Τελευταία Νέα
Υγεία & Χρηστικά Νέα

Δεύτερη προειδοποίηση από τη Mediobanca για την ιταλική οικονομία μέσα σε 4 μήνες - Αν η Γερμανία δεν αλλάξει τις πολιτικές της έναντι της κρίσης, είναι ορατός ο κίνδυνος εξόδου της Ιταλίας από το ευρώ - Οι ομοιότητες με την Ελλάδα...

tags :
Δεύτερη προειδοποίηση από τη Mediobanca για την ιταλική οικονομία μέσα σε 4 μήνες - Αν η Γερμανία δεν αλλάξει τις πολιτικές της έναντι της κρίσης, είναι ορατός ο κίνδυνος εξόδου της Ιταλίας από το ευρώ - Οι ομοιότητες με την Ελλάδα...
Δεύτερο σήμα κινδύνου - σε διάστημα μόλις 4 μηνών - για την κατάσταση της Ιταλίας και τις σοβαρές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης στέλνει η Mediobanca....
Ήταν τον περασμένο Ιούνιο, όταν διέρρευσε απόρρητη έκθεση της Mediobanca, οι αναλυτές της οποίας προειδοποιούσαν πως είναι ορατός ο κίνδυνος χρεοκοπίας της Ιταλίας σε ορίζοντα 6 μηνών.
Σήμερα, με νέα έκθεσή της η Mediobanca, προειδοποιεί πως είναι πιθανή η έξοδος της Ιταλίας από το ευρώ, αν η Γερμανία δεν χαλαρώσει τη στάση της (και τις απαιτήσεις της) κατά τη διαμόρφωση της ευρωπαϊκής πολιτικής και την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους.
Όπως τονίζει μεταξύ άλλων η Mediobanca, η ιταλική οικονομία παραμένει βυθισμένη στην ύφεση και το χρέος συνεχίζει να αυξάνει. Το χρέος της Ιταλίας αγγίζει τα 2 τρις ευρώ και είναι το τρίτο μεγαλύτερο στον πλανήτη, μετά το χρέος των ΗΠΑ και της Ιαπωνίας.
"Το χρέος της Ιταλίας έχει αυξηθεί κατά 15% του ΑΕΠ, στο 133% του ΑΕΠ, μέσα σε μόλις 15 μήνες, επειδή η οικονομία δεν εμφανίζει ανάπτυξη. Η Ιταλία κινδυνεύει να κάνει το ίδιο λάθος που έχει γίνει στην Ελλάδα...", προειδοποιεί ο Antonio Guglielmi, αναλυτής της Mediobanca.
Υπενθυμίζεται εδώ πως η Citigroup προβλέπει σχεδόν μηδενική ανάπτυξη για την Ιταλία μέχρι και το 2017.
Σύμφωνα με τη Mediobanca, η Ιταλία έχει χάσει μεγάλο μέρος της ανταγωνιστικότητάς της και ταυτόχρονα έχει εισέλθει σε ένα "αρνητικό σπιράλ", όσον αφορά σε θέματα παραγωγικότητας...

Τι ανέφερε το www.bankingnews.gr στις 23 Ιουνίου 2013

Η Ιταλία κινδυνεύει να χρεοκοπήσει μέσα στους επόμενους έξι μήνες, προειδοποιεί σε νέα απόρρητη έκθεσή της η επενδυτική τράπεζα Mediobanca, την οποία έδωσαν στο φως της δημοσιότητας τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης.
"Αν η Ιταλία δεν προχωρήσει σε σημαντικές μεταρρυθμίσεις μέχρι το τέλος του χρόνου, μπορεί να βρεθεί αναγκασμένη να αντιμετωπίσει "μερική χρεοκοπία" και να προχωρήσει σε αναδιάρθρωση του χρέους της", επισημαίνει η Mediobanca Securities, με έδρα το Λονδίνο.
Σύμφωνα με την απόρρητη έκθεση, η κύρια απειλή για την χώρα είναι το τεράστιο δημόσιο χρέος "το οποίο και έχει ξεπεράσει πλέον τα δυο τρισεκ. ευρώ". Οι προτεινόμενες λύσεις αφορούν μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν άμεσα για να μπορέσει η Ιταλία να ξεπεράσει την ιδιαίτερα κρίσιμη αυτή οικονομική φάση.
Πρόκειται για τρεις παρεμβάσεις με τις οποίες η Mediobanca θεωρεί ότι μπορεί να αποφευχθεί η χρεοκοπία.
Συγκεκριμένα, οι αναλυτές της ιταλικής επενδυτικής τράπεζας ζητούν να υπογραφεί άμεσα συμφωνία με την Ελβετία για τα κεφάλαια που ιταλοί πολίτες μετέφεραν στην γειτονική χώρα, να επιβληθεί ειδικός φόρος σε όσους Ιταλούς διαθέτουν αγαθά και εισοδήματα άνω του 1,3 εκατομ. ευρώ και να θεσπισθεί υψηλότερη φορολόγηση όλων των σταθερών χρηματιστηριακών απολαβών, εκτός των ομολόγων του δημοσίου.

Τι ανέφερε στις 28 Οκτωβρίου το www.bankingnews.gr:

Societe Generale: Ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την Ευρωζώνη προέρχεται από την Ιταλία - Έτος χαμένων ευκαιριών για την ιταλική οικονομία το 2013 - Η Ρώμη βιώνει τη μια πολιτική κρίση μετά την άλλη, η ανάπτυξη παραμένει αδύναμη και το χρέος αυξάνει...


Ποιος είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την ήδη εύθραυστη ανάκαμψη της Ευρωζώνης; Στο ερώτημα αυτό έρχεται να απαντήσει, με νέα έκθεσή της, η Societe Generale.
"Η Ιταλία απειλεί την ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας", προειδοποιούν οι αναλυτές της γαλλικής επενδυτικής τράπεζας. Γιατί όμως; Όπως τονίζουν, για το σύνολο σχεδόν της Ευρώπης, το 2013 είναι ένα έτος, κατά το οποίο, όλα έχουν αρχίσει να βελτιώνονται και να μοιάζουν καλύτερα.
"Αλλά στην Ιταλία η κατάσταση είναι τελείως διαφορετική. Για την τρίτη ισχυρότερη οικονομία της Ευρωζώνης, το 2013 ισοδυναμεί με ένα έτος χαμένων ευκαιριών", υποστηρίζει χαρακτηριστικά η γαλλική τράπεζα.
Όπως προσθέτει, από τον περασμένο Δεκέμβριο, οπότε και υπέβαλε την παραίτησή του ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας, Mario Monti, η χώρα βιώνει τη μια πολιτική κρίση μετά την άλλη...
Ποιο είναι το αποτέλεσμα; "Οι αναγκαίες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις δεν έχουν ακόμη γίνει στην Ιταλία", σχολιάζει ο A. Annenkov, αναλυτής της Societe Generale και εις εκ των συντακτών της εν λόγω έκθεσης.
Αυτό που δεν πρέπει επίσης να αγνοηθεί είναι το εξής: Ενώ για το δεύτερο τρίμηνο του 2013, οι περισσότερες χώρες σημείωσαν ανάπτυξη, οδηγώντας την Ευρωζώνη εκτός ύφεσης, το ιταλικό ΑΕΠ κατέγραψε - το ίδιο χρονικό διάστημα - συρρίκνωση 0,3%. Την ίδια ώρα, η ανάκαμψη της ιταλικής οικονομίας παραμένει αδύναμη, ωθώντας στα ύψη το δημόσιο χρέος της χώρας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης