναι ο μόνος σύμμαχος,  που πιέζει για την αναδιάρθρωση του χρέους;
Η ελληνική κοινωνία έχει υποστεί ζημία από την οικονομική καταστροφή της χώρας 240 δισεκ. ευρώ.
Είναι οξύμωρο, σίγουρα γεννά πολλά ερωτήματα και ακόμη περισσότερο προβληματίζει το γεγονός, γιατί η Ελλάδα βιάζεται να διώξει….το ΔΝΤ που είναι το μόνο από την Τρόικα που με τόση επιμονή στηρίζει την λύση της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους.
Το ΔΝΤ βέβαια έχει ακολουθήσει μια σκληρή γραμμή σε πολλά ελληνικά θέματα, π.χ. ακόμη και τεχνοκρατικά όπως τις ελληνικές τράπεζες, προέβλεψε επιπλέον 6 δισεκ. κεφαλαιακές ανάγκες.
Ωστόσο το μείζον ζήτημα είναι η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους και στο σκέλος αυτό η Ελλάδα έχει μόνο δύο συμμάχους, το ΔΝΤ και το γερμανικό ινστιτούτο IFO που γενικώς επικρίνει την Ελλάδα.
Το ΔΝΤ, όμως είχε από την πρώτη στιγμή ταχθεί υπέρ ενός νέου haircut στο χρέος και εν συνεχεία επιχειρηματολογεί υπέρ μιας αναδιάρθρωσης του χρέους.
Το ΔΝΤ είναι το μόνο από την Τρόικα που με συνέπεια έχει υποστηρίξει και συνεχίζει να υποστηρίζει την ανάγκη για αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.
Είναι παράδοξο γιατί η Ελλάδα βιάζεται να διώξει το ΔΝΤ και ταυτόχρονα επιχειρηματολογεί υπέρ μιας αφηρημένης βιώσιμης λύσης  ενώ γενικώς έχει αλλάξει η στάση της Ελλάδος καθώς ενώ αρχικώς μιλούσε για haircut…..στο τέλος κατέληξε να μιλάει για πιστοποιητικό βιωσιμότητας ενώ….εσχάτως έλληνες πολιτικοί αναφέρουν ότι το ελληνικό χρέος δεν χρειάζεται αναδιάρθρωση γιατί είναι βιώσιμο.
Είναι εύλογο λοιπόν η ΕΕ, άπαξ και οι έλληνες πολιτικοί αναφέρουν ότι το χρέος είναι βιώσιμο να μην δείχνουν επιμονή στο θέμα συν τοις άλλοις γιατί προβλέπουν πτώση της κυβέρνησης τον Μάρτιο εκλογές και σχηματισμό νέας κυβέρνησης με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ.
Η Ελλάδα πιέζει ώστε να αποχωρήσει το ΔΝΤ από την Τρόικα για λόγους εσωτερικής πολιτικής προπαγάνδας αγνοώντας ή μη αποτιμώντας το γεγονός ότι η Ελλάδα έχει σύμμαχο το ΔΝΤ στο θέμα της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους που είναι το πιο σημαντικό ζήτημα.
Για λόγους μικροπολιτικής η Ελλάδα θέλει να εγκαταλείψει τον καλύτερο σύμμαχο το ΔΝΤ, ωστόσο μέσω της νέας πιστωτικής γραμμής….το ΔΝΤ θα παραμείνει στην Ελλάδα καθώς θα υπογραφεί νέο μνημόνιο.
Το ελληνικό χρέος στα 322,4 δισεκ. ευρώ δεν είναι βιώσιμο, ούτε θα καταστεί βιώσιμο
Η μείωση των επιτοκίων θα είναι μηδενική πρόοδος καθώς όταν η ΕΚΤ έχει μειώσει τα επιτόκια του ευρώ στο 0,05% στις πράξεις κύριας χρηματοδότησης,  μια μείωση των επιτοκίων είναι σχεδόν αυτονόητη διαδικασία.
Η επιμήκυνση παρατείνει τον χρόνο αποπληρωμής, μειώνει τις τοκοχρεολυτικές δόσεις αλλά ο πραγματικός αντίκτυπος στην κοινωνία θα είναι περιορισμένος.
Η ελληνική κοινωνία έχει υποστεί ζημία από την οικονομική καταστροφή της χώρας 240 δισεκ. ευρώ.
-48 δισεκ. από το haircut στις τράπεζες και στα ασφαλιστικά ταμεία και απώλειες από το buy back των ομολόγων  
-76 δισεκ. απώλεια καταθέσεων
-42 δισεκ. απώλεια εθνικού πλούτου
-65 δισεκ. νέα NPLs στα δάνεια
-Ανυπολόγιστη μείωση ατομικού εισοδήματος.
Το χρέος παραμένει στα 322,4 δισεκ. ευρώ οι έλληνες έχουν υποστεί σωρευτική ζημία 240 δισεκ. δηλαδή έχουν υποστεί ένα σοκ 562 δισεκ. ευρώ δηλαδή χρέος και ζημία των τελευταίων 4-5 χρόνων.  
Η ζημία αυτή δεν είναι θεωρητική είναι πρακτική και αποδεικνύει ότι η Ελλάδα έχει πληρώσει πολύ ακριβά την οικονομική της τραγωδία.
Για την Ελλάδα η λύση του haircut της τάξης του 30% ή 40% δεν είναι μόνο μια λύση….που θα μειώσει το δημόσιο χρέος κατά 70 ή 90 δισεκ. είναι μια λύση που θα θέσει τις βάσεις για πραγματική ανάκαμψη της οικονομίας.
Haircut στο διακρατικό χρέος όχι στο χρέος που κατέχουν οι ιδιώτες ή στο δάνεια του EFSF που κατέχουν έμμεσα ιδιώτες.
Τα ελληνικά ομόλογα που κατέχουν οι ιδιώτες πρέπει να εξασφαλιστούν 100%.
 Το διακρατικό χρέος όμως μπορεί να τεθεί σε διαβούλευση με την Ευρώπη.
Αν η Ελλάδα επιδείξει ατολμία και δεν θέσει θέμα haircut τότε η κυβέρνηση στα μάτια της κοινωνίας θα είναι φοβικοί εκφραστές της Τρόικα και όχι της κοινωνίας.

Η δομή του ελληνικού χρέους

1)Χρέος που δάνεισαν  άμεσα τα κράτη της ΕΕ στην Ελλάδα, ύψους 53,9 δισεκ. ευρώ
2)Χρέος μέσω των δανείων του ΔΝΤ στην Ελλάδα στα 30,1 δισεκ. ευρώ.
3)Χρέος μέσω δανείων του  EFSF στην Ελλάδα στα 139,9 δισεκ. ευρώ.
4)Ομόλογα έκδοσης Ελλάδος που κατέχουν ξένοι ιδιώτες περίπου 20 δισεκ. σε ευρώ και άλλα νομίσματα και swaps.
5)Ομόλογα έκδοσης Ελλάδος που κατέχει η ΕΚΤ και κεντρικές τράπεζες ύψους 42 δισεκ.
6)Χρέος μέσω εντόκων  γραμματίων  ελληνικού δημοσίου περίπου 14,9 δισεκ. που κατέχουν ελληνικές και ξένες τράπεζες.
7) Δάνεια που είχε συνάψει το ελληνικό κράτος με τράπεζες και την ΤτΕ 9 δισεκ.
8)Repos περίπου 3,1 δισεκ. ευρώ


Embedded image permalink

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης