Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Δείκτες με σταθμίσεις που δημιουργούν στρεβλώσεις - Τρεις μετοχές επηρεάζουν κατά 45% την πορεία των δεικτών

Δείκτες με σταθμίσεις που δημιουργούν στρεβλώσεις - Τρεις μετοχές επηρεάζουν κατά 45% την πορεία των δεικτών
Στον Γενικό Δείκτη συμμετέχουν 60 εταιρείες

Το κλείσιμο μιας συγκεκριμένης μετοχής επηρεάζει κατά πολύ το κλείσιμο της αγοράς.
Δεν είναι κάτι νέο.
Εδώ και χρόνια επενδυτές και χρηματιστές τονίζουν το ίδιο πράγμα.
Δεν μπορεί το κλείσιμο μιας μετοχής να επηρεάζει τόσο πολύ μία αγορά.
Βέβαια, αν δει κάποιος τις σταθμίσεις των μετοχών θα δει πως το κλείσιμο 3 μετοχών μπορεί να διαμορφώσει κατά 45% την πορεία του δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης ή την πορεία του Γενικού Δείκτη.
Συχνό είναι το φαινόμενο να αλλάζει κατά πολύ το κλείσιμο της αγοράς στις δημοπρασίες και όλοι να αναζητούν την μετοχή που είναι υπεύθυνη.
Φυσικά και δεν μπορεί να τα βάλει κάποιος με μεγάλους διεθνείς οίκους που χρησιμοποιούν μοντέλα, αναγνωρισμένα από αγορές πολύ ισχυρότερες από την δική μας. Σημειώνεται πως η διαμόρφωση των δεικτών χρησιμοποιείται ποσοστό στάθμισης των μετοχών και άρα χρησιμοποιείται μέρος της συνολικής κεφαλαιοποίησης.
Όμως πως μπορεί για παράδειγμα μία αγορά, ρηχή κατά γενική διαπίστωση, σαν την δική μας να κλείνει όπως θέλουν κάποιοι, αρκεί να «πειράξουν» το κλείσιμο για παράδειγμα της Coca Cola;
Μιας μετοχής που πολλές φορές πραγματοποιεί ελάχιστους όγκους συναλλαγών και μπορεί να κάνει πράξη πολύ αργότερα από το άνοιγμα της αγοράς.
Η συγκεκριμένη μετοχή συμμετέχει κατά 19,46% στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (με 54% ποσοστό στάθμισης και 4,1 δισ. ευρώ από την συνολική κεφαλαιοποίηση).
Την ίδια ώρα όμως κάποιος με μία μετοχή μπορεί να επηρεάσει τον FTSE 25, αλλά στον Γενικό Δείκτη θα τον επηρεάσει μόλις κατά 5,71% (με ποσοστό στάθμισης 54% χρηματιστηριακή αξία 914 εκατ. ευρώ).
Απ΄την άλλη οι μετοχές των Coca Cola, Eurobank και Alpha Bank διαμορφώνουν κατά 45,5% τον FTSE 25 και κατά 39,39% τον Γενικό Δείκτη.
Και αυτό γιατί η Alpha Bank στον Γ.Δ. συμμετέχει κατά 21,79% έναντι 16,7% στον FTSE 25.
Ο Γενικός Δείκτης είναι τραπεζοκεντρικός δείκτη αφού, Eurobank, Alpha Bank και Τράπεζα Πειραιώς τον επηρεάζουν κατά 45,62%.
Σημειώνεται πως στον Γενικό Δείκτη συμμετέχουν 60 εταιρείες.
Αυτό σημαίνει πως 3 από τις 60 διαμορφώνουν κατά το ήμισυ σχεδόν το πώς θα κινηθεί ο δείκτης και οι υπόλοιπες 57 το υπόλοιπο ποσοστό.
Η Coca Cola αν και είναι η εταιρεία με την μεγαλύτερη κεφαλαιοποίηση τον επηρεάζει ελάχιστα σε σύγκριση με τις τράπεζες. Ο ΟΤΕ για παράδειγμα με κεφαλαιοποίηση 4,45 δισ. ευρώ έχει μεγαλύτερη λίγο βαρύτητα από την Coca Cola με αποτίμηση 7,59 δισ. ευρώ.
Στον FTSE 25 η σύγκριση δείχνει πως έχει γίνει πιο ορθολογικά η στάθμιση αφού ο ΟΤΕ συμμετέχει κατά 10,65% και η Coca Cola κατά 19,64%.
Όμως δεν βγαίνει το ίδιο συμπέρασμα αν συγκρίνουν την στάθμιση του ΟΤΕ με την Alpha Bank.
Η τελευταία έχει μεγαλύτερη βαρύτητα αλλά μικρότερη κεφαλαιοποίηση (συνολικά).
Ίσως αυτός είναι και ο λόγος που γνώστες της αγοράς τονίζουν «μην κοιτάτε δείκτες, αν δεν παίζετε δείκτες.
Κοιτάτε μετοχές».

Γ.Κ.
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης