Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Παραλογισμός η πώληση ποσοστού της Finansbank; Τι κρύβετε πίσω από την σεναριολογία

  Παραλογισμός η πώληση ποσοστού της Finansbank; Τι κρύβετε πίσω από την σεναριολογία
Η διογκούμενη σεναριολογία περί την πώληση της Finansbank από την Εθνική σε ποσοστό έως και 30% είναι εκτός πραγματικότητας.
Είναι άτοπη κίνηση στρατηγικά, επιχειρηματικά και πολιτικά και ορθά η Εθνική δεν την εξετάζει και ορθά η Εθνική κατά το ορθότερο δεν την εξέτασε...
Η Finansbank αποτελεί το πιο υγιές κομμάτι του ισολογισμού της Εθνικής τράπεζας.
Τα συνολικά έσοδα στο α΄6μηνο θα διαμορφωθούν στα 700 εκατ ευρώ ενώ τα καθαρά κέρδη στα 255 εκατ ευρώ ίσως και υψηλότερα.
Με καθαρές χορηγήσεις 13,5 δις ευρώ στο α΄ 6μηνο με βάση εκτιμήσεις και λίγο πάνω από 9 δις ευρώ καταθέσεις η Finansbank αποτελεί ένα δομικό πυλώνα του ισολογισμού και της κερδοφορίας.
Η Εθνική θα είχε λόγο να εξετάζει να πωλήσει μέρος της Finansbank μόνο αν είχε σοβαρό κεφαλαιακό πρόβλημα ή πρόβλημα ρευστότητας κάτι που σε καμία περίπτωση δεν ισχύει.
Έτσι λοιπόν τι θα κερδίσει η Εθνική αν πουλήσει το 30% της Finansbank 1,5 με 1,8 δις ευρώ θα μπορούσε να αναφερθεί αλλά αυτομάτως τίθενται τρία  ερωτήματα
1)Ο στρατηγικός επενδυτής γιατί να αποκτήσει το 30% όταν η Εθνική θα έχει το 70%
2)Γιατί η Εθνική να θέλει να μοιραστεί κάτι που προσφέρει κέρδος και υψηλή προστιθέμενη αξία στον όμιλο;
3)Γιατί η Εθνική να θέλει να μειώσει τα αναλογούντα κέρδη της από την Finansbank; Αν υποθέσουμε ότι η τουρκική τράπεζα επιτυγχάνει 500 εκατ ευρώ ετησίως η Εθνική καρπούται τα 500 εκατ και σε 3 χρόνια θα λάβει αυτό που ένας στρατηγικός επενδυτής θα έδινε στην Εθνική για να πάρει το 30%.
Ποιο είναι το συμπέρασμα ότι η Εθνική έχει απόλυτο συμφέρον να ελέγχει το 100% της Finansbank σημειωτέον ποσοστό κατέχει και ο επενδυτικός βραχίονας της Παγκόσμιας Τράπεζας.
Στρατηγικά η Εθνική έχει πραγματικά κάθε λόγο να στηρίξει με επιμονή αυτή την μεγάλη επένδυση στην Τουρκία και είναι γεγονός ότι αυτό η Εθνική το πράττει με συνέπεια.

Το παρασκήνιο

Όμως γεννώνται ερωτηματικά;
Η Εθνική δεν έχει εξετάσει την πώληση της θυγατρικής της το έχει διαψεύσει και πέραν από τις διαψεύσεις είναι γεγονός ότι δεν εξετάζει τέτοιο θέμα γιατί υπάρχει τόση εμμονή με την Finansbank;
Το θέμα ξεκίνησε όταν πριν μήνες παράγοντες, σύμβουλοι και στελέχη του ΠΑΣΟΚ το είχαν εξετάσει ως λύση και αφήσει να διαρρεύσει;
Πριν 3 μήνες είχε πρωτοεμφανιστεί αυτό το σενάριο, είχε διαψευστεί, είχε επανέλθει, είχε διαψευστεί, και αυτό συνέβη ουκ ολίγες φορές.
Η επιμονή σε αυτό το θέμα υποκρύπτει δύο πράγματα ή υπάρχουν μη εξυπηρετούμενα επιχειρηματικά συμφέροντα κατά το μη εξυπηρετούμενα δάνεια ή κάποιοι θέλουν να πλήξουν με αυτό τον τρόπο την διοίκηση της Εθνικής.
Η πιθανότητα να ισχύουν και τα δύο είναι μεγάλη.
Η διοίκηση θα πρέπει με απόλυτα διαυγή και καθαρό τρόπο να διαψεύσει το ενδεχόμενο πώλησης της Finansbank ώστε να πάψει αυτή η επιχειρηματολογία η οποία συντηρεί μια παραφιλολογία.

Πέτρος Λεωτσάκος
news@bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης