Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Στα 240 εκατ. η αύξηση της Attica Bank, τα παραμύθια της Reggeborgh μετά το φιάσκο με τους Κορεάτες

Στα 240 εκατ. η αύξηση της Attica Bank, τα παραμύθια της Reggeborgh μετά το φιάσκο με τους Κορεάτες

Η χρεοκοπημένη Attica Bank και τα σενάρια διάσωσής της

Σχετικά Άρθρα
Η χρεοκοπημένη τράπεζα Attica Bank βρίσκεται σε διαδικασία αύξησης μετοχικού κεφαλαίου ύψους έως 240 εκατ. ευρώ, απόλυτα απαραίτητη καθώς η τράπεζα έχει αρνητικά ίδια κεφάλαια.

Η αύξηση κεφαλαίου είναι απόλυτα απαραίτητη όχι μόνο λόγω κεφαλαιακής ανεπάρκειας αλλά γιατί η τράπεζα θα υποχρεωθεί να καλύψει νέες πρόσθετες ζημιές καθώς τα NPEs έχουν αυξηθεί περαιτέρω στα 936 εκατ. από 885 εκατ. στο τέλος του 2020.
Για να μπορέσει να καλυφθεί η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, από τη στιγμή που ο ΕΦΚΑ είναι αδύνατο να συμμετάσχει και το ΤΣΜΕΔΕ, το Ταμείο των Μηχανικών, έχει χάσει περί το 1 δις. από τις λανθασμένες επενδύσεις που έχει πραγματοποιήσει, ορισμένοι διακινούν διάφορα σενάρια είτε για επενδυτή από τη Νότιο Κορέα που εκπροσωπεί fund και ο οποίος μάλιστα είχε εκδηλώσει ενδιαφέρον να συμμετάσχει και στην bad bank της Τράπεζας της Ελλάδος που τελικώς δεν έγινε, είτε για το ολλανδικό family office Reggeborgh, το οποίο είναι μέτοχος στον Ελλάκτωρ.
Το βασικό πρόβλημα με την Attica Bank είναι ότι η Reggeborgh δεν μπορεί να καταστεί στρατηγικός επενδυτής, για τρεις βασικούς λόγους:
1)Δεν διαθέτει τα απαραίτητα κεφάλαια όπως έχει αποδείξει η πρόσφατη εμπειρία με τον Ελλάκτωρ
2)Η αδιαφανείς διαδικασίες που ακολουθούν οι Ολλανδοί καθιστούν το fund μη επιλέξιμο για επενδυτή από την Τράπεζα της Ελλάδος
3)Το σημαντικότερο όλων, τα πραγματικά κεφάλαια που θα χρειαστεί η χρεοκοπημένη Attica Bank θα είναι περί τα 500 εκατ.
Τα 240 εκατ. δεν θα επαρκούν.
Πριν ένα μήνα είχε κυκλοφορήσει το σενάριο ότι η Reggeborgh θα συμμετάσχει στην ανακεφαλαιοποίηση της Attica Bank ενώ θυμίζουμε ότι είναι και μέτοχος μειοψηφίας με 1,6% -1,8% στην Alpha Bank.
Η ουσία είναι ότι όσοι διακινούν τα σενάρια για Attica Bank και Reggeborgh τους διαφεύγει ότι οι Ολλανδοί μπορεί να είναι αδιαφανείς, να μην σέβονται διαδικασίες και εταιρική διακυβέρνηση, αλλά δεν είναι ανόητοι να επενδύσουν σε τράπεζα που ούτε την εμπειρία την τραπεζική έχουν ούτε και τη γνώση διαχείρισης του χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Η χρεοκοπημένη Attica Bank και τα σενάρια διάσωσής της

Πριν όμως πρέπει να παρουσιαστεί αναλυτικά η σημερινή – δυστυχώς τραγική – κατάσταση της Attica bank.
Οι επιδόσεις της Attica bank ξεπερνούν σε τραγικότητα όχι σε απόλυτα μεγέθη αλλά σε εικόνα την ιταλική Monte Dei Paschi.
Εμφάνισε ζημίες 19,50 εκατ το α΄ 6μηνο του 2021 από 5,83 εκατ ζημίες στο α΄ τρίμηνο του 2021.
Αυτό δεν είναι τίποτε, επί 14 χρόνια ζημίες εμφανίζει η Attica bank.
To βασικό ζήτημα είναι ότι τα κεφάλαια από 187,5 εκατ που έχουν διαμορφωθεί – όταν ανέλαβε ο Θ. Πανταλάκης ο CEO της Attica bank είχε 582 εκατ – και αφαιρώντας την απομεί κεφαλαίου 136,8 εκατ ουσιαστικά απομένει με 50 εκατ.
Το πιο τραγικό ότι το DTA η αναβαλλόμενη φορολογία ανέρχεται σε 414 εκατ... η τράπεζα όχι μόνο δεν έχει κεφάλαια αλλά και μετά την αύξηση πάλι θα έχει δυσμενή σχέση αναβαλλόμενης φορολογικής απαίτησης προς ίδια κεφάλαια.

Αλλά ούτε αυτά ισχύουν αφού η Attica bank είδε να αυξάνονται τα NPEs τα προβληματικά ανοίγματα της στα 936 εκατ από 885 εκατ στο τέλος του 2020.
Σε πραγματικούς όρους η Attica bank έχει -150 με -200 εκατ κεφάλαια.
Υπάρχει μια μαύρη τρύπα που ουσιαστικά αποδεικνύει ότι η Attica bank έχει χρεοκοπήσει.
Βέβαια η Attica bank δεν έχει χρεοκοπήσει μόνο κεφαλαιακά αλλά και λειτουργικά, είναι η μόνη τράπεζα στον κόσμο που τα PPI τα προ προβλέψεων έσοδα, δηλαδή τα έσοδα πριν τις προβλέψεις για τον πιστωτικό κίνδυνο είναι ζημία 7 εκατ…
Έχουμε μια τράπεζα με χρεοκοπημένο επιχειρηματικό μοντέλο και χρεοκοπημένη κεφαλαιακά… κατά τα άλλα η Attica… φέρει και το συνοδευτικό bank… μάλλον θα ξέμεινε από συνήθεια.

Ποια τα δύο εναλλακτικά σενάρια

Η Attica bank μέχρι τώρα έχει εκδώσει 992 εκατ παραστατικούς τίτλους Warrants με τιμή 0,1530 ευρώ και τιμή στο χρηματιστήριο 0,1570 ευρώ.
Προφανώς η αξία των warrants είναι 0,020 ευρώ οπότε ουδείς θα πληρώσει για warrants στα 0,1530 ευρώ.
Το ελληνικό δημόσιο επίσης έχει πληρώσει 151,8 εκατ με την ενεργοποίηση του DTC της αναβαλλόμενης φορολογικής απαίτησης.
Επιπροσθέτως η Attica bank προέβη σε reverse split – εκ νέου – 60 μετοχές προς 1 αναπροσαρμόζοντας την ονομαστική αξία στα 0,20 ευρώ.
Επίσης έχει δρομολογήσει έκτακτη γενική συνέλευση στις 15 Σεπτεμβρίου ή εξ αναβολής 27 Σεπτεμβρίου του 2021.

Τα δύο εναλλακτικά σχέδια

Εναλλακτικό σχέδιο πρώτο, στρατηγικός επενδυτής υπό προϋποθέσεις

Η κυβέρνηση δεν γνωρίζει για στρατηγικό επενδυτή, το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας δεν γνωρίζει για στρατηγικό επενδυτή… αλλά κάποιοι λένε ότι υπάρχει.
Ο επενδυτής αυτός για να μπορέσει να αποκτήσει την Attica bank που είναι στα βράχια, θα πρέπει

Να πληρώσει μια συμβολική τιμή τα warrants.
Δεν υπάρχει επενδυτής που θα πληρώσει τα warrants της Attica bank στα 0,1530 ευρώ, είναι αδύνατο.
Η πραγματική τιμή των warrants της Attica bank είναι 0,020 ευρώ Χ 992 εκατ warrants = 19,84 εκατ ευρώ.
Οπότε ο επενδυτής με 19,84 εκατ ευρώ θα αποκτήσει το 70% περίπου της Attica bank.
Εν συνεχεία η Attica bank θα χρειαστεί αύξηση 240 εκατ και όχι 150 εκατ… που προωθεί η Τράπεζα της Ελλάδος.
Οπότε για το 70% της Attica bank θα πρέπει ο επενδυτής να καταβάλλει 170 εκατ + 19,84 εκατ για τα warrants = 190 εκατ ευρώ περίπου εφόσον η αύξηση είναι 240 εκατ.
Στην περίπτωση αυτή το δημόσιο θα έχει χάσει ακόμη μια φορά αλλά η Attica bank αντί να σπάσει σε καλή και κακή τράπεζα, να ενεργοποιηθεί το resolution θα ιδιωτικοποιηθεί.
Το σενάριο αυτό είναι το ιδανικό αλλά ποιος θα είναι ο τυχερός – άτυχος στρατηγικός επενδυτής είναι το ζητούμενο.

Εναλλακτικό σχέδιο δεύτερο – Καλύπτει την αύξηση κεφαλαίου το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας

Στην περίπτωση που ο στρατηγικός επενδυτής παραμείνει άφαντος, η επόμενη λύση είναι το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας ως έσχατος επενδυτής καλύψει τα warrants στην τιμή των 0,020 ευρώ και ακολούθως καλύψει την αύξηση κεφαλαίου.
Στην περίπτωση αυτή έχουμε πλήρη κρατικοποίηση.

Συμπέρασμα

Η Attica bank έχει χρεοκοπήσει στην κυριολεξία.
Μηδένισαν τα κεφάλαια, έχει ζημίες σε προ προβλέψεων βάση, τα προβληματικά ανοίγματα έχουν αυξηθεί και ο δείκτης coverage ratio είναι στο 39% δηλαδή ανύπαρκτες προβλέψεις.
Η αύξηση των 150 εκατ είναι αδιανόητα λίγη και τα 240 εκατ επίσης λίγα.
Η Attica bank πραγματικά χρειάζεται πάνω από 350 εκατ νέα κεφάλαια.
Οι επενδυτές δεν συνωστίζονται στην πόρτα της εισόδου της Attica bank, ξέρουν ότι η τράπεζα είναι προβληματική, χρεοκοπημένη, βρίσκεται στα βράχια από όλες τις πλευρές.
Οι επιλογές είναι δύο ένας ιδιώτης στρατηγικός επενδυτής που θα πρέπει να βρεθεί και εν συνεχεία να μας πείσει για το σχέδιο του ή το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας ως επενδυτής έσχατης λύσης.

Υποσημείωση

Παρακολουθούμε 22 χρόνια τα τραπεζικά δρώμενα περίπτωση σαν την Attica bank δεν έχουμε ξαναδεί.
Την ίδια στιγμή το ΤΣΜΕΔΕ το Ταμείο των Μηχανικών έχει χάσει πάνω από 1 δισεκ. από τις επενδύσεις του στην Attica bank, σε άλλη χώρα η διοίκηση του επενδυτή αυτού θα ήταν υπόλογη στην δικαιοσύνη… αλλά εδώ είναι Γκάνα… συγνώμη Ελλάδα θέλαμε να γράψουμε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης