Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Νέα παρέμβαση Asmussen(EKT) για την τραπεζική εποπτεία - Αναγκαία προϋπόθεση να θεσπιστεί ένα εθνικό «δίχτυ» ασφαλείας για τις ευρωπαϊκές τράπεζες - Η… απουσία του εγείρει σαφείς κινδύνους

tags :
Νέα παρέμβαση Asmussen(EKT) για την τραπεζική εποπτεία - Αναγκαία προϋπόθεση να θεσπιστεί ένα εθνικό «δίχτυ» ασφαλείας για τις ευρωπαϊκές τράπεζες - Η… απουσία του εγείρει σαφείς κινδύνους
Στο ζήτημα της τραπεζικής εποπτείας αναφέρθηκε εκ νέου, ο επικεφαλής οικονομολόγος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, J. Asmussen.
«Η Ευρωζώνη χρήζει ενός αξιόπιστου διχτυού ασφαλείας, προτού εφαρμόσει την τραπεζική εποπτεία» ξεκαθάρισε ο J. Asmussen, αναφερθείς στα αναγκαία βήματα που καλούνται να προβούν τα κράτη – μέλη.
«Δίχως το δίχτυ προστασίας και την αξιοπιστία της ΕΚΤ, η Ευρωζώνη θα βρίσκεται σε κίνδυνο» προειδοποίησε παράλληλα, ο Γερμανός οικονομολόγος.
Αναφερθείς τέλος, στην Ιταλία, ξεκαθάρισε πως η μοίρα της συνδέεται άρρηκτα με την ευρωπαϊκή μοίρα.
«Η ιταλική μοίρα θα κρίνει εν πολλοίς την ευρωπαϊκή» υπογράμμισε ο J. Asmussen.
Όσον αφορά το ενδεχόμενο χορήγησης ενός πακέτου διάσωσης, στα πρότυπα της Ισπανίας, διαμήνυσε πως «η Ιταλία είναι αρκετά μεγάλη προκειμένου να σωθεί απ’ έξω».
«Ό,τι χρειαστεί, πρέπει να το κάνει μόνη της» ξεκαθάρισε χαρακτηριστικά.

Σχέδιο εθνικής «διάσωσης» των τραπεζών επεξεργάζεται η Ευρώπη

Σχέδια για τον τρόπο αντιμετώπισης των «προβληματικών» τραπεζών καλούνται να υποβάλλουν έως τον Νοέμβριο, τα κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Τα άνωθεν προβλέπει έγγραφο του πρακτορείου Reuters, το οποίο αποτελεί προσχέδιο της επικείμενης Συνόδου Κορυφής, η οποία θα διεξαχθεί στις 24 και 25 Οκτωβρίου.
Εν μέσω των διαπραγματεύσεων για την τραπεζική ένωση των 28 μελών της Ε.Ε.,  τα κράτη καλούνται να καταθέσουν σχέδια προκειμένου να πείσουν τους επενδυτές πως απαλλάσσονται από τα «βαρίδια» του τραπεζικού συστήματος.
Τα εθνικά σχέδια για τα εγχώρια τραπεζικά συστήματα εντάσσονται στα πλαίσια της τραπεζικής ένωσης της Ε.Ε.
«Σε διάστημα 5 εβδομάδων, οι κυβερνήσεις θα πρέπει να παρουσιάσουν πως θα βοηθήσουν τις τράπεζες να λύσουν τα προβλήματά τους» αναφέρει χαρακτηριστικά, το προσχέδιο της Συνόδου.
Εμβαθύνοντας στην αναγκαιότητα της εγκαθίδρυσης μίας κοινής προσέγγισης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας επί των πιστωτικών ιδρυμάτων της Ευρώπης, το προσχέδιο που κραδαίνει το Reuters, αναφέρει πως «τα σχέδια που θα παρουσιάσουν οι χώρες, «θα πρέπει να περιλαμβάνουν όλα τα ενδεδειγμένα μέτρα, συμπεριλαμβανομένου και των εθνικών δικτύων ασφαλείας».
Παράλληλα, καθίσταται σαφές πως επιζητείται ξεκάθαρο σχέδιο για την απευθείας διάσωση των προβληματικών τραπεζών και όχι, για την διάσωση μέσω των εθνικών κυβερνήσεων, όπως χαρακτηριστικά πραγματοποιήθηκε στην Ιρλανδία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης