Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Παραμένει αδύναμο το επενδυτικό κλίμα στο ΧΑ +0,60% στις 1.415 μον. - Kρίσιμη η στήριξη των 1.400 μον., αδιάφορη η Moody’s

Παραμένει αδύναμο το επενδυτικό κλίμα στο ΧΑ +0,60% στις 1.415 μον. - Kρίσιμη η στήριξη των 1.400 μον., αδιάφορη η Moody’s
Αν και η αναβάθμιση από την Moody’s θεωρείται τυπική γιατί ήδη η Ελλάδα βρίσκεται σε επενδυτική βαθμίδα, ωστόσο, εάν αυτό δεν συμβεί θα είναι ψήφος αποδοκιμασίας για την ελληνική οικονομία
Σχετικά Άρθρα
(upd14) Σε γκρίζα ζώνη παραμένει το ελληνικό χρηματιστήριο στις 1.415 μονάδες, με αδύναμες τις τράπεζες, ενώ θετική είναι η εικόνα στα μη τραπεζικά blue chips, χωρίς.ομως δυναμική, με τις συναλλαγές να συνεχίζουν να απογοητεύουν.
Αναλυτικά, στις τράπεζες, εν μέσω μεταβλητότητας, τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφει η Alpha Bank +1,3% ακολουθούν Eurobank +0,90%, Εθνική +0,40% και Πειραιώς +0,25%..
Στα μη τραπεζικά blue chips, ανοδικά ξεχωρίζει η  ΕΛΧΑ +3,5% και ακολουθούν ΟΠΑΠ +1,54%, ΕΛΠΕ +1,4%..ενώ ήπια υποχωρούν ΕΥΔΑΠ -0,50% και Coca Cola -0,30%...
Οι επενδυτές αφομοιώνουν την απόφαση της ΕΚΤ να μειώσει τα επιτόκια κατά άλλες 25 μονάδες βάσης, με την πρόεδρο C. Lagarde να τονίζει ότι οι μελλοντικές μειώσεις των επιτοκίων δεν είναι προκαθορισμένες και ότι οι μελλοντικές αποφάσεις θα εξαρτηθούν από τα νέα οικονομικά δεδομένα..
Οι προσδοκίες είναι αυξημένες  ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Federal Reserve, Fed) θα ακολουθήσει στη νομισματική χαλάρωση στη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου (17-18/9) με μια τουλάχιστον μείωση 0,25% .
Ο Γενικός Δείκτης καταβάλει προσπάθεια να διατηρήσει την πρώτη στήριξη των 1.400 μονάδων, αφού συμπλήρωσε 5 πτωτικές συνεδριάσεις με αθροιστικές απώλειες 2,74% με τον Τραπεζικό Δείκτη να αθροίζει το ίδιο διάστημα ζημιές 4,39%.
Ο στόχος των 1.450 μονάδων θεωρείται πλέον δύσκολος αφού η αγορά δεν αναμένει νέους καταλύτες για την αλλαγή της τάσης, πέραν της σημερινής αξιολόγησης του αμερικανικού οίκου Moody’s  αργά το βράδυ.
Σημειώνεται, ότι η Moody’s είναι ο μοναδικός Οίκος αξιολόγησης που δεν έχει τοποθετήσει την Ελληνική Οικονομία σε επενδυτική βαθμίδα,  βαθμολογεί την ελληνική οικονομία σε Ba1 με σταθερές προοπτικές,, ένα σκαλοπάτι κάτω την επενδυτική βαθμίδα.
Αν και η αναβάθμιση θεωρείται τυπική γιατί ήδη η Ελλάδα βρίσκεται σε επενδυτική βαθμίδα, ωστόσο, εάν αυτό δεν συμβεί θα είναι ψήφος αποδοκιμασίας για την ελληνική οικονομία.
Αν και η αξιοπιστία των οίκων αξιολόγησης αμφισβητείται, πληρώνονται κάθε φορά που συντάσσουν μια έκθεση και συνήθως για να παίρνουν δουλειές… πουλάνε θετικά σενάρια… εντούτοις για μεγάλο μέρος των επενδυτών είναι υπολογίσιμοι οι οίκοι αξιολόγησης.
Με συντριπτική πλειοψηφία, η έκτακτη Γενική συνέλευση των μετόχων της Τράπεζας Κύπρου, ενέκρινε την επανεισαγωγή των μετοχών της Τράπεζας Κύπρου στο χρηματιστήριο Aθηνών.
Οι μετοχές της Τράπεζας αναμένεται να διαγραφούν από το Λονδίνο στις 19 Σεπτεμβρίου και επαναδιαπραγματευτούν στην Αθήνα στις 23 Σεπτεμβρίου με βάση το κλείσιμο της προηγούμενης ημέρας στο χρηματιστήριο της Κύπρου.
Σήμερα 13/9 η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στα 4,82 ευρώ, με πτώση -0,82% και με κεφαλαιοποίηση 2,15 δισεκ. ευρώ.

Το ελληνικό χρηματιστήριο δεν μπορεί…

Πολλοί λένε ότι όλα αυτά οφείλονται στο επικείμενο placement της Εθνικής για το 13% των μετοχών ενώ το ΤΧΣ θέλει τιμή 8,30 ευρώ η μετοχή έχει υποχωρήσει στο 7,30 ευρώ και προφανώς υπάρχουν πολλά funds που πιέζουν την μετοχή της Εθνικής για να αγοράσουν φθηνότερα…
Όσοι όμως εγκλωβιστούν μόνο στο θέμα της Εθνικής τράπεζας θα χάσουν την μεγάλη εικόνα…
Σίγουρα το διεθνές σκηνικό έχει γίνει επικίνδυνο αλλά πρώτη φορά και στην Ελλάδα έχουμε έκρηξη πολιτικού ρίσκου… είναι απρόβλεπτη η επόμενη πολιτική ημέρα και οι επενδυτές θέλουν ορατότητα η έλλειψη ορατότητας τους τρομάζει…
Βέβαια πρέπει να δούμε και μια άλλη πτυχή… μέσα σε 1,5 χρόνο το ελληνικό χρηματιστήριο – κακώς λέμε εμείς – θα αναβαθμιστεί σε ώριμη αγορά και ήδη κάποιοι αρχίζουν να αποχωρούν από το ελληνικό χρηματιστήριο που είναι αναδυόμενη αγορά…
Αυτή η διαδικασία θα είναι μακρόσυρτη.
Το BN είχε προειδοποιήσει ότι ο Σεπτέμβριος θα είναι κακός μήνας στο χρηματιστήριο, ο Οκτώβριος σταθεροποιητικός και ο Νοέμβριος ανοδικός εάν εκλεγεί ο Trump.
Αυτό το σενάριο θα θέλαμε να επιβεβαιωθεί.
Όμως υπάρχουν αρκετές ενδείξεις που δείχνουν ότι κάτι άσχημο θα συμβεί…
Το σενάριο τρόμου περιλαμβάνει δύο εκδοχές να υπάρξει αρνητική έκπληξη και να εκλεγεί στις ΗΠΑ η Kamala Harris εξέλιξη καταστροφική και ταυτόχρονα ο απελπισμένος Zelensky να κάνει απονενοημένη πράξη να χτυπήσει με πυραύλους την Ρωσία και η Ρωσία να τον τελειώσει με τακτικά πυρηνικά όπλα.
Αξιολογώντας το σενάριο αυτό σε συνδυασμό με την συνεχώς επιδεινούμενη οικονομία της ευρωζώνης και την δραματική προειδοποίηση Draghi που ζητάει 800 δισεκ. επενδύσεις κάθε χρόνο για να μην διαλυθεί η ευρωζώνη… τα χρηματιστήρια θα μπορούσαν να καταρρεύσουν με ένα συνεχές sell off άνευ προηγουμένου με πτώση έως -30% δηλαδή από τις 1400 μονάδες στις 1.000 μονάδες περίπου.
Η αναφορά Draghi ότι κινδυνεύει με διάλυση η Ευρωπαική Ένωση σοκάρει και δείχνει ότι κάτι πάει στραβά στην Ευρώπη... των χρεών...
Για να αποφύγει την καταστροφή κάθε επενδυτής θα πρέπει να πουλήσει τα πάντα ή σχεδόν τα πάντα κατά προτίμηση να πουλήσει τις μετοχές υψηλού ρίσκου και να κρατήσει μόνο ελάχιστες αμυντικές μετοχές.
Εάν δούμε να υλοποιείται το κακό σενάριο ο πανικός θα κυριαρχήσει και το ελληνικό χρηματιστήριο θα είναι μηχανισμός ζημιών και ακραίων απωλειών.
Εάν στον αντίποδα αποφευχθεί το σενάριο χάους το ελληνικό χρηματιστήριο θα μπορούσε να φθάσει στις 1.700 μονάδες τον Μάρτιο 2025…
Όμως για το 2025 επίσης βλέπουμε πολλά σύννεφα αλλά ακόμη δεν ξέρουμε εάν φέρουν καταιγίδες ή απλά ελεγχόμενες βροχές.
Γενικώς θεωρούμε ότι κανένας τομέας δεν πάει καλά και όλα τα καλά έχουν προεξοφληθεί.

Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στη σημερινή συνεδρίαση

Ήπια ανοδικά ξεκίνησε χρηματιστηριακοί δείκτες με τον  Γενικό Δείκτη στο +0,24% και τον Τραπεζικό Δείκτη στο +0,31%.
Περί τις 11:50 με ελεγχόμενες πιέσεις στις τράπεζες, ειδικότερα στην Eurobank -1,26% .. o Tραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το χαμηλό της ημέρας -0,54% και ο Γενικός Δείκτης στο -0,10%.
Λίγο πριν τις 13:00 με αγοραστικές παρεμβάσεις στις τράπεζες, με Alpha Bank +1,63%, Eurobank +1,1% και το σύνολο σχεδόν των μη τραπεζικών blue chips σε θετικό πρόσημο, όπως ΟΠΑΠ +1,66%, EΛΠΕ +1,44%, Motor Oil +1,21%....o Tραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το υψηλό της ημέρας +0,97% και o Γενικός Δείκτης στο +0,65%.
O Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο κινείται με άνοδο +0,59% στις 1.415 μονάδες, έχοντας υψηλό στις 1.416,06 μονάδες και χαμηλό τις 1.405,55 μονάδες.
Ο τζίρος και ο όγκος συναλλαγών σε χαμηλά επίπεδα και είναι μοιρασμένος στις τράπεζες και στα μη τραπεζικά blue chips.
Αναλυτικότερα, η αξία συναλλαγών διαμορφώνεται στα 27 εκατ. ευρώ, εξ αυτών τα 2,6 εκατ. ευρώ σε πακέτα, ο όγκος στα 7,7 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων τα 4,6 εκατ. τεμάχια να διακινούνται στις τράπεζες.
Προσυμφωνημένες συναλλαγές αξίας 2,66 εκατ. ευρώ και όγκου 646 χιλ. τεμάχια πραγματοποιήθηκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ειδικότερα, η Εθνική διακίνησε 276 χιλ. τεμάχια αξίας 2,02 εκατ. ευρώ.
H ADMHE 180 χιλ. τεμάχια αξίας 389 χιλ. ευρώ και η ΑΒΑΞ 190 χιλ. τεμάχια αξίας 255 χιλ. ευρώ.

Τα τεχνικά σημεία

Ο Γενικός Δείκτης κινείται στις 1.415 μονάδες, με πρώτη αντίσταση τις 1.450 – 1.460 μονάδες και ακολουθούν οι 1.480 και οι 1.500 – 1.510  μονάδες.
Στην πρώτη στήριξη βρίσκονται οι 1,400 μονάδες και ακολουθούν οι 1.399 μονάδες (ο απλός  ΚΜΟ των 200 ημερών) και οι  1.387  μονάδες (ο εκθετικός  ΚΜΟ των 200 ημερών) .
Ο Τραπεζικός Δείκτης κινείται στις 1.219 μονάδες, με πρώτη αντίσταση τις 1.250 μονάδες και ακολουθούν οι 1.300, οι 1.320 μονάδες, οι 1.360 και οι 1.400 μονάδες.
Στην πρώτη στήριξη βρίσκονται οι 1.210 μονάδες ( ο απλός εκθετικός των 200 ημερών) και οι 1.196 μονάδες  ( ο εκθετικός  ΚΜΟ των 200 ημερών ) και ακολουθούν οι 1.180 και οι 1.150 μονάδες..

Βελτίωση στα ομόλογα, το 10ετές ελληνικό στο 3,10% -  Το spread με την Ιταλία στις 41 μ.β.

Βελτίωση καταγράφεται  σήμερα 13/9 στην αγορά ομολόγων, στον απόηχο της μείωσης των επιτοκίων 0,25% από την ΕΚΤ αλλά και των δηλώσεων της πρόεδρου Christine Lagarde όπου δεν δεσμεύθηκε για νέα μείωση επιτοκίων τον Οκτώβριο
Η προσοχή στρέφεται στη συνεδρίαση της Fed ( 17- 18 Σεπτεμβρίου ) με τα στοιχήματα  για αύξηση 0,25% τουλάχιστον, ακολουθώντας την ΕΚΤ..
Το ελληνικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 3,10% και το 10ετές ιταλικό 3,51% με το μεταξύ τους spread στις -41 μονάδες βάσης.
Βελτίωση και στα αμερικανικά ομόλογα, με το 10ετές στο 3,65% και το 2ετές στο 3,60%, με την απόδοση του 10ετούς να έχει ξεπεράσει το 2ετές  μετά από μακρά περίοδο.
Τα ομόλογα μεγαλύτερης διάρκειας τείνουν να έχουν υψηλότερες αποδόσεις για να αντισταθμίσουν τους υψηλότερους κινδύνους που συνεπάγεται η αγορά τους.
Σήμερα 13 Σεπτεμβρίου 2024 η Moody’s θα αξιολογήσει την Ελλάδα στην κλίμακα Baa3 από Ba1 με σταθερές προοπτικές.
Αν και η αξιοπιστία των οίκων αξιολόγησης αμφισβητείται, πληρώνονται κάθε φορά που συντάσσουν μια έκθεση και συνήθως για να παίρνουν δουλειές… πουλάνε θετικά σενάρια… εντούτοις για μεγάλο μέρος των επενδυτών είναι υπολογίσιμοι οι οίκοι αξιολόγησης.
Η Moody’s θα είναι ο τελευταίος οίκος αξιολόγησης που θα εντάξει την Ελλάδα σε καθεστώς επενδυτικής βαθμίδας.
Η αναβάθμιση από Moody's θα είναι τυπική γιατί ήδη η Ελλάδα βρίσκεται σε επενδυτική βαθμίδα.
Ωστόσο, εάν αυτό δεν συμβεί θα είναι ψήφος αποδοκιμασίας για την ελληνική οικονομία.
Το 2023 χαρακτηρίστηκε από την περιβόητη επιστροφή της Ελλάδος στην επενδυτική βαθμίδα μια παρωχημένη διαδικασία καθώς όπως έχουμε αναλύσει διεξοδικά… η ΕΚΤ έκανε την δουλειά πριν 3 χρόνια… όταν αποφάσισε να αγοράσει και τα ελληνικά ομόλογα τότε junk bond από το παράθυρο…
Η Ελλάδα βρέθηκε άτυπα σε πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, το περιβόητο πρόγραμμα Πανδημίας χωρίς να πληροί τα κριτήρια…
Έτσι η ΕΚΤ αγόρασε 40 δισεκ. ελληνικών ομολόγων και παραμένει και στο πρόγραμμα επανεπενδύσεων… δηλαδή ότι θα πρόσφερε η επενδυτική βαθμίδα…
Να θυμίσουμε ότι σε σύνολο 407 δισεκ. ελληνικού χρέους και εξαιρώντας τα έντοκα γραμμάτια… μόνο 48 δισεκ. ελληνικού χρέους είναι ελεύθερα διαπραγματεύσιμο, π.χ. στους μηχανισμούς στήριξης της ΕΕ χρωστάμε δάνεια 233 δισεκ. ευρώ.
Παρ΄ ότι οι επενδυτές μας κρίνουν για 48 δισεκ. η Ελλάδα έχει την δεύτερη ακριβότερη τιμολόγηση ως προς τον ελληνικό κίνδυνο στην ευρωζώνη… δεν το λες επιτυχία.
Οπότε η αναβάθμιση σε επενδυτική βαθμίδα αφορά 48 δισεκ. ελληνικού χρέους και είναι μια κίνηση εκ του ασφαλούς.
Οι οίκοι αξιολόγησης δεν θα γελοιοποιηθούν όπως το 2008 και 2009 που βαθμολογούσαν την Ελλάδα σε κλίμακες επενδυτικής βαθμίδας εκτός πραγματικότητας. Οπότε οι οίκοι αξιολόγησης δεν μας κάνουν και κανένα δώρο αφού το ρίσκο αξιολόγησης που αναλαμβάνουν είναι ασήμαντο.

Μεικτές τάσεις στις ασιατικές αγορές

Με μεικτές τάσεις έκλεισαν σήμερα 13/9 οι ασιατικές αγορές εν μέσω των δεδομένων της Ιαπωνίας και των περιφερειακών εντάσεων
Ειδικότερα, η βιομηχανική παραγωγή της Ιαπωνίας αυξήθηκε κατά 3,1% τον Ιούλιο,  φτάνοντας στο 103,1 τον Ιούλιο, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις, όπως ανέφερε το υπουργείο Οικονομίας, Εμπορίου και Βιομηχανίας (METI) στην προκαταρκτική έκθεσή του που δημοσιεύθηκε την Παρασκευή. Ο αριθμός σημείωσε αύξηση 2,9% σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα του προηγούμενου έτους.
 Επιπλέον, οι εντάσεις συνέχισαν να κλιμακώνονται στην περιοχή αφού η Βόρεια Κορέα αποκάλυψε για πρώτη φορά λεπτομέρειες σχετικά με μια εγκατάσταση εμπλουτισμού ουρανίου.
Το υπουργείο Ενοποίησης της Νότιας Κορέας καταδίκασε τη δημόσια αποκάλυψη των εγκαταστάσεων εμπλουτισμού ουρανίου από τη Βόρεια Κορέα, χαρακτηρίζοντάς τη σαφή παραβίαση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.
«Οποιαδήποτε πυρηνική απειλή ή πρόκληση από τη Βόρεια Κορέα θα αντιμετωπιστεί με μια συντριπτική και ισχυρή απάντηση από την κυβέρνηση και τον στρατό μας, με βάση τη σταθερή εκτεταμένη αποτροπή της συμμαχίας Νότιας Κορέας-ΗΠΑ», προειδοποίησε το υπουργείο, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Yonhap.
Αναλυτικά, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε στο -0,78%, ο  δείκτης Shanghai στην Κίνα στο -0,47% ο δείκτης  Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ στο +0,83%, ο δείκτης KOSPI στην Νότια Κορέα στo +0,13% και ο δείκτης S&P/ASX 200 στην Αυστραλία στο +0,30%.

Συγκρατημένη άνοδος στις ευρωπαϊκές αγορές

Συγκρατημένη άνοδος καταγράφεται στις ευρωπαϊκές αγορές με τους επενδυτές να αφομοιώνουν την απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) να μειώσει τα επιτόκια κατά άλλες 25 μονάδες βάσης.
 Μετά την κίνηση αυτή, η πρόεδρος της ΕΚΤ Christine Lagarde τόνισε ότι οι μελλοντικές μειώσεις των επιτοκίων δεν είναι προκαθορισμένες και ότι οι μελλοντικές αποφάσεις θα εξαρτηθούν από τα νέα οικονομικά δεδομένα..
Ήπια ανοδικά κινούνται οι τιμές του πετρελαίου με το brent να διαμορφώνεται στα 72,36 δολ. το βαρέλι στο +0,40% και του αμερικανικού αργού στα 69,40 δολ. το βαρέλι στο +0,60%.
Άνοδος +1,56% καταγράφεται  στις τιμές του φυσικού αερίου, με το ολλανδικό TTF Οκτωβρίου στα 35,75 ευρώ.
Ειδικότερα, ο δείκτης Dax στη Γερμανία βρίσκεται στο +0,50%, ο δείκτης CAC στο Παρίσι στο +0,10%, ο δείκτης FTSE MIB στο +0,10%, ο δείκτης IBEX 35 στην Ισπανία στο +0,55% ενώ ο  FTSE 100 στο Λονδίνο ήπια υποχωρεί στο -0,20%.
Στη Wall Street, τα futures του Dow Jones κινούνται στο +0,25%, του S&P 500 στο +0,25% και του Nasdaq στο +0,10%.

Αδύναμες οι τράπεζες με χαμηλές συναλλαγές

Αδύναμες παραμένουν οι τράπεζες για έκτη συνεδρίαση με  έντονη μεταβλητότητα και χαμηλές τις συναλλαγές.
Η Εθνική στα 7,3340 ευρώ, με άνοδο +0,47% με όγκο 1 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 6,7 δισ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split.
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 17/3/2020 στα 0,8150 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank στα 1,5180 ευρώ, με άνοδο +1,2%, με όγκο 1,4 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 3,57 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είνα ι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split.
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε στις 2/11/2020 στα 0,4250 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στις 30/10/2020 στα 0,4032 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς στα 3,8950 ευρώ, με άνοδο +0,23% με όγκο 770 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση στα 4,87 δισ.ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 πρ0 RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ.
Το νέο ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 14/7/2022 στα 0,04303 ευρώ ή 0,71 ευρώ μετά το τελευταίο reverse split στις 16,5 παλαιές 1 νέα (14/4/2021).
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank στα 1,9670 ευρώ, με άνοδο +0,95%,  με όγκο 1,5 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 7,23 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα).
Η Optima στα 13,10 ευρώ, με άνοδο +0,77% με όγκο 16,7 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 966 εκατ. ευρώ.
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου στα 4,82 ευρώ, με πτώση -0,82% και  κεφαλαιοποίηση 2,15 δισεκ. ευρώ.
Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο.
Εν τω μεταξύ σήμερα 13/9 με συντριπτική πλειοψηφία, η  έκτακτη Γενική συνέλευση των μετόχων της Τράπεζας Κύπρου, ενέκρινε την επανεισαγωγή των μετοχών της Τράπεζας Κύπρου στο χρηματιστήριο Aθηνών.
Οι μετοχές της Τράπεζας αναμένεται να διαγραφούν από το Λονδίνο στις 19 Σεπτεμβρίου και επαναδιαπραγματευτούν στην Αθήνα στις 23 Σεπτεμβρίου με βάση το κλείσιμο της προηγούμενης ημέρας στο χρηματιστήριο της Κύπρου. 
Η Attica Bank στα 6,60 ευρώ, με πτώση -12% με όγκο 41 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση στα 350 εκατ. ευρώ..
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,0660 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος στα 13,75 ευρώ, με άνοδο +0,73% και κεφαλαιοποίηση 273 εκατ. ευρώ.

Ήπια άνοδος στα μη τραπεζικά blue chips με χαμηλές συναλλαγές

Ήπια ανοδικά κινείται η πλειονότητα των  μη τραπεζικών μετοχών του FTSE 25, με χαμηλές συναλλαγές.
Ανοδικά κινούνται ΕΛΧΑ, ΟΠΑΠ, ΕΛΠΕ.....
Στον αντίποδα, υποχωρούν ΕΥΔΑΠ και Coca Cola.
H Coca Cola στα 33,40 ευρώ, με πτώση -0,40% και κεφαλαιοποίηση στα 12,47 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 1η θέση των κεφαλαιοποιήσεων στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25.
Ο ΟΤΕ στα 14,92 ευρώ, με άνοδο +0,40%  και αποτίμηση 6,15 δισ. ευρώ και βρίσκεται στη 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Ο ΟΠΑΠ στα 15,87 ευρώ, με άνοδο +1,54% και αποτίμηση 5,87 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 3η θέση των κεφαλαιοποιήσεων στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25.
Ο Μυτιληναίος στα 33,60 ευρώ, με άνοδο +1,08% και κεφαλαιοποίηση 4,8 δισεκ. ευρώ στην 4η θέση των κεφαλαιοποιήσεων στα μη τραπεζικά blue chips.
Η ΔΕΗ στα 11,28 ευρώ, με άνοδο +1,17% και αποτίμηση 4,31 δισ. ευρώ.
Ο Titan Cement International στα 31,85 ευρώ, με άνοδο +1,11% και κεφαλαιοποίηση 2,49 δισ.ευρώ.
Η ΓΕΚ Τέρνα στα 17,14 ευρώ, με άνοδο +0,94% και κεφαλαιοποίηση 1,77 εκατ. ευρώ.
Η Τέρνα Ενεργειακή στα 19,37 ευρώ, με άνοδο +0,05% και κεφαλαιοποίηση 2,29 εκατ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ  στα 7,0550 ευρώ, με άνοδο +1,36% και κεφαλαιοποίηση 2,16 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της Motor Oil στα 21,60 ευρώ, με άνοδο +0,93% και κεφαλαιοποίηση 2,39 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της Jumbo στα 24,06 ευρώ, με άνοδο +0,84% και κεφαλαιοποίηση 3,27 δισ. ευρώ.
Η ΕΥΔΑΠ στα 5,62 ευρώ, με πτώση -0,53% και  κεφαλαιοποίηση 599 εκατ. ευρώ.
Η ΕΛΒΑΛΧΑΚΟΡ στα 1,8660 ευρώ, με άνοδο +3,67% και κεφαλαιοποίηση 700 εκατ. ευρώ.
Η MIG (που είναι εκτός FTSE 25)  στα 3,3950 ευρώ, με άνοδο +1,65% και κεφαλαιοποίηση 106 εκατ. ευρώ.

Βελτίωση στα ομόλογα της Ευρωζώνης, το 10ετές ελληνικό στο 3,10% - Το spread με την Γερμανία στις 96 μ.β.

Βελτίωση  καταγράφεται  σήμερα 13/9 στην αγορά ομολόγων της Ευρωζώνης.
Το ελληνικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 3,10% και το 10ετές ιταλικό 3,51% με το μεταξύ τους spread στις -41 μονάδες βάσης.
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 96 μονάδες βάσης από 102 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 63 μονάδες βάσης.
Ως μέτρο σύγκρισης αναφέρεται ότι το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 1.030 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ στην Ελλάδα σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 0,63% ή 630 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας βρίσκεται στις -41 μονάδες βάσης.
Έναντι της Πορτογαλίας το spread με την Ελλάδα διαμορφώνεται στις 37 μονάδες βάσης.

Βελτίωση στα ομόλογα της Ευρωζώνης

Βελτίωση καταγράφεται σήμερα 13/9 στα ομόλογα της Ευρωζώνης.
Το Ιταλικό 10ετές διαμορφώνεται σήμερα 13 Σεπτεμβρίου του 2024 στο 3,51%.
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 13/9/2024 στο 2,14%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση στο 2,51% με το ιστορικό χαμηλό -0,333% σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 2,73% με ιστορικό χαμηλό στο -0,062% που σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το Ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 2,94% με το ιστορικό χαμηλό στο -0,02% που σημειώθηκε στις 16 Δεκεμβρίου 2020.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση 3,51% και με ιστορικό χαμηλό 0,4260% στις 12 Φεβρουαρίου του 2021.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,25% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 2,94%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020 στο 0,088%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης