Τελευταία Νέα
Υγεία & Χρηστικά Νέα

Fitch: Ποιος θα ωφεληθεί και ποιος θα χάσει σε περίπτωση διάλυσης της ευρωζώνης – Δύο τα αρνητικά σενάρια: Έξοδος των αδύναμων χωρών και ισχυροποίηση του ευρώ ή έξοδος των ισχυρών και ραγδαία υποτίμηση του ευρώ

tags :
Fitch: Ποιος θα ωφεληθεί και ποιος θα χάσει σε περίπτωση διάλυσης της ευρωζώνης – Δύο τα αρνητικά σενάρια: Έξοδος των αδύναμων χωρών και ισχυροποίηση του ευρώ ή έξοδος των ισχυρών και ραγδαία υποτίμηση του ευρώ
Περαιτέρω πτώση βλέπει για τις διεθνείς αγορές ο οίκος αξιολόγησης Fitch στη σημερινή του ανάλυση, με την κατάσταση στην Ευρώπη να επιδεινώνει το επενδυτικό κλίμα και να ενισχύει την αβεβαιότητα. Αν και αποκλείει μια πλήρη διάλυση της ευρωζώνης που θα οδηγήσει στην καταστροφή (Euro-geddon), η αποχώρηση σημαντικών επενδυτικών κεφαλαίων από την περιοχή είναι γεγονός.
Στην έκθεση της η Fitch περιγράφει ποιες θα είναι οι συνέπειες για την ευρωπαϊκή οικονομία και τις επιχειρήσεις σε περίπτωση που επιβεβαιωθεί το σενάριο της διάλυσης, λαμβάνοντας υπόψιν δύο οπτικές. Κάθε οπτική όμως που μπορεί να συμβεί στην ευρωζώνη, έχει συνέπειες για τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην Ευρώπη, δεδομένου ότι ακόμη και μία άτακτη έξοδος της Ελλάδα από την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι πολύ πιθανό να οδηγήσει και πάλι την οικονομία σε βαθιά πολυετή ύφεση όπως και την περίοδο 2008-2009, αναφέρει η Fitch. Οι χαμένοι σχεδόν σε όλα τα σενάρια, είναι οι μεγάλες δυσκίνητες εταιρείες κοινής ωφελείας και οι «γίγαντες» των τηλεπικοινωνιών. Οι εταιρείες με σημαντικές δραστηριότητες εκτός Ευρώπης μπορεί να αποφύγουν τις αρνητικές συνέπειες.
«Όταν κάποιος παρατηρεί την Ευρώπη, τη βλέπει σαν μία χώρα με τις επιχειρήσεις της», ανέφερε ο Richard Hunter, επικεφαλής ανάλυσης στην Ευρώπη και την Ασία της Fitch. « Για εταιρείες όπως η Siemens και η Volkswagen, θα πρέπει να υπάρξει παγκόσμια ύφεση για να επηρεάσει τα μεγέθη της. Αλλά για άλλες εταιρείες ότι συμβαίνει στην Ευρώπη επηρεάζει άμεσα και τις ίδιες», προσέθεσε.
Σύμφωνα με την Fitch η Ευρώπη αντιμετωπίζει ακόμη πολλές πιθανότητες πλήρους διάλυσης. Υπό αυτό το σενάριο και οι 17 χώρες θα επιστρέψουν στο εθνικό τους νόμισμα εν μέσω χρηματοπιστωτικής κατάρρευσης και πολιτικής ανισορροπίας. Ένα τέτοιο σενάριο μπορεί να έλθει άμεσα και άτακτα. Σαν να συμβεί ένα σοκ στην οικονομία, με ότι τεχνικά και άλλα προβλήματα συνεπάγεται κάτι τέτοιο. Οι συναλλαγές θα γίνονται σε αμερικανικά δολάρια, για παράδειγμα, ενώ χρηματοοικονομικά αδύναμες οικονομίες δεν θα μπορούν να έχουν πρόσβαση στην αγορά.
Απλές «αλυσίδες» εμπόρων και προμηθευτών θα είναι διαρρηγμένες για πολλούς μήνες, ενώ και οι δρόμοι του εμπορίου (λιμάνια, σιδηρόδρομοι και αυτοκινητόδρομοι) θα είναι αποκλεισμένοι. Τα αδύναμα κράτη θα αναγκαστούν να επιβάλλουν κεφαλαιουχικούς ελέγχους, οδηγώντας πολλές επιχειρήσεις στη χρεοκοπία μετά την επιστροφή στο εθνικό τους νόμισμα.
Ποιες είναι οι πιο ευάλωτες εταιρείες; Οι εταιρείες τηλεπικοινωνιών όπως η Telefonica και η Telecom Italia, και οι εταιρείες κοινής ωφελείας όπως η Endesa στην Ισπανία και η Enel στην Ιταλία. Αυτές οι εταιρείες θα βρεθούν στο στόχαστρο και εξαιτίας της πολιτικής της λιτότητας που επιβάλλεται, με τις δυσκολίες να μετακυλήσουν το χρέος να είναι από τις μεγαλύτερες προκλήσεις. Ακόμη στους ευάλωτους κλάδους θα είναι και οι αυτοκινητοβιομηχανίες και οι προμηθευτές, εξαιτίας της έκθεσης τους στην κατανάλωση.
Οι ελληνικές εταιρείες κοινής ωφελείας έχουν πάρει μία γεύση από την κατάσταση που θα επικρατήσει, αναφέρει ο Fitch. Αρχικά η κυβέρνηση έβαλε την ΔΕΗ να συλλέξει έναν μη δημοφιλή φόρο, και μετά υπήρξαν χιλιάδες προσφυγές στη δικαιοσύνη για τον άδικο αυτόν φόρο. Την ίδια ώρα πολλοί καταναλωτές δεν πλήρωσαν ούτε τις υποχρεώσεις από την κατανάλωση του ρεύματος, δημιουργώντας τεράστια προβλήματα ρευστότητας στη ΔΕΗ.
Από τις ασφαλέστερες εταιρείες είναι οι Diageo, Pernod-Ricard και Anheuser-Busch InBev. Επιπλέον, οι χημικές και μεταλλουργικές με δραστηριότητες στην παγκόσμια οικονομία.
Ένα ακόμη καταστροφικό σενάριο για την Ευρώπη είναι να αποχωρήσουν οι ισχυροί της Ευρώπης με οδηγό τη Γερμανία. Αυτό θα χώριζε την Ευρώπη στους «μέσα» με αδύναμο ευρώ και στους «έξω» με ισχυρά νομίσματα.  Το ευρώ θα είχε υποτιμηθεί άμεσα προκαλώντας σοβαρές ανισορροπίες σε αυτούς που το χρησιμοποιούσαν.
Και σ’ αυτό το σενάριο οι εταιρείες που θα σχετίζονταν με το κράτος και την εσωτερική αγορά θα αντιμετώπιζαν πολύ σοβαρά προβλήματα, ενώ οι πολυεθνικές εταιρείες με δραστηριότητες εκτός Ευρώπης θα έπρεπε απλά να προσαρμοστούν σε χαμηλότερους δείκτες εσόδων.
Η γερμανική αποχώρηση θα ήταν πολύ κερδοφόρα για μια κατηγορία των επενδυτών: Τους κατόχους γερμανικών κρατικών τίτλων. Τα 2ετή γερμανικά ομόλογα τώρα διαπραγματεύονται με αρνητικά επιτόκια, που σημαίνει ότι όποιος τα αγοράζει κλειδώνει σε μια ορισμένη απώλεια, εκτός και αν η Γερμανία βγει από το ευρώ. Στη συνέχεια, η προσανατολισμένη στις εξαγωγές οικονομία θα επιστρέψει στο μάρκο, το οποίο θα γίνει αμέσως ένα από τα πιο πολύτιμα νομίσματα του κόσμου.
"Το γερμανικό ομόλογο, όταν θα εκφραστεί σε μάρκα, η αξία του θα αυξηθεί κατά τουλάχιστον 40-50% σχεδόν εν μία νυκτί", αναφέρει η Fitch.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης