Τι μας έδειξε το 2021 για τις ελληνικές τράπεζες όπου σημείωσαν ζημίες -5,59 δισεκ. ευρώ χωρίς την Εθνική τράπεζα;
Σε γενικές γραμμές αποδείχθηκε ότι με τις επιδόσεις τους ολοκλήρωσαν τον κύκλο εξυγίανσης και τελείωσαν μια καταστροφική περίοδο για τις τράπεζες που κράτησε σχεδόν 10 χρόνια.
Ο πυρήνας κερδοφορίας τους μειώνεται – δηλαδή τα έντοκα έσοδα - κυρίως γιατί με τις τιτλοποιήσεις NPEs δεν λογιστικοποιούν τόκους από τα προβληματικά δάνεια, ενώ τα μελλοντικά κέρδη οριοθετούνται.
Πάντως από εδώ και πέρα και τα έντοκα έσοδα σταδιακά θα σημειώνουν αύξηση.
Η βελτίωση των NPEs είναι καθολική σε όλο το σύστημα και η Eurobank έγινε η πρώτη τράπεζα με μονοψήφιο αριθμό προβληματικών ανοιγμάτων …ενώ μονοψήφια NPEs θα εμφανίσουν όλες οι τράπεζες μέσα στο 2022.
Ποια τα βασικά συμπεράσματα;
1)Το βασικό συμπέρασμα είναι ότι το 2021 είναι η τελευταία χρονιά ζημιών για τις ελληνικές τράπεζες με τις σωρευτικές να έχουν ανέλθει στα 30 δισ τα τελευταία 10 χρόνια.
2)Το 2021 όλες οι τράπεζες είχαν κάμψη εσόδων από τόκους αλλά βελτίωση προμηθειών που ωστόσο οριοθετείται, δεν μπορούν να επιτυγχάνουν συνεχή αύξηση από έσοδα προμηθειών.
H Πειραιώς εμφάνισε τα περισσότερα καθαρά προ προβλέψεων έσοδα εξέλιξη ενθαρρυντική για τον όμιλο.
3)Η Eurobank είναι πρώτη ελληνική τράπεζα με μονοψήφιο NPEs και με τον καλύτερο δείκτη κάλυψης των μη εξυπηρετουμένων ανοιγμάτων με προβλέψεις.
Αντιθέτως η Πειραιώς βρίσκεται στο 41% και η Eurobank στο 69,2% με την Alpha bank στο 47%.
Η Πειραιώς θα πρέπει να διενεργήσει πρόσθετες προβλέψεις για να ολοκληρώσει την φάση εξυγίανσης των προβληματικών της δανείων.
4)Με όρους κεφαλαίων καταγράφεται αύξηση.
Ωστόσο ένας κλάδος με συνολικό ενεργητικό 308 δισεκ. ευρώ εμφανίζει 22,2 δισεκ. κεφάλαια… σίγουρα δεν εμπνέει… αυτή η κεφαλαιακή επάρκεια, μπορεί να υπάρχει επάρκεια… αλλά απουσιάζει η δύναμη…
5)Τα δάνεια θα αρχίσουν να αυξάνονται καθώς οι τιτλοποιήσεις τελείωσαν επί της ουσίας και οι μεγάλες αποπληρωμές επίσης.
6)Σε γενικές γραμμές μπορεί να ειπωθεί ότι αποτιμήσεις με την δίκαιη τους αξία είναι υψηλότερα κατά 20%, δικαιολογούνται, ωστόσο οι ελληνικές τράπεζες δεν έχουν να παρουσιάσουν μια ενθουσιώδη ιστορία προσέλκυσης επενδυτών.
Το να υποστηρίζουν ότι θα διανείμουν μέρισμα για το 2022, τον Μάρτιο του 2023… δεν αποτελεί και σπουδαίο χρηματιστηριακό δέλεαρ… υπάρχει χρόνος για να επανακαθοριστούν οι αποτιμήσεις έως τότε.
Σε γενικές γραμμές μπορεί να πούμε ότι δεν ενθουσιαστήκαμε από τα αποτελέσματα των ελληνικών τραπεζών.
Μάλλον προβληματιστήκαμε γιατί βλέπουμε ότι έχουν οριοθετημένες πηγές εσόδων, οι τράπεζες θα γίνουν πολύ προβλέψιμες στο μέλλον.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών