Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Εγκρίθηκε από το Eurogroup η 5η δόση των 12 δισ. ευρώ - Η εκταμίευση μετά τις 8 Ιουλίου – Το Σεπτέμβριο το νέο πρόγραμμα στήριξης

Εγκρίθηκε από το Eurogroup η 5η δόση των 12 δισ. ευρώ - Η εκταμίευση μετά τις 8 Ιουλίου – Το Σεπτέμβριο το νέο πρόγραμμα στήριξης
Το Συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της ζώνης του ευρώ τελείωσε πριν από λίγη ώρα τη συνεδρίαση, που πραγματοποίησε σήμερα με τηλεδιάσκεψη, εγκρίνοντας την παροχή της 5ης δόσης προς την Ελλάδα.
Εκπρόσωπος του προέδρου του Eurogroup, Jean-Claude Juncker, δήλωσε ότι η σημερινή απόφαση υπήρξε θετική για την Ελλάδα και η εκταμίευση της 5ης δόσης θα γίνει μετά την έγκριση και από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, που θα συνεδριάσει, κατά πάσα πιθανότητα, στις 8 Ιουλίου.
Το συνολικό ύψος της 5ης δόσης είναι 12 δισ. ευρώ εκ των οποίων 8,7 δισ. θα προέλθουν από τις χώρες της Ευρωζώνης και 3,3 δισ. ευρώ από το ΔΝΤ.
Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, η εκταμίευση της πέμπτης δόσης θα γίνει μέχρι τις 15 Ιουλίου, ενώ η αντίστοιχη απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΔΝΤ αναμένεται, σύμφωνα με τη συνήθη πρακτική, στις 8 Ιουλίου. Παράλληλα, αποφασίστηκε να διαμορφωθεί έγκαιρα το νέο πρόγραμμα, πριν τα μέσα Σεπτεμβρίου, ώστε να είναι δυνατή η εκταμίευση της επόμενης δόσης, με βάση το υφιστάμενο χρονοδιάγραμμα.
Το υπουργειο Οικονομικών τονίζει στην εν λόγω ανακοίνωση ότι «οι σημερινές αποφάσεις του Eurogroup κατέστησαν εφικτές, μετά την ψήφιση από τη Βουλή των Ελλήνων του Μεσοπροθέσμου Προγράμματος Δημοσιονομικής Προσαρμογής και του Εφαρμοστικού Νόμου».
Πρόκειται για μία εξέλιξη που ενίσχυσε την διεθνή αξιοπιστία της χώρας, σημειώνει το υπουργείο Οικονομικών, ωστόσο, είναι κρίσιμη η έγκαιρη και αποτελεσματική εφαρμογή των αποφάσεων της Βουλής, ώστε «να μπορέσουμε σταδιακά να βγούμε από την κρίση προς όφελος της εθνικής οικονομίας και των Ελλήνων πολιτών».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης