Η δεξαμενή που επί σειρά ετών «πότιζε» τα χαρτοφυλάκια των επενδυτών με γενναιόδωρες επιστροφές είναι πλέον σε οριακά επίπεδα.
Δεν πρόκειται για μία μεγάλη έκπληξη, αλλά κάτι που αναμενόταν καιρό και ήταν θέμα συζήτησης μεταξύ αναλυτών και στελεχών του ομίλου της ΕΧΑΕ, στις τελευταίες τηλεδιασκέψεις.
Η εικόνα των αποτελεσμάτων της ΕΧΑΕ, αλλά και των τζίρων του ΧΑ τα τελευταία χρόνια άρχισαν να δείχνουν πως η υψηλή ρευστότητα που είχε δεν υπάρχει πια.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα χρήσης τα ταμειακά διαθέσιμα του ομίλου έχουν υποχωρήσει στα 68 εκατ. ευρώ και έχει ανακοινωθεί επιστροφή κεφαλαίου 0,07 ευρώ και μέρισμα επίσης 0,07 ευρώ, μία συνολική εκροή της τάξης των 8,5 εκατ. ευρώ.
Σημειώνεται πως μέρος των ταμειακών διαθεσίμων είναι στην Τράπεζα της Ελλάδος, όπου το επιτόκιο είναι αρνητικό κατά 0,5%
Μαξιλάρι ασφαλείας
Τις περιορισμένες δυνατότητες για επιστροφές στα επόμενα χρόνια επιβεβαίωσε στη χθεσινή (30/7) τηλεδιάσκεψη και η διοίκηση της ΕΧΑΕ, απαντώντας σε ερώτημα αναλυτή.
Αυτό που ειπώθηκε είναι ότι η ΕΧΑΕ θέλει ένα «μαξιλάρι» ασφαλείας περί τα 40 εκατ. ευρώ, θέλει μία ρευστότητα σε περίπτωση που υπάρξει κάποια ευκαιρία γεωγραφικής εξάπλωσης και τα υπόλοιπα τα επιστρέφει στους μετόχους.
Πλέον ειπώθηκε πως έχει μειωθεί το ταμείο γι’ αυτό και τα τελευταία χρόνια οι επιστροφές μειώνονται.
Έτσι φέτος θα δώσει συνολικά 0,14 ευρώ σε μέρισμα και επιστροφή, το 2020 είχε δώσει 0,16 ευρώ συνολικά, το 2019 0,16 ευρώ επίσης, το 2018 0,20 ευρώ, το 2017 0,3250 ευρώ περίπου ανά μετοχή και το 2016 περίπου 0,33 ευρώ.
Παράλληλα μέρος της ρευστότητας που είχε παλιά είχε πάει σε αγορές ιδίων μετοχών.
Στο διάστημα από τον Φεβρουάριο του 2016 μέχρι τον Απρίλιο του 2017 είχε αγοράσει 5 εκατ. μετοχές με κόστος 23,2 εκατ. ευρώ, τις οποίες διέγραψε.
Σύμφωνα με την ΕΧΑΕ μέσα στο 2020 ολοκληρώθηκαν δράσεις που αφορούν στην μετεξέλιξη του Ομίλου, όπως η λειτουργική ενσωμάτωση της σημαντικής οργανωτικής αλλαγής που έγινε στις αρχές του 2020, η επικαιροποίηση της στρατηγικής του Ομίλου και η διαμόρφωση νέων πηγών εσόδων στο μεσοπρόθεσμο διάστημα.
Με βάση τα παραπάνω είναι εμφανές πως θα πρέπει να βελτιωθεί το «χρηματιστηριακό προϊόν» να προσελκυστούν εταιρείες για εισαγωγή στο ΧΑ, να μπορέσουν άλλες να αντλήσουν κεφάλαια μέσα από αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου ή εκδόσεις ομολόγων, αλλά και να αυξηθούν οι επενδυτές που συμμετέχουν.
Για το τελευταίο, στελέχη της αγοράς σημειώνουν πως θα πρέπει να υπάρξει και μία απλοποίηση των διαδικασιών.
Σημειώνεται πως η κεφαλαιοποίηση του ΧΑ ως προς το ΑΕΠ στο τέλος του 2020 ήταν στα 25,2% έναντι 89,5% των ευρωπαϊκών ομοειδών.
Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr
Στραγγίζει η ρευστότητα της ΕΧΑΕ - Περιορίζεται η δυνατότητα μεγάλων επιστροφών
H ΕΧΑΕ θέλει ένα «μαξιλάρι» ασφαλείας περί τα 40 εκατ. ευρώ, θέλει μία ρευστότητα σε περίπτωση που υπάρξει κάποια ευκαιρία γεωγραφικής εξάπλωσης
Σχόλια αναγνωστών