Μάχη μεταξύ Λουκά Παπαδήμου και της Άννας Διαμαντοπούλου φαίνεται ότι θα είναι η διεκδίκηση της προεδρίας της Εθνικής τράπεζας.
Το bankingnews αποκάλυψε πρόσφατα ότι κάποιοι προωθούν την Άννα Διαμαντοπούλου πρώην Επίτροπο και πρώην υπουργό και νυν μέλος στο Διοικητικό συμβούλιο της Coca Cola.
Αν και υπάρχουν κάποιες ανησυχίες εάν θα μπορούσε να πάρει fit and proper δηλαδή έγκριση λόγω έλλειψης τραπεζικής εμπειρίας θα αποτελούσε μια επιλογή κύρους για την θέση του μη εκτελεστικού Προέδρου της Εθνικής τράπεζας.
Εν τω μεταξύ φαίνεται ότι έχουν βολιδοσκοπήσει τον Λουκά Παπαδήμο πρώην κεντρικό τραπεζίτη και πρώην Αντιπρόεδρο της ΕΚΤ αλλά και πρώην πρωθυπουργό να αναλάβει την θέση του Προέδρου της Εθνικής τράπεζας.
Κατά ορισμένες πληροφορίες ο Λουκάς Παπαδήμος εάν αποδεχθεί την πρόταση θα είναι ο επόμενος Πρόεδρος της Εθνικής τράπεζας και σίγουρα αποτελεί μια μεγάλη θεσμική προσωπικότητα που θα έχει μεγάλη σημειολογία για την Εθνική και την επανεκκίνηση των τραπεζών.
Γιατί μειώνονται οι πιθανότητες Χαρδούβελη
Ο Γκίκας Χαρδούβελης είναι ήδη μέλος στο διοικητικό συμβούλιο της Εθνικής τράπεζας και φαινόταν ότι θα μπορούσε να αναλάβει την Προεδρία της Εθνικής Τράπεζας μετά τον Κώστα Μιχαηλίδη.
Ωστόσο οι εντάσεις που υπήρχαν στο εσωτερικό του διοικητικού συμβουλίου με αποκορύφωμα την επιστολή – σοκ του Andrew McIntyre πρώην μέλους του διοικητικού και παλαιού στελέχους της Lloyds Bank.
Ο Andrew McIntyre είχε στείλει μια επιστολή σοκ στο διοικητικό συμβούλιο και την είχε κοινοποιήσει και στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στην οποία ούτε λίγο ούτε πολύ κατηγορούσε με βαρύτατους χαρακτηρισμούς τον Γκίκα Χαρδούβελη.
Κατά την άποψη ορισμένων, δεν αποτελεί επιλογή ούτε του διευθύνοντος συμβούλου της Εθνικής Παύλου Μυλωνά.
Ωστόσο φαίνεται ότι υπάρχουν 4 μέλη στο διοικητικό συμβούλιο της Εθνικής τράπεζας που δεν διάκεινται θετικά στον Γκίκα Χαρδούβελη ο οποίος είναι έγκριτος οικονομολόγος και προφανώς έχει fit and proper.
Πότε θα εκλεγεί ο νέος Πρόεδρος της Εθνικής τράπεζας;
Κατά το πιθανότερο σενάριο ο νέος Πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας θα εκλεγεί έως τα μέσα Ιουνίου 2021.
H Εθνική σχεδιάζει νέα εθελουσία έξοδο 800 άτομα τον Ιούνιο 2021 με κόστος 50-52 εκατ
Η Εθνική τράπεζα σχεδιάζει στο πλαίσιο μείωσης του λειτουργικού της κόστους να προχωρήσει σε εθελουσία έξοδο 800 ατόμων.
Η εθελούσια έξοδος θα ξεκινήσει προς τα τέλη Ιουνίου 2021 και θα πραγματοποιηθεί μεταξύ άλλων με παραδοχή ότι θα κοστίσει 50 με 52 εκατ ή 65.000 ευρώ κατά μέσο όρο και μέγιστο 120.000 ευρώ.
Πως θα κάνει την διαφορά η Εθνική και θα ανακάμψει χρηματιστηριακά;
Η Εθνική τράπεζα το τελευταίο διάστημα έχει καθίσει χρηματιστηριακά, με την αποτίμηση της στα 2,25 δισεκ. ευρώ μόλις 250 εκατ διαφορά από Πειραιώς και Alpha bank.
Για να μπορέσει να ανακάμψει η Εθνική θα πρέπει να συμβούν 5 πράγματα
1)Να προχωρήσει το Frontier η τιτλοποίηση 6,1 δισεκ. προβληματικών ανοιγμάτων όπου μεταξύ των 3 βασικών ενδιαφερομένων Intrum, Cepal και σχήμα με Dovalue – Fortress και Bain Capital… η Dovalue φαίνεται να έχει προβάδισμα παρ΄ ότι η Intrum υπέβαλλε την υψηλότερη μη δεσμευτική προσφορά.
Να σημειωθεί ότι οι δεσμευτικές προσφορές θα υποβληθούν στις 9 Ιουνίου 2021.
2)Θα ανακοινωθεί ο νέος Πρόεδρος της Εθνικής και σίγουρα θα διαδραματίσει ρόλο εάν είναι ένας εκ των δύο επιλογών Παπαδήμος ή Διαμαντοπούλου.
3)Θα ανακοινωθεί η νέα εθελουσία έξοδος των 800 ατόμων που θα δώσει έναυσμα στην αγορά να επαναξιολογήσει τα κόστη της Εθνικής και να επαναξιολογήσει τα προ προβλέψεων έσοδα.
Με την νέα εθελουσία θα ανακάμψουν τα τελικά έσοδα.
Να σημειωθεί ότι για την Εθνική τράπεζα η πώληση των δραστηριοτήτων POS δεν είναι προτεραιότητα.
4)Η πώληση του 20% της Εθνικής από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα είναι μεγάλη κίνηση.
Ο πιο σημαντικός μελλοντικός καταλύτης που θα επιδρούσε καίρια στην συμπεριφορά της μετοχής και θα έδινε αέρα ανάκαμψης στην χρηματιστηριακή αξία είναι η μείωση του ποσοστού του δημοσίου…
Η Εθνική τράπεζα έχει αποτίμηση P/BV 2,25 δισεκ. διά 5 δισεκ. κεφάλαια = 0,45 είναι η δεύτερη υψηλότερη αποτίμηση μετά την Eurobank.
Με όρους P/E και με βάση τα εκτιμώμενα κέρδη του 2022 περί τα 400 εκατ ευρώ, η Εθνική αποτιμάται με ένα συντελεστή περίπου 5,7 δηλαδή η χρηματιστηριακή της αξίας είναι 5,7 φορές τα κέρδη του 2022.
Για να μπορέσει να φθάσει στα 3,5 ευρώ π.χ. η Εθνική από 2,5 ευρώ της τρέχουσας περιόδου ή άνοδος 40% που αυτό μεταφράζεται σε συνολική κεφαλαιοποίηση 3,2 δισεκ. ευρώ θα πρέπει να δημιουργηθεί μια επενδυτική προσδοκία.
Η μείωση του ποσοστού του δημοσίου από 40,3% στο 20% δηλαδή μείωση 20% θα ήταν ένα πρώτο μεγάλο βήμα.
Σε τρέχουσες τιμές το 20% σε σύνολο 40,3% που κατέχει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας έχει αξία 450 εκατ και δυνητικά θα μπορούσε να φθάσει στα 630 εκατ ευρώ.
Ποιοι ενδιαφέρονται;
Ήδη στην Εθνική Τράπεζα έχουν σοβαρές επενδυτικές θέσεις οι εξής επενδυτές
- Η Blackrock με ποσοστό 4,9%
- Η Norges Bank Investment Management με ποσοστό 2,39% το οποίο διαχειρίζεται 1,23 τρισεκ. δολάρια.
- Το Massachusetts MFS Investment Management με ποσοστό 0,65% το οποίο είναι επενδυτικό ταμείο από την Μασαχουσέτη των ΗΠΑ και διαχειρίζεται 530 δισεκ. υπό διαχείριση κεφάλαια.
- Το Vanguard από την Πενσυλβάνια των ΗΠΑ με ποσοστό 1,86% στην Εθνική. Το Vanguard διαχειρίζεται 7,2 τρισεκ. δολάρια.
- Θέση στην Εθνική κατέχει και η Alpha bank asset management με ποσοστό 1,38%.
Με βάση ορισμένες πληροφορίες η Blackrock, το Norges Bank Investment Management και το MFS Investment Management από την Μασαχουσέτη θα ήθελαν να αυξήσουν το ποσοστό τους στην Εθνική οπότε θα μπορούσε το placement του 20% των μετοχών της Εθνικής που θα πραγματοποιηθεί με διεθνές και ελληνικό βιβλίο προσφορών να καλυφθεί πλήρως.
Με το placement δεν μεταβάλλονται τα κεφάλαια της Εθνικής.
Τα κεφάλαια που θα συγκεντρωθούν θα αφορούν την επένδυση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
Ωστόσο η Εθνική θα κερδίσει περισσότερους ξένους επενδυτές, μεγαλύτερη διασπορά μετοχών – free float – εξέλιξη που θα επιδράσει και στις μελλοντικές αποφάσεις της MSCI.
Για την Εθνική Τράπεζα μείωση του ποσοστού του ΤΧΣ θα είναι μια θετική εξέλιξη για την αποτίμηση… θα μπορούσε να την αυξήσει κατά 300-400 εκατ ευρώ από τις τρέχουσες τιμές.
5)Μια μείωση του ποσοστού του δημοσίου στην Εθνική Τράπεζα θα δώσει κίνητρο στην Morgan Stanley Capital International (MSCI) να αναβαθμίσει την Εθνική στον δείκτη MSCI standard.
Εάν η πώληση πραγματοποιηθεί πριν το τέλος του 2021… η MSCI θα μπορούσε να αναβαθμίσει την Εθνική στις 11 Νοεμβρίου 2021.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών