Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Γιατί οι τράπεζες σημειώνουν ράλι έως 60% από τα πρόσφατα ιστορικά τους χαμηλά; - Οι 8 λόγοι και το ρίσκο της υπερβολής

tags :
Γιατί οι τράπεζες σημειώνουν ράλι έως 60% από τα πρόσφατα ιστορικά τους χαμηλά; - Οι 8 λόγοι και το ρίσκο της υπερβολής
Οι 8 λόγοι για το ράλι εκτόνωσης των τραπεζικών μετοχών
Γιατί οι μετοχές των ελληνικών τραπεζών σημειώνουν ράλι;
Ήδη από τα ιστορικά τους χαμηλά σημειώνουν άνοδο +60% η Πειραιώς και η Εθνική +61%;
Όμως ακόμη απέχουν δραματικά πολύ από τις τιμές των αυξήσεων κεφαλαίου του 2015 π.χ. η Πειραιώς θα χρειαστεί άνοδο 676%.

Να σημειωθεί ότι το ράλι – αντίδρασης στις τράπεζες πραγματοποιείται σε μια χρονική στιγμή όπου οι short θέσεις έχουν αυξηθεί σημαντικά.
Όμως που αποδίδεται η άνοδος και το ράλι των τελευταίων ημερών;

1)Οι τράπεζες αναμένεται να λάβουν σοβαρή στήριξη στα έσοδα τους λόγω της επιδότησης δόσης από τον διάδοχο νόμο Κατσέλη ή νόμο προστασίας της πρώτης κατοικίας.
Εκτιμάται ότι 172 με 174 χιλιάδες δανειολήπτες θα μπορούσαν να ενταχθούν αλλά λογικά περίπου 100 χιλιάδες θα προσφύγουν στον νέο νόμο εκ των οποίων 40 με 50 χιλιάδες θα μεταφερθούν από τον παλαιό νόμο Κατσέλη.
Αυτό συνεπάγεται ότι κάθε τράπεζα θα λάβει τελικώς 50 εκατ από την επιδότηση δόσης από το κράτος και επειδή η επιδότηση αφορά το 33% της δόσης τα έσοδα θα βελτιωθούν 150 εκατ ανά τράπεζα ή 600 εκατ συνολικά για τις 4 μεγάλες τράπεζες.
Τα 600 εκατ νέα έσοδα π.χ. θα μπορούσαν να αυξήσουν τα συνολικά έσοδα των 4 τραπεζών από 3 σε 4 δισεκ.
Η αύξηση των εσόδων δεν έχει αποτιμηθεί δεόντως καθώς θα αυξηθεί η κερδοφορία.

2)Το country risk το ρίσκο χώρας όπως καταγράφεται στα CDS στα credit default swaps διαμορφώνεται στο 3,83% έχει βελτιωθεί σε σχέση με το παρελθόν.
Η μείωση του CDS από 3,83% στο 3,50% θα μπορούσε να οδηγήσει σε αύξηση των τιμών στόχων στις τράπεζες.

3)Στα ομόλογα καταγράφεται βελτίωση με το 10ετές να βρίσκεται στο 3,77% με προοπτική σύντομα έως τις 12 Μαρτίου ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους να εκδώσει νέο 10ετές ομόλογο ύψους 2 δισεκ. και με επιτόκιο 3,95% κάτω από 4%.
Μια τέτοια εξέλιξη θα επιτρέψει στις τράπεζες να εκδώσουν ξανά καλυμμένα ομόλογα και άλλους τίτλους.

4)Υπάρχουν και ειδικοί λόγοι για την άνοδο των τραπεζικών μετοχών.
Η Εθνική τράπεζα είχε υποστεί μεγάλη πίεση το τελευταίο διάστημα με ιστορικό χαμηλό 0,90 ευρώ στις 21 Ιανουαρίου 2019.
Όμως μετά την απόφαση του δημοσίου να μετατρέψει το Titlos το παλαιό swaps της Goldman Sachs σε 3 ομόλογα ύψους 3,31 δισεκ. και η Εθνική να κερδίζει μέχρι το 2026 έσοδα εκ τόκων  σε ετήσια βάση 113 εκατ ευρώ προφανώς και προστίθεται μια ακόμη πηγή εσόδων στην τράπεζα.
Να τονιστεί ότι το αδύναμο σημείο της Εθνικής τράπεζας ήταν τα PPI τα προ προβλέψεων έσοδα και μάλιστα είχε φθάσει σε τριμηνιαία βάση να υποχωρούν στα 81 εκατ πραγματικό σοκ.

Δεν είχε αποτιμηθεί αυτή η θετική παράμετρος στα έσοδα.
Συν τοις άλλοις μέσα Απριλίου η Εθνική τράπεζα θα παρουσιάσει σε road show στο Λονδίνο τα σχέδια της για την ανάκαμψη της Εθνικής και τα σχέδια της για έσοδα και NPEs.
Σε γενικές γραμμές τα έσοδα θα βελτιωθούν και από την εθελουσία έξοδο 700 ατόμων όπου θα κοστίσουν στην τράπεζα 60 εκατ αλλά ετησίως θα μειωθούν τα έξοδα 35 εκατ ευρώ…
Η Εθνική τράπεζα δυνητικά έχει δύο περιουσιακά στοιχεία προς πώληση την Εθνική Ασφαλιστική και την Πανγαία από τα οποία θα μπορούσε να συγκεντρώσει 1 δισεκ. ευρώ ενισχύοντας σημαντικά την ρευστότητα.
Θα ενισχυθούν και τα κεφάλαια κυρίως μέσω της μείωσης του σταθμισμένου ενεργητικού RWA το οποίο ανέρχεται στα 34-35 δισεκ. ευρώ.
Εκτιμάται ότι η θετική επίδραση από Ασφαλιστική και Πανγαία θα είναι στο δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας CET1 περίπου 1,4% δηλαδή από 16,4% θα διαμορφωθεί στο 17,8%.
Υπενθυμίζεται ότι τα κεφάλαια της Εθνικής ανέρχονται στα 5,7 δισεκ. ευρώ
Ένα στρατηγικό πλεονέκτημα της Εθνικής τράπεζας ονομάζεται coverage ratio NPEs δηλαδή δείκτη κάλυψης μη εξυπηρετουμένων ανοιγμάτων με προβλέψεις ο οποίος φθάνει στο 60% και είναι ο υψηλότερος στο σύστημα.
Η Εθνική έχει το πλεονέκτημα ότι μπορεί να πουλάει στην χαμηλότερη τιμή σε σχέση με τον ανταγωνισμό προβληματικά δάνεια χωρίς ζημίες.
Να σημειωθεί ότι το bankingnews στις 18 Φεβρουαρίου είχε παρουσιάσει τις 6 εκπλήξεις της Εθνικής τράπεζας.... σε άρθρο με τίτλο "Έρχονται θετικές εκπλήξεις από την Εθνική τράπεζα – Το road show στο Λονδίνο αρχές Απριλίου, η εθελουσία 700 άτομα" δες ΕΔΩ

5)Η Πειραιώς επίσης ανακάμπτει σχεδόν 60% γιατί η αγορά αποτιμάει μια άλλη παράμετρο ότι έχει χρόνο όχι έως τον Οκτώβριο του 2019 αλλά έως το Καλοκαίρι του 2020 να βρει νέα κεφάλαια.
Παρ΄ όλα αυτά ακόμη η Πειραιώς δεν έχει παρουσιάσει ακόμη εμπροσθοβαρή λύση για την μείωση των NPEs…
Πάντως όπως έγκαιρα είχε αναφέρει το bankingnews δίκαιη τιμή της Πειραιώς είναι κοντά στο 1 με 1,10 ευρώ επίπεδα που θα μπορούσε να δει προσεχώς η αγορά.

6)Η Eurobank έχει την πιο ήπια συμπεριφορά αλλά την καλύτερη χρηματιστηριακή εικόνα καθώς στην περίοδο της πτώσης δεν υποχώρησε ουσιωδώς και την τρέχουσα περίοδο αποτιμάται στο fair value ή κοντά στις δίκαιες τιμές.
Να σημειωθεί ότι η κεφαλαιοποίηση της Eurobank και Grivalia μαζί είναι 2,1 δισεκ. όταν η Alpha bank είναι 1,8 δισεκ. ευρώ.

7)Στο πλέγμα των παραμέτρων πρέπει να προστεθούν και οι δύο λύσεις – με έμφαση στο APS ή Ιταλικό μοντέλο – για την συλλογική αντιμετώπιση των προβληματικών δανείων…
Η λύση του Ιταλικού μοντέλου με τις κρατικές εγγυήσεις μπορεί να δώσει πάνω από 1,5 δισεκ. αξία στις κεφαλαιοποιήσεις.
Η συνολική χρηματιστηριακή αξία των τραπεζών την τρέχουσα περίοδο ανέρχεται σε 4,8 δισεκ. ευρώ οπότε στα 6 δισεκ. θα μπορούσε να φθάσει η αξία των τραπεζών.

8)Ορισμένα χαρτοφυλάκια ήδη χτίζουν κάποιες επενδυτικές θέσεις…όμως ακόμη ο κλάδος χρήζει προσοχής.
Είχε πιεστεί σημαντικά το τελευταίο διάστημα αλλά να μην λησμονούμε ότι οι short θέσεις δεν έχουν κλείσει αντιθέτως έχουν αυξηθεί.
Η πιθανότητα μεγάλης ανοδικής τραπεζικής αντίδρασης...δεν αποτελεί βασικό σενάριο...
Υπάρχουν ακόμη κάποια ανοδικά περιθώρια αλλά όχι ακραίες κινήσεις...

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης