Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Γιατί η τράπεζα Πειραιώς αξίζει περισσότερα από 520 εκατ ακόμη και στο χειρότερο σενάριο

Γιατί η τράπεζα Πειραιώς αξίζει περισσότερα από 520 εκατ ακόμη και στο χειρότερο σενάριο
Ότι η τράπεζα θα χρειαστεί κεφάλαια στο μέλλον και ριζική λύση με την PLU δηλαδή την κακή Πειραιώς δεν υπάρχει αμφιβολία αλλά η διοίκηση Μεγάλου φαίνεται ότι έχει κάποιο ενδιαφέρον σχέδιο να υλοποιήσει.
(upd5)Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι οι μετοχές των τραπεζών και ειδικά της Πειραιώς έχουν δεχθεί ισχυρό σφυροκόπημα.
Τα NPEs, η κόπωση στα έσοδα, τα κεφάλαια, η αδυναμία άντλησης νέων κεφαλαίων έχουν δημιουργήσει ένα σκηνικό απαξίωσης για τον τραπεζικό κλάδο.
Όμως η Πειραιώς έχει βρεθεί στο επίκεντρο με την χρηματιστηριακή της αξία να έχει υποχωρήσει στα 520 εκατ ευρώ ή 0,060 ευρώ προ του reverse split - χθες 2/10/2018 η χρηματιστηριακή αξία ήταν 716 εκατ ευρώ -
Γιατί η Πειραιώς αξίζει περισσότερα από 520 εκατ ή 0,060 ευρώ ακόμη και στο χειρότερο σενάριο;
Θα σκεφθείτε χθες ήταν  716 εκατ σήμερα 520 εκατ ο πήχης χαμηλώνει αντί να αυξάνεται...
Ας ξεκινήσουμε λίγο από το παρελθόν, όχι το πολύ μακρινό παρελθόν στο 2015 που ήταν χρονιά σταθμός για τις ελληνικές τράπεζες και ειδικά την Πειραιώς.
Η παρελθούσα διοίκηση Μιχάλη Σάλλα είχε καταφέρει στις 3 ανακεφαλαιοποιήσεις μαζί με τα LME την συμμετοχή δηλαδή των ομολογιούχων να συγκεντρώσει περίπου 6 με 6,5 δισεκ. ευρώ με την κεφαλαιοποίηση να ανέρχεται στα 2,5 δισεκ. ευρώ.
Μετά την ολοκλήρωση της τελευταίας ανακεφαλαιοποίησης η χρηματιστηριακή αξία της Πειραιώς ήταν περίπου 2,5 δισεκ.
Άρα 2,5 δισεκ. + 3,5 δισεκ. προ προβλέψεων έσοδα στο διάστημα 2015 με 2018 σημαίνει 6 δισεκ. αξία μαζί με την παραγωγή νέων εσόδων.
Τα προ προβλέψεων έσοδα έχουν συρρικνωθεί από 1 δισεκ. σε 500-550 εκατ. τα προβληματικά δάνεια έχουν μειωθεί σε σχέση με το παρελθόν ενώ υπάρχουν ζητήματα με την δυνατότητα άντλησης κεφαλαίων.
Παρ΄ όλα αυτά η Πειραιώς – θεωρητικά έχει χωριστεί σε δύο τράπεζες - στην εξυγιασμένη Πειραιώς και στην PLU που είναι η bad bank υπό μια έννοια…η καλή Πειραιώς είναι κερδοφόρος ενώ η τράπεζα θα χορηγήσει 3,6 δισεκ. νέα δάνεια το 2018.
Η κακή Πειραιώς η PLU ωστόσο μπορεί να μειώνει τα NPEs αλλά παράγει και νέα σε μικρότερο βαθμό και συνεχίζει να παράγει ζημίες.
Ας πάρουμε ως υποθετικό σενάριο ένα δυσμενές σενάριο;
Η Πειραιώς έχει 6,61 δισεκ. κεφάλαια και οριακά πάνω από 13,625% SREP, με όρους ελάχιστου συνολικού δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας.
Ας υποθέσουμε ότι η Πειραιώς προσπαθεί να βρει κεφάλαια και λόγω κλειστών αγορών για το ελληνικό δημόσιο και τις τράπεζες δεν τα βρίσκει.
Παράγει 500-550 εκατ προ προβλέψεων έσοδα και συνεχίζει την μείωση των προβληματικών δανείων με ένα amoeba 2.
To άθροισμα των παραμέτρων αυτών δεν καθιστά κεφαλαιακά ανεπαρκή την τράπεζα.
Βέβαια η χρηματιστηριακή αξία στα 716 εκατ της Πειραιώς δεν είναι από τύχη στα επίπεδα αυτά.
Αντικατοπτρίζει την αδυναμία άντλησης κεφαλαίων και την δυνητική ανάγκη για νέα κεφάλαια που θα μπορούσαν να φθάσουν έως 2,5 δισεκ. κάτω από ένα πολύ δύσκολο σενάριο.
Όμως ακόμη και σε αυτή την περίπτωση δεν μπορεί τα 6,6 δισεκ. κεφάλαια να έχουν αξία 716 εκατ. το P/BV πρέπει να είναι στα 0,20 και όχι 0,10 όπερ σημαίνει η δίκαιη αξία βρίσκεται στην διπλάσια κεφαλαιοποίηση.
Όχι όπως παραπάνω από εκεί.
Η αγορά δεν έχει πειστεί για το P/BV 0,20 και την αποτιμάει στο 0,10 αλλά αυτή είναι ακραία χαμηλή αποτίμηση.
Ότι η τράπεζα θα χρειαστεί κεφάλαια στο μέλλον και ριζική λύση με την PLU δηλαδή την κακή Πειραιώς δεν υπάρχει αμφιβολία αλλά η διοίκηση Μεγάλου φαίνεται ότι έχει κάποιο ενδιαφέρον σχέδιο να υλοποιήσει.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης