Τελευταία Νέα
Υγεία & Χρηστικά Νέα

Αναστάτωση στην αγορά με τα σορταρίσματα της JP Morgan στην αγορά των CDS – Χειραγωγούσε τις τιμές κορυφαίος trader προκαλώντας αλυσιδωτές συνέπειες και στα ομόλογα

tags :
Αναστάτωση στην αγορά με τα σορταρίσματα της JP Morgan στην αγορά των CDS – Χειραγωγούσε τις τιμές κορυφαίος trader προκαλώντας αλυσιδωτές συνέπειες και στα ομόλογα
Ο μύθος του αξιόπιστου διαχειριστή στην αγορά έχει αρχίσει σταδιακά να καταρρέει και για την JP Morgan, μετά τη δημοσιοποίηση των πρακτικών που ακολουθούσε ένας εκ των κορυφαίων trader της στο Λονδίνο, ιδιαίτερα στην αγορά των CDS. Σύμφωνα με το Bloomberg και τη Wall Street Journal, ο Bruno Iksil, γνωστός με το παρατσούκλι «η φάλαινα» λόγω των κεφαλαίων που διαχειρίζεται, έχει ανοίξει τεράστιες short θέσεις σε CDS προκαλώντας αναστάτωση στην αγορά. Οι εξελίξεις αυτές έχουν θορυβήσει την επενδυτική κοινότητα τις τελευταίες ώρες, αφού επηρεάζουν μια σειρά από εταιρίες και τις δανειακές τους γραμμές ενώ στρεβλώνουν την αγορά.
O trader ειδικεύεται στους δείκτες πιστωτικών παραγώγων, και ιδιαίτερα των CDS, μίας εξωχρηματιστηριακής αγοράς η οποία κατά την τελευταία δεκαετία έχει ξεπεράσει σε όγκο αυτήν των εταιρικών ομολόγων με τους επενδυτές να ποντάρουν στην πιθανότητα αθέτησης υποχρεώσεων της εταιρείας.
Το ζήτημα ξεκίνησε από τα παράπονα των επενδυτών ότι οι συναλλαγές του Iksil προκαλούσαν στρέβλωση των τιμών, επηρεάζοντας τους ομολογιούχους οι οποίοι χρησιμοποιούσαν τα CDS ως μέσα για την αντιστάθμισης του κινδύνου από τα ομόλογα. Αναλυτές και οικονομολόγοι χρησιμοποιούν επίσης τους εν λόγω δείκτες ώστε να προσδιορίσουν τα επιτόκια τα οποία οι εταιρείες πρέπει να πληρώνουν για νέα δάνεια.
Ο Iksil λειτουργούσε ως εξής: Αποκάλυπτε σε άλλους επενδυτές μέρος των θέσεων του, ώστε αυτοί να πάρουν αντίθετες θέσεις στις συναλλαγές, με αποτέλεσμα οι εντολές του να είναι οι μεγαλύτερες που μετρούνταν. Δύο hedge funds managers μάλιστα, δήλωσαν ότι έβλεπαν ασυνήθιστα μεγάλες διακυμάνσεις των τιμών, όταν διαπίστωναν ότι ο Iksil πραγματοποιούσε συναλλαγές.
Σε ορισμένες περιπτώσεις, η αγορά άρχισε να πιστεύει ότι Iksil είχε τη δυνατότητα να "σπάσει" το δείκτη, δηλαδή να προκαλέσει δυσλειτουργία της αγοράς, η οποία προκύπτει όταν το χάσμα τιμών ανοίγει μεταξύ του δείκτη και των βασικών συστατικών του. Με αυτόν τον τρόπο «απογοήτευε» κάποια hedge funds, που είχαν στοιχηματίσει στο κλείσιμο του χάσματος. Με άλλα λόγια ο trader προκαλούσε σύγχυση στην αγορά, έχοντας διαρκώς την ασυλία του ονόματος της JPMorgan, η οποία κατέχει τα πρωτεία στην αγορά παραγώγων με παγκόσμια διαχείριση 70 τρις. δολ (έως τις 31 Δεκεμβρίου), λειτουργώντας εξ’ ολοκλήρου στο σκιώδες τραπεζικό σύστημα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης