Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

SOS εκπέμπει το ΔΝΤ για τις ευρωπαϊκές τράπεζες - Εάν η κρίση χρέους δεν επιλυθεί άμεσα, οι μαζικές εκροές κεφαλαίων θα είναι μια πραγματικότητα - Προβλέπει ραγδαία συρρίκνωση των ισολογισμών τoυς και ζητά την απευθείας στήριξή τους από τον ESM

SOS εκπέμπει το ΔΝΤ για τις ευρωπαϊκές τράπεζες - Εάν η κρίση χρέους δεν επιλυθεί άμεσα, οι μαζικές εκροές κεφαλαίων θα είναι μια πραγματικότητα - Προβλέπει ραγδαία συρρίκνωση των ισολογισμών τoυς και ζητά την απευθείας στήριξή τους από τον ESM
Σήμα κινδύνου για την κατάσταση των ευρωπαϊκών τραπεζών κρούει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, προειδοποιώντας ούτε λίγο ούτε πολύ, πως εάν η κρίση χρέους που μαστίζει την Ευρωζώνη δεν επιλυθεί άμεσα, οι μαζικές εκροές κεφαλαίων από τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της Ευρώπης θα είναι γεγονός.
Σύμφωνα με το Ταμείο, εάν η Ευρωζώνη δεν βάλει τέλος στην κρίση που την ταλανίζει, οι ισολογισμοί των ευρωπαϊκών τραπεζών θα συρρικνωθούν αυτόματα - και σε μεγάλο βαθμό - πλήττοντας την ανάπτυξη και δίδοντας νέα ώθηση στην ανεργία.
To ΔΝΤ προειδοποιεί για μαζικές εκροές κεφαλαίων από τις ευρωπαϊκές τράπεζες, όχι μόνο στις χώρες της περιφέρειας, αλλά και στον ισχυρό πυρήνα της Ευρωζώνης, καθώς διατηρούνται οι φόβοι για κατάρρευση του ευρώ.
Oι χώρες που είναι αντιμέτωπες με σοβαρά - δημοσιονομικής φύσεως - προβλήματα πολύ γρήγορα θα βρεθούν μπροστά σε μια πρόκληση, εκείνης που αφορά στη συρρίκνωση των ισολογισμών των τραπεζών τους, υποστηρίζει το Ταμείο.
"Τυχόν καθυστερήσεις στην κατεύθυνση επίλυσης της κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη μπορεί αυτόματα να στοιχίσουν στις ευρωπαϊκές τράπεζες απώλειες - σε στοιχεία ενεργητικού- ύψους 2,8 τρις δολαρίων, ήτοι ποσοστό που ξεπερνά το 7% επί του συνόλου των ισολογισμών τους", εκτιμά το ΔΝΤ.
Eιδικά για τις τράπεζες της ευρωπαϊκής περιφέρειας, το Ταμείο προβλέπει συρρίκνωση των assets της τάξης του 10% επί του συνόλου.
Κατά το ΔΝΤ, η συνεχιζόμενη απομόχλευση των ευρωπαϊκών τραπεζών θα έχει αντίκτυπο στην ανάπτυξη της ευρωπαϊκής οικονομίας, ενώ θα προσθέσει πάνω από 2% στα ήδη υψηλά ποσοστά ανεργίας.
"Παρά το γεγονός πως οι τράπεζες των χωρών του ισχυρού πυρήνα της Ευρωζώνης είναι σε θέση να εκδίδουν ομόλογα, σε ευρύτερο επίπεδο οι συνθήκες της αγοράς αναμένεται να αυξήσουν περαιτέρω τις πιέσεις έναντι στις όποιες προσπάθειες για χρηματοδότηση των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων", υποστηρίζει το Ταμείο.
Το ΔΝΤ απευθύνει έκκληση προς τους Ευρωπαίους να επιτρέψουν την απευθείας ανακεφαλαιοποίηση των ευρωπαϊκών τραπεζών από τον ESM, αλλά και να ισχυροποιήσουν τη δράση τους για την ανάσχεση της κρίσης χρέους.

(Πρώτη ενημέρωση 01:17)


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης