Τελευταία Νέα
Chania
Χρηματιστήριο

Merkel: Απέχουμε πολύ από τις αποφάσεις για την Κύπρο - Πρέπει να εφαρμοστούν μεταρρυθμίσεις - Σε τεντωμένο σκοινί οι σχέσεις Βερολίνου - Λευκωσίας - Έτοιμη να χαλαρώσει τους όρους του δανείου η Ρωσία

 Merkel: Απέχουμε πολύ από τις αποφάσεις για την Κύπρο - Πρέπει να εφαρμοστούν μεταρρυθμίσεις - Σε τεντωμένο σκοινί οι σχέσεις Βερολίνου - Λευκωσίας - Έτοιμη να χαλαρώσει τους όρους του δανείου η Ρωσία
(upd3)Ολιγόωρη επίσκεψη στην Κύπρο πραγματοποιεί σήμερα η Καγκελάριος της Γερμανίας, Angela Merkel, στον απόηχο των γερμανικών καταγγελιών για ξέπλυμα βρόμικου χρήματος στο νησί και της τριπλής υποβάθμισης της πιστοληπτικής αξιολόγησης από την Moody’s.
Η Καγκελάριςο διεμήνυσε ότι οι διαπραγματεύσεις με την Τρόικα απέχουν πολύ από το στάδιο των αποφάσεων.
Το κούρεμα του χρέους δεν αποτελεί επιλογή για την Κύπρο, διεμήνυσε ο Ευρωπαίος Επίτροπος Olli Rehn, ενώ η Ρωσία εμφανίζεται έτοιμη να χαλαρώσει τους όρους του δανείου.
Η επίσκεψη πραγματοποιείται στο πλαίσιο της έκτακτης Συνόδου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, την οποία φιλοξενεί ο ΔΗΣΥ.  Η Καγκελάριος θα συναντηθεί με το υποψήφιο Πρόεδρο κ. Αναστασιάδη.
Σύμφωνα με τη Γερμανίδα Καγκελάριο, οι διαπραγματεύσεις της Κύπρου με την Τρόικα, απέχουν πολύ από το στάδιο των αποφάσεων, ενώ η εφαρμογή μεταρρυθμίσεων στην κυπριακή οικονομία είναι απαραίτητη. Ο πρωθυπουργός της Φινλανδίας Katainen, χαρακτήρισε πραγματικά τεράστιες τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Κύπρος. Ωστόσο, τόνισε πως η Φινλανδία είναι έτοιμη να στηρίξει την κυπριακή διάσωση, ενώ χαρακτήρισε ιδιαίτερα θετική την επιρροή της εκλογής μιας ηγεσίας δεσμευμένης απέναντι στην ευρωπαϊκή πορεία της χώρας.
Σαμαράς: Η Κύπρος θα τα καταφέρει όπως και η Ελλάδα
«Ο Ελληνισμός πάντα αντιμετώπισε δυσκολίες και πάντα τις αντιμετώπισε τελικά με επιτυχία» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς προσερχόμενος το μεσημέρι στην έκτακτη σύνοδο κορυφής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, η οποία πραγματοποιείται στη Λεμεσό.
Μετά την Ελλάδα, και η κυπριακή οικονομία μπαίνει σε δοκιμασία, σημείωσε ο πρωθυπουργός και επισήμανε ότι «είναι σημαντικό μέσα από τις δυσκολίες να είμαστε πιο δυνατοί». Ο κ. Σαμαράς εξέφρασε την πεποίθηση ότι «όπως η Ελλάδα τα καταφέρνει, έτσι και η Κύπρος τελικά θα τα καταφέρει». Αυτό είναι το μήνυμα, αυτή θα είναι και η προσπάθεια και η ενεργός συμμετοχή του ΕΛΚ στην Κύπρο για να ξεπεράσει αυτά τα εμπόδια, ανέφερε.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο πρωθυπουργός είπε ότι σήμερα θα εξεταστούν διάφορα θέματα που δεν σχετίζονται με το ζήτημα αυτό (της Κύπρου).
Το ΕΛΚ είναι το σημαντικότερο και ισχυρότερο κόμμα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σημείωσε.
Τέλος, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η συγκίνησή του είναι πάντα μεγάλη, όταν βρίσκεται στην Κύπρο.
Στηρίζει Αναστασιάδη η Merkel
Τη στήριξη του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στον εκλογικό αγώνα του ΔΗΣΥ και την υποψηφιότητα του προέδρου του, Νίκου Αναστασιάδη, στις προεδρικές εκλογές της Κύπρου, εξέφρασε η καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ, η οποία βρίσκεται στη Λεμεσό για την έκτακτη σύνοδο του ΕΛΚ.
«Εμείς ήρθαμε εδώ για να κάνουμε σαφές ότι το αδελφό κόμμα, ο ΔΗΣΥ, θα νικήσει στις εκλογές» είπε χαρακτηριστικά η Γερμανίδα καγκελάριος.
Έναν σαφή στόχο έχει η έκτακτη σύνοδος κορυφής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στη Λεμεσό, κι αυτός είναι η ενίσχυση του Νίκου Αναστασιάδη, υποψηφίου του ΔΗΣΥ για τις προεδρικές εκλογές, μετέδιδε νωρίτερα η Deutsche Welle.
Μερικές ώρες πριν από την επίσκεψή της στην Μεγαλόνησο προκειμένου να μετάσχει στην έκτακτη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, η Angela Merkel τονίζει ότι δεν θα υπάρξει ιδιαίτερη μεταχείριση για την Κύπρο, όσο αφορά τους όρους για τη διάσωσή της. Στο ίδιο μήκος κύματος και άλλα στελέχη του κυβερνητικού στρατοπέδου, ενώ οι γερμανοί σοσιαλδημοκράτες διασαφήνισαν χθες ότι δεν πρόκειται να εγκρίνουν υπό τις παρούσες συνθήκες το πακέτο διάσωσης της Κύπρου. Όλα αυτά τη στιγμή που αναλυτές ερμηνεύουν τη μετάβαση συντηρητικών ηγετών στη Λευκωσία ως προεκλογική στήριξη στον Νίκο Αναστασιάδη.
Η κ. Merkel εύχεται ότι στο πρόσωπο του κ. Αναστασιάδη θα αναλάβει ένας πολιτικός τα ηνία της Κύπρου, ο οποίος δεν θα έχει απλώς την θέληση να συνεργαστεί με την τρόικα για την δανειακή σύμβαση που έχει ανάγκη η Κύπρος. Ο κ. Αναστασιάδης θα πρέπει να έχει και την ισχύ να εφαρμόσει ιδιωτικοποιήσεις, να αντιμετωπίσει πιθανώς το ζήτημα του εταιρικού φόρου και οπωσδήποτε το πρόβλημα του ξεπλύματος χρήματος.
Απέκλεισε το ενδεχόμενο haircut ο Rehn
«Το κούρεμα του κυπριακού χρέους δεν αποτελεί επιλογή», ο Ευρωπαίος Επίτροπος Νομισματικών Υποθέσεων, Olli Rehn , σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Handelsblatt.
Όσον αφορά το ζήτημα πο έχει προκύψει με τις γερμανικές καταγγελίες για ξέπλυμα μαύρου χρήματος στην Κύπρο, τόνισε:
«Δίνουμε μέγιστη προτεραιότητα στην εξάλειψη του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος μια για πάντα στην Κύπρο.Πρέπει τώρα να εξασφαλίσουμε ότι αυτοί οι νόμοι θα εφαρμοστούν και στην πράξη. Γνωρίζω τα προβλήματα».
Να μπλοκάρει τη διάσωση απειλεί η Γερμανία
Το γερμανικό κοινοβούλιο δεν πρόκειται να εγκρίνει το σχέδιο διάσωσης της Κύπρου, αν η χώρα δεν συμμορφωθεί με τους κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη διαφάνεια και το ξέπλυμα χρήματος, προειδοποίησε ο Michael Fuchs, αντιπρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας των Χριστιανοδημοκρατών (CDU).
Μιλώντας στο πρακτορείο Reuters, δήλωσε ότι η έγκριση πακέτου βοήθειας για την Κύπρο από τους βουλευτές του κυβερνώντος Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος στο γερμανικό κοινοβούλιο θα είναι τόσο δύσκολη, όσο θα είναι και για τους βουλευτές των Ελεύθερων Δημοκρατών, εταίρου του κόμματος της καγκελαρίου Αγγελα Μέρκελ στον κυβερνητικό συνασπισμό, οι οποίοι εξέφρασαν χθες τις αμφιβολίες τους.
"Στην κοινοβουλευτική ομάδα των συντηρητικών η κατάσταση είναι τόσο προβληματική όσι και στους Ελεύθερους Δημοκράτες...Εάν η Κύπρος δεν είναι έτοιμη να υιοθετήσει τους κανόνες για τη διαφάνεια και το ξέπλυμα χρήματος, τότε δεν θα υπάρξει βοήθεια προς την Κύπρο", προειδοποίησε.
Υπενθυμίζεται ότι και ο Sigmar Gabriel, ηγέτης του μεγαλύτερου αντιπολιτευτικού κόμματος της Γερμανίας, δήλωσε ότι οι Σοσιαλδημοκράτες είναι αντίθετοι στην παροχή βοήθειας στην Κύπρο λόγω των ισχυρισμών για ξέπλυμα χρήματος και φορολογικό ντάμπινγκ στη χώρα, σύμφωνα με δημοσίευμα της Sueddeutsche Zeitung.
Πολιτικές σκοπιμότητες στη Γερμανία καταλογίζει η κυβέρνηση
Η κυπριακή κυβέρνηση δια του εκπροσώπου της Στέφανου Στεφάνου σχολίασε τις δηλώσεις της καγκελαρίου της Γερμανίας 'Ανγκελας Μέρκελ, υποστηρίζοντας ότι «είναι φανερό πως υπάρχουν πολιτικές σκοπιμότητες πίσω από τα διάφορα θέματα, που εγείρονται από ορισμένες χώρες» και «ότι η δανειακή σύμβαση της Κύπρου αποτελεί μέρος της προεκλογικής εκστρατείας στη Γερμανία».
Η Κύπρος, τόνισε ο κ. Στεφάνου, δεν ζήτησε ειδική μεταχείριση από την Ευρώπη για τη δανειακή σύμβαση. Αυτό που ζητήσαμε, είπε, είναι «η εφαρμογή της κοινοτικής αλληλεγγύης έναντι μιας χώρας που είναι παραδεκτό από όλους ότι είναι θύμα μιας ευρωπαϊκής απόφασης για κούρεμα του ελληνικού χρέους».
Η Κύπρος, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ζητεί δίκαιη και ισορροπημένη μεταχείριση για να μπορέσει ξεπεράσει τα προβλήματα, που έχουν δημιουργηθεί. Μιλώντας στο ΡΙΚ, σημείωσε ότι δεν υπάρχουν ειδικά κριτήρια για την Κύπρο, σε σχέση με τους όρους του μνημονίου και ότι δεν πρόκειται να υπάρξει δανειακή σύμβαση, που να μην περιλαμβάνει όρους για οικονομικές μεταρρυθμίσεις, όπως οι ιδιωτικοποιήσεις. Επίσης, επισήμανε ότι οι επίσημες τοποθετήσεις της κάθε χώρας γίνονται στο Eurogroup και προσέθεσε ότι στις 21 Ιανουαρίου η κατάσταση θα ξεκαθαρίσει.
Έτοιμη να χαλαρώσει τους όρους του δανείου η Ρωσία
Ετοιμότητα να χαλαρώσει τους όρους για την αποπληρωμή του δανείου που έδωσε στην Κύπρο εξέφρασε η Ρωσία.
O υπουργός Οικονομικών της Ρωσίας Anton Siluanov σε δηλώσεις του στο Prime News, φέρεται να σημείωσε ότι οι όροι αποπληρωμής αφορούν το δάνειο ύψους €2,5 δισ. που έλαβε η Κύπρος από τη Ρωσία το 2011, όπως μεταδίδει το Stockwatch.
Ο υπουργός δεν έκανε ωστόσο καμία αναφορά στις συζητήσεις για το ενδεχόμενο νέων δανείων.
Δήλωσε ότι ο ίδιος και οι ηγέτες της ΕΕ έχουν αρχίσει διαπραγματεύσεις για τη μείωση του δημόσιου χρέους της Κύπρου που αντιπροσωπεύει περίπου το 90% της χώρας.
«Θα συνεργαστούμε με τις ευρωπαϊκές χώρες για τα μέτρα που πρέπει μα ληφθούν προς την κατεύθυνση μιας πιο σταδιακής αποπληρωμής της οφειλής της Κύπρου», ανέφερε ο Siluanov σε δηλώσεις όπως τις μετάδωσε το Prime News Agency χωρίς να αναφέρει λεπτομέρειες.
Το ρωσικό δάνειο λήγει το 2016 και όπως δήλωσε χθες ο υπουργός Οικονομικών Βάσος Σιαρλή γίνεται προσπάθεια για αποπληρωμή του το 2021 και για αναστολή πληρωμής τόκων μέχρι το 2018.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης