Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Στο 0,9% το ποσοστό του Κατάρ στην Εθνική – Στο 39% οι ξένοι - Ανυπόστατα τα σενάρια για συμμαχίες

  Στο 0,9% το ποσοστό του Κατάρ στην Εθνική – Στο 39% οι ξένοι  - Ανυπόστατα τα σενάρια για συμμαχίες
Επειδή λόγω του δημοσιεύματος των FT για Εθνική και Κατάρ έχει υπάρξει σύγχυση επαναφέρουμε αυτά που γράφαμε προχθες για αυτό το θέμα.
Οι επαφές που είχε πραγματοποιήσει ο επικεφαλής της Εθνικής τράπεζας Απόστολος Ταμβακάκης στο Κατάρ αλλά και οι συναντήσεις που είχε πραγματοποιήσει ο επικεφαλής της Κατάρ Holding στην Αθήνα πάλι με το management της Εθνικής τράπεζας δημιούργησαν την εντύπωση ότι το Κατάρ στοχεύει να αποκτήσει στρατηγικό ποσοστό στην Εθνική..
Όμως τέτοιο θέμα δεν υφίσταται.
Το Κατάρ ήδη εδώ και πολύ καιρό κατέχει το 0-,8% με 0,9% της Εθνικής και στο πλαίσιο των συζητήσεων εξετάσθηκε αν αυτό το ποσοστό μπορεί να αυξηθεί π.χ. στο 1,2 ή 1,5%. Πρόκειται για κινήσεις επενδυτικού και μόνο χαρακτήρα.
Σημειώνεται ότι οι περίπου 3800 ξένοι ελέγχουν το 39% της Εθνικής από 48% που ήλεγχαν στο παρελθόν.
Επειδή υπήρξαν αναφορές ότι το Κατάρ θέλει να αυξήσει σημαντικά το ποσοστό του στην Εθνική μέσω αύξησης αυτό δεν ευσταθεί.
Η Εθνική δεν χρειάζεται αύξηση κεφαλαίου.
Το Κατάρ μπορεί αν θέλει μέσω placement από άλλους  ξένους να αποκτήσει επιπλέον ποσοστό στην Εθνική τράπεζα.
Σημειώνεται ότι ποσοστό στην Εθνική κατέχει και το Fidelity ενώ 4-5 ξένοι κατέχουν πάνω από το 1% και η Bank of new York Mellon το 5,25% περίπου ως θεματοφύλακας όμως και όχι ως στρατηγικός επενδυτής.
Οι άραβες επιδεικνύουν ενδιαφέρον για την Ελλάδα σημειώνεται ότι κατέχουν το 20% της Marfin Popular bank και το 17,8% της MIG μέσω της Dubai.
To Paramount από το Κατάρ ελέγχει το 4% της Alpha bank και το 3% της Πειραιώς το ελέγχει το Αμπού Ντάμπι.
Άρα οι Άραβες είναι στην Ελλάδα διατηρούν επενδυτικές θέσεις και λόγω της υποχώρησης της μετοχής της Εθνικής τράπεζας είναι εύλογο να αναζητούν ευκαιρίες.
Αλλά και πάλι ακόμη και σε επίπεδο επενδυτικό δεν υπάρχει κάτι χειροπιαστό.

Τι αναφέρει σε ανακοίνωση της η Εθνική

«Η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος (ETE), με αφορμή πρόσφατα δημοσιεύματα, επαναλαμβάνοντας την από 28.06.2010 σχετική ανακοίνωσή της, ενημερώνει το  επενδυτικό κοινό ότι δεν προτίθεται να προβεί σε αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου, ιδίως δε με κατάργηση του δικαιώματος προτίμησης των υφιστάμενων μετόχων της υπέρ νέου μετόχου. Επομένως, δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία η ΕΤΕ φέρεται να βρίσκεται σε αναζήτηση  στρατηγικού επενδυτή, δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.Με δεδομένο ότι προτεραιότητα της ΕΤΕ είναι η περαιτέρω ενίσχυση της ήδη ισχυρής κεφαλαιακής της βάσης,  η Τράπεζα θα συνεχίσει να διερευνά κάθε πρόσφορο τρόπο για την επίτευξη του σκοπού αυτού.Η ΕΤΕ κατά τη διεθνώς συνήθη πρακτική, βρίσκεται σε διαρκή επαφή και ενημερώνει σε τακτική βάση το επενδυτικό κοινό, όλους τους μετόχους της και θεσμικούς επενδυτές. Σε κάθε περίπτωση, η ΕΤΕ δεσμεύεται να ενημερώσει έγκαιρα και πλήρως το επενδυτικό κοινό για κάθε νέο σημαντικό γεγονός ή εξέλιξη που σχετίζεται με τα ανωτέρω

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης