Ο Γενικός Δείκτης «κράτησε» την πρώτη στήριξη των 1.100 μονάδων με επόμενες τις κρίσιμες 1.050 μονάδες, ενώ υπολείπεται 40 μονάδες για τα υψηλά έτους των 1.140 μονάδων ( ενδοσυνεδριακό υψηλό 1/3/2023)
(upd14)Ελεγχόμενο ξεφούσκωμα καταγράφηκε στο ελληνικό χρηματιστήριο, στις 1.106 μονάδες, με μεταβλητότητα στις τράπεζες, ενώ αρνητική ήταν η εικόνα στα μη τραπεζικά blue chips.
Οι συναλλαγές σε χαμηλά επίπεδα αν εξαιρέσουμε τα τεμάχια της MIG που κάλυψαν το 80% του συνολικού όγκου της αγοράς.
Σημειώνεται, ότι ο εφοπλιστής Ηλιόπουλος (SeaJet) και οι φίλα προσκείμενοι σε αυτόν επενδυτές πούλησαν στις 19 Απριλίου 2023, 86 εκατ. μετοχές ή λίγο πάνω από το 9% του μετοχικού κεφαλαίου της MIG, ενώ σήμερα 20/4 το σχήμα πούλησε επιπλέον 80,9 εκατ. μετοχές ή επιπλέον 8,1% της MIG.
Ο Γενικός Δείκτης «κράτησε» την πρώτη στήριξη των 1.100 μονάδων, με επόμενη τις κρίσιμες 1.050 μονάδες, ενώ υπολείπεται 30 μονάδες για τα υψηλά έτους των 1.140 μονάδων (ενδοσυνεδριακό υψηλό 1/3/2023).
Αναλυτικά, στις τράπεζες, τη μεγάλυτερη πτώση κατέγραψε η Πειραιώς -1,7% ενώ θετικά έκλεισαν οι Εθνική +0,56%, Alpha Bank +0,04% και Eurobank +1,06%
Στα μη τραπεζικά blue chips, οι μεγαλύτερες πιέσεις ασκήθηκαν σε Σαράντη -3,57%, Ελλάκτωρ -2,63% και ΟΤΕ -1,23%....ενώ ανοδικά έκλεισαν Coca Cola +0,56% και Βιοχάλκο +0,45%.
Στο επίκεντρο τα αποτελέσματα της Τέρνα Ενεργειακής για τη χρήση 2022, τα οποία κινήθηκαν χαμηλότερα των εκτιμήσεων, και η μετοχή υποχωρεί από το ξεκίνημα της συνεδρίασης.
Τα προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη ανήλθαν στα 69,7 εκατ. ευρώ και με τα δημοσιευμένα στα 57 εκατ. ευρώ, ενώ πρότεινε μέρισμα 0,38 ευρώ ανά μετοχή.
Το ενδιαφέρον στρέφεται στην τηλεδιάσκεψη και στις αναφορές που ίσως γίνουν για τη φημολογούμενη εξαγορά της εταιρείας.
Στο εσωτερικό, η εκτίμηση για αναβάθμιση από την S&P των προοπτικών σε θετικές από σταθερές, αύριο Παρασκευή 21/4, της εισόδου της Πειραιώς στον MSCI στις 11 Μαΐου, με ημερομηνία διακανονισμού την 1η Ιουνίου …αλλά και της προσδοκίας περί κυβέρνησης συνεργασίας από την πρώτη Κυριακή, έχουν αυξήσει το επενδυτικό ενδιαφέρον.
Μια αναβάθμιση της Ελλάδος εν μέσω πολιτικής αβεβαιότητας και προεκλογικής περιόδου θα είναι ανεπίτρεπτη πέραν από κάθε άποψη.
Επίσης το βλέμμα είναι στραμμένο και στην λήξη των συμβολαίων Απριλίου στην αγορά Παραγώγων που θα πραγματοποιηθεί αύριο 21/4 .
Σε διεθνή επίπεδο το ενδιαφέρον των επενδυτών στρέφεται στις επόμενες κινήσεις της FED και ΕΚΤ, αναφορικά με τα επιτόκια καθώς πλησιάζουν οι επόμενες συνεδριάσεις τους, στις 3 και 4 Μαΐου αντίστοιχα.
Με τον πληθωρισμό να μειώνεται, την αγορά εργασίας να χαλαρώνει και το τραπεζικό σύστημα να παραμένει εύθραυστο, είναι η κατάλληλη στιγμή για την FED να κάνει πίσω από την επιθετική νομισματική πολιτική της, προκειμένου να αποφύγει την ύφεση.
Οι επενδυτές αναμένουν ότι η Fed θα αυξήσει τα επιτόκια άλλη μια φορά τον Μάιο, κατά 25 μονάδες βάσης σε ένα εύρος-στόχο 5%-5,25% και ομοίως η ΕΚΤ κατα 25 μονάδες βάσης στο 3,25%.
Σημειώνεται ότι παρά την μείωση του πληθωρισμού «αγκάθι» για τις δύο κεντρικές τράπεζες παραμένει ο υψηλός δομικός πληθωρισμός.
Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στη σημερινή συνεδρίαση
Ήπια πτωτικά ξεκίνησε η χρηματιστηριακή αγορά με τον Γενικό Δείκτη στο -0,31% και τον Τραπεζικό Δείκτη -0,18%.
Στο πρώτο τέταρτο της συνεδρίασης, με ελεγχόμενες πιέσεις στις τράπεζες, ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το χαμηλό της ημέρας -1,24%.
Περί τις 12:30 με ήπιες αγοραστικές παρεμβάσεις στις τράπεζες με Eurobank +1,32%...ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το υψηλό της ημέρας +0,92% και ο Γενικός Δείκτης με οριακά κέρδη +0,02%.
Περί της 15:30, με αρνητικά πρόσημα στις τράπεζες, με την Πειραιώς με την μεγαλύτερη πτώση άνω του -2% αλλά και πτωτική την εικόνα στα μη τραπεζικά blue chips, με ΕΛΠΕ, Jumbo, Ελλάκτωρ -2% ... ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε το χαμηλό της ημέρας -0,87%.
Ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με πτώση -0,41% στις 1.106 μονάδες έχοντας υψηλό στις 1.111,37 μονάδες και χαμηλό τις 1.101,45 μονάδες.
Οι συναλλαγές σε χαμηλά επίπεδα αν εξαιρέσουμε τα τεμάχια της MIG που κάλυψαν το 80% του συνολικού όγκου της αγοράς.
Αναλυτικότερα, η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 81 εκατ. ευρώ, ο όγκος στα 99,6 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων τα 12 εκατ. διακινούνται στις τράπεζες και τα 80,9 εκατ. στη MIG.
Προσυμφωνημένες συναλλαγές αξίας 7,3 εκατ. ευρώ και όγκου 2,5 εκατ. τεμαχίων πραγματοποιήθηκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ειδικότερα, η Alpha Bank διακίνησε 457 χιλ. τεμάχια αξίας 539 χιλ. ευρώ, η Πειραιώς 150 χιλ. τεμάχια αξίας 1 εκατ. ευρώ, η Eurobank 975 χιλ. τεμάχια αξίας 1,3 εκατ. ευρώ και η Εθνική 436 χιλ. τεμάχψια αξίας 2,1 εκατ. ευρώ...
Η Motor Oil 54 χιλ. τεμάχια αξίας 1,21 εκατ. ευρώ, η Τέρνα Ενεργειακή 20 χιλ. τεμάχια αξίας 400 χιλ. ευρώ και η Μπλε Κέδρος 74 χιλ. τεμάχια αξίας 169 χιλ. ευρώ.
Τα τεχνικά σημεία
Ο Γενικός Δείκτης βρέθηκε στις 1.106 μονάδες, με πρώτη στήριξη τις 1.100 μονάδες και ακολουθούν οι 1.050 μονάδες, το τεχνικό και ψυχολογικό σημείο των 1.000 μονάδων, οι 970, οι 950 και οι 900 μονάδες.
Στην πρώτη αντίσταση βρίσκονται οι 1.150 μονάδες και ακολουθούν οι 1.165 μονάδες.
Ο Τραπεζικός Δείκτης στις 829 μονάδες με πρώτη στήριξη τις 780 μονάδες και ακολουθούν οι 750,οι 730, οι 700 και οι 680 μονάδες.
Στην πρώτη αντίσταση βρίσκονται οι 850 μονάδες και ακολουθούν οι 870 μονάδες .
Ήπιες αγορές στα ελληνικά ομόλογα, το 10ετές στο 4,28% - Το spread με την Ιταλία στις -4 μ.β.
Ήπιες αγορές καταγράφονται στην αγορά ομολόγων της Ευρωζώνης, με τους επενδυτές να ελπίζουν ότι οι Κεντρικές τράπεζες θα βάλουν φρένο στην περαιτέρω σύσφιξη της νομισματικής της πολιτικής τους, προκειμένου να αποτραπεί η ύφεση μετά και τις τελευταίες χρεοκοπίες σε τράπεζες σε ΗΠΑ κα Ευρώπη..
Η επιβράδυνση του πληθωρισμού του Μαρτίου στις ΗΠΑ έχει διαμορφώσει την πορεία που θα ακολουθήσει η Fed στη μάχη της κατά των τιμών, ενώ οι ανησυχίες για ύφεση στις ΗΠΑ αυξήθηκαν μετά τα πρακτικά της Federal Reserve.
Αναλυτικά, το ελληνικό 10ετές κινείται στο 4,28%, το ιταλικό ομόλογο στο 4,32% και το γερμανικό 10ετές στο 2,47%.
Ήπια αποκλιμάκωση και στα αμερικανικά ομόλογα, με το 10ετές στο 3,54% και το 2ετές στο 4,18% με την αντιστροφή της καμπύλης απόδοσης να παραμένει.
Τα ομόλογα μεγαλύτερης διάρκειας τείνουν να έχουν υψηλότερες αποδόσεις για να αντισταθμίσουν τους υψηλότερους κινδύνους που συνεπάγεται η αγορά τους.
Καλλιεργείται λανθασμένα από ορισμένους ότι η Ελλάδα όποτε αναβαθμιστεί σε επενδυτική βαθμίδα θα… γίνει Πορτογαλία στις αποδόσεις των ομολόγων.
Ωστόσο υπάρχουν δύο χώρες που έχουν επενδυτική βαθμίδα η Κύπρος και η Ιταλία αλλά… παρουσιάζουν υψηλότερες αποδόσεις από την Πορτογαλία.
Τα ελληνικά ομόλογα θα παραμείνουν κοντά στην Ιταλία, π.χ. σήμερα το ελληνικό 10ετές ομόλογο έχει απόδοση 4,27% όσο περίπου και τα ιταλικά ομόλογα και της Κύπρου 4,09% αλλά μακριά από την Πορτογαλία που το 10ετές ομόλογο της έχει απόδοση 3,30%...
Το ελληνικό δημόσιο χρέος στις εκθέσεις βιωσιμότητας σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα παραμένει μη βιώσιμο οπότε δεν πληρεί τα κριτήρια να πλησιάσει την Πορτογαλία.
Θα υπάρξουν ανακατανομές σε νέους επενδυτές, θα τοποθετηθούν νέοι επενδυτές που λόγω της απουσίας investment grade δεν μπορούσαν να επενδύσουν στα ελληνικά ομόλογα και τίποτε άλλο…
Ασταμάτητες οι μετοχές ΜΕΖΖ – Νέα ιστορικά για Galaxy και Sunrise, υψηλό 9 μηνών για Cairo
Συνεχίστηκε η κούρσα ανόδου για τις μετοχές της κατηγορίας MEZZ των εταιρειών δηλαδή που έχουν στην κατοχή τους ομολογίες ενδιάμεσης και μέσης εξασφάλισης.
Μετά και τα αποτελέσματα που δημοσίευσε η Intrum και έδειξαν ότι έχουν μεγάλα κέρδη από τη διαχείριση των κόκκινων δανείων και ήδη βγήκαν τα κεφάλαια της εξαγοράς τους, το ενδιαφέρον για τα ΜΕΖΖ επανήλθε, αν και για κάποια μάλλον δε σταμάτησε ποτέ.
Sunrise και Galaxy βρέθηκαν σε νέα ιστορικά υψηλά και η άνοδος από την αρχή του έτους ξεπερνάει το 100%.
Υπενθυμίζεται πως η Phoenix είχε δώσει υψηλή επιστροφή κεφαλαίου και στα μέσα Φεβρουαρίου είχε ανακοινώσει πως είχε πάλι ταμειακά διαθέσιμα 18,3 εκατ. ευρώ από τοκομερίδια που εισέπραξε. Η αγορά περιμένει τις ανακοινώσεις αποτελεσμάτων των εταιρειών προκειμένου να δει τη ρευστότητα που έχουν και τις διανομές που θα κάνουν.
Η επόμενη αύξηση κεφαλαίου στην Attica Bank μετά τη συγχώνευση με την Παγκρήτια – Γιατί ηττήθηκε ο Ηλιόπουλος στη MIG
Σε Attica Bank και Marfin Investment Group θα εστιάσουμε σήμερα παρουσιάζοντας κάποιες ενδιαφέρουσες λεπτομέρειες γύρω από τις στρατηγικές που ακολουθήσουν η τράπεζα και η εταιρεία συμμετοχών.
Η επόμενη αύξηση κεφαλαίου στην Attica Bank μετά τη συγχώνευση με την Παγκρήτια
Όπως έχουμε αναλύσει διεξοδικά η τρέχουσα αύξηση κεφαλαίου των 473,3 εκατ. ευρώ στην Attica Bank έχει ήδη καλυφθεί ως εξής:
329 εκατ. θα επενδύσει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας
34 εκατ. θα επενδύσει η Παγκρήτια Τράπεζα, με εγγυητή τη Thrivest μετά από απαίτηση της Τράπεζας της Ελλάδος
30 εκατ. θα επενδύσει η Thrivest
10 εκατ. θα επενδύσει η κάθε μία συστημική τράπεζα ξεχωριστά
Το ΤΜΕΔΕ δεν θα συμμετάσχει γιατί, όπως έχουμε αποκαλύψει, ζητούσε μεγάλα οικονομικά ανταλλάγματα από τη Thrivest, τα οποία όμως δεν έχει δεκτά.
Έτσι το ποσοστό του ΤΜΕΔΕ στην Attica Bank από το 20% θα υποχωρήσει στο 5%.
Η Παγκρήτια και η Thrivest μαζί θα ελέγχουν το 15% της Attica Bank.
Άνοιξη του 2024 η συγχώνευση Attica Bank – Παγκρήτιας και μετά νέα αύξηση κεφαλαίου
Η συγχώνευση της Παγκρήτιας με την Attica Bank έχει δρομολογηθεί για την άνοιξη του 2024 και μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας θα υλοποιηθεί νέα αύξηση μετοχικού κεφαλαίου σε ένα εύρος μεταξύ 200 και 400 εκατ. ευρώ.
Μετά τη συγχώνευση η Thrivest θα ελέγχει το 51% της Attica Bank, το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας από 69,64% θα υποχωρήσει περίπου στο 30%, το ΤΜΕΔΕ θα υποχωρήσει στο 2% με 2,5% και λίγο κάτω από το 5% ο ΕΦΚΑ.
Γιατί ηττήθηκε ο Ηλιόπουλος (SeaJet) στη MIG
Ο εφοπλιστής Ηλιόπουλος (SeaJet) και οι φίλα προσκείμενοι σε αυτόν επενδυτές πούλησαν στις 19 Απριλίου 2023 86 εκατ. μετοχές ή λίγο πάνω από το 9% του μετοχικού κεφαλαίου της MIG.
Στις 20 Απριλίου το σχήμα πούλησε επιπλέον 15 εκατ. μετοχές ή επιπλέον 1,5% της MIG.
Η κίνηση αυτή ήρθε να επισφραγίσει την ήττα στα επιχειρηματικά σχέδια Ηλιόπουλου, ο οποίος επιχείρησε με φθηνά κόλπα να μπλοκάρει την Πειραιώς, την Attica Group και τη MIG.
Όπως είχε επισημάνει το Bankingnews.gr από την πρώτη στιγμή ο Ηλιόπουλος αντί να εισφέρει 540 εκατ. για να αγοράσει την Attica Group, επιχείρησε με λίγα εκατομμύρια ευρώ να μπλοκάρει τη MIG, έχοντας ως στόχο όχι να αγοράσει την Attica Group αλλά να δυσκολέψει το εγχείρημα της Πειραιώς.
Η ουσία λοιπόν είναι ότι ο Ηλιόπουλος πούλησε πάνω από το 10% της MIG, αποκομίζοντας μεγάλη υπεραξία, αλλά απέτυχε στον κεντρικό του σχεδιασμό που ήταν πολύ διαφορετικός από αυτό που τελικά πέτυχε.
Βέβαια, για να λέμε και του λόγου το αληθές υποχρέωσε την Τράπεζα Πειραιώς να δαπανήσει πολύ περισσότερα κεφάλαια από αυτά που αρχικώς είχε υπολογίσει και δημιούργησε μια μεγάλη αναστάτωση στις γενικές συνελεύσεις, αλλά εν τέλει η Strix (συμφερόντων Πειραιώς) αποκτά την Attica Group.
Η Πειραιώς με τη δημόσια πρόταση στο τέλος θα υπολογίζεται ότι θα κατέχει το 80% με 82% της MIG και σε επόμενη φάση, είτε μέσω μιας σχεδιαζόμενης αύξησης κεφαλαίου είτε άλλων επιχειρηματικών κινήσεων, το ποσοστό αυτό θα μειωθεί.
Το βασικό σενάριο είναι ότι η Πειραιώς δείχνει εμπιστοσύνη στο management Ευστρατιάδη της MIG αλλά μετά τη διευθέτηση της υπόθεσης Attica Group δεν έχει κανένα νόημα να είναι μέτοχος με 80%-82% στη MIG.
Μόνη εξαίρεση αποτελεί εάν η Πειραιώς μεταφέρει στη MIG τη διαχείριση διαφόρων συμμετοχών που έχει σε εισηγμένες και μη εταιρείες, οπότε ίσως θα είχε νόημα να έχει μεγάλη μετοχική συμμετοχή στη MIG ή εάν υλοποιηθεί αύξηση μετοχικού κεφαλαίου στη MIG 100 εκατ. ευρώ εύλογα η Πειραιώς θα πρέπει είτε μερικώς να συμμετάσχει είτε και καθόλου, ώστε να μειωθεί το ποσοστό της στην εταιρεία συμμετοχών.
Όταν θα φύγει τελείως ο Ηλιόπουλος από την εικόνα και κλείσουν όλες οι δικαστικές εκκρεμότητες, τότε θα αποκαλυφθούν και τα σχέδια της Πειραιώς.
Πτώση στη Wall
Διορθωτικά κινούνται οι βασικοί δείκτες της Wall Street την Πέμπτη 20 Απριλίου, καθώς οι επενδυτές σταθμίζουν τα εταιρικά αποτελέσματα, που… απογοητεύουν.
Ιδιαίτερα αρνητικά επέδρασε η δεικτοβαρής Tesla, τα έσοδα και τα κέρδη της οποίας απογοήτευσαν… όπως και η AT&T και η American Express…
Σε αυτό το πλαίσιο, ο δείκτης Dow Jones καταγράφει πτώση 0,45%, στις 33.744 μονάδες.
Ο δείκτης S&P 500 σημειώνει μείωση 0,57%, στις 4.130 μονάδες.
Ο δείκτης Nasdaq υποχωρεί 0,62%, στις 12.081 μονάδες.
Μεικτές τάσεις στις ασιατικές αγορές
Με μεικτά πρόσημα έκλεισαν σήμερα 20/4 οι ασιατικές αγορές.
Αναλυτικά, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε στο +0,11%, ο δείκτης Shanghai στην Κίνα στο -0,09%, ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ στο +0,07%, ο δείκτης KOSPI στη Ν. Κορέα στο -0,52% και ο S&P/ASX 200 στην Αυστραλία στο -0,04%.
Πτώση στις ευρωαγορές
Υπό πίεση διαπραγματεύονται τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, εν μέσω ανακοίνωσης σημαντικών εταιρικών αποτελεσμάτων τριμήνου.
Οι επενδυτές αξιολογούν και τα πρακτικά από την τελευταία συνεδρίαση της ΕΚΤ, καθώς οι αξιωματούχοι εμφανίζονται διχασμένοι, όσον αφορά τις εκτιμήσεις για αποκλιμάκωση του πληθωρισμού, με τους αναλυτές να εκτιμούν ότι θα συνεχιστούν οι αυξήσεις επιτοκίων έως το 4%.
Στη Φρανκφούρτη ο DAX σημειώνει πτώση 1% στις 15.743 μονάδες.
Στο Λονδίνο ο FTSE 100 καταγράφει πτώση 0,2% στις 7.880 μονάδες.
Στις 7.515 μονάδες με απώλειες 0,5% διαπραγματεύεται ο CAC 40 στο Παρίσι.
Ο FTSE MIB στο Μιλάνο υποχωρεί 1,3% στις 27.575 μονάδες.
Μικτά πρόσημα στις τράπεζες με χαμηλές τις συναλλαγές
Μεταβλητότητα και πτώση καταγράφηκε στις τράπεζες, με χαμηλές τις συναλλαγές.
Η Εθνική έκλεισε στα 4,8470 ευρώ, με άνοδο 0,56%, με όγκο 1 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 4,43 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split.
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 17/3/2020 στα 0,8150 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 1,1920 ευρώ, με άνοδο +0,04% με όγκο 2,9 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,79 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είναι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split.
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε στις 2/11/2020 στα 0,4250 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στις 30/10/2020 στα 0,4032 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 2,2680 ευρώ, με πτώση -1,73% με όγκο 4,2 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση στα 2,83 δισ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 πρ0 RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ..
Το νέο ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 14/7/2022 στα 0,04303 ευρώ ή 0,71 ευρώ μετά το τελευταίο reverse split στις 16,5 παλαιές 1 νέα (14/4/2021).
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 1,34 ευρώ, με άνοδο +1,06% και όγκο 4 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 4,97 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα).
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρέθηκε στα 2,52 ευρώ, με πτώση -0,40% και κεφαλαιοποίηση 1,12 δισεκ. ευρώ.
Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο.
Η Attica Bank έκλεισε στα 13,48 ευρώ, με κέρδη 0,30% και με όγκο 2,8 χιλ.τεμάχια.
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,0660 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε στα 16,60 ευρώ, με πτώση -2,92% και κεφαλαιοποίηση 330 εκατ. ευρώ.
Απώλειες στα μη τραπεζικά blue chips με χαμηλές συναλλαγές
Πτωτικές τάσεις επικράτησαν στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25, με τις συναλλαγές σε χαμηλά επίπεδα.
Την μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν Sarantis -3%, Lamda, Ελλάκτωρ και ΟΤΕ.
Στον αντίποδα ανοδικά έκλεισαν Coca Cola και Βιοχάλκο.
Η Coca Cola έκλεισε στα 26,90 ευρώ, με άνοδο +0,56% και κεφαλαιοποίηση στα 10 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 1η θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 13,63 ευρώ με απώλειες 1,23% και αποτίμηση 5,91 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 8,20 ευρώ, με πτώση -0,49% και αποτίμηση 3,13 δισ. ευρώ.
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 15,31 ευρώ, με πτώση -0,78% και αποτίμηση 5,56 δισ. ευρώ.
Ο Titan Cement International έκλεισε στα 14,98 ευρώ, με πτώση -0,27% και κεφαλαιοποίηση 1,17 δισ. ευρώ.
Η ΓΕΚ Τέρνα έκλεισε στα 12,18 ευρώ αμετάβλητη και κεφαλαιοποίηση 1,25 εκατ. ευρώ.
Η Τέρνα Ενεργειακή έκλεισε στα 20,20 ευρώ, με πτώση -0,49% και κεφαλαιοποίηση 2,34 εκατ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 7,58 ευρώ, με πτώση -0,92% και κεφαλαιοποίηση 2,31 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της Motor Oil έκλεισε στα 22,30 ευρώ, με πτώση -0,54% και κεφαλαιοποίηση 2,47 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της Jumbo έκλεισε στα 20,90 ευρώ, με πτώση -1,14% και κεφαλαιοποίηση 2,84 δισ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 27,14 ευρώ, με πτώση -0,88% και κεφαλαιοποίηση 3,87 δισεκ. ευρώ.
Η ΕΥΔΑΠ έκλεισε στα 6,79 ευρώ, με άνοδο +0,89% και κεφαλαιοποίηση 723 εκατ. ευρώ.
Η ΕΛΒΑΛΧΑΚΟΡ έκλεισε στα 1,6700 ευρώ, με πτώση -0,48% και κεφαλαιοποίηση 626 εκατ. ευρώ.
Η MIG (που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 0,2170 ευρώ, αμετάβλητη με όγκο 80,9 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 204 εκατ. ευρώ.
Ήπια βελτίωση στα ελληνικά ομόλογα, το 10ετές στο 4,28% - Το spread με την Γερμανία στις 181 μ.β.
Ήπιες αγορές καταγράφονται σήμερα 20/4 στα ελληνικά ομόλογα και στις υπόλοιπες αγορές της Ευρωζώνης.
Το ελληνικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 4,28% και το 10ετές ιταλικό 4,32% με το μεταξύ τους spread στις -4 μονάδες βάσης.
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 181 μονάδες βάσης από 183 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 93 μονάδες βάσης.
Ως μέτρο σύγκρισης αναφέρεται ότι το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 1.030 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ στην Ελλάδα σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 0,93% ή 93 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας βρίσκεται στις -4 μονάδες βάσης.
Έναντι της Πορτογαλίας το spread με την Ελλάδα διαμορφώνεται στις 97 μονάδες βάσης.
Ήπιες αγορές στα ομόλογα της Νοτίου Ευρώπης
Ήπιες αγορές καταγράφονται σήμερα 20/4 στα ομόλογα της Ευρωζώνης.
Το Ιταλικό 10ετές διαμορφώνεται σήμερα 20 Απριλίου του 2023 στο 4,31%.
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 20/4/2023 στο 2,46%..
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση στο 2,89% με το ιστορικό χαμηλό -0,333% σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 3,31% με ιστορικό χαμηλό στο -0,062% που σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το Ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 3,51% με το ιστορικό χαμηλό στο -0,02% που σημειώθηκε στις 16 Δεκεμβρίου 2020.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση 4,32% και με ιστορικό χαμηλό 0,4260% στις 12 Φεβρουαρίου του 2021.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,32% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 4,10%..
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020 στο 0,088%.
www.bankingnews.gr
Οι συναλλαγές σε χαμηλά επίπεδα αν εξαιρέσουμε τα τεμάχια της MIG που κάλυψαν το 80% του συνολικού όγκου της αγοράς.
Σημειώνεται, ότι ο εφοπλιστής Ηλιόπουλος (SeaJet) και οι φίλα προσκείμενοι σε αυτόν επενδυτές πούλησαν στις 19 Απριλίου 2023, 86 εκατ. μετοχές ή λίγο πάνω από το 9% του μετοχικού κεφαλαίου της MIG, ενώ σήμερα 20/4 το σχήμα πούλησε επιπλέον 80,9 εκατ. μετοχές ή επιπλέον 8,1% της MIG.
Ο Γενικός Δείκτης «κράτησε» την πρώτη στήριξη των 1.100 μονάδων, με επόμενη τις κρίσιμες 1.050 μονάδες, ενώ υπολείπεται 30 μονάδες για τα υψηλά έτους των 1.140 μονάδων (ενδοσυνεδριακό υψηλό 1/3/2023).
Αναλυτικά, στις τράπεζες, τη μεγάλυτερη πτώση κατέγραψε η Πειραιώς -1,7% ενώ θετικά έκλεισαν οι Εθνική +0,56%, Alpha Bank +0,04% και Eurobank +1,06%
Στα μη τραπεζικά blue chips, οι μεγαλύτερες πιέσεις ασκήθηκαν σε Σαράντη -3,57%, Ελλάκτωρ -2,63% και ΟΤΕ -1,23%....ενώ ανοδικά έκλεισαν Coca Cola +0,56% και Βιοχάλκο +0,45%.
Στο επίκεντρο τα αποτελέσματα της Τέρνα Ενεργειακής για τη χρήση 2022, τα οποία κινήθηκαν χαμηλότερα των εκτιμήσεων, και η μετοχή υποχωρεί από το ξεκίνημα της συνεδρίασης.
Τα προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη ανήλθαν στα 69,7 εκατ. ευρώ και με τα δημοσιευμένα στα 57 εκατ. ευρώ, ενώ πρότεινε μέρισμα 0,38 ευρώ ανά μετοχή.
Το ενδιαφέρον στρέφεται στην τηλεδιάσκεψη και στις αναφορές που ίσως γίνουν για τη φημολογούμενη εξαγορά της εταιρείας.
Στο εσωτερικό, η εκτίμηση για αναβάθμιση από την S&P των προοπτικών σε θετικές από σταθερές, αύριο Παρασκευή 21/4, της εισόδου της Πειραιώς στον MSCI στις 11 Μαΐου, με ημερομηνία διακανονισμού την 1η Ιουνίου …αλλά και της προσδοκίας περί κυβέρνησης συνεργασίας από την πρώτη Κυριακή, έχουν αυξήσει το επενδυτικό ενδιαφέρον.
Μια αναβάθμιση της Ελλάδος εν μέσω πολιτικής αβεβαιότητας και προεκλογικής περιόδου θα είναι ανεπίτρεπτη πέραν από κάθε άποψη.
Επίσης το βλέμμα είναι στραμμένο και στην λήξη των συμβολαίων Απριλίου στην αγορά Παραγώγων που θα πραγματοποιηθεί αύριο 21/4 .
Σε διεθνή επίπεδο το ενδιαφέρον των επενδυτών στρέφεται στις επόμενες κινήσεις της FED και ΕΚΤ, αναφορικά με τα επιτόκια καθώς πλησιάζουν οι επόμενες συνεδριάσεις τους, στις 3 και 4 Μαΐου αντίστοιχα.
Με τον πληθωρισμό να μειώνεται, την αγορά εργασίας να χαλαρώνει και το τραπεζικό σύστημα να παραμένει εύθραυστο, είναι η κατάλληλη στιγμή για την FED να κάνει πίσω από την επιθετική νομισματική πολιτική της, προκειμένου να αποφύγει την ύφεση.
Οι επενδυτές αναμένουν ότι η Fed θα αυξήσει τα επιτόκια άλλη μια φορά τον Μάιο, κατά 25 μονάδες βάσης σε ένα εύρος-στόχο 5%-5,25% και ομοίως η ΕΚΤ κατα 25 μονάδες βάσης στο 3,25%.
Σημειώνεται ότι παρά την μείωση του πληθωρισμού «αγκάθι» για τις δύο κεντρικές τράπεζες παραμένει ο υψηλός δομικός πληθωρισμός.
Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στη σημερινή συνεδρίαση
Ήπια πτωτικά ξεκίνησε η χρηματιστηριακή αγορά με τον Γενικό Δείκτη στο -0,31% και τον Τραπεζικό Δείκτη -0,18%.
Στο πρώτο τέταρτο της συνεδρίασης, με ελεγχόμενες πιέσεις στις τράπεζες, ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το χαμηλό της ημέρας -1,24%.
Περί τις 12:30 με ήπιες αγοραστικές παρεμβάσεις στις τράπεζες με Eurobank +1,32%...ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το υψηλό της ημέρας +0,92% και ο Γενικός Δείκτης με οριακά κέρδη +0,02%.
Περί της 15:30, με αρνητικά πρόσημα στις τράπεζες, με την Πειραιώς με την μεγαλύτερη πτώση άνω του -2% αλλά και πτωτική την εικόνα στα μη τραπεζικά blue chips, με ΕΛΠΕ, Jumbo, Ελλάκτωρ -2% ... ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε το χαμηλό της ημέρας -0,87%.
Ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με πτώση -0,41% στις 1.106 μονάδες έχοντας υψηλό στις 1.111,37 μονάδες και χαμηλό τις 1.101,45 μονάδες.
Οι συναλλαγές σε χαμηλά επίπεδα αν εξαιρέσουμε τα τεμάχια της MIG που κάλυψαν το 80% του συνολικού όγκου της αγοράς.
Αναλυτικότερα, η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 81 εκατ. ευρώ, ο όγκος στα 99,6 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων τα 12 εκατ. διακινούνται στις τράπεζες και τα 80,9 εκατ. στη MIG.
Προσυμφωνημένες συναλλαγές αξίας 7,3 εκατ. ευρώ και όγκου 2,5 εκατ. τεμαχίων πραγματοποιήθηκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ειδικότερα, η Alpha Bank διακίνησε 457 χιλ. τεμάχια αξίας 539 χιλ. ευρώ, η Πειραιώς 150 χιλ. τεμάχια αξίας 1 εκατ. ευρώ, η Eurobank 975 χιλ. τεμάχια αξίας 1,3 εκατ. ευρώ και η Εθνική 436 χιλ. τεμάχψια αξίας 2,1 εκατ. ευρώ...
Η Motor Oil 54 χιλ. τεμάχια αξίας 1,21 εκατ. ευρώ, η Τέρνα Ενεργειακή 20 χιλ. τεμάχια αξίας 400 χιλ. ευρώ και η Μπλε Κέδρος 74 χιλ. τεμάχια αξίας 169 χιλ. ευρώ.
Τα τεχνικά σημεία
Ο Γενικός Δείκτης βρέθηκε στις 1.106 μονάδες, με πρώτη στήριξη τις 1.100 μονάδες και ακολουθούν οι 1.050 μονάδες, το τεχνικό και ψυχολογικό σημείο των 1.000 μονάδων, οι 970, οι 950 και οι 900 μονάδες.
Στην πρώτη αντίσταση βρίσκονται οι 1.150 μονάδες και ακολουθούν οι 1.165 μονάδες.
Ο Τραπεζικός Δείκτης στις 829 μονάδες με πρώτη στήριξη τις 780 μονάδες και ακολουθούν οι 750,οι 730, οι 700 και οι 680 μονάδες.
Στην πρώτη αντίσταση βρίσκονται οι 850 μονάδες και ακολουθούν οι 870 μονάδες .
Ήπιες αγορές στα ελληνικά ομόλογα, το 10ετές στο 4,28% - Το spread με την Ιταλία στις -4 μ.β.
Ήπιες αγορές καταγράφονται στην αγορά ομολόγων της Ευρωζώνης, με τους επενδυτές να ελπίζουν ότι οι Κεντρικές τράπεζες θα βάλουν φρένο στην περαιτέρω σύσφιξη της νομισματικής της πολιτικής τους, προκειμένου να αποτραπεί η ύφεση μετά και τις τελευταίες χρεοκοπίες σε τράπεζες σε ΗΠΑ κα Ευρώπη..
Η επιβράδυνση του πληθωρισμού του Μαρτίου στις ΗΠΑ έχει διαμορφώσει την πορεία που θα ακολουθήσει η Fed στη μάχη της κατά των τιμών, ενώ οι ανησυχίες για ύφεση στις ΗΠΑ αυξήθηκαν μετά τα πρακτικά της Federal Reserve.
Αναλυτικά, το ελληνικό 10ετές κινείται στο 4,28%, το ιταλικό ομόλογο στο 4,32% και το γερμανικό 10ετές στο 2,47%.
Ήπια αποκλιμάκωση και στα αμερικανικά ομόλογα, με το 10ετές στο 3,54% και το 2ετές στο 4,18% με την αντιστροφή της καμπύλης απόδοσης να παραμένει.
Τα ομόλογα μεγαλύτερης διάρκειας τείνουν να έχουν υψηλότερες αποδόσεις για να αντισταθμίσουν τους υψηλότερους κινδύνους που συνεπάγεται η αγορά τους.
Καλλιεργείται λανθασμένα από ορισμένους ότι η Ελλάδα όποτε αναβαθμιστεί σε επενδυτική βαθμίδα θα… γίνει Πορτογαλία στις αποδόσεις των ομολόγων.
Ωστόσο υπάρχουν δύο χώρες που έχουν επενδυτική βαθμίδα η Κύπρος και η Ιταλία αλλά… παρουσιάζουν υψηλότερες αποδόσεις από την Πορτογαλία.
Τα ελληνικά ομόλογα θα παραμείνουν κοντά στην Ιταλία, π.χ. σήμερα το ελληνικό 10ετές ομόλογο έχει απόδοση 4,27% όσο περίπου και τα ιταλικά ομόλογα και της Κύπρου 4,09% αλλά μακριά από την Πορτογαλία που το 10ετές ομόλογο της έχει απόδοση 3,30%...
Το ελληνικό δημόσιο χρέος στις εκθέσεις βιωσιμότητας σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα παραμένει μη βιώσιμο οπότε δεν πληρεί τα κριτήρια να πλησιάσει την Πορτογαλία.
Θα υπάρξουν ανακατανομές σε νέους επενδυτές, θα τοποθετηθούν νέοι επενδυτές που λόγω της απουσίας investment grade δεν μπορούσαν να επενδύσουν στα ελληνικά ομόλογα και τίποτε άλλο…
Ασταμάτητες οι μετοχές ΜΕΖΖ – Νέα ιστορικά για Galaxy και Sunrise, υψηλό 9 μηνών για Cairo
Συνεχίστηκε η κούρσα ανόδου για τις μετοχές της κατηγορίας MEZZ των εταιρειών δηλαδή που έχουν στην κατοχή τους ομολογίες ενδιάμεσης και μέσης εξασφάλισης.
Μετά και τα αποτελέσματα που δημοσίευσε η Intrum και έδειξαν ότι έχουν μεγάλα κέρδη από τη διαχείριση των κόκκινων δανείων και ήδη βγήκαν τα κεφάλαια της εξαγοράς τους, το ενδιαφέρον για τα ΜΕΖΖ επανήλθε, αν και για κάποια μάλλον δε σταμάτησε ποτέ.
Sunrise και Galaxy βρέθηκαν σε νέα ιστορικά υψηλά και η άνοδος από την αρχή του έτους ξεπερνάει το 100%.
Υπενθυμίζεται πως η Phoenix είχε δώσει υψηλή επιστροφή κεφαλαίου και στα μέσα Φεβρουαρίου είχε ανακοινώσει πως είχε πάλι ταμειακά διαθέσιμα 18,3 εκατ. ευρώ από τοκομερίδια που εισέπραξε. Η αγορά περιμένει τις ανακοινώσεις αποτελεσμάτων των εταιρειών προκειμένου να δει τη ρευστότητα που έχουν και τις διανομές που θα κάνουν.
Η επόμενη αύξηση κεφαλαίου στην Attica Bank μετά τη συγχώνευση με την Παγκρήτια – Γιατί ηττήθηκε ο Ηλιόπουλος στη MIG
Σε Attica Bank και Marfin Investment Group θα εστιάσουμε σήμερα παρουσιάζοντας κάποιες ενδιαφέρουσες λεπτομέρειες γύρω από τις στρατηγικές που ακολουθήσουν η τράπεζα και η εταιρεία συμμετοχών.
Η επόμενη αύξηση κεφαλαίου στην Attica Bank μετά τη συγχώνευση με την Παγκρήτια
Όπως έχουμε αναλύσει διεξοδικά η τρέχουσα αύξηση κεφαλαίου των 473,3 εκατ. ευρώ στην Attica Bank έχει ήδη καλυφθεί ως εξής:
329 εκατ. θα επενδύσει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας
34 εκατ. θα επενδύσει η Παγκρήτια Τράπεζα, με εγγυητή τη Thrivest μετά από απαίτηση της Τράπεζας της Ελλάδος
30 εκατ. θα επενδύσει η Thrivest
10 εκατ. θα επενδύσει η κάθε μία συστημική τράπεζα ξεχωριστά
Το ΤΜΕΔΕ δεν θα συμμετάσχει γιατί, όπως έχουμε αποκαλύψει, ζητούσε μεγάλα οικονομικά ανταλλάγματα από τη Thrivest, τα οποία όμως δεν έχει δεκτά.
Έτσι το ποσοστό του ΤΜΕΔΕ στην Attica Bank από το 20% θα υποχωρήσει στο 5%.
Η Παγκρήτια και η Thrivest μαζί θα ελέγχουν το 15% της Attica Bank.
Άνοιξη του 2024 η συγχώνευση Attica Bank – Παγκρήτιας και μετά νέα αύξηση κεφαλαίου
Η συγχώνευση της Παγκρήτιας με την Attica Bank έχει δρομολογηθεί για την άνοιξη του 2024 και μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας θα υλοποιηθεί νέα αύξηση μετοχικού κεφαλαίου σε ένα εύρος μεταξύ 200 και 400 εκατ. ευρώ.
Μετά τη συγχώνευση η Thrivest θα ελέγχει το 51% της Attica Bank, το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας από 69,64% θα υποχωρήσει περίπου στο 30%, το ΤΜΕΔΕ θα υποχωρήσει στο 2% με 2,5% και λίγο κάτω από το 5% ο ΕΦΚΑ.
Γιατί ηττήθηκε ο Ηλιόπουλος (SeaJet) στη MIG
Ο εφοπλιστής Ηλιόπουλος (SeaJet) και οι φίλα προσκείμενοι σε αυτόν επενδυτές πούλησαν στις 19 Απριλίου 2023 86 εκατ. μετοχές ή λίγο πάνω από το 9% του μετοχικού κεφαλαίου της MIG.
Στις 20 Απριλίου το σχήμα πούλησε επιπλέον 15 εκατ. μετοχές ή επιπλέον 1,5% της MIG.
Η κίνηση αυτή ήρθε να επισφραγίσει την ήττα στα επιχειρηματικά σχέδια Ηλιόπουλου, ο οποίος επιχείρησε με φθηνά κόλπα να μπλοκάρει την Πειραιώς, την Attica Group και τη MIG.
Όπως είχε επισημάνει το Bankingnews.gr από την πρώτη στιγμή ο Ηλιόπουλος αντί να εισφέρει 540 εκατ. για να αγοράσει την Attica Group, επιχείρησε με λίγα εκατομμύρια ευρώ να μπλοκάρει τη MIG, έχοντας ως στόχο όχι να αγοράσει την Attica Group αλλά να δυσκολέψει το εγχείρημα της Πειραιώς.
Η ουσία λοιπόν είναι ότι ο Ηλιόπουλος πούλησε πάνω από το 10% της MIG, αποκομίζοντας μεγάλη υπεραξία, αλλά απέτυχε στον κεντρικό του σχεδιασμό που ήταν πολύ διαφορετικός από αυτό που τελικά πέτυχε.
Βέβαια, για να λέμε και του λόγου το αληθές υποχρέωσε την Τράπεζα Πειραιώς να δαπανήσει πολύ περισσότερα κεφάλαια από αυτά που αρχικώς είχε υπολογίσει και δημιούργησε μια μεγάλη αναστάτωση στις γενικές συνελεύσεις, αλλά εν τέλει η Strix (συμφερόντων Πειραιώς) αποκτά την Attica Group.
Η Πειραιώς με τη δημόσια πρόταση στο τέλος θα υπολογίζεται ότι θα κατέχει το 80% με 82% της MIG και σε επόμενη φάση, είτε μέσω μιας σχεδιαζόμενης αύξησης κεφαλαίου είτε άλλων επιχειρηματικών κινήσεων, το ποσοστό αυτό θα μειωθεί.
Το βασικό σενάριο είναι ότι η Πειραιώς δείχνει εμπιστοσύνη στο management Ευστρατιάδη της MIG αλλά μετά τη διευθέτηση της υπόθεσης Attica Group δεν έχει κανένα νόημα να είναι μέτοχος με 80%-82% στη MIG.
Μόνη εξαίρεση αποτελεί εάν η Πειραιώς μεταφέρει στη MIG τη διαχείριση διαφόρων συμμετοχών που έχει σε εισηγμένες και μη εταιρείες, οπότε ίσως θα είχε νόημα να έχει μεγάλη μετοχική συμμετοχή στη MIG ή εάν υλοποιηθεί αύξηση μετοχικού κεφαλαίου στη MIG 100 εκατ. ευρώ εύλογα η Πειραιώς θα πρέπει είτε μερικώς να συμμετάσχει είτε και καθόλου, ώστε να μειωθεί το ποσοστό της στην εταιρεία συμμετοχών.
Όταν θα φύγει τελείως ο Ηλιόπουλος από την εικόνα και κλείσουν όλες οι δικαστικές εκκρεμότητες, τότε θα αποκαλυφθούν και τα σχέδια της Πειραιώς.
Πτώση στη Wall
Διορθωτικά κινούνται οι βασικοί δείκτες της Wall Street την Πέμπτη 20 Απριλίου, καθώς οι επενδυτές σταθμίζουν τα εταιρικά αποτελέσματα, που… απογοητεύουν.
Ιδιαίτερα αρνητικά επέδρασε η δεικτοβαρής Tesla, τα έσοδα και τα κέρδη της οποίας απογοήτευσαν… όπως και η AT&T και η American Express…
Σε αυτό το πλαίσιο, ο δείκτης Dow Jones καταγράφει πτώση 0,45%, στις 33.744 μονάδες.
Ο δείκτης S&P 500 σημειώνει μείωση 0,57%, στις 4.130 μονάδες.
Ο δείκτης Nasdaq υποχωρεί 0,62%, στις 12.081 μονάδες.
Μεικτές τάσεις στις ασιατικές αγορές
Με μεικτά πρόσημα έκλεισαν σήμερα 20/4 οι ασιατικές αγορές.
Αναλυτικά, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε στο +0,11%, ο δείκτης Shanghai στην Κίνα στο -0,09%, ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ στο +0,07%, ο δείκτης KOSPI στη Ν. Κορέα στο -0,52% και ο S&P/ASX 200 στην Αυστραλία στο -0,04%.
Πτώση στις ευρωαγορές
Υπό πίεση διαπραγματεύονται τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, εν μέσω ανακοίνωσης σημαντικών εταιρικών αποτελεσμάτων τριμήνου.
Οι επενδυτές αξιολογούν και τα πρακτικά από την τελευταία συνεδρίαση της ΕΚΤ, καθώς οι αξιωματούχοι εμφανίζονται διχασμένοι, όσον αφορά τις εκτιμήσεις για αποκλιμάκωση του πληθωρισμού, με τους αναλυτές να εκτιμούν ότι θα συνεχιστούν οι αυξήσεις επιτοκίων έως το 4%.
Στη Φρανκφούρτη ο DAX σημειώνει πτώση 1% στις 15.743 μονάδες.
Στο Λονδίνο ο FTSE 100 καταγράφει πτώση 0,2% στις 7.880 μονάδες.
Στις 7.515 μονάδες με απώλειες 0,5% διαπραγματεύεται ο CAC 40 στο Παρίσι.
Ο FTSE MIB στο Μιλάνο υποχωρεί 1,3% στις 27.575 μονάδες.
Μικτά πρόσημα στις τράπεζες με χαμηλές τις συναλλαγές
Μεταβλητότητα και πτώση καταγράφηκε στις τράπεζες, με χαμηλές τις συναλλαγές.
Η Εθνική έκλεισε στα 4,8470 ευρώ, με άνοδο 0,56%, με όγκο 1 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 4,43 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split.
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 17/3/2020 στα 0,8150 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 1,1920 ευρώ, με άνοδο +0,04% με όγκο 2,9 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,79 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είναι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split.
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε στις 2/11/2020 στα 0,4250 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στις 30/10/2020 στα 0,4032 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 2,2680 ευρώ, με πτώση -1,73% με όγκο 4,2 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση στα 2,83 δισ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 πρ0 RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ..
Το νέο ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 14/7/2022 στα 0,04303 ευρώ ή 0,71 ευρώ μετά το τελευταίο reverse split στις 16,5 παλαιές 1 νέα (14/4/2021).
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 1,34 ευρώ, με άνοδο +1,06% και όγκο 4 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 4,97 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα).
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρέθηκε στα 2,52 ευρώ, με πτώση -0,40% και κεφαλαιοποίηση 1,12 δισεκ. ευρώ.
Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο.
Η Attica Bank έκλεισε στα 13,48 ευρώ, με κέρδη 0,30% και με όγκο 2,8 χιλ.τεμάχια.
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,0660 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε στα 16,60 ευρώ, με πτώση -2,92% και κεφαλαιοποίηση 330 εκατ. ευρώ.
Απώλειες στα μη τραπεζικά blue chips με χαμηλές συναλλαγές
Πτωτικές τάσεις επικράτησαν στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25, με τις συναλλαγές σε χαμηλά επίπεδα.
Την μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν Sarantis -3%, Lamda, Ελλάκτωρ και ΟΤΕ.
Στον αντίποδα ανοδικά έκλεισαν Coca Cola και Βιοχάλκο.
Η Coca Cola έκλεισε στα 26,90 ευρώ, με άνοδο +0,56% και κεφαλαιοποίηση στα 10 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 1η θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 13,63 ευρώ με απώλειες 1,23% και αποτίμηση 5,91 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 8,20 ευρώ, με πτώση -0,49% και αποτίμηση 3,13 δισ. ευρώ.
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 15,31 ευρώ, με πτώση -0,78% και αποτίμηση 5,56 δισ. ευρώ.
Ο Titan Cement International έκλεισε στα 14,98 ευρώ, με πτώση -0,27% και κεφαλαιοποίηση 1,17 δισ. ευρώ.
Η ΓΕΚ Τέρνα έκλεισε στα 12,18 ευρώ αμετάβλητη και κεφαλαιοποίηση 1,25 εκατ. ευρώ.
Η Τέρνα Ενεργειακή έκλεισε στα 20,20 ευρώ, με πτώση -0,49% και κεφαλαιοποίηση 2,34 εκατ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 7,58 ευρώ, με πτώση -0,92% και κεφαλαιοποίηση 2,31 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της Motor Oil έκλεισε στα 22,30 ευρώ, με πτώση -0,54% και κεφαλαιοποίηση 2,47 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της Jumbo έκλεισε στα 20,90 ευρώ, με πτώση -1,14% και κεφαλαιοποίηση 2,84 δισ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 27,14 ευρώ, με πτώση -0,88% και κεφαλαιοποίηση 3,87 δισεκ. ευρώ.
Η ΕΥΔΑΠ έκλεισε στα 6,79 ευρώ, με άνοδο +0,89% και κεφαλαιοποίηση 723 εκατ. ευρώ.
Η ΕΛΒΑΛΧΑΚΟΡ έκλεισε στα 1,6700 ευρώ, με πτώση -0,48% και κεφαλαιοποίηση 626 εκατ. ευρώ.
Η MIG (που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 0,2170 ευρώ, αμετάβλητη με όγκο 80,9 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 204 εκατ. ευρώ.
Ήπια βελτίωση στα ελληνικά ομόλογα, το 10ετές στο 4,28% - Το spread με την Γερμανία στις 181 μ.β.
Ήπιες αγορές καταγράφονται σήμερα 20/4 στα ελληνικά ομόλογα και στις υπόλοιπες αγορές της Ευρωζώνης.
Το ελληνικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 4,28% και το 10ετές ιταλικό 4,32% με το μεταξύ τους spread στις -4 μονάδες βάσης.
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 181 μονάδες βάσης από 183 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 93 μονάδες βάσης.
Ως μέτρο σύγκρισης αναφέρεται ότι το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 1.030 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ στην Ελλάδα σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 0,93% ή 93 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας βρίσκεται στις -4 μονάδες βάσης.
Έναντι της Πορτογαλίας το spread με την Ελλάδα διαμορφώνεται στις 97 μονάδες βάσης.
Ήπιες αγορές στα ομόλογα της Νοτίου Ευρώπης
Ήπιες αγορές καταγράφονται σήμερα 20/4 στα ομόλογα της Ευρωζώνης.
Το Ιταλικό 10ετές διαμορφώνεται σήμερα 20 Απριλίου του 2023 στο 4,31%.
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 20/4/2023 στο 2,46%..
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση στο 2,89% με το ιστορικό χαμηλό -0,333% σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 3,31% με ιστορικό χαμηλό στο -0,062% που σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το Ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 3,51% με το ιστορικό χαμηλό στο -0,02% που σημειώθηκε στις 16 Δεκεμβρίου 2020.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση 4,32% και με ιστορικό χαμηλό 0,4260% στις 12 Φεβρουαρίου του 2021.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,32% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 4,10%..
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020 στο 0,088%.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών