Τελευταία Νέα
Ελλάδα

(upd2)«Οι Γερμανοί βλέπουν ότι η Ελλάδα μάλλον δε θα τα καταφέρει…» - Πεταλωτής: "Μέχρι τώρα ούτε έχουμε πτωχεύσει ούτε έχουμε χρεοκοπήσει"

(upd2)«Οι Γερμανοί βλέπουν ότι η Ελλάδα μάλλον δε θα τα καταφέρει…» - Πεταλωτής:
Μετά το Der Spiegel και η γερμανική έκδοση των Financial Times αφιερώνει άρθρο της επικαλούμενη εκπροσώπους πολλών κυβερνήσεων, στο οποίο αναφέρει ότι η ευρωζώνη βλέπει αναδιάρθρωση ελληνικού χρέους.
Ο λόγος για τον οποίο παρατηρείται αυτή η αλλαγή στάσης στις χώρες της ευρωζώνης είναι ότι αμφισβητείται όλο και περισσότερο η ικανότητα της Ελλάδας να επιστρέψει εντός του 2012 στις αγορές προκειμένου να αναχρηματοδοτήσει ένα μέρος του χρέους της, γράφει η εφημερίδα.
Οι Financial Times αναφέρουν ότι στην περίπτωση αυτή θα ήταν πολύ υψηλές οι δανειακές ανάγκες του ελληνικού κράτους τις οποίες θα έπρεπε να καλύψουν χώρες της ευρωζώνης. Ενδεχόμενη παράταση και αύξηση του πακέτου διάσωσης της Ελλάδας είναι πολύ δύσκολο να υλοποιηθεί και να εξηγηθεί πολιτικά στις χώρες της ευρωζώνης. Ενδιαφέρον παρουσιάζει επίσης ο ισχυρισμός της εφημερίδας που θέλει τον έλληνα υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου να είναι διατεθειμένος να σκεφτεί το ενδεχόμενο μιας αναδιάρθρωσης παρά τις διαψεύσεις της κυβέρνησης, της ΕΕ και του ΔΝΤ.
Στη συνέχεια το δημοσίευμα αναφέρεται στις ενστάσεις που διατυπώνει στο ενδεχόμενο ενός haircut επί των ελληνικών ομολόγων το στέλεχος του ασφαλιστικού ομίλου Generali Τόρστεν Ούτεχτ. Υπογραμμίζονται επίσης οι κίνδυνοι που συνεπάγεται ενδεχόμενη αναδιάρθρωση του χρέους, με δεδομένο ότι δεν προβλέπεται σχετική διαδικασία από την ΕΕ.
Από την άλλη μεριά, ανάλυση του Reuters υποστηρίζει ότι η Ελλάδα θα πρέπει να επιδιώξει το συντομότερο δυνατό αναδιάρθρωση του συνολικού της χρέους, ερχόμενη σε συμφωνία με τους πιστωτές.
Η καθυστέρηση καθιστά ολοένα και πιο προβληματική την επιβεβλημένη αναδιάρθρωση, καθώς όσο περισσότερο χρησιμοποιούνται τα 110 δις. του δανείου διάσωσης για την αποπληρωμή ομολόγων που ωριμάζουν, τόσο μεταφέρεται τελικώς το χρέος της Ελλάδας στα χέρια των χωρών της ΕΕ και του ΔΝΤ, με τα περιθώρια ελιγμών να περιορίζονται σημαντικά.
«Σε δυο χρόνια, πάνω από το 60% του ελληνικού χρέους θα έχει περάσει από τους ιδιώτες πιστωτές στην Ε.Ε. και το ΔΝΤ. Οι εταίροι της Ελλάδας στην Ε.Ε. και το ΔΝΤ θα έχουν τον πρώτο λόγο σε όποια μελλοντική αναδιάρθρωση, στη δομή χρέους της χώρας και ως εκ τούτου, στην πρόσβασή της στις αγορές, υπογραμμίζει η ανάλυση.
"Η Ελλάδα είναι αφερέγγυα. Οι επενδυτές πρέπει να προετοιμαστούν για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους", σημειώνει από την πλευρά του ο επικεφαλής του γερμανικού οικονομικού ινστιτούτου Ifo.

Πεταλωτής: Στη σφαίρα της φαντασίας οι φημολογίες για αναδιάρθρωση, χρεοκοπία, κλείσιμο τραπεζών, εκλογές και ανασχηματισμό

"Οι πρόσφατες εξελίξεις στην Ευρώπη καταδεικνύουν τη σημασία του αγώνα που έδωσε η ελληνική κυβέρνηση για να αποδείξει ότι η κρίση χρέους στην Ευρώπη δεν ήταν αποκλειστικά ελληνικό πρόβλημα, αλλά ευρωπαϊκό και έτσι έπρεπε να αντιμετωπιστεί από την αρχή", δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής και μίλησε για δικαίωση του "επίμονου και συστηματικού" αγώνα που έδωσε η κυβέρνηση για τη δημιουργία ενός μηχανισμού στήριξης.
Παράλληλα, ο κ. Πεταλωτής, κατά την τακτική ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, απέδωσε στη σφαίρα της φαντασίας τα σενάρια και τις φημολογίες για αναδιάρθρωση, χρεοκοπία, κλείσιμο τραπεζών, εκλογές και ανασχηματισμό, τα οποία, όπως είπε, ανώνυμα και με υποτιθέμενες εξωθεσμικές αναλύσεις διακίνησαν κάποιοι και κατά τη διάρκεια της απεργίας των ΜΜΕ. Είπε ακόμη ότι τόσο η ΝΔ και τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης "πολλές φορές αντί να σταματούν αυτό το εθνικά επικίνδυνο παιχνίδι το επιτείνουν ή βγαίνουν κάθε τόσο και το αναπαράγουν ή το δημιουργούν πολλές φορές οι ίδιοι".
Ο κ. Πεταλωτής είπε ότι αποκτά ακόμα μεγαλύτερη σημασία για την Ελλάδα ότι "κλείδωσαν" οι λεπτομέρειες των μηχανισμών και της επιμήκυνσης του χρέους και όλων των συναφών ζητημάτων στη Σύνοδο Κορυφής της 11ης Μαρτίου, όταν ακόμα δεν είχαμε την κρίση της Πορτογαλίας και τις εξελίξεις στη Λιβύη και την Ιαπωνία.
Κληθείς να σχολιάσει τις αμφιβολίες που εξέφρασε ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών Β. Σόιμπλε για την επιτυχία του προγράμματος διάσωσης της χώρα μας και εάν αποτελεί προάγγελο εξελίξεων για αναδιάρθρωση του χρέους, ο κ. Πεταλωτής είπε ότι "εδώ και 1,5 χρόνο ακούμε κάθε μέρα πολλές απόψεις, πολλές φορές αντικρουόμενες μεταξύ έγκυρων υποτίθεται αναλυτών, μεταξύ υπουργών Οικονομικών, αντιφατικές δηλώσεις ακόμα και από το ίδιο πρόσωπο, όμως μέχρι τώρα ούτε έχουμε πτωχεύσει ούτε έχουμε χρεοκοπήσει".
Υπογράμμισε δε ότι "οι δηλώσεις, οι αναφορές και αναλύσεις δεν μας αφορούν και αν δεν μας αφορούν μία όταν γίνονται από το εξωτερικό και για διάφορους λόγους (είτε καλοπροαίρετους είτε κακοπροαίρετους), είναι πράγματι εγκληματικό να γίνονται αυτές από παράγοντες της εσωτερικής πολιτικής, οικονομικής και κοινωνικής ζωής, πολλές φορές, που πραγματικά δημιουργούν τρόμο στους πολίτες περί δήθεν εκλογών, αναδιάρθρωση, χρεοκοπίας, ανασχηματισμού, κλεισίματος των τραπεζών".
Ακόμη τόνισε ότι πρόκειται για φήμες που δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα, ότι είναι υποτιθέμενα γεγονότα που είναι πολλές φορές σενάρια επιστημονικής φαντασίας, τα οποία θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε όλοι.
Για το εάν η αυριανή επίσκεψη του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χ.Β. Ρομπάι συνδέεται με το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης ή σημαίνει ότι δεν επιτυγχάνονται οι στόχοι του μνημονίου, ο κ. Πεταλωτής υπογράμμισε ότι "δεν υπάρχει καμία τέτοια σύνδεση" και πως πρέπει να σταματήσουμε να ασχολούμαστε με μια διαρκή φημολογία για αναδιάρθρωση, εκλογές και ό,τι άλλο θα μπορούσε να συμβεί στη σφαίρα της φαντασίας.
Κληθείς να σχολιάσει θέση που είχε εκφράσει η Β. Παπανδρέου περί αναδιάρθρωσης σε συνεδρίαση του ΚΤΕ Οικονομίας, ο κ. Πεταλωτής διευκρίνισε ότι δεν αναφέρεται σε απόψεις πολιτικές ή οικονομικές αλλά σε όργιο φημών.
"Η κ. Παπανδρέου συμμετείχε στον ΚΤΕ λέει τις απόψεις της, όπως κάθε βουλευτής, που μπορεί να είναι διαφορετικές από της κυβέρνησης, αλλά είναι στο πλαίσιο των δημοκρατικών κοινοβουλευτικών διαδικασιών", είπε και τόνισε: "Αλίμονο αν δεν λειτουργούσαν έτσι οι ΚΤΕ".

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης