Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Στα 900 εκατ. με 1 δισ. ευρώ ή με premium 25% οι προσφορές των Third Point και Emma Delta για το 33% του ΟΠΑΠ – Στις 22/4 η συνεδρίαση του ΤΑΙΠΕΔ για το άνοιγμα των προσφορών - Πιθανή συμμετοχή στο σχήμα Κοπελούζου - Lottomatica

Στα 900 εκατ. με 1 δισ. ευρώ ή με premium 25% οι προσφορές των Third Point και Emma Delta για το 33% του ΟΠΑΠ – Στις 22/4 η συνεδρίαση του ΤΑΙΠΕΔ για το άνοιγμα των προσφορών - Πιθανή συμμετοχή στο σχήμα Κοπελούζου - Lottomatica
(upd3)Στα 720 εκατ. ευρώ υπολογίζεται η αξία του 33% του ΟΠΑΠ, βάσει της κεφαλαιοποίησης στο χρηματιστήριο, ωστόσο οι πληροφορίες του www. bankingnews.gr αναφέρουν ότι οι τιμές που δόθηκαν από τους 2 υποψηφίους μνηστήρες,  προσεγγίζουν τα 900 εκατ. ευρώ με 1 δισ. ευρώ, ή με premium 25% με βάση το χθεσινό κλείσιμο σύμφωνα με πηγή στο ΤΑΙΠΕΔ.
Με βάση την ίδια πηγή "εκτιμούμε ότι τα 900 εκατ με 1 δισ για τον ΟΠΑΠ θα είναι η τελική προσφορά"
Το ζητούμενο για τις δύο προσφορές εκτός από το ύψος του τιμήματος είναι και οι συμπράξεις που υπάρχουν μεταξύ των ενδιαφερομένων. Θεωρείται σίγουρο ότι δύο ενδιαφερόμενοι θα επιδιώξουν να κερδίσουν εταίρους που θα γνωρίζουν την επιχειρηματική δραστηριότητα του ΟΠΑΠ.
Η Third Point, η οποία είναι hedge fund, έγινε γνωστή στη χώρα μας από την πρόσφατη επένδυση της σε ομόλογα του ελληνικού δημοσίου. Εκτιμάται ότι αποκόμισε κέρδη πάνω από μισό δισ. ευρώ από τις αγορές ελληνικών ομολόγων το καλοκαίρι του 2012.
Η Emma Delta, που αποτελεί σύμπραξη των επιχειρηματιών, Δ. Μελισσανίδη και Jiri Smejc Τσέχου επιχειρηματία, ο οποίος είναι συμμέτοχος του τσέχικου επενδυτικού κεφαλαίου PPF, το οποίο θα πρέπει να θυμίσουμε ότι έχει πραγματοποιήσει επένδυση 100 εκατ. ευρώ στην Τρ. Πειραιώς, ενώ συμμετέχει με τη συνεργασία της ΓΕΚ Τέρνα, στην αποκρατικοποίηση των ΔΕΠΑ/ΔΕΣΦΑ.
Να σημειωθεί ότι οι  προσφορές σφραγίστηκαν και θα ανοιχτούν στη συνεδρίαση του ΤΑΙΠΕΔ που προγραμματίζεται για την ερχόμενη Δευτέρα 21 Απριλίου.

Νωρίτερα το www.bankingnews.gr ανέφερε:

Mελισσανίδης και Jiri Smejc στην κούρσα διεκδίκησης για τον ΟΠΑΠ - Πιθανή συμμετοχή στο σχήμα Κοπελούζου - Lottomatica - Απέναντι τους το αμερικανικό fund Third Point - Ανησυχίες για χαμηλά τιμήματα


Το επενδυτικό σχήμα Emma Delta των Jiri Smejc (66,7%) και Γιώργου Μελισσανίδη (33,3%), καθώς και το αμερικανικό fund Third Point, είναι οι δύο υποψήφιοι που υπέβαλαν δεσμευτικές προσφορές για την απόκτηση του 33% των μετοχών του ΟΠΑΠ.
Οι σύμβουλοι αποκρατικοποίησης παρέλαβαν λίγο πριν από τις 19:00 χθες το απόγευμα τους φακέλους προσφορών των δύο εταιριών.
Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ θα εξετάσει στην επόμενη συνεδρίασή του την εγκυρότητα των προσφορών, αφού λάβει και τη σχετική εισήγηση των χρηματοοικονομικών και νομικών συμβούλων του.
Τόσο η Emma Delta όσο και η Third Point είχαν κατέλθει αυτόνομα στην πρώτη φάση του διαγωνισμού για τον ΟΠΑΠ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στη δεύτερη και τελική φάση η Emma Delta συμπράττει με τον ιταλικό κολοσσό Lottomatica, ενώ υπάρχουν πληροφορίες και για συμμετοχή του ομίλου Κοπελούζου.
Σημειώνεται ότι ΟΠΑΠ, Lottomatica, Intralot και Scientific Games συνθέτουν την κοινοπραξία που κέρδισε τον περασμένο Δεκέμβριο τον διαγωνισμό αποκρατικοποίησης των Κρατικών Λαχείων.
Οι 7 «μνηστήρες» που είχαν τρέξει αρχικά στην κούρσα για τη διεκδίκηση του ΟΠΑΠ και οποίοι είχαν τη δυνατότητα να συνάψουν νέες συμμαχίες μεταξύ τους, ήταν:
* BC Partners, ο πιο σημαντικός μέτοχος της Hyatt,
* Emma Delta Ltd, επενδυτικό κεφάλαιο που το διαχειρίζεται η εταιρία Emma Delta Management Ltd με μετόχους τους Jiri Smejc (66,7%) και Γιώργο Μελισσανίδη (33,3%).
* Gauselmann AG (55%), Playtech Ltd. (41%), Helvason Ltd (4%):  Η Gauselmann, γερμανική εταιρεία κατασκευής τυχερών παιχνιδιών, η  Playtech παράγει πλατφόρμες λογισμικού, η Helvason είναι συμφερόντων του ομίλου Κοπελούζου.
* Intralot Holdings Luxemburg S.A. (34%) και Intralot Investments Ltd (66%):  Εταιρίες συμφερόντων Σ. Κόκκαλη.
* Primrose Treasure Limited: Θυγατρική της κινεζικής Fosun international
* Third Point LLC: Hedge fund
* TPG Capital: Aμερικανικό hedge fund.

Ανέστης Ντόκας
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης