γράφει : Πέτρος Λεωτσάκος
Η Γερμανία...έχει έτοιμο τον αντιπερισπαμό....για να αποκρούσει το ελληνικό αίτημα για haircut στο ελληνικό χρέος....
Περί τα μέσα Φεβρουαρίου θα ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις της ΕΕ με την Ελλάδα αναφέρθηκε στο Eurogroup με σκοπό να δοθεί χρόνος στην νέα ελληνική κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με ΑΝΕΛ να προετοιμαστεί.
Ωστόσο ήδη οι διεργασίες έχουν ξεκινήσει και με βάση πληροφορίες ο ΣΥΡΙΖΑ θα σχεδιάζει να υποβάλλει αίτημα επίσημα για haircut στο ελληνικό χρέος.
Προφανώς αυτό δεν μπορεί να γίνει άμεσα, θα απαιτηθεί χρόνος αλλά είναι 100% βέβαιο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα επιμείνει στο ζήτημα της αναδιάρθρωσης του χρέους.
Βραχυχρόνια θα ζητήσει νέα παράταση του μνημονίου ωστόσο στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης που θα ξεκινήσει θα υποβληθεί αίτημα για haircut στο χρέος.
Από το αίτημα θα εξαιρείται ο δανεισμός του ΔΝΤ.
Ωστόσο η Γερμανία όπως αποδεικνύεται και από τις δηλώσεις του Schaeuble του Γερμανού υπουργού Οικονομικών όχι μόνο δεν συζητάει θέμα haircut στο χρέος αλλά προετοιμάζεται για σύγκρουση με την νέα ελληνική κυβέρνηση.
Ο Γερμανικός αντιπερισπασμός
Ωστόσο αρμόδιες πηγές αναφέρουν ότι για αντιπερισπασμό η Γερμανία θα δεχθεί μόνο επιμήκυνση του χρέους και μείωση των επιτοκίων θέτοντας κόκκινες γραμμές.
Δεν αποκλείεται ο αντιπερισπασμός να περιλαμβάνει και μεταφορά των 25 δισεκ. της ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών στον ESM εξέλιξη που θα απομειώσει το χρέος κατά 25 δισεκ. ευρώ και θα αποτελεί μια άμεση ελάφρυνση του χρέους.
Επίσης η Γερμανία παρά τις αντιδράσεις, δεν θα απέκλειε ακόμη και ευρωομόλογο μετά μάλιστα από την ανακοίνωση της ΕΚΤ του προγράμματος αγοράς κρατικών ομολόγων.
Η Γερμανία έχει αντιπερισπασμό πειστικό για να μην δεχθεί haircut στο ελληνικό χρέος.
Μάλιστα στην περίπτωση που υποβληθεί επίσημο αίτημα για haircut στο χρέος…η Γερμανία αρχικά θα εμφανιστεί πολύ σκληρή, θα υπάρξει κλιμάκωση της έντασης Ελλάδος και Γερμανίας αλλά…στην επόμενη φάση των αμοιβαίων υποχωρήσεων η Γερμανία θα έχει κόκκινες γραμμές.
Είναι ξεκάθαρο ότι έχουν υπάρξει παρασκηνιακές διαπραγματεύσεις μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΕΚΤ, αξιωματούχων της ΕΕ και της Γερμανίας.
Όλες οι πλευρές γνωρίζουν τις προθέσεις και τους σχεδιασμούς και ακολουθούν στρατηγικές διαπραγμάτευσης και μπλόφας.
Πάντως είναι γεγονός από την εποχή του «Γιάννη ξέχνα το» την περίφημη δήλωση του γερμανού ΥΠΟΙΚ στον τότε έλληνα υπουργό οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα ή από την εποχή που ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς μιλούσε για βιωσιμότητα του χρέους….η Γερμανία είναι έτοιμη να συζητήσει επιμήκυνση και μείωση των επιτοκίων.
Το μείζον ζήτημα είναι η στάση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ με ΑΝΕΛ.
Αν υποβληθεί αίτημα για haircut στα δάνεια του EFSF και η Γερμανία και άλλες χώρες αντιδράσουν σφόδρα και ξεσπάσει κρίση στις σχέσεις ΕΕ με Ελλάδα….ποιο θα είναι το επόμενο βήμα;
Η Ευρώπη πάντως εμφανίζεται έτοιμη να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις καθώς η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έχει δεχθεί την ECCL γραμμή την νέα πιστωτική γραμμή.
Οι δύο πρακτικές λύσεις που πρέπει να εξετάσει η Ελλάδα
Λύση πρώτη με εμπλοκή ΕΚΤ και ESM χωρίς πιστωτικό γεγονός
Θα μπορούσε να υπάρξει ένα διττό σχήμα με εμπλοκή της ΕΚΤ και του ESM-EFSF και με αυτό τον τρόπο η Ελλάδα να γλιτώσει περίπου 55 με 60 ή υπό όρους 61 δισεκ. ευρώ μειώνοντας το χρέος χωρίς να υπάρξει πιστωτικό γεγονός.
Συγκεκριμένα θα μπορούσαν να μεταφερθούν τα 25 ή συνολικά τα 49 δισεκ. του ΤΧΣ, στον ESM και αυτομάτως να μειωθεί το ελληνικό χρέος κατά 25 δισεκ. ή 49 δισεκ. ευρώ.
Ταυτόχρονα να υπάρξει θεσμική διαπραγμάτευση με την ΕΚΤ και να αποδεχθεί να αποπληρωθεί τα ελληνικά ομόλογα που κατέχει δηλαδή τα 35 δισεκ. σε τιμές κτήσης και όχι στις τελικές ονομαστικές τιμές ή και τα ελληνικά ομόλογα στην ΕΚΤ να μπουν σε καθεστώς rollover
Λύση δεύτερη με haircut, πιστωτικό γεγονός αλλά με μεγαλύτερο όφελος
Το ελληνικό χρέος ανέρχεται στα 322 ή 315 δισεκ. (με βάση νέο τρόπο καταμέτρηση) εκ των οποίων τα 245 δισεκ. ευρώ είναι κεφάλαια των μηχανισμών στήριξης.
Από αυτά τα 245 δισεκ. τα 143,65 δισεκ. είναι δάνεια που έχουν χορηγηθεί μέσω EFSF.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο EFSF τα κεφάλαια αυτά που έδωσε στην Ελλάδα ή την Πορτογαλία τα έχει δανειστεί από τις αγορές.
Τα ευρωπαϊκά κράτη έχουν παράσχει εγγυήσεις στον EFSF – ESM αλλά τα κεφάλαια που έχουν δοθεί στα κράτη προέρχονται από τις αγορές.
Ο ESM με την στήριξη όλων των ευρωπαϊκών χωρών έχει δημιουργήσει ένα δίχτυ προστασίας.
Αυτό το κεφαλαιακό δίχτυ προστασίας- εγγυήσεων ο ESM το χρησιμοποιεί εξασφαλίζοντας υψηλή πιστοληπτική ικανότητα και εξασφαλίζοντας κεφάλαια από τις αγορές μέσω ομολόγων.
Η Ελλάδα δεν μπορεί να ζητήσει haircut στα δάνεια που έχουν δοθεί με διακρατικούς όρους δηλαδή τα 53,9 δισεκ. γιατί αυτά δόθηκαν με όρους διακρατικών συμφωνιών.
Η Ελλάδα δεν μπορεί να ζητήσει haircut από τα 30,1 δισεκ. του ΔΝΤ.
Όμως τα 143,6 δισεκ. του EFSF δηλαδή τα δάνεια που χορηγήθηκαν στην Ελλάδα και τα οποία αντλήθηκαν από τις αγορές θα μπορούσαν να υποστούν ένα haircut 50% δηλαδή όφελος 72 δισεκ. για την Ελλάδα χωρίς να υπάρχουν δομικές επιδράσεις στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα.
Το EFSF θα υποστεί ζημία 72 δισεκ θεωρητικά γιατί ήδη διαθέτει εγγυήσεις από τα ευρωπαϊκά κράτη ύψους 500 δισεκ. ευρώ.
Με ένα haircut 50% η Ελλάδα θα ωφελείτο 72 δισεκ. αλλά οι ιδιώτες που ουσιαστικά θα ζημιώνονταν θα αναπληρώνονταν 100% από τις εγγυήσεις που έχουν ούτως ή άλλως κατατεθεί στον ESM.
Με αυτό τον τρόπο το ελληνικό χρέος θα μειωνόταν κατά 72 δισεκ. και από 322 δισεκ. θα υποχωρούσε στα 250 δισ μειώνοντας την σχέση χρέους προς ΑΕΠ στο 137% από 177%.
Μάλιστα αν τα 25 δισεκ. του ΤΧΣ περνούσαν απευθείας στον ESM το τελικός όφελος για την Ελλάδα θα ήταν 97 δισεκ. κοντά 100 δισεκ. εξέλιξη που όχι απλά θα καταστούσε βιώσιμο το χρέος αλλά μετά το σοκ των τυπικών υποβαθμίσεων σε default της Ελλάδος η χώρα θα αποκτούσε δυναμική εξόδου από την παρακμή και την φθορά.
Βέβαια για να υπάρξει haircut και για να το δεχθεί ο ESM ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ πολιτική απόφαση.
Η επιμήκυνση είναι λύση παρωδία για το χρέος, ωστόσο το haircut ενώ καθιστά βιώσιμο το χρέος, απαιτεί πολιτική απόφαση που ακόμη η Ευρώπη δεν είναι διατεθειμένη να την λάβει για την Ελλάδα.
Συν τοις άλλοις στρατηγικά και σε βάθος χρόνων η Ελλάδα πρέπει να μετακυλήσει το χρέος από την ΕΕ, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ στους ιδιώτες.
Τα δάνεια της Τρόικα θα πρέπει να μετατραπούν σε χρέος μέσω εκδόσεις ομολόγων, δηλαδή να περάσει το διακρατικό χρέος στους ιδιώτες μέσω δημοπρασιών ομολόγων θα αντλεί κεφάλαια και θα αποπληρώνει τα κρατικά δάνεια.
Λύση για την βιωσιμότητα του χρέους χωρίς haircut θα αποτελέσει παγίδα ασφυξίας για την οικονομία της Ελλάδος για τα επόμενα χρόνια και τις επόμενες 10ετίες.
Η Ελλάδα πλήρωσε την χρεοκοπία με 220 δισεκ. ευρώ
Η Ελλάδα πλήρωσε την χρεοκοπία με 220 δισεκ. ευρώ αλλά πως προκύπτουν αυτά τα 220 δισεκ. ευρώ;
1)Η Ελλάδα υπέστη οικονομικό σοκ που στέρησε από το εθνικό πλούτο 35-40 δισεκ. ευρώ.
Το ΑΕΠ έχει μειωθεί στα 183 δισεκ. όταν είχε φθάσει στα 230 δισεκ. πριν λίγα χρόνια.
2)Γιατί οι καταθέσεις, ο κοινωνικός πλούτος, μειώθηκε κατά 85 δισεκ. η μεγαλύτερη ποσοστιαία μείωση καταθέσεων παγκοσμίως κατά -36% από τα 237,5 δισεκ. σε 152 δισεκ.
Η ελληνική κοινωνία πλήρωσε πανάκριβα την κρίση χρέους της Ελλάδος.
3)Γιατί οι ελληνικές τράπεζες υπέστησαν μια σωρευτική ζημία από το ελληνικό χρέος περίπου 42 δισεκ. PSI+ και επαναγορά χρέους.
4)Γιατί τα προβληματικά δάνεια λόγω της κρίσης χρέους από 8% που ήταν εκτινάχθηκαν στο 34% δηλαδή σε λίγα χρόνια τα προβληματικά δάνεια από 16 δισεκ. εκτινάχθηκαν στα 77 δισεκ. ευρώ δηλαδή 61 δισεκ. προστέθηκαν ως βάρος στις τράπεζες απόρροια αδυναμίας νοικοκυριών και επιχειρήσεων να εξυπηρετήσουν τις υποχρεώσεις τους.
5)Γιατί λόγω της κρίσης χρέους η ανεργία εκτινάχθηκε σε ιστορικά υψηλά αγγίζοντας τα 1,35 εκατ επίπεδα πρωτοφανή, επίπεδα ρεκόρ.
6)Γιατί το PSI+ ήταν μια καλοστημένη απάτη ώστε να φορτωθούν το ελληνικό χρέος σε επίπεδο κόστους οι ελληνικές τράπεζες και τα ελληνικά ασφαλιστικά Ταμεία.
Οι ευρωπαϊκές τράπεζες είχαν την πολυτέλεια να ξεφορτώσουν το ελληνικό χρέος στην ΕΚΤ και έτσι πλήρωσε το χρέος της Ελλάδος….η Ελλάδα.
7)Γιατί τα 245 δισεκ. ευρώ δάνεια που έδωσε η ΕΕ και το ΔΝΤ δεν χορηγήθηκαν δωρεάν φέρουν επιτόκια τα οποία η Ελλάδα αποπληρώνει.
Άρα ο δανεισμός βοήθησε την Ελλάδα αλλά η Ευρώπη δεν βοηθάει την Ελλάδα αφιλοκερδώς, ανιδιοτελώς.
8)Γιατί η μεγάλη παγίδα της Ελλάδος ονομάζεται σύνθεση χρέους.
Παγκοσμίως το κρατικό χρέος - που φθάνει τα 47 τρισ. δολάρια χωρίς το ιδιωτικό ενώ συνολικά δημόσιο και ιδιωτικό χρέος φθάνει τα 102 τρισ. δολάρια ή 75 τρισ. ευρώ - το κατέχουν ιδιώτες που επενδύουν σε μια χώρα μέσω των ομολόγων που εκδίδονται.
Στην Ελλάδα η πλειοψηφία του χρέους είναι διακρατικό δηλαδή διακρατικά δάνεια.
Η Ελλάδα θα πληρώνει τα δάνεια και ταυτόχρονα θα καταβάλλει τα υψηλότερα επιτόκια της Ευρώπης στους ιδιώτες επενδυτές.
Κανένα ευρώ δεν θα περισσεύει για ανάπτυξη.
Είναι λογικό, τεχνικά ορθό και δίκαιο το ελληνικό χρέος να μετατραπεί εκ νέου σε ιδιωτικό, όπως είναι το Γερμανικό, το Γαλλικό, το Ιταλικό.
Είναι λογικό η Ελλάδα να μετατραπεί εκ νέου μια χώρα όπου οι κανόνες των αγορών δουλεύουν επαρκώς και άρτια.
Η Ελλάδα είναι μια χώρα που πρέπει να θεμελιώσει εκ νέου τους κανόνες της αγοράς στην φιλελεύθερη τους μορφή.
Όμως η Ελλάδα σε αυτή την διαδικασία έχει ένα μεγάλο αντίπαλο, αυτή η αναδιάρθρωση από διακρατικό χρέος σε ιδιωτικό θα είναι μια πολύ επώδυνη για την κοινωνία διαδικασία.
Για τους λόγους αυτούς χρειάζεται πολιτική τόλμη ώστε να τεθεί επί τάπητος το ζήτημα της βιωσιμότητας του χρέους.
Η Ελλάδα μέσω ενός haircut 50% στα δάνεια του επίσημου τομέα και διασφαλίζοντας όλα τα ομόλογα του ιδιωτικού τομέα δεν εξασφαλίζει μόνο την βιωσιμότητα του χρέους αλλά φέρνει στο παρόν την οικονομική κατάσταση της Ελλάδος περίπου του 2020.
Δηλαδή ότι χάσαμε στο πρόσφατο παρελθόν θα το ανακτήσουμε και κερδίσουμε στο εγγύς μέλλον.
Η Ελλάδα πρέπει να διασφαλίσει ότι τα ομόλογα των ιδιωτών, δεν θα κουρευτούν ποτέ, διασφαλίζονται οι ιδιώτες από το γεγονός ότι τα ελληνικά ομόλογα είναι αγγλικού δικαίου άρα δεν μπορούν να κουρευτούν.
Το haircut στα δάνεια του επίσημου τομέα δεν θα είναι απόδειξη αναξιοπιστίας της Ελλάδος αλλά απόδειξη ότι η Ευρώπη στηρίζει την Ελλάδα έμπρακτα.
www.bankingnews.gr
Ωστόσο ήδη οι διεργασίες έχουν ξεκινήσει και με βάση πληροφορίες ο ΣΥΡΙΖΑ θα σχεδιάζει να υποβάλλει αίτημα επίσημα για haircut στο ελληνικό χρέος.
Προφανώς αυτό δεν μπορεί να γίνει άμεσα, θα απαιτηθεί χρόνος αλλά είναι 100% βέβαιο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα επιμείνει στο ζήτημα της αναδιάρθρωσης του χρέους.
Βραχυχρόνια θα ζητήσει νέα παράταση του μνημονίου ωστόσο στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης που θα ξεκινήσει θα υποβληθεί αίτημα για haircut στο χρέος.
Από το αίτημα θα εξαιρείται ο δανεισμός του ΔΝΤ.
Ωστόσο η Γερμανία όπως αποδεικνύεται και από τις δηλώσεις του Schaeuble του Γερμανού υπουργού Οικονομικών όχι μόνο δεν συζητάει θέμα haircut στο χρέος αλλά προετοιμάζεται για σύγκρουση με την νέα ελληνική κυβέρνηση.
Ο Γερμανικός αντιπερισπασμός
Ωστόσο αρμόδιες πηγές αναφέρουν ότι για αντιπερισπασμό η Γερμανία θα δεχθεί μόνο επιμήκυνση του χρέους και μείωση των επιτοκίων θέτοντας κόκκινες γραμμές.
Δεν αποκλείεται ο αντιπερισπασμός να περιλαμβάνει και μεταφορά των 25 δισεκ. της ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών στον ESM εξέλιξη που θα απομειώσει το χρέος κατά 25 δισεκ. ευρώ και θα αποτελεί μια άμεση ελάφρυνση του χρέους.
Επίσης η Γερμανία παρά τις αντιδράσεις, δεν θα απέκλειε ακόμη και ευρωομόλογο μετά μάλιστα από την ανακοίνωση της ΕΚΤ του προγράμματος αγοράς κρατικών ομολόγων.
Η Γερμανία έχει αντιπερισπασμό πειστικό για να μην δεχθεί haircut στο ελληνικό χρέος.
Μάλιστα στην περίπτωση που υποβληθεί επίσημο αίτημα για haircut στο χρέος…η Γερμανία αρχικά θα εμφανιστεί πολύ σκληρή, θα υπάρξει κλιμάκωση της έντασης Ελλάδος και Γερμανίας αλλά…στην επόμενη φάση των αμοιβαίων υποχωρήσεων η Γερμανία θα έχει κόκκινες γραμμές.
Είναι ξεκάθαρο ότι έχουν υπάρξει παρασκηνιακές διαπραγματεύσεις μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΕΚΤ, αξιωματούχων της ΕΕ και της Γερμανίας.
Όλες οι πλευρές γνωρίζουν τις προθέσεις και τους σχεδιασμούς και ακολουθούν στρατηγικές διαπραγμάτευσης και μπλόφας.
Πάντως είναι γεγονός από την εποχή του «Γιάννη ξέχνα το» την περίφημη δήλωση του γερμανού ΥΠΟΙΚ στον τότε έλληνα υπουργό οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα ή από την εποχή που ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς μιλούσε για βιωσιμότητα του χρέους….η Γερμανία είναι έτοιμη να συζητήσει επιμήκυνση και μείωση των επιτοκίων.
Το μείζον ζήτημα είναι η στάση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ με ΑΝΕΛ.
Αν υποβληθεί αίτημα για haircut στα δάνεια του EFSF και η Γερμανία και άλλες χώρες αντιδράσουν σφόδρα και ξεσπάσει κρίση στις σχέσεις ΕΕ με Ελλάδα….ποιο θα είναι το επόμενο βήμα;
Η Ευρώπη πάντως εμφανίζεται έτοιμη να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις καθώς η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έχει δεχθεί την ECCL γραμμή την νέα πιστωτική γραμμή.
Οι δύο πρακτικές λύσεις που πρέπει να εξετάσει η Ελλάδα
Λύση πρώτη με εμπλοκή ΕΚΤ και ESM χωρίς πιστωτικό γεγονός
Θα μπορούσε να υπάρξει ένα διττό σχήμα με εμπλοκή της ΕΚΤ και του ESM-EFSF και με αυτό τον τρόπο η Ελλάδα να γλιτώσει περίπου 55 με 60 ή υπό όρους 61 δισεκ. ευρώ μειώνοντας το χρέος χωρίς να υπάρξει πιστωτικό γεγονός.
Συγκεκριμένα θα μπορούσαν να μεταφερθούν τα 25 ή συνολικά τα 49 δισεκ. του ΤΧΣ, στον ESM και αυτομάτως να μειωθεί το ελληνικό χρέος κατά 25 δισεκ. ή 49 δισεκ. ευρώ.
Ταυτόχρονα να υπάρξει θεσμική διαπραγμάτευση με την ΕΚΤ και να αποδεχθεί να αποπληρωθεί τα ελληνικά ομόλογα που κατέχει δηλαδή τα 35 δισεκ. σε τιμές κτήσης και όχι στις τελικές ονομαστικές τιμές ή και τα ελληνικά ομόλογα στην ΕΚΤ να μπουν σε καθεστώς rollover
Λύση δεύτερη με haircut, πιστωτικό γεγονός αλλά με μεγαλύτερο όφελος
Το ελληνικό χρέος ανέρχεται στα 322 ή 315 δισεκ. (με βάση νέο τρόπο καταμέτρηση) εκ των οποίων τα 245 δισεκ. ευρώ είναι κεφάλαια των μηχανισμών στήριξης.
Από αυτά τα 245 δισεκ. τα 143,65 δισεκ. είναι δάνεια που έχουν χορηγηθεί μέσω EFSF.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο EFSF τα κεφάλαια αυτά που έδωσε στην Ελλάδα ή την Πορτογαλία τα έχει δανειστεί από τις αγορές.
Τα ευρωπαϊκά κράτη έχουν παράσχει εγγυήσεις στον EFSF – ESM αλλά τα κεφάλαια που έχουν δοθεί στα κράτη προέρχονται από τις αγορές.
Ο ESM με την στήριξη όλων των ευρωπαϊκών χωρών έχει δημιουργήσει ένα δίχτυ προστασίας.
Αυτό το κεφαλαιακό δίχτυ προστασίας- εγγυήσεων ο ESM το χρησιμοποιεί εξασφαλίζοντας υψηλή πιστοληπτική ικανότητα και εξασφαλίζοντας κεφάλαια από τις αγορές μέσω ομολόγων.
Η Ελλάδα δεν μπορεί να ζητήσει haircut στα δάνεια που έχουν δοθεί με διακρατικούς όρους δηλαδή τα 53,9 δισεκ. γιατί αυτά δόθηκαν με όρους διακρατικών συμφωνιών.
Η Ελλάδα δεν μπορεί να ζητήσει haircut από τα 30,1 δισεκ. του ΔΝΤ.
Όμως τα 143,6 δισεκ. του EFSF δηλαδή τα δάνεια που χορηγήθηκαν στην Ελλάδα και τα οποία αντλήθηκαν από τις αγορές θα μπορούσαν να υποστούν ένα haircut 50% δηλαδή όφελος 72 δισεκ. για την Ελλάδα χωρίς να υπάρχουν δομικές επιδράσεις στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα.
Το EFSF θα υποστεί ζημία 72 δισεκ θεωρητικά γιατί ήδη διαθέτει εγγυήσεις από τα ευρωπαϊκά κράτη ύψους 500 δισεκ. ευρώ.
Με ένα haircut 50% η Ελλάδα θα ωφελείτο 72 δισεκ. αλλά οι ιδιώτες που ουσιαστικά θα ζημιώνονταν θα αναπληρώνονταν 100% από τις εγγυήσεις που έχουν ούτως ή άλλως κατατεθεί στον ESM.
Με αυτό τον τρόπο το ελληνικό χρέος θα μειωνόταν κατά 72 δισεκ. και από 322 δισεκ. θα υποχωρούσε στα 250 δισ μειώνοντας την σχέση χρέους προς ΑΕΠ στο 137% από 177%.
Μάλιστα αν τα 25 δισεκ. του ΤΧΣ περνούσαν απευθείας στον ESM το τελικός όφελος για την Ελλάδα θα ήταν 97 δισεκ. κοντά 100 δισεκ. εξέλιξη που όχι απλά θα καταστούσε βιώσιμο το χρέος αλλά μετά το σοκ των τυπικών υποβαθμίσεων σε default της Ελλάδος η χώρα θα αποκτούσε δυναμική εξόδου από την παρακμή και την φθορά.
Βέβαια για να υπάρξει haircut και για να το δεχθεί ο ESM ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ πολιτική απόφαση.
Η επιμήκυνση είναι λύση παρωδία για το χρέος, ωστόσο το haircut ενώ καθιστά βιώσιμο το χρέος, απαιτεί πολιτική απόφαση που ακόμη η Ευρώπη δεν είναι διατεθειμένη να την λάβει για την Ελλάδα.
Συν τοις άλλοις στρατηγικά και σε βάθος χρόνων η Ελλάδα πρέπει να μετακυλήσει το χρέος από την ΕΕ, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ στους ιδιώτες.
Τα δάνεια της Τρόικα θα πρέπει να μετατραπούν σε χρέος μέσω εκδόσεις ομολόγων, δηλαδή να περάσει το διακρατικό χρέος στους ιδιώτες μέσω δημοπρασιών ομολόγων θα αντλεί κεφάλαια και θα αποπληρώνει τα κρατικά δάνεια.
Λύση για την βιωσιμότητα του χρέους χωρίς haircut θα αποτελέσει παγίδα ασφυξίας για την οικονομία της Ελλάδος για τα επόμενα χρόνια και τις επόμενες 10ετίες.
Η Ελλάδα πλήρωσε την χρεοκοπία με 220 δισεκ. ευρώ
Η Ελλάδα πλήρωσε την χρεοκοπία με 220 δισεκ. ευρώ αλλά πως προκύπτουν αυτά τα 220 δισεκ. ευρώ;
1)Η Ελλάδα υπέστη οικονομικό σοκ που στέρησε από το εθνικό πλούτο 35-40 δισεκ. ευρώ.
Το ΑΕΠ έχει μειωθεί στα 183 δισεκ. όταν είχε φθάσει στα 230 δισεκ. πριν λίγα χρόνια.
2)Γιατί οι καταθέσεις, ο κοινωνικός πλούτος, μειώθηκε κατά 85 δισεκ. η μεγαλύτερη ποσοστιαία μείωση καταθέσεων παγκοσμίως κατά -36% από τα 237,5 δισεκ. σε 152 δισεκ.
Η ελληνική κοινωνία πλήρωσε πανάκριβα την κρίση χρέους της Ελλάδος.
3)Γιατί οι ελληνικές τράπεζες υπέστησαν μια σωρευτική ζημία από το ελληνικό χρέος περίπου 42 δισεκ. PSI+ και επαναγορά χρέους.
4)Γιατί τα προβληματικά δάνεια λόγω της κρίσης χρέους από 8% που ήταν εκτινάχθηκαν στο 34% δηλαδή σε λίγα χρόνια τα προβληματικά δάνεια από 16 δισεκ. εκτινάχθηκαν στα 77 δισεκ. ευρώ δηλαδή 61 δισεκ. προστέθηκαν ως βάρος στις τράπεζες απόρροια αδυναμίας νοικοκυριών και επιχειρήσεων να εξυπηρετήσουν τις υποχρεώσεις τους.
5)Γιατί λόγω της κρίσης χρέους η ανεργία εκτινάχθηκε σε ιστορικά υψηλά αγγίζοντας τα 1,35 εκατ επίπεδα πρωτοφανή, επίπεδα ρεκόρ.
6)Γιατί το PSI+ ήταν μια καλοστημένη απάτη ώστε να φορτωθούν το ελληνικό χρέος σε επίπεδο κόστους οι ελληνικές τράπεζες και τα ελληνικά ασφαλιστικά Ταμεία.
Οι ευρωπαϊκές τράπεζες είχαν την πολυτέλεια να ξεφορτώσουν το ελληνικό χρέος στην ΕΚΤ και έτσι πλήρωσε το χρέος της Ελλάδος….η Ελλάδα.
7)Γιατί τα 245 δισεκ. ευρώ δάνεια που έδωσε η ΕΕ και το ΔΝΤ δεν χορηγήθηκαν δωρεάν φέρουν επιτόκια τα οποία η Ελλάδα αποπληρώνει.
Άρα ο δανεισμός βοήθησε την Ελλάδα αλλά η Ευρώπη δεν βοηθάει την Ελλάδα αφιλοκερδώς, ανιδιοτελώς.
8)Γιατί η μεγάλη παγίδα της Ελλάδος ονομάζεται σύνθεση χρέους.
Παγκοσμίως το κρατικό χρέος - που φθάνει τα 47 τρισ. δολάρια χωρίς το ιδιωτικό ενώ συνολικά δημόσιο και ιδιωτικό χρέος φθάνει τα 102 τρισ. δολάρια ή 75 τρισ. ευρώ - το κατέχουν ιδιώτες που επενδύουν σε μια χώρα μέσω των ομολόγων που εκδίδονται.
Στην Ελλάδα η πλειοψηφία του χρέους είναι διακρατικό δηλαδή διακρατικά δάνεια.
Η Ελλάδα θα πληρώνει τα δάνεια και ταυτόχρονα θα καταβάλλει τα υψηλότερα επιτόκια της Ευρώπης στους ιδιώτες επενδυτές.
Κανένα ευρώ δεν θα περισσεύει για ανάπτυξη.
Είναι λογικό, τεχνικά ορθό και δίκαιο το ελληνικό χρέος να μετατραπεί εκ νέου σε ιδιωτικό, όπως είναι το Γερμανικό, το Γαλλικό, το Ιταλικό.
Είναι λογικό η Ελλάδα να μετατραπεί εκ νέου μια χώρα όπου οι κανόνες των αγορών δουλεύουν επαρκώς και άρτια.
Η Ελλάδα είναι μια χώρα που πρέπει να θεμελιώσει εκ νέου τους κανόνες της αγοράς στην φιλελεύθερη τους μορφή.
Όμως η Ελλάδα σε αυτή την διαδικασία έχει ένα μεγάλο αντίπαλο, αυτή η αναδιάρθρωση από διακρατικό χρέος σε ιδιωτικό θα είναι μια πολύ επώδυνη για την κοινωνία διαδικασία.
Για τους λόγους αυτούς χρειάζεται πολιτική τόλμη ώστε να τεθεί επί τάπητος το ζήτημα της βιωσιμότητας του χρέους.
Η Ελλάδα μέσω ενός haircut 50% στα δάνεια του επίσημου τομέα και διασφαλίζοντας όλα τα ομόλογα του ιδιωτικού τομέα δεν εξασφαλίζει μόνο την βιωσιμότητα του χρέους αλλά φέρνει στο παρόν την οικονομική κατάσταση της Ελλάδος περίπου του 2020.
Δηλαδή ότι χάσαμε στο πρόσφατο παρελθόν θα το ανακτήσουμε και κερδίσουμε στο εγγύς μέλλον.
Η Ελλάδα πρέπει να διασφαλίσει ότι τα ομόλογα των ιδιωτών, δεν θα κουρευτούν ποτέ, διασφαλίζονται οι ιδιώτες από το γεγονός ότι τα ελληνικά ομόλογα είναι αγγλικού δικαίου άρα δεν μπορούν να κουρευτούν.
Το haircut στα δάνεια του επίσημου τομέα δεν θα είναι απόδειξη αναξιοπιστίας της Ελλάδος αλλά απόδειξη ότι η Ευρώπη στηρίζει την Ελλάδα έμπρακτα.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών