Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Με ΑΒΑΞ +8%, Ελλάκτωρα -4% και άτονες τράπεζες το ΧΑ -0,33% στις 618 μον., ορατές οι 600 μον. – Προς έκδοση 5ετούς ομολόγου με επιτόκιο 0,40% στις 27/10

Με ΑΒΑΞ +8%, Ελλάκτωρα -4% και άτονες τράπεζες το ΧΑ -0,33% στις 618 μον., ορατές οι 600 μον. – Προς έκδοση 5ετούς ομολόγου με επιτόκιο 0,40% στις 27/10
Ο Γενικός Δείκτης στις 618 μονάδες διασπώντας οριακά τις κρίσιμες 620 μονάδες, με τις επόμενες στηρίξεις 610, 600 και 580 μονάδες
(upd141)Ήπια πτωτικά έκλεισε το ελληνικό χρηματιστήριο στις 618 μονάδες, με άτονες κινήσεις στις τράπεζες και την επενδυτική απαξίωση να συνεχίζεται....ενώ το ενδιαφέρον επικεντρώθηκε στον κατασκευαστικό κλάδο.
Ειδικότερα, με κέρδη +7,69% έκλεισε ο ΑΒΑΞ ενώ ο Ελλάκτωρας στο -3,67% καθώς η κοινοπραξία του AVAX αναδείχθηκε ως μειοδότης για τη γραμμή 4 του μετρό, ένα έργο προϋπολογισμού 1,8 δισ. ευρώ.
Οι δύο κοινοπραξίες που συμμετείχαν στο έργο ήταν η ΑΚΤΩΡ-Ansaldo- Hitachi και η κοινοπραξία ΑΒΑΞ-Ghella-Alstom Transport.
Σημειώνεται ότι το έργο ενώ αναφέρεται ότι είναι προϋπολογισμού 1,8 δισεκ. για το κατασκευαστικό σκέλος το ύψος του προϋπολογισμού είναι 500 εκατ για 10 χρόνια δηλαδή περίπου 50 εκατ τον χρόνο.
Για την Avax το έργο θεωρείται σημαντικό καθώς είχε περάσει μια μακρά περίοδο προβλημάτων και ρευστότητας που ξεπέρασε σε μεγάλο βαθμό ενώ ως προς τον Ελλάκτωρα η απώλεια της Γραμμής 4 δεν σηματοδοτεί την καταστροφή εάν ληφθεί υπόψη ότι ο ετήσιος προϋπολογισμός είναι 50 εκατ ευρώ.
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 618 μονάδες, πλησίον στα κρίσιμα επίπεδα των 620 μονάδων με τις επόμενες στηρίξεις στις 610, 600 και 580 μονάδες.
Οι εξελίξεις στην πανδημία έχουν επιφέρει δραματική υστέρηση στα φορολογικά έσοδα, ενώ έχει ανοίξει «τρύπα» 5,5 δισ. ευρώ στα κρατικά ταμεία.
Για να μην πειραχθεί η χρυσή εφεδρεία των διαθεσίμων (37,7 δις. ευρώ) η χώρα θα πρέπει να βγει άρον - άρον στις διεθνείς αγορές.
Σύμφωνα με πληροφορίες,  ο ΟΔΔΗΧ σχεδιάζει την έκδοση ενός νέου ομολόγου με διάρκεια 5 ετών ύψους μέχρι των 2 δισ. ευρώ με επιτόκιο 0,40% με πιθανή ημερομηνία τις 27/10.

Στις τράπεζες, έχοντας συμπηρώσει επτά συνεχόμενες συνεδριάσεις με τον Τραπεζικό Δείκτη με σωρευτικές απώλειες -11% συμπεριλαμβανομένου και της σημερινής συνεδρίασης, με την μεγαλύτερη πτώση έκλεισε η Εθνική -1,92% και ακολούθησαν με οριακές απώλειες Πειραιώς -0,58% και Alpha Bank -0,40% ενώ με ήπια κέρδη +0,77% έκλεισε η  Εurobank.
Στα μη τραπεζικά blue chips, πτωτικά έκλεισαν Ελλάκτωρας -3,67%, ΔΕΗ -2,39%, Τιτάνας -1,93%...ενώ ανοδικά ξεχώρισαν Motor Oil +3,18%, ΓΕΚΤΕΡΝΑ +1,77%, Μυτιληναίος +1,69%.
Εν τω μεταξύ, με κέρδη +10,76% έκλεισε η Δομική Κρήτης καθώς η μετοχή επέστρεψε στη διαπραγμάτευση στην Κύρια Αγορά από την επιτήρηση.
Υπενθυμίζεται πως η Δομική Κρήτης είχε μπει στην επιτήρηση λόγω αποτελεσμάτων και σημαντικών ληξιπρόθεσμων οφειλών ενώ σύμφωνα με το εξάμηνο τα αποτελέσματα ήταν πολύ καλά και δεν υπάρχει αναφορά σε ληξιπρόθεσμες οφειλές.
Τα αποτελέσματα προ φόρων ήταν κερδοφόρα στην εξαμηνιαία περίοδο του 2020 κατά ποσό 342 χιλ. ευρώ έναντι κερδών ποσού 238 χιλ. ευρώ της αντίστοιχης περιόδου του 2019.
Εν τω μεταξύ ξεκινά σήμερα και θα ολοκληρωθεί μέσα σε 48 ώρες η 8η μεταμνημονιακή αξιολόγηση ώστε να ανοίξει ο δρόμος για την δόση των 740 εκατ. ευρώ  από τα ANFA’s και SMP’s αφού η ελληνική πλευρά κατάφερε να περάσει επιτυχώς το δύσκολο «τεστ» των εξετάσεων πάνω στο νέο πτωχευτικό κώδικα.
Στα ελληνοτουρκικά, ενώ στην Σύνοδο Κορυφής η Ε.Ε, της 15 και 16 Οκτωβρίου 2020 περιορίστηκε για μια ακόμη φορά στα λόγια για την στήριξη της σε Ελλάδα και Κύπρο για την τουρκική προκλητικότητα στη προγραμματισμένη Σύνοδο Κορυφής στις 10 με 11 Δεκεμβρίου 2020 θα ακολουθήσει την ίδια πολιτική και δεν θα επιβάλλει κυρώσεις στην Τουρκία.
Οι γερμανοί πίσω από την διπλωματική γλώσσα που χρησιμοποιούν δεν θέλουν να έρθουν σε σύγκρουση με την Τουρκία με την οποία έχουν οικονομική και στρατιωτική συνεργασία ενώ ίδια στάση ακολουθεί η Ιταλία αλλά και το Βέλγιο, Ισπανία κ.α. οι οποίες έχουν συνεργασία στο πλαίσιο της αμυντικής βιομηχανίας.
Από την άλλη, η εμπλοκή της Τουρκίας στην υπόθεση του Nagorno Karabakh μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν καθιστά τον Erdogan τον Τούρκο Πρόεδρο παράγοντα διαμεσολάβησης στην περιοχή.
Ο Erdogan παραμένει ανεξέλεγκτος, συνεχίζει να τεστάρει τόσο τα αντανακλαστικά της Ελλάδας όσο και την... ανοχή της ΕΕ, είτε μέσω της NAVTEX για έρευνες του Oruc Reis στην ελληνική υφαλοκρηπίδα είτε μέσω του ανοίγματος των Βαρωσίων στην κατεχόμενη Κύπρο με βασικό στόχο  να υποχρεώσει την Ελλάδα να έρθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για όλα τα ανοικτά θέματα και όχι μόνο για τις θαλάσσιες δικαιοδοσίες.
Συντηρεί τα κέρδη της η ελληνική αγορά ομολόγων, με το 10ετές ελληνικό ομόλογο στο 0,81% -  με ιστορικό χαμηλό στις 16/10 στο 0,674% - και το 10ετές ιταλικό στο 0,70% - με το ιστορικό χαμηλό στις 14/10 στο 0,634% -  και με το μεταξύ τους spread στις 11 μονάδες βάσης.
Σταθεροποίηση καταγράφεται στο ελληνικό CDS στα 5 χρόνια, καθώς βρίσκεται στις 140 μονάδες  - με χαμηλό τις 98 μονάδες ή 98% που καταγράφηκε στις 14 Φεβρουαρίου 2020 – ενώ το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 1030 μονάδες βάσης.

Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στην σημερινή συνεδρίαση

Με θετικό πρόσημο ξεκίνησε η χρηματιστηριακή αγορά με τον Γενικό Δείκτη στο +0,03% ενώ ο Τραπεζικός Δείκτης με ήπια κέρδη στο +0,30%.
Περί τις 11:00 με πιέσεις στις τράπεζες ειδικότερα στην Eurobank -3% αλλά και στο σύνολο σχεδόν των μη τραπεζικών μετοχών του FTSE 25 με ΔΕΗ -3,72%.... ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το χαμηλό της ημέρας -2,22% και ο Γενικός δείκτης το -0,79%
Ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με πτώση -0,33% στις 618 μονάδες έχοντας υψηλό στις 621,01 μονάδες και χαμηλό 615,31 μονάδες.
Ο τζίρος και ο όγκος συναλλαγών σε χαμηλά επίπεδα και ήταν μοιρασμένος στις τράπεζες και στα μη τραπεζικά blue chips..   
Αναλυτικότερα, η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 31,3 εκατ. ευρώ, ο όγκος 21,2 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων τα 12,7 εκατ.  διακινήθηκαν στις τράπεζες.
Προσυμφωνημένες συναλλαγές αξίας 1,8 εκατ. ευρώ και όγκου 199 χιλ. τεμαχίων διακίνησε η Motor Oil

Τα τεχνικά σημεία

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 618 μονάδες με πρώτη στήριξη τις 610 και ακολουθούν οι 600 και 580 μονάδων
Στην πρώτη αντίσταση βρίσκονται οι 630-635 μονάδες και ακολουθούν οι 650 μονάδες.
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 279 μονάδες, έχοντας διασπάσει οριακά την πρώτη στήριξη των 280 μονάδων και ακολουθούν οι 275-270 μονάδες και οι 265-260 μονάδες .
Στην πρώτη αντίσταση βρίσκονται οι 300 μονάδες και ακολουθούν οι 315-320 μονάδες.

H πρόταση της ΤτΕ για την bad bank θα επιβαρύνει το δημόσιο με 8 δις. ευρώ και θα απαξιώσει τις μετοχές για χρόνια

Η πρόταση της Τράπεζας της Ελλάδος για την σύσταση της bad bank για τα προβληματικά δάνεια των τραπεζών, όπως αναφέρουν οι ίδιες οι τράπεζες έχει πολλά κενά και ακόμη περισσότερες αναπάντητες ερωτήσεις.
-Ποιος θα καλύψει την μαύρη τρύπα των 8 δισεκ. που είναι η διαφορά μεταξύ λογιστικών και εμπορικών τιμών στα προβληματικά δάνεια;
-Θα επιτρέψει η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών ΕΒΑ να μεταφερθούν δάνεια σε λογιστικές και όχι σε εμπορικές αξίες;
-Το δημόσιο παίρνοντας μόνο τα mezzanine ομόλογα δεν θα υποστεί ζημία;
Και πολλά άλλα που έχει αναλύσει διεξοδικά το bankingnews.
Υπάρχει και ένα άλλο ζήτημα που θα καταστήσει για μεγάλο χρονικό διάστημα μη επενδύσιμες τις τράπεζες.
Ας υποθέσουμε ότι το κράτος καλύπτει την μαύρη τρύπα των 8 δισεκ. σενάριο απίθανο αλλά ας υποθέσουμε ότι αυτό θα συμβεί.
Αυτό σημαίνει ότι οι τράπεζες θα έχουν 5 χρόνια για να καλύψουν αυτά τα 8 δισεκ. που σημαίνει 1,6 δισεκ. ευρώ τον χρόνο ή 250 εκατ για Eurobank και Εθνική και 700 εκατ για Πειραιώς και 400 εκατ για Alpha bank σε προβλέψεις χωρίς να αποτιμώνται τυχόν νέες μελλοντικές ζημίες.
Όπως έδειξε και η περίπτωση της εφαρμογής της Βασιλείας ΙΙΙ για τα κεφάλαια των τραπεζών ή το IFRs 9 τα διεθνή λογιστικά πρότυπα που επιβάρυναν τα κεφάλαια, η αγορά σπεύδει να προεξοφλήσει την ζημία στις αποτιμήσεις.
Οι τράπεζες έχουν 28 δισεκ. κεφάλαια και η αγορά θα σπεύσει να αποτιμήσει τις τράπεζες ωσάν να έχουν 20 δισεκ. κεφάλαια.
Αυτό σημαίνει ότι οι μετοχές των τραπεζών θα συνεχίσουν να παραμένουν σε καθεστώς απαξίωσης για πολλά χρόνια.
Ο κίνδυνος της χρηματιστηριακής απαξίωσης για τις τραπεζικές μετοχές μπορεί να αυξηθεί κατακόρυφα..
Η πρόταση της ΤτΕ είναι στον αέρα και υπάρχει κίνδυνος να κάνει ζημία και στον Ηρακλή που είναι ενεργός και όπως αποδείχθηκε και στην Eurobank αποτελεσματικός.
H πρόταση της ΤτΕ θα βάλει σε μεγάλες περιπέτειες τις ελληνικές τράπεζες και το ελληνικό δημόσιο.

Η επικαιρότητα

Ανεξέλεγκτη είναι εδώ και τουλάχιστον 10 μήνες η πορεία της επιδημίας του κορωνοϊού σε όλο τον πλανήτη, με ολοένα και περισσότερες κυβερνήσεις να λαμβάνουν αυστηρά, περιοριστικά μέτρα, τα οποία όμως μοιάζουν αδύνατο να περιορίσουν τη διασπορά του ιού.
Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα ξεπέρασαν τα 40 εκατομμύρια ενώ οι νεκροί προσεγγίζουν τους 1,12 εκατομμύρια.
Στα τέλη της περασμένης εβδομάδας, σημειώθηκαν ρεκόρ ημερησίων κρουσμάτων παγκοσμίως, καθώς οι νέες μολύνσεις ξεπέρασαν τις 400.000 ημερησίως, κάτι που δεν είχε προηγούμενο.
ΗΠΑ, Ινδία και Βραζιλία είναι οι πλέον πληττόμενες περιοχές παγκοσμίως, ενώ είναι χαρακτηριστικό πως στην αμερικανική ήπειρο έχει καταγραφεί το 47,27% των παγκόσμιων.
Εξαιρετικά κρίσιμη όμως είναι η κατάσταση και στην Ευρώπη, η οποία μετρά καθημερινά περισσότερα από 150.000 κρούσματα, με μια σειρά από χώρες όπως η Ιταλία, η Ολλανδία, η Γερμανία, η Αυστρία, η Πολωνία, η Ουκρανία, η Κύπρος και η Τσεχία να καταγράφουν ρεκόρ.
Στην Ευρώπη αναλογεί πάνω από 17% των κρουσμάτων του ιού και το 22% των θανάτων εξαιτίας της COVID-19 παγκοσμίως.
Σε παγκόσμιο επίπεδο, οι νεκροί προσεγγίζουν τους 1,114 εκατομμύρια, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα ξεπέρασαν τα 40 εκατομμύρια ενώ οι άνθρωποι που νόσησαν και θεραπεύτηκαν ανέρχονται σε περίπου 27,5 εκατομμύρια.
Στην Ελλάδα, πέρα από την Αττική, η οποία εδώ και εβδομάδες μετρά καθημερινά τουλάχιστον τα μισά από τα κρούσματα που αναφέρονται πανελλαδικά και την Κοζάνη που ήδη βρίσκεται σε lockdown, υπάρχουν μια σειρά από περιοχές που αρχίζουν να «κοκκινίζουν» και να βρίσκονται ένα βήμα από την επιβολή lockdown.
Τα Ιωάννινα, η Καστοριά, η Πέλλα, η Καρδίτσα και τα Τρίκαλα είναι από τις πλέον επιβαρυμένες τα πήγαινε περίφημα, έχει αρχίσει να καταγράφει ραγδαία αύξηση περιοχές ενώ έντονη ανησυχία επικρατεί τα τελευταία 24ωρα και στη Θεσσαλονίκη.
Ο προβληματισμός των επιστημόνων είναι έντονος ενώ πλέον αποτελεί κοινή διαπίστωση τους πως η κατάσταση με την επιδημία στην Ελλάδα δεν εξελίσσεται καθόλου καλά.
Οι ειδικοί θεωρούν βέβαιο πως και άλλες περιοχές θα τεθούν σε καραντίνα και lockdown τις επόμενες ημέρες και εκφράζουν την ανησυχία τους για το πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα από το Νοέμβριο και το Δεκέμβριο, εάν δεν βελτιωθεί η επιδημιολογική εικόνα της χώρας.
Υπό αυτές τις συνθήκες εύλογο είναι το ερώτημα εάν το σύστημα υγείας θα μπορεί να αντεπεξέλθει στην πρωτοφανή αυτή πίεση.
Στο νοσοκομείο «Σωτηρία» θα βρεθεί σήμερα, Δευτέρα 19/10 ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προκειμένου να παραστεί στην τελετή εγκαινίων 50 κλινών Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) που θα διατεθούν στο νοσοκομείο αναφοράς για τη νόσο Covid-19.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 25.370 με τους νεκρούς να ανέρχονται στους 517.

Ανοδικές τάσεις στις ασιατικές αγορές

Ανοδικές τάσεις επικράτησαν σήμερα 19/10 οι ασιατικές αγορές  με τους δείκτες να λαμβάνουν ώθηση από τα στοιχεία για την ανάπτυξη στην Κίνα και τις προσδοκίες για ένα νέο πακέτο στήριξης της αμερικανικής οικονομίας.
Ειδικότερα, με ρυθμό 4,9% αναπτύχθηκε η οικονομία της Κίνας στο γ΄τρίμηνο του 2020, την ώρα που οι υπόλοιπες μεγάλες οικονομίες του πλανήτη αγωνίζονται να ανακάμψουν από την πρωτοφανή ύφεση που προκάλεσε η πανδημία.
Ο ρυθμός ανάπτυξης του ΑΕΠ επιταχύνθηκε σε σχέση με το β΄τρίμηνο, όπου το ΑΕΠ είχε σημειώσει άνοδο 3,2%.
Οι αναλυτές ανέμεναν το κινεζικό ΑΕΠ στο +5,2% το γ΄τρίμηνο σύμφωνα με την Refinitiv.«Το ριμπάουντ της κινεζικής οικονομίας συνεχίζεται με γοργούς ρυθμούς, με την ανάκαμψη να αποδεσμεύεται από την κρατική στήριξη», σχολιάζουν οι αναλυτές της Capital Economics.
H βιομηχανική παραγωγή σημείωσε άνοδο 5,8% στο γ΄τρίμηνο σε ετήσια βάση, ενώ οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 0,9%.
Ειδικότερα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε στο +1,11%, ο δείκτης Shanghai στην Κίνα στο -0,71%, ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ στο +0,64% ενώ δείκτης KOSPI στην Ν. Κορέα στο +0,22%.
 
Νευρικότητα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Nευρικότητα επικρατεί στα κυριότερα χρηματιστήρια της Ευρώπης, με τα πρωινά κέρδη να διαγράφονται.....
Το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στα εταιρικά αποτελέσματα και τις προσδοκίες για νέο πακέτο στήριξης της αμερικανικής οικονομίας.
Οι επενδυτές παραμένουν επιφυλακτικοί, καθώς οι μεγάλες οικονομίες της Ευρώπης επαναφέρουν τα αυστηρά περιοριστικά μέτρα για τον κορωνοϊό.
Ειδικότερα, ο δείκτης Dax στη Γερμανία κινείται στο -0,25%, ο δείκτης CAC στο Παρίσι στο +0,20%, ο MIB στο Μιλάνο στο -0,04%, ο IBEX 35 στην Ισπανία στο +0,05% και ο FTSE 100 στο Λονδίνο στο -0,40% .
Στην Wall Street, ο Dow Jones κινείται στο +0,05%, ο S&P στο +0,20% και ο Nasdaq στο +0,25% ενώ το ETF GREC καταγράφει κέρδη +0,45% (19,65 δολ.)

Άτονες κινήσεις στις τράπεζες με χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα

Άτονες κινήσεις καταγράφηκαν στις τραπεζικές μετοχές με τον Τραπεζικό Δείκτη να συμπληρώνει επτά συνεχόμενες συνεδριάσεις με σωρευτικές απώλειες -11,04% και με τις συναλλαγές σε χαμηλά επίπεδα. 
Η Εθνική έκλεισε στα 1,02 ευρώ, με πτώση -1,92% με όγκο 1,8 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 933 εκατ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 17/3/2020 στα 0,8150 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 0,4940 ευρώ, με πτώση -0,40%, με όγκο 5,2 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 763 εκατ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είναι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε ενδοσυνεδριακά στις 10/8/2020 στα 0,4832 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 1,0270 ευρώ, με πτώση -0,59% με όγκο 760 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 448 εκατ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 προ RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 01/02/2019 στα 0,57 ευρώ και με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,5520 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 0,3275 ευρώ, με άνοδο +0,77% με όγκο 4,8 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,2 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα).
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στα 0,4650 ευρώ, με πτώση -3,13% και με κεφαλαιοποίηση 207 εκατ. ευρώ.
Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο
Η Attica Bank έκλεισε στα 0,1634 ευρώ, με πτώση -0,49% και όγκο 36 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 75 εκατ. ευρώ.
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,02480 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε στα 13,46 ευρώ, με πτώση -1,03% και κεφαλαιοποίηση 267 εκατ. ευρώ.

Πτωτικές τάσεις  μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με χαμηλές συναλλαγές

Πτωτικά έκλεισε η πλειονότητα των μη τραπεζικών μετοχών του FTSE 25 με χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα.
Την μεγαλύτερη πτώση κατέγραψε ο Ελλάκτωρας-3,67% και ακολούθησαν ΔΕΗ, Τιτάνας, ΕΧΑΕ, ΑΔΜΗΕ..
Στον αντίποδα ανοδικά ξεχώρισαν Motor Oil,  ΓΕΚΤΕΡΝΑ και Μυτιληναίος
H Coca Cola έκλεισε στα 21,32 ευρώ, με άνοδο +0,14% και κεφαλαιοποίηση στα 7,89 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 12,14 ευρώ, με πτώση -0,82% και αποτίμηση 5,71 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 5,11 ευρώ, με πτώση -2,39% και αποτίμηση 1,19 δισ. ευρώ
Ο ΑΔΜΗΕ έκλεισε στα 2,25 ευρώ, με πτώση -1,53% και κεφαλαιοποίηση 522 εκατ. ευρώ.
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 8,15 ευρώ, με πτώση -0,37% και αποτίμηση 2,78 δισ. ευρώ.
Ο Titan Cement International έκλεισε στα 11,16 ευρώ, με πτώση -1,93% και κεφαλαιοποίηση 920 εκατ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 4,4750 ευρώ, με πτώση -1,21% και κεφαλαιοποίηση 1,37 δισ. ευρώ.
Η Motor Oil έκλεισε στα 9,08 ευρώ, με άνοδο +3,18% και κεφαλαιοποίηση 1 δισ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 9,6550 ευρώ με άνοδο +1,69% και κεφαλαιοποίηση 1,38 δισεκ. ευρώ.
Η Jumbo έκλεισε στα 13,15 ευρώ, με πτώση -0,45% και κεφαλαιοποίηση 1,79 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της ΕΥΔΑΠ έκλεισε στα 6,50 ευρώ, με πτώση -1,37% και κεφαλαιοποίηση 692 εκατ. ευρώ.
Η μετοχή του Fourlis έκλεισε στα 4,05 ευρώ, με άνοδο +1,25%  και κεφαλαιοποίηση 211 εκατ. ευρώ.
Η MIG (που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 0,0261 ευρώ, με πτώση -1,51% και κεφαλαιοποίηση 25 εκατ. ευρώ.

Σταθεροποίηση στα ελληνικά ομόλογα με το 10ετές 0,81%, με την Ιταλία στο 0,70% - Προς έκδοση 5ετούς με επιτόκιο 0,40% στις 27 Οκτωβρίου

Συντηρεί τα κέρδη της η ελληνική αγορά ομολόγων απόρροια της ανάκαμψης των τιμών στα ομόλογα  της Ευρώπης… λόγω των συνεχιζόμενων αγοραστικών παρεμβάσεων της ΕΚΤ.
Η αγορά κρατάει σε γενικές γραμμές τα κεκτημένα καθώς οι τιμές έχουν τεχνηέντως διαμορφωθεί στα τρέχοντα υψηλά επίπεδα λόγω της χειραγώγησης της ΕΚΤ.
Μέχρι τώρα η ΕΚΤ έχει αγοράσει 13 δισεκ. ελληνικά ομόλογα ενώ δυνητικά μπορεί να αγοράσει έως 25 δισεκ..
Προς έκδοση ενός νέου ομολόγου με διάρκεια 5 ετών δουλεύει ο ΟΔΔΗΧ ενώ σύμφωνα με πληροφορίες το ποσό που θα αντλήσει το δημόσιο από τις αγορές θα είναι μέχρι το ύψος των 2 δισ. ευρώ με επιτόκιο 0,40% με ημερομηνία τις 27/10.
Το 10ετές ελληνικό ομόλογο διαπραγματεύεται σήμερα στο 0,81% ενώ το Ιταλικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 0,70%.
Να σημειωθεί ότι το ελληνικό 10ετές 0,80% με το αμερικανικό 10ετές 0,77% - το ιστορικό χαμηλό 0,3180% στις 9 Μαρτίου 2020 - εμφανίζουν απόκλιση απόρροια των επιθετικών μειώσεων επιτοκίων από την FED στο 0%, όμως όλα αυτά είναι αποδείξεις πανικού.  
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας βρίσκεται στις 11 μονάδες βάσης.
Έναντι της Πορτογαλίας το spread με την Ελλάδα διαμορφώνεται στις 67 μονάδες βάσης…

Η τρέχουσα εικόνα της ελληνικής αγοράς ομολόγων

Το παλαιό 5ετές ομόλογο λήξης 1 Αυγούστου 2022 έχει μέση τιμή 107,74 μονάδες βάσης και μέση απόδοση 0,02% με απόδοση αγοράς 0,04% και απόδοση πώλησης 0,00%.
Θυμίζουμε ότι το παλαιό 5ετές ομόλογο εκδόθηκε στο 4,625%.
Το 6ετές ομόλογο λήξης 30/1/2023 έχει μέση τιμή 107,79 μονάδες βάσης και απόδοση 0,08%.
Το νέο 5ετές ομόλογο λήξης 2/4/2024 έχει μέση τιμή 111,26 μονάδες βάσης και απόδοση 0,17% είχε εκδοθεί στο 3,60%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 19 Οκτωβρίου 2020 στο 0,15%.
Το 7ετές ομόλογο λήξης 15/2/2025 έχει μέση τιμή 113,14 μονάδες βάσης και απόδοση 0,31% με το ιστορικό χαμηλό 0,30% στις 19 Οκτωβρίου 2020.
Το 7ετές ομόλογο λήξης 23 Ιουλίου του 2026 έχει μέση τιμή 108,58 μονάδες βάσης και απόδοση 0,37%.
Είχε εκδοθεί στο 1,90%.
To νέο 7ετές λήξης 22 Απριλίου 2027 έχει μέση τιμή 109,75 μονάδες βάσης και απόδοση 0,47%.
Είχε εκδοθεί στο 2,013%.  
Το πρώην 10ετές ομόλογο λήξης 30/1/2028 έχει μέση τιμή 122,71 μονάδες βάσης και απόδοση 0,55% με απόδοση αγοράς 0,56% και απόδοση πώλησης 0,54%.
To πρώην 10ετές λήξης 12/3/2029 έχει μέση τιμή 126,17 μονάδες βάσης και απόδοση 0,66% με απόδοση αγοράς 0,67% και απόδοση πώλησης 0,65%.
Να σημειωθεί εκδόθηκε στις 5 Μαρτίου 2019 στο 3,90% και επανεκδόθηκε 9 Οκτωβρίου με επιτόκιο 1,5%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 19 Οκτωβρίου 2020 στο 0,62%
Το νέο 10ετές λήξης 18 Ιουνίου του 2030 το οποίο μετά το reopening αυξήθηκε στα 5,5 δισ έχει μέση τιμή 106,45 μονάδες βάσης και μέση απόδοση 0,80% με απόδοση αγοράς 0,81% και απόδοση πώλησης 0,79%.
Το reopening 2/9/2020 πραγματοποιήθηκε με τιμή 102,87 μονάδες βάσης και απόδοση 1,187%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε 16 Οκτωβρίου 2020 με απόδοση 0,6740%.
Το 15ετές ομόλογο λήξης 30/1/2033 έχει μέση τιμή 134,82 μονάδες βάσης και απόδοση 0,89%
To νέο 15ετές λήξης 4/2/2035 έχει μέση τιμή 112,30 μονάδες βάσης και 0,95% απόδοση ενώ εκδόθηκε στο 1,91%.
Το 20ετές ομόλογο λήξης 30/1/2037 έχει μέση τιμή 144,65 μονάδες βάσης και απόδοση 1,01%
Το 25ετές ομόλογο λήξης 30/1/2042 έχει μέση τιμή 157,72 μονάδες βάσης και απόδοση 1,13%
Το ιστορικό χαμηλό 1,10% σημειώθηκε στις 16 Οκτωβρίου 2020…
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 142 μονάδες βάσης από 144 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 140 μονάδες βάσης.
Ως μέτρο σύγκρισης αναφέρεται ότι το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 6.692 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ στην Ελλάδα σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 1,40% ή 140 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.

Σταθεροποίηση στα ιταλικά ομόλογα με το 10ετές στο 0,70%  

Σταθεροποίηση καταγράφεται σήμερα στις τιμές των Ιταλικών ομολόγων απόρροια των συνεχιζόμενων παρεμβάσεων της ΕΚΤ.
Το Ιταλικό 10ετές είχε φθάσει σε υψηλό 2,98% στις 18 Μαρτίου 2020 για να διαμορφωθεί σήμερα 19 Οκτωβρίου 2020 στο 0,70%  
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 19/10/2020 στο -0,62% με υψηλό 0,78% στις 13/2/2018.
Θυμίζουμε ότι το υψηλό ετών 1,02% σημειώθηκε στις 10 Ιουνίου του 2015 ενώ το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 10 Μαρτίου 2020 στο -0,90%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση στο -0,26% με το ιστορικό χαμηλό -0,27% σημειώθηκε στις 19 Οκτωβρίου 2020.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 0,14% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,06% που  σημειώθηκε στις 16 Αυγούστου 2019.
Το ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 0,16% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,02% που σημειώθηκε στις 16 Αυγούστου 2019.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση 0,70% και με ιστορικό χαμηλό 0,6340% στις 14 Οκτωβρίου 2020….
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,40% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 0,37%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 14 Οκτωβρίου 2019 στο 0,3160%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης