Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Citigroup: Οι Ευρωπαίοι παίζουν επικίνδυνο «κρυφτό» με την Ελλάδα - Η ΕΚΤ πιέζει για λύση και δεν εγκρίνει την έκδοση ελληνικών εντόκων για την πληρωμή του ομολόγου που λήγει στις 16/11 - Καθησυχασμένη η ΕΕ ότι η ΕΚΤ θα δώσει λύση, όπως τον Αύγουστο

Citigroup: Οι Ευρωπαίοι παίζουν επικίνδυνο «κρυφτό» με την Ελλάδα - Η ΕΚΤ πιέζει για λύση και δεν εγκρίνει την έκδοση ελληνικών εντόκων για την πληρωμή του ομολόγου που λήγει στις 16/11 - Καθησυχασμένη η ΕΕ ότι η ΕΚΤ θα δώσει λύση, όπως τον Αύγουστο
Επικίνδυνο «κρυφτό» φαίνεται ότι παίζουν οι Ευρωπαίοι με την Ελλάδα, με αφορμή την επικείμενη λήξη ελληνικού ομολόγου στις 16 Νοεμβρίου ύψους 5 δισ. ευρώ, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της Citigroup.
Η αμερικανική επενδυτική τράπεζα επισημαίνει ότι οι Ευρωπαίοι κλήθηκαν όλο αυτό το διάστημα να βρουν τρόπους να καλύψουν το χρηματοδοτικό κενό που προκαλείται από την παροχή 2ετούς παράτασης στο πρόγραμμα προσαρμογής. Ωστόσο, μόλις λίγες ημέρες πριν τη λήξη του ομολόγου, δεν έχουν καταλήξει σε κάποια συμφωνία με αποτέλεσμα η εκταμίευση της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ, η οποία θα πλήρωνε και το επίμαχο ομόλογο να παραμένει έωλη. Για ακόμη μία φορά, όπως και τον Αύγουστο, η Ευρώπη «σπρώχνει» την Ελλάδα προς τη χρεοκοπία, αναφέρει η Citigroup.
Σύμφωνα με τις τελευταίες διαρροές, οι αξιωματούχοι της Ευρωζώνης θεωρούν απίθανο το Eurogroup της Δευτέρας να αποφασίσει την εκταμίευση της δόσης, και ια χρειαστούν ακόμη αρκετό διάστημα εωσότου καταλήξουν για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού. Την ίδια ώρα, παραμένει άγνωστη η πρόθεση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για το αν θα επιτρέψει στη χώρα να καλύψει το ομόλογο των 5 δισ. ευρώ μέσω της αύξησης του ορίου άντλησης κεφαλαίων από έντοκα γραμμάτια. Δηλαδή να ληφθεί μία παρόμοια απόφαση για εξαίρεση όπως έγινε τον Αύγουστο.
Ωστόσο, σύμφωνα με την Citigroup, αν και η απόφαση αυτή είναι εφικτή από την ΕΚΤ, στόχος του Mario Draghi είναι πιθανότατα να ασκήσει πίεση στους Ευρωπαίους να κλείσουν αυτό το ζήτημα. Εάν δηλαδή υπάρχει η απειλή της στάσης πληρωμών από την Ελλάδα, οι διαπραγματεύσεις θα επισπευστούν ώστε να δοθεί μία τελική λύση.
Άλλωστε, σύμφωνα με τους Financial Times, οι οποίοι επικαλούνται Ευρωπαίους αξιωματούχους, στις 16 Νοεμβρίου δεν θα υπάρξει καμία στάση πληρωμών στην ευρωζώνη. Υπάρχει η επιλογή της έκδοσης εντόκων γραμματίων με την άδεια της ΕΚΤ, ανέφεραν οι ευρωπαϊκές πηγές των FT.
Αξίζει τέλος εδώ να σημειωθεί ότι οι Ευρωπαίοι βρίσκονται για ακόμη μία φορά διχασμένοι όσον αφορά στους στόχους που έχουν θέσει για την Ελλάδα, και ιδιαίτερα για το χρέος. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο επιμένει ότι ο στόχος του 120% έως το 2020 δεν θα επιτευχθεί χωρίς οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να αναλάβουν μέρος των ζημιών από ενδεχόμενο haircut στα ελληνικά ομόλογα. Εσχάτως, και η Κομισιόν έχει αρχίσει να αναγνωρίζει αυτήν την προοπτική, προωθώντας την αναθεώρηση του στόχου στο 125%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης