Η τυπική αναβάθμιση σε επενδυτική βαθμίδα της Ελλάδος είναι γεγονός αλλά η οικονομία ακόμη δεν είναι στην κατάσταση της επενδυτικής βαθμίδας… καθώς υπάρχει ουσιώδης απόκλιση και είναι ορατή…
Το βλέμμα είναι στραμμένο και στις εξελίξεις στην Ερυθρά Θάλασσα λόγω των επιθέσεων από την αντάρτικη ομάδα των Houth της Υεμένης με ότι αυτό σημαίνει για το παγκόσμιο εμπόριο....
Αναλυτικά, στις τράπεζες, στο χαμηλό της ημέρα ςστις δημοπρασίες έκλεισε η Εθνική -2,48% και ακολούθησαν Alpha Bank -1,61%, Πειραιώς -1,18% και Eurobank -0,76%.
Στα μη τραπεζικά blue chips, πτωτικά έκλεισαν Viohalco -1,49%, Motor Oil -1,48%, OΠΑΠ -1,10%..ενώ ανοδικά Autohellas +1,08%, Τέρνα Ενεργειακή +0,96%...
Οι επιχειρηματικές συμφωνίες συνεχίζονται στο ελληνικό χρηματιστήριο και μετά τη συμφωνία της Intrakat με τη ΔΕΗ, η απόκτηση της Μοτοδυναμική από την Ideal θα ενισχύσει το επενδυτικό ενδιαφέρον.
Η μετοχή της Μοτοδυναμικής έκλεισε στο +1,59% από +6,98% υψηλό ημέρας, ενώ η Ideal Holdings, μετά από ερώτηση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, με αφορμή το δημοσίευμα του ΒΝ, για την εξαγορά άλλης εταιρείας εισηγμένης στο Χρηματιστήριο Αθηνών, διαψεύδει κατηγορηματικά και δηλώνει ότι ουδέποτε διενήργησε σχετικές συζητήσεις με την συγκεκριμένη εταιρία.
Σε επίπεδο εβδομάδος, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με οριακή άνοδο +0,01%, ο FTSE 25 στο -0,21% και ο Τραπεζικός Δείκτης με οριακές απώλειες -0,05%.
Το ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε στη ζώνη των 1.290 μονάδων με εμφανή την αδυναμία να διασπάσει τις κρίσιμες 1.300 μονάδες για να κινηθεί σε ανώτερα επίπεδα.
Η εύκολη ανάγνωση είναι η εορταστική περίοδος αλλά και το γεγονός ότι μετά την πρόσφατη άνοδο αφομοιώνει τα τρέχοντα επίπεδα...
Ωστόσο, οι ξένοι επενδυτές γνωρίζουν πολύ καλά τι συμβαίνει, απλά εδώ στην Ελλάδα εθελοτυφλούμε ή κάνουμε ότι δεν βλέπουμε το πρόβλημα…
Πολλοί ξένοι αναγνωρίζουν ότι η τυπική αναβάθμιση σε επενδυτική βαθμίδα της Ελλάδος είναι γεγονός αλλά η οικονομία ακόμη δεν είναι στην κατάσταση της επενδυτικής βαθμίδας… καθώς υπάρχει ουσιώδης απόκλιση και είναι ορατή…
Μία ώριμη οικονομία επενδυτικής βαθμίδας θέλει μεγάλες μεταρρυθμίσεις… αλλά τίποτε από αυτά δεν έχει συμβεί…
Οι ξένοι επενδυτές γνωρίζουν ότι η τραπεζική ευφορία είναι κατασκευασμένη και ξεκάθαρα υποβοηθούμενη από το Euribor 3 μηνών στο 3,92% που είναι καθαρό κέρδος για τις τράπεζες όταν ειδικά τα επιτόκια καταθέσεων είναι στο 0,40% με 0,50%.
Οι τράπεζες και το 2023 και το 2024 θα συνεχίσουν να βελτιώνουν τα κεφάλαια τους εξέλιξη θετική αλλά π.χ. πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί αφού κάθε τράπεζα πρέπει να πείσει για το πως θα καλύψει αυτή την απώλεια εντόκων εσόδων.
Οι ξένοι επενδυτές θα δώσουν πολύ μεγάλη βαρύτητα στο ποια τράπεζα θα παρουσιάσει πειστικό πλάνο για το πώς θα αναπληρώσει τα χαμένα έντοκα έσοδα με ορίζοντα το 2025 όπου οι διαφορές με το 2023 θα είναι εντυπωσιακά μεγάλες…
Το νέο αφήγημα των ελληνικών τραπεζών είναι το εξής: Πώς θα αναπληρώσουν την απώλεια εσόδων από τόκους λόγω της μεγάλης μείωσης του Euribor 3 μηνών που έρχεται στον ορίζοντα…
Εξελίξεις από το μέλλον: Μυτιληναίος με 6,5 δισ στον FTSE 100 και η Intrakat με 1 δισ στον FTSE 25… είναι μονόδρομος
Ο Μυτιληναίος θα πρέπει να έχει χρηματιστηριακή αξία πάνω από 6 δισεκ. ευρώ για να μπορεί να μπει στον FTSE 100 στο χρηματιστήριο του Λονδίνου και η Intrakat με χρηματιστηριακή αξία άνω του 1 δισεκ. θα πει στον FTSE 25…
Και τα δύο θα συμβούν είναι μονόδρομος…
Ο Μυτιληναίος στο β΄ 6μηνο του 2024 στοχεύει με 6,5 δισεκ. χρηματιστηριακή αξία να μπει στο χρηματιστήριο του Λονδίνου και στον FTSE 100 με τις 100 μεγαλύτερες εταιρίες…
Ο στόχος δεν είναι εύκολος αλλά θα επιτευχθεί…
Για να φθάσει ο Μυτιληναίος όμως να έχει χρηματιστηριακή αξία 6,5 δισεκ. από 5,2 δισεκ. με 36,36 ευρώ ανά μετοχή θα πρέπει να πληρούνται ορισμένες προϋποθέσεις…
Συνομιλώντας με χρηματιστηριακές πηγές της Barclays μας παρουσίασαν ένα πλαίσιο…
«Σήμερα το 1 ευρώ ισοδυναμεί με 0,86 στερλίνες οπότε μια εταιρία με 6,5 δισεκ. ευρώ χρηματιστηριακή αξία 5,6 δισεκ. στερλίνες…
Για να έχει μεγαλύτερη ασφάλεια ο Μυτιληναίος θα πρέπει η χρηματιστηριακή του αξία να φθάνει τα 7 δισεκ. ευρώ που σημαίνει (142,89 εκατ μετοχές) σημαίνει 50 ευρώ….
Όμως ο Μυτιληναίος στα 36 με 37 ευρώ ήδη θεωρείται ακριβή μετοχή και π.χ. κίνηση προς τα 42 ευρώ θα είναι ακόμη πιο δύσκολη πολύ περισσότερο για τα 50 ευρώ…
Θα πρέπει να αυξηθεί ακόμη περισσότερο το free float οπότε θα μπορούσαμε να δούμε κάποια πώληση από τον βασικό μέτοχο…
Επίσης χρειάζεται μια συστηματικά καλή απόδοση ιδίων κεφαλαίων που ο όμιλος επιτυγχάνει…
Για να φθάσει στα 7 δισεκ. χρηματιστηριακή αξία ο Μυτιληναίος απαιτούνται πολύ καλές συγκυρίες…
Από τα 36,5 ευρώ στα 50 ευρώ σημαίνει 37% άνοδος, δεν είναι εξωπραγματική αλλά χρειάζεται πολύ συντονισμένη προσπάθεια…
Η Intrakat για να μπορεί να μπει με άνεση στον FTSE 25 σενάριο εξόχως πιθανό θα πρέπει να περάσει το 1 δισεκ. χρηματιστηριακή αξία.
Με 160,52 δισεκ. μετοχές Χ 4,48 ευρώ σήμερα έχει σχεδόν 720 εκατ και για να φθάσει το 1 δισεκ. χρειάζεται χρηματιστηριακή αξία πάνω από 6 ευρώ.
Ακόμη και εάν στον μέλλον η Intrakat υλοποιήσει αναπτυξιακή αύξηση κεφαλαίου… απλά το 1 δισεκ. χρηματιστηριακή αξία θα έρθει νωρίτερα…
Πρέπει να αποτιμηθεί με μεγάλο προσοχή ότι ο στόχος για 1 δισεκ. χρηματιστηριακή αξία ή πάνω από 6 ευρώ είναι ρεαλιστικός στόχος για την Intrakat και αυτή η επιτυχία πρέπει να αποδοθεί στον Εξάρχου τον επικεφαλής που διαχειρίζεται και χαράσσει επιτυχώς… τον σχεδιασμό…
Η μετοχή της Intrakat το 2024 θα ενταχθεί στον FTSE 25… είναι μονόδρομος και θα αρχίσει να αξιολογείται από επενδυτικούς οίκους…
Ήδη κάποιοι ετοιμάζονται με θετικές εκθέσεις από ότι πληροφορούμαστε…
Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στη σημερινή συνεδρίαση
Πτωτικά ξεκίνησε η χρηματιστηριακή αγορά με τον Γενικό Δείκτη -0,17% και τον Τραπεζικό Δείκτη στο -0,44%.
Περί τις 12:45, με πιέσεις στις τράπεζες, ειδικότερα στην Alpha Bank -2,49%και με την πλειονότητα των μη τραπεζικών blue chips, σε αρνητικό πρόσημο , με ΔΕΗ -1,51%...ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε το χαμηλό της ημέρας -0,67%.
Περί τις 14:30, με το σύνολο των τραπεζών περιξ του -2%..ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το χαμηλό της ημέρας -1,92%.
Ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με πτώση -0,59% στις 1.290 μονάδες έχοντας υψηλό στις 1.297,96 μονάδες και χαμηλό τις 1.289,86 μονάδες.
Ο τζίρος και ο όγκος συναλλαγών σε χαμηλά επίπεδα και ήταν μοιρασμένος στις τράπεζες και στα μη τραπεζικά blue chips.
Αναλυτικότερα, η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 76,4 εκατ. ευρώ, εξ αυτών τα 13,5 εκατ. ευρώ σε πακέτα, o όγκος στα 22,8 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων τα 13,3 εκατ. ευρώ να διακινούνται στις τράπεζες.
Προσυμφωνημένες συναλλαγές αξίας 13,5 εκατ. ευρώ και όγκου 4,1 εκατ. τεμαχίων πραγματοποιήθηκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ειδικότερα, η Εθνική διακίνησε 635 χιλ. τεμάχια αξίας 4,08 εκατ. ευρώ και η Alpha Bank 250 χιλ. τεμάχια αξίας 373 χιλ. ευρώ.
Η Motor Oil 50 χιλ. τεμάχια αξίας 1,2 εκατ. ευρώ, η Jumbo 37,4 χιλ. τεμάχια αξίας 930,4 χιλ. ευρώ.
Η Intrakat 758,5 χιλ. τεμάχια αξίας 3,13 εκατ. ευρώ, η Intralot 2,1 εκατ. τεμάχια αξίας 2,2 εκατ. ευρώ, η Profile 140 χιλ. τεμάχια αξίας 588 χιλ. ευρώ και η Κρι - Κρι 348 τεμάχια αξίας 3,4 χιλ. ευρώ.
Τα τεχνικά σημεία
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 1.290 μονάδες, με πρώτη στήριξη τις 1.250 μονάδες και ακολουθεί η ισχυρή στήριξη των 1.213 μονάδων ( απλός ΚΜΟ των 200 ημερών ) και των 1.194 μονάδων ( εκθετικός ΚΜΟ των 200 ημερών).
Στην πρώτη αντίσταση βρίσκονται οι 1.330 μονάδες και ακολουθούν οι 1350 μονάδες.
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 1.057 μονάδες, με πρώτη στήριξη τις 1.050 μονάδες και ακολουθούν οι 1000 μονάδες και η ισχυρή στήριξη των 9602 μονάδων ( απλός ΚΜΟ των 200 ημερών ) και των 947 μονάδων ( ο εκθετικός ΚΜΟ των 200 ημερών.
Στην πρώτη αντίσταση βρίσκονται οι 1.100 – 1.120 μονάδες και ακολουθούν οι 1.150 μονάδες.
Βελτίωση στα ομόλογα, το 10ετές ελληνικό στο 2,99% - Το spread με την Ιταλία στις -55 μ.β.
Βελτίωση καταγράφεται και σήμερα 22/12 οι αγορές στην ελληνική αγορά ομολόγων, συνεχίζοντας το θετικό κλίμα απόρροια των αποφάσεων των Κεντρικών Τραπεζών για τα επιτόκια.
Σημειώνεται ότι Fed, ΕΚΤ και BoE διατήρησαν αμετάβλητα τα επιτόκια ενώ το βασικό θέμα είναι τι θα κάνουν τη νέα χρονιά, καθώς μπορεί ο πληθωρισμός να βρίσκεται σε πτωτική τροχιά, εντούτοις ακόμη δεν έχει φτάσει στους στόχους των κεντρικών τραπεζών.
Οι επενδυτές είναι αισιόδοξοι ότι οι Κεντρικές τράπεζες έχουν ολοκληρώσει σε μεγάλο βαθμό την αύξηση των επιτοκίων και δεν πρόκειται να αυξήσουν άλλο τα επιτόκια αλλά και ότι θα προχωρήσουν νωρίτερα απ' ότι αναμενόταν, σε μειώσεις επιτοκίων.
Το ελληνικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 2,99% και το 10ετές ιταλικό 3,54% με το μεταξύ τους spread στις -55 μονάδες βάσης.
Βελτίωση καταγράφεται και στα αμερικανικά ομόλογα, με το 10ετές στο 3,87% και το 2ετές στο 4,32%, με την αντιστροφή της καμπύλης απόδοσης να παραμένει. Τα ομόλογα μεγαλύτερης διάρκειας τείνουν να έχουν υψηλότερες αποδόσεις για να αντισταθμίσουν τους υψηλότερους κινδύνους που συνεπάγεται η αγορά τους.
Υπό τη σκιά της αναταραχής της Μέσης Ανατολή, η ελληνική οικονομία αναβαθμίστηκε από την Standard & Poor's, μετά την επενδυτική βαθμίδα της DBRS, Scope Ratings και R&I.
Στην συνέχεια η Moody's προέβη σε διπλή αναβάθμιση και υπολείπεται ένα σκαλοπάτι κάτω από την επενδυτική βαθμίδα ενώ την 1/12 αναβαθμίστηκε από την Fitch σε επενδυτική βαθμίδα ΒΒΒ- με σταθερές προοπτικές.
Η επενδυτική βαθμίδα παρουσιάστηκε ως εθνικός στόχος ήταν μια ντροπιαστική αναφορά… εθνικός στόχος είναι μια συλλογική οικονομική και κοινωνική προσπάθεια πολιτικοί μας πραγματικά είναι τραγικά κατώτεροι των περιστάσεων… που κατασκευάζουν μύθους…
Η αναβάθμιση σε επενδυτική βαθμίδα σε μια φυσιολογική οικονομία… είναι ένα σπουδαίο γεγονός.
Όμως μετά την καταστροφή που επέφεραν τα προγράμματα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ στις οικονομίες, οι αξιολογήσεις έχασαν την σημασία τους…
Τι νόημα έχει η επενδυτική βαθμίδα όταν η Ελλάδα δανειζόταν πριν μήνες με επιτόκια 0,54% στο 10ετές ομόλογο, ενώ σήμερα βρίσκεται μεταξύ 3,10% – 3,00% ενώ τέλος Σεπτεμβρίου η απόδοση σκαρφάλωσε στο 4,50%.
Ήδη η Ελλάδα συμμετέχει ακόμη στο πρόγραμμα Πανδημίας ήταν ένα τοξικό πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης που έβαλαν και την Ελλάδα από το παράθυρο… όπου «απολάμβανε» τα οφέλη της επενδυτικής βαθμίδας… χωρίς να διαθέτει επενδυτική βαθμίδα.
Έτσι η ΕΚΤ αγόρασε ελληνικό χρέος 40 δισεκ.
Να θυμίσουμε ότι σε σύνολο 402 δισεκ. ελληνικού χρέους και εξαιρώντας τα έντοκα γραμμάτια… μόνο 48 δισεκ. ελληνικού χρέους είναι ελεύθερα διαπραγματεύσιμο, π.χ. στους μηχανισμούς στήριξης της ΕΕ χρωστάμε δάνεια 233 δισεκ. ευρώ.
Παρ΄ ότι οι επενδυτές μας κρίνουν για 48 δισεκ. η Ελλάδα έχει την δεύτερη ακριβότερη τιμολόγηση ως προς τον ελληνικό κίνδυνο στην ευρωζώνη… δεν το λες επιτυχία.
Οπότε η αναβάθμιση σε επενδυτική βαθμίδα αφορά 48 δισεκ. ελληνικού χρέους και είναι μια κίνηση εκ του ασφαλούς…
Οι οίκοι αξιολόγησης δεν θα γελοιοποιηθούν όπως το 2008 και 2009 που βαθμολογούσαν την Ελλάδα σε κλίμακες επενδυτικής βαθμίδας εκτός πραγματικότητας…
Οπότε οι οίκοι αξιολόγησης δεν μας κάνουν και κανένα δώρο αφού το ρίσκο αξιολόγησης που αναλαμβάνουν είναι ασήμαντο.
Έντονη κινητικότητα στη Μοτοδυναμική – Η Ideal αποκτά πακέτο ή και το σύνολο των μετοχών της
Θέμα χρόνου, είναι σύμφωνα με πληροφορίες, η απόκτηση πακέτου ή και του συνόλου της Μοτοδυναμικής από την Ideal Holdings.
Πάντως η Ideal Holdings, μετά από ερώτηση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, με αφορμή το δημοσίευμα του ΒΝ, για την εξαγορά άλλης εταιρείας εισηγμένης στο Χρηματιστήριο Αθηνών, διαψεύδει κατηγορηματικά και δηλώνει ότι ουδέποτε διενήργησε σχετικές συζητήσεις με την συγκεκριμένη εταιρία.Σύμφωνα με πληροφορίες σήμερα 22 Δεκεμβρίου 2023 αναμένεται να μεταβιβαστεί πακέτο μέσω του χρηματιστηρίου.
Οι επιχειρηματικές συμφωνίες συνεχίζονται στο ελληνικό χρηματιστήριο και μετά τη συμφωνία της Intrakat με τη ΔΕΗ, η απόκτηση της Μοτοδυναμική από την Ideal θα ενισχύσει το επενδυτικό ενδιαφέρον.
Στελέχη της αγοράς σημειώνουν πως οι επιχειρηματικές συμφωνίες είναι απαραίτητες για την περαιτέρω ανάπτυξη των επιχειρήσεων αλλά και την άνοδο της αγοράς.
Μάλιστα όπως αναφέρει σήμερα σε ξεχωριστό θέμα το ΒΝ η Κυβέρνηση ετοιμάζει νομοσχέδιο με ενισχυμένα κίνητρα για συγχωνεύσεις και εξαγορές.
Η στήλη "Παρασκήνιο της Αγοράς" είχε αναφερθεί στις φήμες που υπήρχαν για το συγκεκριμένο deal από 14 Δεκεμβρίου (δείτε εδώ).
Υπενθυμίζεται εδώ ότι η Μοτοδυναμική είχε αύξηση καθαρών κερδών κατά 23,2% στο 9μηνο του 2023, σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα της περσινής χρονιάς.
Oι πωλήσεις παρουσίασαν αύξηση 23.4% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2022 και ανήλθαν στα 126.5 εκ. ευρώ.
Τα κέρδη προ φόρων, τόκων & αποσβέσεων (EBITDA) ανήλθαν σε 25.4 εκ. ευρώ, αυξημένα κατά 13%, ενώ τα αποτελέσματα μετά από φόρους ανήλθαν στα 10.8 εκ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση 23.2% σε σύγκριση με το 2022.
Τα κέρδη ανά μετοχή ανήλθαν σε 0.36 ευρώ από 0.30 για την αντίστοιχη περίοδο του 2022.
Υπενθυμίζεται πως πριν λίγες μέρες μέσω της αγοράς ομολόγων η Ideal άντλησε 100 εκατ. ευρώ προκειμένου να αναχρηματοδοτήσει παλαιό δανεισμό, ενώ απέκτησε κεφάλαια για να χρηματοδοτήσει την περαιτέρω ανάπτυξή της.
Η μετοχή της Μοτοδυναμικής έκλεισε με άνοδο +1,59%, από +6,98% υψηλό ημέρας, με 68 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση στα 96 εκατ. ευρώ.
Πτωτικές τάσεις στις ασιατικές αγορές
Πτωτικές τάσεις καταγράφηκαν σήμερα 22/12 στις περισσότερες ασιατικές αγορές, με επίκεντρο την ανακοίνωση του πληθωρισμού στην Ιαπωνία.
Ειδικότερα, ο ετήσιος πληθωρισμός στην Ιαπωνία διαμορφώθηκε στο 2,8% τον Νοέμβριο, υποχωρώντας από 3,3% που είχε καταγραφεί τον Οκτώβριο . Ο αριθμός σηματοδότησε τον χαμηλότερο ρυθμό πληθωρισμού από τον Ιούλιο του 2022, όταν διαμορφώθηκε στο 2,6%.
Αναλυτικά, ο δείκτης Shanghai στην Κίνα έκλεισε στο -0,13%, ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ έκλεισε στο -1,77% ο δείκτης KOSPI στη Ν. Κορέα στο -0,02%, ο δείκτης S&P/ASX 200 στην Αυστραλία στο -0,03% ενώ ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε στο +0,03%.
Ήπιες μεταβολές στις ευρωπαϊκές αγορές
Ήπιες μεταβολές καταγράφονται σήμερα 22/12 οι ευρωπαϊκές αγορές με το ενδιαφέρον να εστιάζεται στα τελευταία στοιχεία του βρετανικού ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος το τρίτο τρίμηνο, η οποία φάνηκε να προκαλεί ανησυχίες για πιθανή ύφεση σε ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο.
Ειδικότερα, το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν (ΑΕΠ) του Ηνωμένου Βασιλείου συρρικνώθηκε κατά 0,1% το τρίτο τρίμηνο σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, με το ποσοστό να αναθεωρείται προς τα κάτω σε σύγκριση με την πρώτη εκτίμηση στην οποία προβλεπόταν ότι δεν θα υπάρξει αλλαγή.
Εν τω μεταξύ, οι τιμές των οικιστικών ακινήτων στη Γερμανία συνέχισαν την πτώση τους, κατά 10,2% το τρίτο τρίμηνο 2023 σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα, σε ένα ακόμη ζοφερό σημάδι για τον τομέα των ακινήτων στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, όπως έδειξαν τα στοιχεία της Παρασκευής.
Ήταν το τέταρτο συνεχόμενο τρίμηνο πτώσης και το μεγαλύτερο από τότε που η στατιστική υπηρεσία της Γερμανίας άρχισε να τηρεί αρχεία το 2000, υπογραμμίζοντας τη μεγαλύτερη κρίση ακινήτων της χώρας εδώ και δεκαετίες.
Άνοδος +0,80% καταγράφεται στο φυσικό αέριο, με το ολλανδικό TTF Ιανουαρίου στο 34,48 ευρώ.
Άνοδος καταγράφεται στις τιμές πετρελαίου, με τη τιμή του brent να διαμορφώνεται στα 80 δολ.το βαρέλι στο +0,80% και του αμερικανικού αργού στα 74,60 δολ. το βαρέλι στο +0,95%.
Ειδικότερα, ο δείκτης Dax στη Γερμανία βρίσκεται στο +0,15%, ο δείκτης CAC στο Παρίσι στο +0,10%, ο δείκτης FTSE MIB στο Μιλάνο στο +0,15%, ο δείκτης IBEX 35 στην Ισπανία στο +0,25% και ο FTSE 100 στο Λονδίνο στο +0,05%.
Στη Wall Street, ο Dow Jones κινείται στο +0,30%, ο S&P 500 στο +0,40%, ο Nasdaq στο +0,40% και το ETF GREC στο -0,76% ( 38,09 δολ. ).
Κόπωση και πτώση στις τράπεζες με χαμηλές τις συναλλαγές
Κόπωση και πτώση καταγράφηκε στις τράπεζες με χαμηλές τις συναλλαγές.
Η Εθνική έκλεισε στα 6,30 ευρώ, με πτώση -2,48% με όγκο 3,1 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 5,76 δισ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split.
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 17/3/2020 στα 0,8150 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 1,5005 ευρώ, με πτώση -161% με όγκο 6,2 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 3,53 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είνα ι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split.
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε στις 2/11/2020 στα 0,4250 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στις 30/10/2020 στα 0,4032 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 3,18 ευρώ, με πτώση -1,18%, με όγκο 1,3 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση στα 3,98 δισ.ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 πρ0 RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ..
Το νέο ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 14/7/2022 στα 0,04303 ευρώ ή 0,71 ευρώ μετά το τελευταίο reverse split στις 16,5 παλαιές 1 νέα (14/4/2021).
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 1,6240 ευρώ, με πτώση -0,76%, με όγκο 2,6 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 6,04 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα).
Η Optima έκλεισε στα 7,70 ευρώ, με πτώση -1,16%, με όγκο 21 χιλ.τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 567 εκατ. ευρώ.
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου στα 3,42 ευρώ, με άνοδο +0,29% και κεφαλαιοποίηση 1,51 δισεκ. ευρώ.
Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο.
Η Attica Bank έκλεισε στα 11,80 ευρώ, με άνοδο +0,85% και κεφαλαιοποίηση 590 εκατ. ευρώ.
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,0660 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε στα 14,50 ευρώ, με pt;vsh -0,68% και κεφαλαιοποίηση 288 δισ.ευρώ.
Ήπιες απώλειες στα μη τραπεζικά blue chips με χαμηλές συναλλαγές
Με ήπιες απώλειες έκλεισε η πλειονότητα των μη τραπεζικών μετοχών του FTSE 25, με χαμηλές τις συναλλαγές.
Την πτώση πτώση κατέγραψαν Viohalco -1,49%, Motor Oil, ΟΠΑΠ...
Στον αντίποδα ανοδικά έκλεισαν Autohellas +1,08%, Τέρνα Ενεργειακή, Τιτάν...
Η Coca Cola έκλεισε στα 26,27 ευρώ, με άνοδο +0,04% και κεφαλαιοποίηση στα 9,79 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 1η θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 15,28 ευρώ, με πτώση -1,10% και αποτίμηση 5,65 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 12,85 ευρώ, με πτώση -0,23% και αποτίμηση 5,37 δισ. ευρώ και βρίσκεται στη 3η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 11,17 ευρώ, με πτώση -0,62% και αποτίμηση 4,27 δισ. ευρώ.
Ο Titan Cement International έκλεισε στα 21,90 ευρώ, με άνοδο +0,46% και κεφαλαιοποίηση 1,72 δισ.ευρώ.
Η ΓΕΚ Τέρνα έκλεισε στα 13,24 ευρώ, με άνοδο +0,46% και κεφαλαιοποίηση 1,37 εκατ. ευρώ.
Η Τέρνα Ενεργειακή έκλεισε στα 15,83 ευρώ, με άνοδο +0,96% και κεφαλαιοποίηση 1,87 εκατ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 7,26 ευρώ, με άνοδο +0,28% και κεφαλαιοποίηση 2,22 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της Motor Oil έκλεισε στα 23,90 ευρώ, με πτώση -1,48% και κεφαλαιοποίηση 2,65 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της Jumbo έκλεισε στα 25,10 ευρώ, με άνοδο +0,16% και κεφαλαιοποίηση 3,42 δισ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 36,36 ευρώ, με πτώση -0,38% και κεφαλαιοποίηση 5,20 δισεκ. ευρώ.
Η ΕΥΔΑΠ έκλεισε στα 6,07 ευρώ, αμετάβλητη και κεφαλαιοποίηση 646 εκατ. ευρώ.
Η ΕΛΒΑΛΧΑΚΟΡ έκλεισε στα 1,89 ευρώ, αμετάβλητη και κεφαλαιοποίηση 709 εκατ. ευρώ.
Η MIG (που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 4,98 ευρώ, με άνοδο +1,43% και κεφαλαιοποίηση 156 εκατ. ευρώ.
Bελτίωση στα ελληνικά ομόλογα, το 10ετές στο 2,99% - Το spread με την Γερμανία στις 104 μ.β.
Βελτίωση καταγράφεται και σήμερα 22/12 στην ελληνική αγορά ομολόγων και στις υπόλοιπες αγορές της Ευρωζώνης.
Το ελληνικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 2,99% και το 10ετές ιταλικό 3,54% με το μεταξύ τους spread στις -55 μονάδες βάσης.
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 104 μονάδες βάσης από 105 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 68 μονάδες βάσης.
Ως μέτρο σύγκρισης αναφέρεται ότι το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 1.030 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ στην Ελλάδα σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 0,68% ή 68 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας βρίσκεται στις -55 μονάδες βάσης.
Έναντι της Πορτογαλίας το spread με την Ελλάδα διαμορφώνεται στις 34 μονάδες βάσης.
Βελτίωση στα ομόλογα της Ευρωζώνης
Βελτίωση καταγράφεται και σήμερα 22/12 στα ομόλογα της Ευρωζώνης.
Το Ιταλικό 10ετές διαμορφώνεται σήμερα 22 Δεκεμβρίου του 2023 στο 3,54%.
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 22/12/2023 στο 1,95%..
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση στο 2,26% με το ιστορικό χαμηλό -0,333% σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 2,65% με ιστορικό χαμηλό στο -0,062% που σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το Ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 2,88% με το ιστορικό χαμηλό στο -0,02% που σημειώθηκε στις 16 Δεκεμβρίου 2020.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση 3,54% και με ιστορικό χαμηλό 0,4260% στις 12 Φεβρουαρίου του 2021.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,32% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 3%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020 στο 0,088%.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών