Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Έφθασε η Εθνική Ελλάδος να αποτιμάται στα -2,2 δις ευρώ στο ΧΑ - Τι πραγματικά συμβαίνει;

Έφθασε η  Εθνική Ελλάδος  να αποτιμάται στα -2,2 δις ευρώ στο ΧΑ - Τι πραγματικά συμβαίνει;
Η Εθνική τράπεζα εμφανίζει ένα πραγματικό ρεκόρ στην τραπεζική αγορά. Η αποτίμηση της στα 6 δις ευρώ ενώ αν συμπεριληφθούν οι εξής δύο παράμετροι η κεφαλαιοποίηση της Finansbank και η πρόσφατη κεφαλαιακή ενίσχυση των 1,8 δις ευρώ προκύπτει το παράδοξο συμπέρασμα ότι η Εθνική αξίζει με χρηματιστηριακούς όρους -2,2 δις ευρώ.
Δύο είναι τα βασικά ερωτήματα γιατί συμβαίνει αυτό στην Εθνική και γιατί συμβαίνει μόνο στην Εθνική;

Η Finansbank αποτιμάται περίπου 6,4 δις ευρώ και η Εθνική στην Ελλάδα 6 δις ευρώ άρα ήδη προκύπτει ένα έλλειμμα 400 εκατ.
Αν σε αυτά περιληφθούν και τα πρόσφατα κεφάλαια 1,8 δις ευρώ έτσι προκύπτει το -2,2 δις ευρώ.
Γιατί συμβαίνει αυτό στην Εθνική;
Η μόνη σοβαρή ερμηνεία που μπορεί να δοθεί είναι ότι η Εθνική διαθέτει μεγάλο χαρτοφυλάκιο ομολόγων 20,2 δις ευρώ και αν αφαιρεθεί το Τίτλος των 5 δις ευρώ το οποίο διαθέτει διπλό μηχανισμό αντιστάθμισης κινδύνων το χαρτοφυλάκιο ομολόγων διαμορφώνεται στα 15 δις ευρώ.
Η Εθνική με δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας 15% μαζί με το προς πώληση 20% της Finansbank θα έπρεπε να αντιμετωπίζεται με καλύτερους όρους από την χρηματιστηριακή αγορά καθώς όπως έχει τονιστεί θα μπορούσε δυνητικά να αντιμετωπίσει και haircut στα ομόλογα έως 30%.
Στις άλλες τράπεζες τα χαρτοφυλάκια ομολόγων είναι μικρότερα ωστόσο διαθέτουν και λιγότερα κεφάλαια.
Με ίδιους όρους η Alpha bank που έχει και το μικρότερο χαρτοφυλάκιο ομολόγων μεταξύ των μεγάλων τραπεζών δεν θα έπρεπε να αποτιμάται στα 2,27 δις ευρώ.
Επειδή όμως η Alpha αποτιμάται δίκαια υπό την συγκυρία πάντα- η αξία της τράπεζας είναι μεγαλύτερη υπό φυσιολογικές συνθήκες- και η Εθνική θα έπρεπε να αντιμετωπίζεται διαφορετικά από την αγορά. Το βέβαιο είναι ότι η Εθνική δεν μπορεί να αξίζει -2,2 δις ευρώ παρ΄ όλα αυτά οπ κίνδυνος να δει η Εθνική τα 5,5 ευρώ είναι ορατός πλέον...

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης