Όλα τα βλέμματα ήταν στραμμένα στα σχόλια του προέδρου της FED στο Jackson Hole με τους επενδυτές ήδη να ποντάρουν στη μείωση των επιτοκίων
(upd18) Στο ναδίρ βρέθηκε και σήμερα 23 Αυγούστου 2024 η επενδυτική εμπιστοσύνη και η διάθεση ανάληψης ρίσκου στο ελληνικό χρηματιστήριο, το οποίο έκλεισε ήπια πτωτικά στις 1.432 μονάδες, με τις τράπεζες να έχουν εξαντλήσει τα ανοδικά τους περιθώρια και τον FTSE 25 να μην μπορεί να οδηγήσει υψηλότερα την αγορά.
Όλα τα βλέμματα ήταν στραμμένα στα σχόλια του προέδρου της FED στο Jackson Hole με τους επενδυτές να επιβεβαιώνουν όσα είχαν εκτιμήσει, ότι δηλαδή επίκειται μείωση των επιτοκίων.
«Ήρθε η ώρα» η κεντρική τράπεζα να χαλαρώσει τη νομισματική πολιτική, είπε μεταξύ άλλων, επικαλούμενος τους μειωμένους κινδύνους για συνέχεια του επίμονου πληθωρισμού στην οικονομία των ΗΠΑ.
«Η κατεύθυνση του ταξιδιού είναι σαφής», πρόσθεσε, αναφέροντας πως «ο χρόνος και ο ρυθμός των μειώσεων των επιτοκίων θα εξαρτηθούν από τα εισερχόμενα δεδομένα, τις εξελισσόμενες προοπτικές και την ισορροπία των κινδύνων».
Από την άλλη το βράδυ σήμερα αναμένεται η αναδιάρθρωση των δεικτών FTSE Russell.
Από την επόμενη εβδομάδα οι αναλυτές περιμένουν σταδιακή βελτίωση του ενδιαφέροντος λόγω δημοσιεύσεων αποτελεσμάτων από εταιρείες του FTSE 25.
Αναλυτικά στις τράπεζες, άνοδο κατέγραψε η Πειραιώς +1,88%, ενώ οι Εθνική -0,4%, Alpha Bank -0,3% και Eurobank -0,6%, έκλεισαν πτωτικά.
Στα μη τραπεζικά blue chips, απώλειες κατέγραψε η Motor Oil -2,6% και ΟΤΕ -2,1%, ενώ η Βιοχαλκο και ο Μυτιληναίος έκλεισαν με κέρδη 1% και 1,3% αντίστοιχα.
Ο Γενικός Δείκτης παραμένει από την αρχή της εβδομάδας σε ένα εύρος 1.420 – 1.440 με εμφανή την κόπωση να κινηθεί προς τον επόμενο στόχο των 1.450 μονάδων.
Παρά τις αναλαμπές που σημειώνονται οι επενδυτές δεν πρέπει να τρέφουν αυταπάτες, οι μετοχές δεν πρόκειται να τροχοδρομήσουν ανοδική πορεία, ούτε να γράψουν νέα ιστορικά υψηλά.
Το πάρτι εξαντλείται στα υψηλά των 1.500 μονάδων, ενώ τον Σεπτέμβριο έρχεται μεγάλη πτώση.
Παγκόσμιος συναγερμός για χτύπημα στην Ουκρανία στις 24/8
Κλίμα ρωσικής μαζικής επίθεσης το Σάββατο 24 Αυγούστου 2024 στην Ουκρανία ως απάντηση στην εισβολή στο Kursk καλλιεργείται στο Κίεβο.
Αμερικανοί και Κινέζοι μάλιστα εξέδωσαν προειδοποιήσεις για τους πολίτες τους που παραμένουν στην ουκρανική επικράτεια.
Ωστόσο ειδικοί επισημαίνουν ότι το Σάββατο 24 Αυγούστου εορτάζεται στην Ουκρανία η Ημέρα της Ανεξαρτησίας της χώρας και δεν αποκλείεται το ίδιο το καθεστώς του Κιέβου να σχεδιάζει να στήσει μίας τεράστιας κλίμακας προβοκάτσια.
Μάλιστα υποστηρίζουν ότι είναι σχεδόν αδύνατο να πληροφορηθεί τρίτη δύναμη τα επιχειρησιακά σχέδια της Ρωσίας, που ως γνωστόν δεν λειτουργεί ποτέ εν θερμώ.
Υπό πίεση η Motor Oil
Υψηλή ήταν η μεταβλητότητα για τη μετοχή της Motor Oil, η οποία έχει βρεθεί στο επίκεντρο λόγω δύο αρνητικών εξελίξεων.
Από τη μία η Κυβέρνηση έβαλε ξανά έκτακτο φόρο στα κέρδη από την ενέργεια και αναμένεται να την επηρεάσουν, όπως και τις άλλες ενεργειακές εταιρείες, ενώ η αναδιάρθρωση των δεικτών MSCI, οδήγησε στην έξοδο της μετοχής από τον MSCI Greece Standard.
Έτσι η μετοχή από τα υψηλά των 28,56 ευρώ που είχε γράψει τον περασμένο Μάιο, είναι τώρα στα 21,14 ευρώ έχοντας μάλιστα γράψει χαμηλό πριν λίγες μέρες στα 20,62 ευρώ (χαμηλό 10 μηνών).
Σημειώνεται πως έχει δώσει μέρισμα 1,40 ευρώ τον περασμένο Ιούλιο.
Η μετοχή πάντως θα συνεχίσει να βρίσκεται στο επίκεντρο και την επόμενη εβδομάδα, αφού θα ανακοινώσει αποτελέσματα δευτέρου τριμήνου την Τρίτη 28 Αυγούστου, ενώ στις 29/8 θα γίνει η ενημέρωση των αναλυτών και στις 30/8 θα γίνει το rebalancing των δεικτών MSCI.
Αρχικά οι αναλυτές περιμένουν δυνατά αποτελέσματα, αλλά θα είναι επηρεασμένα από την υποχώρηση των περιθωρίων διύλισης. Ακόμα πιο σημαντικό είναι το γεγονός ότι τα περιθώρια συνέχισαν να υποχωρούν και κατά τη διάρκεια των τελευταίων εβδομάδων δηλαδή στο τρίτο τρίμηνο.
Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στη σημερινή συνεδρίαση
Ανοδικά άρχισαν οι χρηματιστηριακοί δείκτες με τον Γενικό Δείκτη στο +0,26% και τον Τραπεζικό Δείκτη στο +0,22%.
Λίγο μετά τις 12:30 όμως, οι πιέσεις κυρίως της Motor Oil, αλλά και των τραπεζών, εξανέμισαν τα πρωινά κέρδη.
Ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με πτώση -0,10% στις 1.433 μονάδες, έχοντας υψηλό στις 1.441,39 μονάδες και χαμηλό τις 1.432,26 μονάδες.
Ο τζίρος και ο όγκος συναλλαγών σε χαμηλά επίπεδα και είναι μοιρασμένος στις τράπεζες και στα μη τραπεζικά blue chips.
Αναλυτικότερα, η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 73,5 εκατ. ευρώ, ο όγκος στα 14,7 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων τα 9,2 εκατ. τεμάχια να διακινούνται στις τράπεζες.
Μια σύγκριση… δείχνει το πόσο ακραία φούσκα είναι η Optima bank
Στις 13 Σεπτεμβρίου 2024 η Τράπεζα Κύπρου θα συγκαλέσει έκτακτη γενική συνέλευση με θέμα την είσοδο στο ελληνικό χρηματιστήριο… αρχές 2025.
Το ενδιαφέρον εδώ είναι να δούμε πόσο ρεαλιστικά είναι αποτιμημένη η τράπεζα Κύπρου και να την συγκρίνουμε την Optima Bank με στόχο να αποδείξουμε το προφανές ότι η Optima bank έχει πει πολλά παραμύθια στο επενδυτικό κοινό… αλλά ο χρόνος τελειώνει και η αλήθεια θα αποκρυσταλλωθεί.
Η τράπεζα Κύπρου έχει 25,4 δισεκ. ενεργητικό, περίπου 2,38 δισεκ. κεφάλαια επιτυγχάνει κέρδη σε ετήσια βάση 550 εκατ ευρώ και έχει χρηματιστηριακή αξία 2 δισεκ. ευρώ.
Θα υποθέσουμε ότι θα μπει στο ελληνικό χρηματιστήριο με αξία 2 δισεκ. ευρώ ενώ το ενδιαφέρον είναι ότι η απόδοση ιδίων κεφαλαίων είναι 23,7%.
Με όρους λοιπόν P/BV δηλαδή 2 δισεκ. χρηματιστηριακή αξία προς 2,38 δισεκ. κεφάλαια = 0,84…
Πραγματικά ρεαλιστικό…
Γιατί είναι ακραία φούσκα η Optima Bank
Η σύγκριση της Optima Bank με την τράπεζα Κύπρου καταλήγει σε συγκλονιστικά αποτελέσματα.
Η Optima bank μια τράπεζα με 550 εκατ κεφάλαια και ετήσια κέρδη 140 εκατ και απόδοση ιδίων κεφαλαίων 26,7% εμφανίζει P/BV δηλαδή 891 εκατ χρηματιστηριακή αξία προς 550 εκατ κεφάλαια = 1,62….
Δηλαδή έχουμε δύο τράπεζες με παραπλήσια απόδοση ιδίων κεφαλαίων και η μεν Κύπρου αποτιμάται 0,84 και η Optima bank διπλάσια στο 1,62.
Είναι προφανές τι συμβαίνει… η Optima bank ήταν και παραμένει μια ακραία φούσκα.
Η Optima bank αξίζει μόνο για επιθετικές πωλήσεις…
Η ελληνική Dovalue στηρίζει την μητρική στην Ιταλία...
Η μητρική Ιταλική Dovalue οδεύει προς αύξηση κεφαλαίου 150 εκατ ευρώ τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, ωστόσο το στήριγμα της παραμένει η ελληνική θυγατρική.
Στα τέλη Ιουλίου υπέγραψε την σύμβαση διαχείρισης τεσσάρων δανειακών χαρτοφυλακίων συνολικών απαιτήσεων 5,7 δις. ευρώ και μικτής λογιστικής αξίας 2,7 δισ. ευρώ.
Πρόκειται για 174.000 δάνεια ενήμερα και μη εξυπηρετούμενα που αφορούν συνολικά 131.000 οφειλέτες, τόσο της λιανικής όσο και επιχειρήσεων.
Όλα τα προαναφερόμενα χαρτοφυλάκια τα διαχειρίζεται ήδη η Dovalue κάτω από διαφορετικές συμφωνίες υπηρεσιών, ενώ τώρα μεταφέρθηκαν από τους προηγούμενους ιδιοκτήτες σε νέους επενδυτές οι οποίοι επιβεβαίωσαν να παραμείνει η Dovalue ως διαχειριστής.
Συγκεκριμένα, η ελληνική εταιρεία διαχείρισης κατά την συνηθισμένη πρακτική, με τις συμφωνίες της δευτερογενούς αγοράς η Dovalue θα υποστηρίξει την εκτέλεση των business plans, ενώ παράλληλα θα συγκεντρώνει προμήθειες από την πώληση των απαιτήσεων σε νέους επενδυτές.
Επιπλέον, κάτω από τις νέες συμφωνίες διαχείρισης η Dovalue θα λαμβάνει προμήθειες για τους νέους επενδυτές για τις εν εξελίξει τωρινές απαιτήσεις.
Με τις νέες συμφωνίες από την Ελλάδα η μητρική ιταλική έχει εξασφαλίσει συμβόλαια μικτής λογιστικής αξίας πάνω από 5,1 δισ. ευρώ και βρίσκεται κοντά στον ετήσιο στόχο των 6 δισ. ευρώ, σύμφωνα με το επιχειρηματικό πλάνο 2024-2026.
Τα τεχνικά σημεία
Ο Γενικός Δείκτης στις 1.432 μονάδες με πρώτη αντίσταση τις 1.440 μονάδες και ακολουθούν οι 1.480 και οι 1.500 – 1.505 μονάδες.
Στην πρώτη στήριξη βρίσκονται οι 1.375 και οι 1373 μονάδες, οι ΚΜΟ των 200 ημερών του απλού και εκθετικού αντίστοιχα.
Ακολουθούν οι 1.350, οι 1.300, οι 1.250 και οι 1.200 μονάδες.
Ο Τραπεζικός Δείκτης στις 1.281 μονάδες, με πρώτη αντίσταση τις 1.300 μονάδες και ακολουθούν οι 1.350 μονάδες.
Στην πρώτη στήριξη βρίσκονται οι 1.230 μονάδες και ακολουθούν οι 1.179 μονάδες ( απλός ΚΜΟ των 200 ημερών ) και οι 1.175 μονάδες ( εκθετικός των 200 ημερών), οι 1.150 και οι 1.100 μονάδες.
Επιδείνωση στα ομόλογα, το 10ετές ελληνικό στο 3,27% - Το spread με την Ιταλία στις 33 μ.β.
Επιδείνωση καταγράφηκε σήμερα 23/8 στην αγορά ομολόγων, με τους επενδυτές να αναμένουν το συμπόσιο της Federal Reserve στο Jackson Hole αυτήν την εβδομάδα.
Το ελληνικό 10ετές ομόλογο βρέθηκε στο 3,27% και το 10ετές ιταλικό 3,60% με το μεταξύ τους spread στις -33 μονάδες βάσης.
Επιδείνωση καταγράφεται και στα αμερικανικά ομόλογα, με το 10ετές στο 3,86% και το 2ετές στο 4,01%, με την αντιστροφή της καμπύλης απόδοσης να παραμένει. Τα ομόλογα μεγαλύτερης διάρκειας τείνουν να έχουν υψηλότερες αποδόσεις για να αντισταθμίσουν τους υψηλότερους κινδύνους που συνεπάγεται η αγορά τους.
Μετά την αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από την Standard & Poor's, DBRS, Fitch, Scope Ratings και R&I το 2023, το χειραγωγούμενο πάρτι με τις αναβαθμίσεις τελείωσε καθώς οι αξιολογήσεις ήταν προϊόν πολιτικής παρέμβασης και δεν αντικατοπτρίζουν τις πραγματικές δυνατότητες της οικονομίας μας.
Ωστόσο την Παρασκευή 12/7 η Scope Ratings διατήρησε την αξιολόγηση για την Ελλάδα (ΒΒΒ-) αλλά αναβάθμισε τις προοπτικές σε θετικές από σταθερές.
Μέσα στο 2024 δεν θα υπάρξει καμία άλλη αναβάθμιση της Ελλάδος πλην της νέας αξιολόγησης της Moody’s τον Σεπτέμβριο 2024, όπου είναι ο μόνος αμερικανικός οίκος που δεν έχει αναβαθμίσει την Ελλάδα σε investment grade ή επενδυτική βαθμίδα, με την αξιολόγηση της μακροπρόθεσμης πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας να παραμένει σε Ba1 (μία βαθμίδα κάτω από την επενδυτική) με σταθερές προοπτικές επαναξιολόγησης.
Το 2023 χαρακτηρίστηκε από την περιβόητη επιστροφή της Ελλάδος στην επενδυτική βαθμίδα μια παρωχημένη διαδικασία καθώς όπως έχουμε αναλύσει διεξοδικά… η ΕΚΤ έκανε την δουλειά πριν 3 χρόνια… όταν αποφάσισε να αγοράσει και τα ελληνικά ομόλογα τότε junk bond από το παράθυρο…
Η Ελλάδα βρέθηκε άτυπα σε πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, το περιβόητο πρόγραμμα Πανδημίας χωρίς να πληροί τα κριτήρια…
Έτσι η ΕΚΤ αγόρασε 40 δισεκ. ελληνικών ομολόγων και παραμένει και στο πρόγραμμα επανεπενδύσεων… δηλαδή ότι θα πρόσφερε η επενδυτική βαθμίδα…
Να θυμίσουμε ότι σε σύνολο 407 δισεκ. ελληνικού χρέους και εξαιρώντας τα έντοκα γραμμάτια… μόνο 48 δισεκ. ελληνικού χρέους είναι ελεύθερα διαπραγματεύσιμο, π.χ. στους μηχανισμούς στήριξης της ΕΕ χρωστάμε δάνεια 233 δισεκ. ευρώ.
Παρ΄ ότι οι επενδυτές μας κρίνουν για 48 δισεκ. η Ελλάδα έχει την δεύτερη ακριβότερη τιμολόγηση ως προς τον ελληνικό κίνδυνο στην ευρωζώνη… δεν το λες επιτυχία.
Οπότε η αναβάθμιση σε επενδυτική βαθμίδα αφορά 48 δισεκ. ελληνικού χρέους και είναι μια κίνηση εκ του ασφαλούς.
Οι οίκοι αξιολόγησης δεν θα γελοιοποιηθούν όπως το 2008 και 2009 που βαθμολογούσαν την Ελλάδα σε κλίμακες επενδυτικής βαθμίδας εκτός πραγματικότητας. Οπότε οι οίκοι αξιολόγησης δεν μας κάνουν και κανένα δώρο αφού το ρίσκο αξιολόγησης που αναλαμβάνουν είναι ασήμαντο.
Άνοδος στη Wall Street με το βλέμμα στην ομιλία Powell - Στο +0,9% ο Nasdaq
Σε θετικό έδαφος διαπραγματεύονται οι κύριοι χρηματιστηριακοί δείκτες της Wall Street, εν μέσω προσδοκιών για χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής από Σεπτέμβριο και με το βλέμμα στραμμένο στην ομιλία (17:00 ώρα Ελλάδος, σήμερα 23/8) του επικεφαλής της Fed, Jerome Powell, στο οικονομικό συμπόσιο Jackson Hole.
Ειδικότερα, ο Dow Jones καταγράφει άνοδο 0,54% στις 40.933 μονάδες, ο S&P 500 σημειώνει κέρδη 0,64% στις 5.606 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq ενισχύεται κατά 0,87% στις 17.771 μονάδες.
Ξεκάθαρο μήνυμα για μείωση επιτοκίων στη συνεδρίαση της Νομισματικής Πολιτικής (FOMC) τον Σεπτέμβριο 2024 (17-18/9) έδωσε ο επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Federal Reserve, Fed) Jerome Powell, μιλώντας στο οικονομικό συμπόσιο Jackson Hole.
Ο ανώτατος αξιωματούχος επιβεβαίωσε τις προσδοκίες των αναλυτών.
«Ήρθε η ώρα» η κεντρική τράπεζα να χαλαρώσει τη νομισματική πολιτική, είπε μεταξύ άλλων, επικαλούμενος τους μειωμένους κινδύνους για συνέχεια του επίμονου πληθωρισμού στην οικονομία των ΗΠΑ.
«Η κατεύθυνση του ταξιδιού είναι σαφής», πρόσθεσε, αναφέροντας πως «ο χρόνος και ο ρυθμός των μειώσεων των επιτοκίων θα εξαρτηθούν από τα εισερχόμενα δεδομένα, τις εξελισσόμενες προοπτικές και την ισορροπία των κινδύνων».
Ανοδικά οι ευρωαγορές
Ανοδικά κινούνται οι ευρωπαϊκές αγορές σήμερα, με τους επενδυτές να αξιολογούν στην ομιλία του προέδρου της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, Τζερόμ Πάουελ, στο συμπόσιο του Τζάκσον Χόλ του Ουαϊόμινγκ.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημειώνει άνοδο 0,11%, με τον κλάδο του πετρελαίου να κερδίζει 0,6%.
Ο βρετανικός FTSE 100 ενισχύεται κατά 0,23% στις 8.307 μονάδες, ο γερμανικός DAX καταγράφει κέρδη 0,19% στις 18.529 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 κινείται υψηλότερα κατά 0,28% στις 7.545 μονάδες.
Πιέσεις στις αγορές της Ασίας
Πτωτικά κινήθηκαν οι αγορές της Ασίας σήμερα, τηρώντας επιφυλακτική στάση για την αναμενόμενη μείωση των επιτοκίων της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ.
Ο Nikkei 225 της Ιαπωνίας ανέστρεψε τα ενδοσυνεδριακά του κέρδη κλείνοντας τελικά με πτώση 0,11%, ενώ ο Topix σημείωσε οριακή άνοδο.
Ο Kospi της Νότιας Κορέας υποχώρησε 0,51% και ο μικρής κεφαλαιοποίησης Kosdaq έχασε 0,58%.
Ο S&P/ASX 200 της Αυστραλίας διολίσθησε κατά 0,43%. Ο δείκτης Hang Seng του Χονγκ Κονγκ υποχώρησε 0,73%, ενώ ο CSI 300 της ηπειρωτικής Κίνας επέκτεινε τις απώλειες για τέταρτη συνεχόμενη ημέρα, σημειώνοντας οριακή πτώση.
Μικτά πρόσημα στις τράπεζες με χαμηλές συναλλαγές
Με μικτά πρόσημα έκλεισαν οι τράπεζες με χαμηλές συναλλαγές.
Η Εθνική στα 8,1180 ευρώ, με πτώση -0,42% με όγκο 1,1 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 7,42 δισ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split.
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 17/3/2020 στα 0,8150 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank στα 1,5890 ευρώ, με πτώση -0,31%, με όγκο 2,9 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 3,73 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είνα ι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split.
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε στις 2/11/2020 στα 0,4250 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στις 30/10/2020 στα 0,4032 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς στα 3,8940 ευρώ, με άνοδο +1,88% με όγκο 2,3 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση στα 4,86 δισ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 πρ0 RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ.
Το νέο ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 14/7/2022 στα 0,04303 ευρώ ή 0,71 ευρώ μετά το τελευταίο reverse split στις 16,5 παλαιές 1 νέα (14/4/2021).
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank στα 2,0770 ευρώ, με πτώση -0,62%, με όγκο 2,88 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 7,61 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα).
Η Optima στα 12,02 ευρώ, με πτώση -0,50% με όγκο 28 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 891 εκατ. ευρώ.
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου στα 4,13 ευρώ, με άνοδο +0,98% και κεφαλαιοποίηση 1,82 δισεκ. ευρώ.
Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο.
Η Attica Bank στα 8,16 ευρώ, με πτώση -1,92% με όγκο 905 τεμάχια και κεφαλαιοποίηση στα 418 εκατ. ευρώ.
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,0660 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος στα 13,85 ευρώ, με άνοδο +1,09% και κεφαλαιοποίηση 273 εκατ. ευρώ.
Μικτά πρόσημα στα μη τραπεζικά blue chips με χαμηλές συναλλαγές
Με μικτά πρόσημα έκλεισαν οι μη τραπεζικών μετοχών του FTSE 25, με χαμηλές τις συναλλαγές.
H Coca Cola στα 32,02 ευρώ, με άνοδο +0,69% και κεφαλαιοποίηση στα 11,94 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 1η θέση των κεφαλαιοποιήσεων στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25.
Ο ΟΤΕ στα 14,62 ευρώ, με πτώση -2,14% και αποτίμηση 6,03 δισ. ευρώ και βρίσκεται στη 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Ο ΟΠΑΠ στα 16,15 ευρώ, με πτώση -0,25% και αποτίμηση 5,97 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 3η θέση των κεφαλαιοποιήσεων στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25.
Ο Μυτιληναίος στα 34,90 ευρώ, με άνοδο +1,34% και κεφαλαιοποίηση 4,98 δισεκ. ευρώ στην 4η θέση των κεφαλαιοποιήσεων στα μη τραπεζικά blue chips.
Η ΔΕΗ στα 11,60 ευρώ, με άνοδο +0,26% και αποτίμηση 4,43 δισ. ευρώ.
Ο Titan Cement International στα 32,95 ευρώ, με πτώση -0,90% και κεφαλαιοποίηση 2,58 δισ.ευρώ.
Η ΓΕΚ Τέρνα στα 17,66 ευρώ, με πτώση -0,11% και κεφαλαιοποίηση 1,82 εκατ. ευρώ.
Η Τέρνα Ενεργειακή στα 19,16 ευρώ, με άνοδο +0,10% και κεφαλαιοποίηση 2,26 εκατ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ στα 7,10 ευρώ, με πτώση -0,56% και κεφαλαιοποίηση 2,17 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της Motor Oil στα 21,14 ευρώ, με πτώση +2,58% και κεφαλαιοποίηση 2,3 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της Jumbo στα 22,60 ευρώ, με πτώση -0,88% και κεφαλαιοποίηση 3,07 δισ. ευρώ.
Η ΕΥΔΑΠ στα 5,51 ευρώ, με πτώση -2,48% και κεφαλαιοποίηση 586 εκατ. ευρώ.
Η ΕΛΒΑΛΧΑΚΟΡ στα 1,8340 ευρώ, με άνοδο +0,44% και κεφαλαιοποίηση 676 εκατ. ευρώ.
Η MIG (που είναι εκτός FTSE 25) στα 3,45 ευρώ αμετάβλητη και κεφαλαιοποίηση 108 εκατ. ευρώ.
Επιδείνωση στα ομόλογα της Ευρωζώνης, το 10ετές ελληνικό στο 3,27% - Το spread με την Γερμανία στις 104 μ.β.
Επιδείνωση καταγράφηκε σήμερα 23/8 στην αγορά ομολόγων της Ευρωζώνης.
Το ελληνικό 10ετές ομόλογο βρέθηκε στο 3,27% και το 10ετές ιταλικό 3,60% με το μεταξύ τους spread στις -33 μονάδες βάσης.
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώθηκε στις 104 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 68 μονάδες βάσης.
Ως μέτρο σύγκρισης αναφέρεται ότι το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 1.030 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ στην Ελλάδα σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 0,68% ή 680 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας βρίσκεται στις -33 μονάδες βάσης.
Έναντι της Πορτογαλίας το spread με την Ελλάδα διαμορφώνεται στις 45 μονάδες βάσης.
Επιδείνωση στα ομόλογα της Ευρωζώνης
Επιδείνωση καταγράφηκε σήμερα 23/8 στα ομόλογα της Ευρωζώνης.
Το Ιταλικό 10ετές διαμορφώθηκε σήμερα 23 Αυγούστου του 2024 στο 3,60%.
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρέθηκε σήμερα 23/8/2024 στο 2,23%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώθηκαν ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση στο 2,63% με το ιστορικό χαμηλό -0,333% σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 2,82% με ιστορικό χαμηλό στο -0,062% που σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το Ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 3,04% με το ιστορικό χαμηλό στο -0,02% που σημειώθηκε στις 16 Δεκεμβρίου 2020.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση 3,59% και με ιστορικό χαμηλό 0,4260% στις 12 Φεβρουαρίου του 2021.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,24% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 3,03%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020 στο 0,088%.
www.bankingnews.gr
Όλα τα βλέμματα ήταν στραμμένα στα σχόλια του προέδρου της FED στο Jackson Hole με τους επενδυτές να επιβεβαιώνουν όσα είχαν εκτιμήσει, ότι δηλαδή επίκειται μείωση των επιτοκίων.
«Ήρθε η ώρα» η κεντρική τράπεζα να χαλαρώσει τη νομισματική πολιτική, είπε μεταξύ άλλων, επικαλούμενος τους μειωμένους κινδύνους για συνέχεια του επίμονου πληθωρισμού στην οικονομία των ΗΠΑ.
«Η κατεύθυνση του ταξιδιού είναι σαφής», πρόσθεσε, αναφέροντας πως «ο χρόνος και ο ρυθμός των μειώσεων των επιτοκίων θα εξαρτηθούν από τα εισερχόμενα δεδομένα, τις εξελισσόμενες προοπτικές και την ισορροπία των κινδύνων».
Από την άλλη το βράδυ σήμερα αναμένεται η αναδιάρθρωση των δεικτών FTSE Russell.
Από την επόμενη εβδομάδα οι αναλυτές περιμένουν σταδιακή βελτίωση του ενδιαφέροντος λόγω δημοσιεύσεων αποτελεσμάτων από εταιρείες του FTSE 25.
Αναλυτικά στις τράπεζες, άνοδο κατέγραψε η Πειραιώς +1,88%, ενώ οι Εθνική -0,4%, Alpha Bank -0,3% και Eurobank -0,6%, έκλεισαν πτωτικά.
Στα μη τραπεζικά blue chips, απώλειες κατέγραψε η Motor Oil -2,6% και ΟΤΕ -2,1%, ενώ η Βιοχαλκο και ο Μυτιληναίος έκλεισαν με κέρδη 1% και 1,3% αντίστοιχα.
Ο Γενικός Δείκτης παραμένει από την αρχή της εβδομάδας σε ένα εύρος 1.420 – 1.440 με εμφανή την κόπωση να κινηθεί προς τον επόμενο στόχο των 1.450 μονάδων.
Παρά τις αναλαμπές που σημειώνονται οι επενδυτές δεν πρέπει να τρέφουν αυταπάτες, οι μετοχές δεν πρόκειται να τροχοδρομήσουν ανοδική πορεία, ούτε να γράψουν νέα ιστορικά υψηλά.
Το πάρτι εξαντλείται στα υψηλά των 1.500 μονάδων, ενώ τον Σεπτέμβριο έρχεται μεγάλη πτώση.
Παγκόσμιος συναγερμός για χτύπημα στην Ουκρανία στις 24/8
Κλίμα ρωσικής μαζικής επίθεσης το Σάββατο 24 Αυγούστου 2024 στην Ουκρανία ως απάντηση στην εισβολή στο Kursk καλλιεργείται στο Κίεβο.
Αμερικανοί και Κινέζοι μάλιστα εξέδωσαν προειδοποιήσεις για τους πολίτες τους που παραμένουν στην ουκρανική επικράτεια.
Ωστόσο ειδικοί επισημαίνουν ότι το Σάββατο 24 Αυγούστου εορτάζεται στην Ουκρανία η Ημέρα της Ανεξαρτησίας της χώρας και δεν αποκλείεται το ίδιο το καθεστώς του Κιέβου να σχεδιάζει να στήσει μίας τεράστιας κλίμακας προβοκάτσια.
Μάλιστα υποστηρίζουν ότι είναι σχεδόν αδύνατο να πληροφορηθεί τρίτη δύναμη τα επιχειρησιακά σχέδια της Ρωσίας, που ως γνωστόν δεν λειτουργεί ποτέ εν θερμώ.
Υπό πίεση η Motor Oil
Υψηλή ήταν η μεταβλητότητα για τη μετοχή της Motor Oil, η οποία έχει βρεθεί στο επίκεντρο λόγω δύο αρνητικών εξελίξεων.
Από τη μία η Κυβέρνηση έβαλε ξανά έκτακτο φόρο στα κέρδη από την ενέργεια και αναμένεται να την επηρεάσουν, όπως και τις άλλες ενεργειακές εταιρείες, ενώ η αναδιάρθρωση των δεικτών MSCI, οδήγησε στην έξοδο της μετοχής από τον MSCI Greece Standard.
Έτσι η μετοχή από τα υψηλά των 28,56 ευρώ που είχε γράψει τον περασμένο Μάιο, είναι τώρα στα 21,14 ευρώ έχοντας μάλιστα γράψει χαμηλό πριν λίγες μέρες στα 20,62 ευρώ (χαμηλό 10 μηνών).
Σημειώνεται πως έχει δώσει μέρισμα 1,40 ευρώ τον περασμένο Ιούλιο.
Η μετοχή πάντως θα συνεχίσει να βρίσκεται στο επίκεντρο και την επόμενη εβδομάδα, αφού θα ανακοινώσει αποτελέσματα δευτέρου τριμήνου την Τρίτη 28 Αυγούστου, ενώ στις 29/8 θα γίνει η ενημέρωση των αναλυτών και στις 30/8 θα γίνει το rebalancing των δεικτών MSCI.
Αρχικά οι αναλυτές περιμένουν δυνατά αποτελέσματα, αλλά θα είναι επηρεασμένα από την υποχώρηση των περιθωρίων διύλισης. Ακόμα πιο σημαντικό είναι το γεγονός ότι τα περιθώρια συνέχισαν να υποχωρούν και κατά τη διάρκεια των τελευταίων εβδομάδων δηλαδή στο τρίτο τρίμηνο.
Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στη σημερινή συνεδρίαση
Ανοδικά άρχισαν οι χρηματιστηριακοί δείκτες με τον Γενικό Δείκτη στο +0,26% και τον Τραπεζικό Δείκτη στο +0,22%.
Λίγο μετά τις 12:30 όμως, οι πιέσεις κυρίως της Motor Oil, αλλά και των τραπεζών, εξανέμισαν τα πρωινά κέρδη.
Ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με πτώση -0,10% στις 1.433 μονάδες, έχοντας υψηλό στις 1.441,39 μονάδες και χαμηλό τις 1.432,26 μονάδες.
Ο τζίρος και ο όγκος συναλλαγών σε χαμηλά επίπεδα και είναι μοιρασμένος στις τράπεζες και στα μη τραπεζικά blue chips.
Αναλυτικότερα, η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 73,5 εκατ. ευρώ, ο όγκος στα 14,7 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων τα 9,2 εκατ. τεμάχια να διακινούνται στις τράπεζες.
Μια σύγκριση… δείχνει το πόσο ακραία φούσκα είναι η Optima bank
Στις 13 Σεπτεμβρίου 2024 η Τράπεζα Κύπρου θα συγκαλέσει έκτακτη γενική συνέλευση με θέμα την είσοδο στο ελληνικό χρηματιστήριο… αρχές 2025.
Το ενδιαφέρον εδώ είναι να δούμε πόσο ρεαλιστικά είναι αποτιμημένη η τράπεζα Κύπρου και να την συγκρίνουμε την Optima Bank με στόχο να αποδείξουμε το προφανές ότι η Optima bank έχει πει πολλά παραμύθια στο επενδυτικό κοινό… αλλά ο χρόνος τελειώνει και η αλήθεια θα αποκρυσταλλωθεί.
Η τράπεζα Κύπρου έχει 25,4 δισεκ. ενεργητικό, περίπου 2,38 δισεκ. κεφάλαια επιτυγχάνει κέρδη σε ετήσια βάση 550 εκατ ευρώ και έχει χρηματιστηριακή αξία 2 δισεκ. ευρώ.
Θα υποθέσουμε ότι θα μπει στο ελληνικό χρηματιστήριο με αξία 2 δισεκ. ευρώ ενώ το ενδιαφέρον είναι ότι η απόδοση ιδίων κεφαλαίων είναι 23,7%.
Με όρους λοιπόν P/BV δηλαδή 2 δισεκ. χρηματιστηριακή αξία προς 2,38 δισεκ. κεφάλαια = 0,84…
Πραγματικά ρεαλιστικό…
Γιατί είναι ακραία φούσκα η Optima Bank
Η σύγκριση της Optima Bank με την τράπεζα Κύπρου καταλήγει σε συγκλονιστικά αποτελέσματα.
Η Optima bank μια τράπεζα με 550 εκατ κεφάλαια και ετήσια κέρδη 140 εκατ και απόδοση ιδίων κεφαλαίων 26,7% εμφανίζει P/BV δηλαδή 891 εκατ χρηματιστηριακή αξία προς 550 εκατ κεφάλαια = 1,62….
Δηλαδή έχουμε δύο τράπεζες με παραπλήσια απόδοση ιδίων κεφαλαίων και η μεν Κύπρου αποτιμάται 0,84 και η Optima bank διπλάσια στο 1,62.
Είναι προφανές τι συμβαίνει… η Optima bank ήταν και παραμένει μια ακραία φούσκα.
Η Optima bank αξίζει μόνο για επιθετικές πωλήσεις…
Η ελληνική Dovalue στηρίζει την μητρική στην Ιταλία...
Η μητρική Ιταλική Dovalue οδεύει προς αύξηση κεφαλαίου 150 εκατ ευρώ τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, ωστόσο το στήριγμα της παραμένει η ελληνική θυγατρική.
Στα τέλη Ιουλίου υπέγραψε την σύμβαση διαχείρισης τεσσάρων δανειακών χαρτοφυλακίων συνολικών απαιτήσεων 5,7 δις. ευρώ και μικτής λογιστικής αξίας 2,7 δισ. ευρώ.
Πρόκειται για 174.000 δάνεια ενήμερα και μη εξυπηρετούμενα που αφορούν συνολικά 131.000 οφειλέτες, τόσο της λιανικής όσο και επιχειρήσεων.
Όλα τα προαναφερόμενα χαρτοφυλάκια τα διαχειρίζεται ήδη η Dovalue κάτω από διαφορετικές συμφωνίες υπηρεσιών, ενώ τώρα μεταφέρθηκαν από τους προηγούμενους ιδιοκτήτες σε νέους επενδυτές οι οποίοι επιβεβαίωσαν να παραμείνει η Dovalue ως διαχειριστής.
Συγκεκριμένα, η ελληνική εταιρεία διαχείρισης κατά την συνηθισμένη πρακτική, με τις συμφωνίες της δευτερογενούς αγοράς η Dovalue θα υποστηρίξει την εκτέλεση των business plans, ενώ παράλληλα θα συγκεντρώνει προμήθειες από την πώληση των απαιτήσεων σε νέους επενδυτές.
Επιπλέον, κάτω από τις νέες συμφωνίες διαχείρισης η Dovalue θα λαμβάνει προμήθειες για τους νέους επενδυτές για τις εν εξελίξει τωρινές απαιτήσεις.
Με τις νέες συμφωνίες από την Ελλάδα η μητρική ιταλική έχει εξασφαλίσει συμβόλαια μικτής λογιστικής αξίας πάνω από 5,1 δισ. ευρώ και βρίσκεται κοντά στον ετήσιο στόχο των 6 δισ. ευρώ, σύμφωνα με το επιχειρηματικό πλάνο 2024-2026.
Τα τεχνικά σημεία
Ο Γενικός Δείκτης στις 1.432 μονάδες με πρώτη αντίσταση τις 1.440 μονάδες και ακολουθούν οι 1.480 και οι 1.500 – 1.505 μονάδες.
Στην πρώτη στήριξη βρίσκονται οι 1.375 και οι 1373 μονάδες, οι ΚΜΟ των 200 ημερών του απλού και εκθετικού αντίστοιχα.
Ακολουθούν οι 1.350, οι 1.300, οι 1.250 και οι 1.200 μονάδες.
Ο Τραπεζικός Δείκτης στις 1.281 μονάδες, με πρώτη αντίσταση τις 1.300 μονάδες και ακολουθούν οι 1.350 μονάδες.
Στην πρώτη στήριξη βρίσκονται οι 1.230 μονάδες και ακολουθούν οι 1.179 μονάδες ( απλός ΚΜΟ των 200 ημερών ) και οι 1.175 μονάδες ( εκθετικός των 200 ημερών), οι 1.150 και οι 1.100 μονάδες.
Επιδείνωση στα ομόλογα, το 10ετές ελληνικό στο 3,27% - Το spread με την Ιταλία στις 33 μ.β.
Επιδείνωση καταγράφηκε σήμερα 23/8 στην αγορά ομολόγων, με τους επενδυτές να αναμένουν το συμπόσιο της Federal Reserve στο Jackson Hole αυτήν την εβδομάδα.
Το ελληνικό 10ετές ομόλογο βρέθηκε στο 3,27% και το 10ετές ιταλικό 3,60% με το μεταξύ τους spread στις -33 μονάδες βάσης.
Επιδείνωση καταγράφεται και στα αμερικανικά ομόλογα, με το 10ετές στο 3,86% και το 2ετές στο 4,01%, με την αντιστροφή της καμπύλης απόδοσης να παραμένει. Τα ομόλογα μεγαλύτερης διάρκειας τείνουν να έχουν υψηλότερες αποδόσεις για να αντισταθμίσουν τους υψηλότερους κινδύνους που συνεπάγεται η αγορά τους.
Μετά την αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από την Standard & Poor's, DBRS, Fitch, Scope Ratings και R&I το 2023, το χειραγωγούμενο πάρτι με τις αναβαθμίσεις τελείωσε καθώς οι αξιολογήσεις ήταν προϊόν πολιτικής παρέμβασης και δεν αντικατοπτρίζουν τις πραγματικές δυνατότητες της οικονομίας μας.
Ωστόσο την Παρασκευή 12/7 η Scope Ratings διατήρησε την αξιολόγηση για την Ελλάδα (ΒΒΒ-) αλλά αναβάθμισε τις προοπτικές σε θετικές από σταθερές.
Μέσα στο 2024 δεν θα υπάρξει καμία άλλη αναβάθμιση της Ελλάδος πλην της νέας αξιολόγησης της Moody’s τον Σεπτέμβριο 2024, όπου είναι ο μόνος αμερικανικός οίκος που δεν έχει αναβαθμίσει την Ελλάδα σε investment grade ή επενδυτική βαθμίδα, με την αξιολόγηση της μακροπρόθεσμης πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας να παραμένει σε Ba1 (μία βαθμίδα κάτω από την επενδυτική) με σταθερές προοπτικές επαναξιολόγησης.
Το 2023 χαρακτηρίστηκε από την περιβόητη επιστροφή της Ελλάδος στην επενδυτική βαθμίδα μια παρωχημένη διαδικασία καθώς όπως έχουμε αναλύσει διεξοδικά… η ΕΚΤ έκανε την δουλειά πριν 3 χρόνια… όταν αποφάσισε να αγοράσει και τα ελληνικά ομόλογα τότε junk bond από το παράθυρο…
Η Ελλάδα βρέθηκε άτυπα σε πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, το περιβόητο πρόγραμμα Πανδημίας χωρίς να πληροί τα κριτήρια…
Έτσι η ΕΚΤ αγόρασε 40 δισεκ. ελληνικών ομολόγων και παραμένει και στο πρόγραμμα επανεπενδύσεων… δηλαδή ότι θα πρόσφερε η επενδυτική βαθμίδα…
Να θυμίσουμε ότι σε σύνολο 407 δισεκ. ελληνικού χρέους και εξαιρώντας τα έντοκα γραμμάτια… μόνο 48 δισεκ. ελληνικού χρέους είναι ελεύθερα διαπραγματεύσιμο, π.χ. στους μηχανισμούς στήριξης της ΕΕ χρωστάμε δάνεια 233 δισεκ. ευρώ.
Παρ΄ ότι οι επενδυτές μας κρίνουν για 48 δισεκ. η Ελλάδα έχει την δεύτερη ακριβότερη τιμολόγηση ως προς τον ελληνικό κίνδυνο στην ευρωζώνη… δεν το λες επιτυχία.
Οπότε η αναβάθμιση σε επενδυτική βαθμίδα αφορά 48 δισεκ. ελληνικού χρέους και είναι μια κίνηση εκ του ασφαλούς.
Οι οίκοι αξιολόγησης δεν θα γελοιοποιηθούν όπως το 2008 και 2009 που βαθμολογούσαν την Ελλάδα σε κλίμακες επενδυτικής βαθμίδας εκτός πραγματικότητας. Οπότε οι οίκοι αξιολόγησης δεν μας κάνουν και κανένα δώρο αφού το ρίσκο αξιολόγησης που αναλαμβάνουν είναι ασήμαντο.
Άνοδος στη Wall Street με το βλέμμα στην ομιλία Powell - Στο +0,9% ο Nasdaq
Σε θετικό έδαφος διαπραγματεύονται οι κύριοι χρηματιστηριακοί δείκτες της Wall Street, εν μέσω προσδοκιών για χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής από Σεπτέμβριο και με το βλέμμα στραμμένο στην ομιλία (17:00 ώρα Ελλάδος, σήμερα 23/8) του επικεφαλής της Fed, Jerome Powell, στο οικονομικό συμπόσιο Jackson Hole.
Ειδικότερα, ο Dow Jones καταγράφει άνοδο 0,54% στις 40.933 μονάδες, ο S&P 500 σημειώνει κέρδη 0,64% στις 5.606 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq ενισχύεται κατά 0,87% στις 17.771 μονάδες.
Ξεκάθαρο μήνυμα για μείωση επιτοκίων στη συνεδρίαση της Νομισματικής Πολιτικής (FOMC) τον Σεπτέμβριο 2024 (17-18/9) έδωσε ο επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Federal Reserve, Fed) Jerome Powell, μιλώντας στο οικονομικό συμπόσιο Jackson Hole.
Ο ανώτατος αξιωματούχος επιβεβαίωσε τις προσδοκίες των αναλυτών.
«Ήρθε η ώρα» η κεντρική τράπεζα να χαλαρώσει τη νομισματική πολιτική, είπε μεταξύ άλλων, επικαλούμενος τους μειωμένους κινδύνους για συνέχεια του επίμονου πληθωρισμού στην οικονομία των ΗΠΑ.
«Η κατεύθυνση του ταξιδιού είναι σαφής», πρόσθεσε, αναφέροντας πως «ο χρόνος και ο ρυθμός των μειώσεων των επιτοκίων θα εξαρτηθούν από τα εισερχόμενα δεδομένα, τις εξελισσόμενες προοπτικές και την ισορροπία των κινδύνων».
Ανοδικά οι ευρωαγορές
Ανοδικά κινούνται οι ευρωπαϊκές αγορές σήμερα, με τους επενδυτές να αξιολογούν στην ομιλία του προέδρου της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, Τζερόμ Πάουελ, στο συμπόσιο του Τζάκσον Χόλ του Ουαϊόμινγκ.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημειώνει άνοδο 0,11%, με τον κλάδο του πετρελαίου να κερδίζει 0,6%.
Ο βρετανικός FTSE 100 ενισχύεται κατά 0,23% στις 8.307 μονάδες, ο γερμανικός DAX καταγράφει κέρδη 0,19% στις 18.529 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 κινείται υψηλότερα κατά 0,28% στις 7.545 μονάδες.
Πιέσεις στις αγορές της Ασίας
Πτωτικά κινήθηκαν οι αγορές της Ασίας σήμερα, τηρώντας επιφυλακτική στάση για την αναμενόμενη μείωση των επιτοκίων της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ.
Ο Nikkei 225 της Ιαπωνίας ανέστρεψε τα ενδοσυνεδριακά του κέρδη κλείνοντας τελικά με πτώση 0,11%, ενώ ο Topix σημείωσε οριακή άνοδο.
Ο Kospi της Νότιας Κορέας υποχώρησε 0,51% και ο μικρής κεφαλαιοποίησης Kosdaq έχασε 0,58%.
Ο S&P/ASX 200 της Αυστραλίας διολίσθησε κατά 0,43%. Ο δείκτης Hang Seng του Χονγκ Κονγκ υποχώρησε 0,73%, ενώ ο CSI 300 της ηπειρωτικής Κίνας επέκτεινε τις απώλειες για τέταρτη συνεχόμενη ημέρα, σημειώνοντας οριακή πτώση.
Μικτά πρόσημα στις τράπεζες με χαμηλές συναλλαγές
Με μικτά πρόσημα έκλεισαν οι τράπεζες με χαμηλές συναλλαγές.
Η Εθνική στα 8,1180 ευρώ, με πτώση -0,42% με όγκο 1,1 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 7,42 δισ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split.
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 17/3/2020 στα 0,8150 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank στα 1,5890 ευρώ, με πτώση -0,31%, με όγκο 2,9 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 3,73 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είνα ι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split.
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε στις 2/11/2020 στα 0,4250 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στις 30/10/2020 στα 0,4032 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς στα 3,8940 ευρώ, με άνοδο +1,88% με όγκο 2,3 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση στα 4,86 δισ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 πρ0 RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ.
Το νέο ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 14/7/2022 στα 0,04303 ευρώ ή 0,71 ευρώ μετά το τελευταίο reverse split στις 16,5 παλαιές 1 νέα (14/4/2021).
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank στα 2,0770 ευρώ, με πτώση -0,62%, με όγκο 2,88 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 7,61 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα).
Η Optima στα 12,02 ευρώ, με πτώση -0,50% με όγκο 28 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 891 εκατ. ευρώ.
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου στα 4,13 ευρώ, με άνοδο +0,98% και κεφαλαιοποίηση 1,82 δισεκ. ευρώ.
Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο.
Η Attica Bank στα 8,16 ευρώ, με πτώση -1,92% με όγκο 905 τεμάχια και κεφαλαιοποίηση στα 418 εκατ. ευρώ.
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,0660 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος στα 13,85 ευρώ, με άνοδο +1,09% και κεφαλαιοποίηση 273 εκατ. ευρώ.
Μικτά πρόσημα στα μη τραπεζικά blue chips με χαμηλές συναλλαγές
Με μικτά πρόσημα έκλεισαν οι μη τραπεζικών μετοχών του FTSE 25, με χαμηλές τις συναλλαγές.
H Coca Cola στα 32,02 ευρώ, με άνοδο +0,69% και κεφαλαιοποίηση στα 11,94 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 1η θέση των κεφαλαιοποιήσεων στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25.
Ο ΟΤΕ στα 14,62 ευρώ, με πτώση -2,14% και αποτίμηση 6,03 δισ. ευρώ και βρίσκεται στη 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Ο ΟΠΑΠ στα 16,15 ευρώ, με πτώση -0,25% και αποτίμηση 5,97 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 3η θέση των κεφαλαιοποιήσεων στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25.
Ο Μυτιληναίος στα 34,90 ευρώ, με άνοδο +1,34% και κεφαλαιοποίηση 4,98 δισεκ. ευρώ στην 4η θέση των κεφαλαιοποιήσεων στα μη τραπεζικά blue chips.
Η ΔΕΗ στα 11,60 ευρώ, με άνοδο +0,26% και αποτίμηση 4,43 δισ. ευρώ.
Ο Titan Cement International στα 32,95 ευρώ, με πτώση -0,90% και κεφαλαιοποίηση 2,58 δισ.ευρώ.
Η ΓΕΚ Τέρνα στα 17,66 ευρώ, με πτώση -0,11% και κεφαλαιοποίηση 1,82 εκατ. ευρώ.
Η Τέρνα Ενεργειακή στα 19,16 ευρώ, με άνοδο +0,10% και κεφαλαιοποίηση 2,26 εκατ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ στα 7,10 ευρώ, με πτώση -0,56% και κεφαλαιοποίηση 2,17 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της Motor Oil στα 21,14 ευρώ, με πτώση +2,58% και κεφαλαιοποίηση 2,3 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της Jumbo στα 22,60 ευρώ, με πτώση -0,88% και κεφαλαιοποίηση 3,07 δισ. ευρώ.
Η ΕΥΔΑΠ στα 5,51 ευρώ, με πτώση -2,48% και κεφαλαιοποίηση 586 εκατ. ευρώ.
Η ΕΛΒΑΛΧΑΚΟΡ στα 1,8340 ευρώ, με άνοδο +0,44% και κεφαλαιοποίηση 676 εκατ. ευρώ.
Η MIG (που είναι εκτός FTSE 25) στα 3,45 ευρώ αμετάβλητη και κεφαλαιοποίηση 108 εκατ. ευρώ.
Επιδείνωση στα ομόλογα της Ευρωζώνης, το 10ετές ελληνικό στο 3,27% - Το spread με την Γερμανία στις 104 μ.β.
Επιδείνωση καταγράφηκε σήμερα 23/8 στην αγορά ομολόγων της Ευρωζώνης.
Το ελληνικό 10ετές ομόλογο βρέθηκε στο 3,27% και το 10ετές ιταλικό 3,60% με το μεταξύ τους spread στις -33 μονάδες βάσης.
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώθηκε στις 104 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 68 μονάδες βάσης.
Ως μέτρο σύγκρισης αναφέρεται ότι το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 1.030 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ στην Ελλάδα σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 0,68% ή 680 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας βρίσκεται στις -33 μονάδες βάσης.
Έναντι της Πορτογαλίας το spread με την Ελλάδα διαμορφώνεται στις 45 μονάδες βάσης.
Επιδείνωση στα ομόλογα της Ευρωζώνης
Επιδείνωση καταγράφηκε σήμερα 23/8 στα ομόλογα της Ευρωζώνης.
Το Ιταλικό 10ετές διαμορφώθηκε σήμερα 23 Αυγούστου του 2024 στο 3,60%.
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρέθηκε σήμερα 23/8/2024 στο 2,23%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώθηκαν ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση στο 2,63% με το ιστορικό χαμηλό -0,333% σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 2,82% με ιστορικό χαμηλό στο -0,062% που σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το Ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 3,04% με το ιστορικό χαμηλό στο -0,02% που σημειώθηκε στις 16 Δεκεμβρίου 2020.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση 3,59% και με ιστορικό χαμηλό 0,4260% στις 12 Φεβρουαρίου του 2021.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,24% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 3,03%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020 στο 0,088%.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών