Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Bad Bank η ΕΚΤ; Το Der Spiegel προβλέπει ότι η Κεντρική Τράπεζα θα χρειαστεί ένα γερό πακέτο διάσωσης...

Bad Bank η ΕΚΤ; Το Der Spiegel προβλέπει ότι η Κεντρική Τράπεζα θα χρειαστεί ένα γερό πακέτο διάσωσης...
Μία μεγάλη “κακιά τράπεζα” έχει μετατραπεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, καθώς στα χαρτοφυλάκια της έχει συγκεντρώσει τίτλους που θεωρούνται ευάλωτοι σε οποιαδήποτε αρνητική τροπή λάβει η κρίση χρέους της ευρωζώνης.
Αυτό εκτιμούν οι αναλυτές, οι οποίοι βλέπουν ότι εκτός από τα κρατικά ομόλογα που αγόραζε η ΕΚΤ από τις δευτερογενείς αγορές, έχει συγκεντρώσει σημαντικό ποσό εγγυήσεων από τις τράπεζες της ευρωζώνης που είναι αποκομμένες από τις διεθνείς αγορές.
Σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel, ο επικεφαλής της ΕΚΤ, Jean-Claude Trichet, ποτέ δεν αντιλήφθηκε επί της ουσίας σε τι κινδύνους έχει εκτεθεί η Κεντρική Τράπεζα. Οι κίνδυνοι αυτοί προέρχονται κυρίως από την Ελλάδα, την Ιρλανδία, την Πορτογαλία και την Ισπανία καθώς οι τράπεζες των χωρών αυτών έχουν προσφέρει ως εγγυήσεις στην ΕΚΤ εξασφαλισμένου τίτλους με περιουσιακά στοιχεία(asset-backed securities) μη-κατάλληλους για τα δάνεια της κεντρικής τράπεζας λόγω της υποβάθμισης της πιστοληπτικής ικανότητας των χωρών αυτών.
Σύμφωνα με το έγγραφο που εξασφάλισε το Der Spiegel, αυτοί οι τίτλοι ήδη ενσωματώνουν ένα haircut που κατά μέσο όρο φτάνει το 69,5%, αφήνοντας σχεδόν “έκθετη” την ίδια την ΕΚΤ. Μάλιστα, εκτιμήσεις των αναλυτών κάνουν λόγο ότι σε περίπτωση που αυτοί οι τίτλοι υποβληθούν σε πραγματικό haircut ή θελήσει να τους πουλήσει η ΕΚΤ για να ενισχύσει τη ρευστότητα της, τότε θα χρειαστεί ένα γερό... πακέτο διάσωσης για την ίδια την Κεντρική Τράπεζα, αν συμπεριλάβει κανείς και το χαρτοφυλάκιο ύψους περίπου 340 δισ. ευρώ κρατικών ομολόγων που έχει συγκεντρώσει η ΕΚΤ.
Έτσι εξηγείται και η αντίδραση τόσο του Trichet όσο και των υπολοίπων μελών της ΕΚΤ, στην προοπτική αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους...

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης